3D tulostus ja lautapelit: Rajattomia mahdollisuuksia!
Kun ensimmäiset 3D tulostimet tulivat markkinoille, kovimmat visioijat käynnistivät heti hypekoneensa. Markkinat muuttuvat, autot ja muut osat printataan kotona. Kaikki muuttuu! Teknologia oli silloin lapsen kengissä, mutta asiat ovat muuttuneet. Autoja ei vielä kotona printtailla, mutta ihanan puiset lautapelimaailman rakastamat kuutiot voivat olla muutamien vuosien sisällä historiaa. Miksi? 3D tulostus ja lautapelit eivät vaadi auton kokoista panostusta. Tulosta-se-itse muotoiset lautapelit eivät välttämättä ole mahdotonta utopiaa.
3D tulostimia on ympäri Suomen vapaassa käytössä. Kirjastot ovat yksi instanssi, joka on hankkinut tulostimia kiitettävän määrän. Pääkaupunkiseudulta ilmaista kirjasto 3D tulostusta löytyy jo useasta paikasta. Myös Turun ja Tampereen kirjastojen 3D printterit hyrräilevät tyytyväisinä biohajoavasta PLA-muovista erilaista käyttötavaraa.
Jos ei ole käsistään niin kätevä kuin Noppapotti blogin Miira Hartemo Caverna kääpiöidensä kanssa niin 3D tulostus voi tuoda vapautuksen tästä kateudesta. Kävin testaamassa Myllypuron mediakirjaston 3D tulostimen ja olihan se aika mielenkiintoinen laite. Tulostaminen oli todella helppoa. Kirjaston henkilökunta oli hyvin asiantuntevaa ja avuliasta asian suhteen. Valitsin koneelta haluamani mallin ja henkilökunta hoiti asetukset ja muun härväämisen. Tulostuksen ajan ei tarvinnut olla paikalla päivystämässä vaan tuotoksen sai hakea myöhemmin paikalta. Materiaalikuluja kertyy 0.70€/kerta. Kerrallaan pystyi varaamaan 4h ajan, jonka aikana jo jotain kohtuullisen kokoista saisi tulostettua.
Alla lyhyt video laitteesta ja lopputuotoksesta. Aika tylsällä esinelinjalla mentiin tällä kertaa…
Mitä kummaa sitä voisi lautapeleihin 3D tulostaa?
Valmiita malleja löytyy mm. Thingiversestä ja YouMaginesta. Tämän lisäksi oman printattavan esineen voi tehdä itse joko vanhan koulukunnan 3D mallinnus ohjelmilla tai hyvin helppokäyttöisellä TinkerCadilla. Boardgamegeekiin on kerätty listaa eri lautapeleihin soveltuvista valmiista malleista. Lista ei ole aivan ajantasalla, mutta sieltä voi katsoa esimerkkejä, mitä kaikkea lautapeleihin voisikaan tulostella.
Kun mielikuvituksen päästää laukkaamaan, huomaakin, että lähes jokainen lautapeli voisi kaivata hieman pientä lisähauskaa… 3D tulostus ja lautapelit sopivat yhteen todella hyvin. Pelikomponenttien tuunauksen ja lisäminiatyyrien printtauksen lisäksi tulostimilla onnistuvat myös erilaiset insertit.
3D tulostus ja lautapelit – kotona vai kirjastossa?
3D tulostus on hidasta puuhaa. Yllä olevassa videossa näkyvän pienen pelaajamerkkikotelon tulostaminen Eclipseen kesti 2h 15min. Koteloon olisi kuulunut vielä kansi, joka jäi tulostamatta ja näitähän olisi ainakin se kuusi kappaletta tulostella. Jos pelipaikkana on Myllypuron mediakirjasto, 4h pätkässä saisi yhden tuollaisen tulostettua. Pitäisi siis aika ahkerasti käydä aikoja varaamassa ja malleja sisään syöttämässä. Mitään isomman luokan tuunausta ei kirjaston tulostimilla siis pääse harrastamaan ilman pitkäjänteisyyttä. Jotain pientä kivaa voi kuitenkin välillä käydä tulostamassa ja näin saa mukavaa lisähärpäkettä peleihinsä.
Toinen vaihtoehto ovat kaupalliset 3D tulostus palvelut. Esimerkiksi Shapeways on kansainvälinen 3D tulostus palvelu, jossa valmiita malleja on runsaasti. Materiaalin saa valita monien vaihtoehtojen joukosta ja valmiit esineet toimitetaan kotiin. Hinnat ovat kuitenkin aika rouhean tuntuiset.
Kolmas vaihtoehto on hankkia 3D tulostin kotiin. Ammattimaiset 3D tulostimet ovat siellä tuhannen euron ikävämmällä puolella. Halvempaa materiaalia löytyy esimerkiksi e-villen itsekasattavista 3D tulostimista, mutta näiden laadusta en osaa sanoa mitään. Tulevaisuus tuo kuitenkin tullessaan entistä halvempia kotikäyttöön tarkoitettuja 3D tulostimia. Niiden yleistyessä lautapelimaailmakin saattaa kokea pienen mullistuksen.