Kuva Ropecon 2022 Suomen Lautapeliseuran pelikirjastosta

Ropecon 2023 lautapelaajalle – mitä on luvassa?

0 Jakoa

Ropecon tulee taas. Lautapelaajille on ympäri Suomea kaikenlaisia tapahtumia, mutta nyt Lautapelaamaaninkin paettua kauas Tampereelle, Helsinki on tyhjä. Olisiko Ropeconista korvaamaan tätä tyhjiötä? Kannattaako lautapelaajan käydä Ropeconissa? Siihen pyrin nyt vastaamaan käymällä läpi tämän vuoden ohjelmaa sekä muistelemalla edellisvuosia, joina olemme olleet mukana tapahtumassa.

Mikä on Ropecon?

Kuten nimestäkin jo kuulee, on Ropeconin tausta roolipelipainotteinen. Alunperin Ropecon oli paikka roolipelaajille ympäri Suomen tavata toisiaan, lisänä oli kaikenlaista mielenkiintoista ohjelmaa roolipelaajille.

Ropeconista kerrotaan sen nettisivuilla näin:
Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma Ropecon pidetään 28.–30.7.2023 Helsingin Messukeskuksessa. Paljon monimuotoista ohjelmaa sisältävä kolmipäiväinen pelifestivaali suunnitellaan ja toteutetaan alusta loppuun idealla roolipelaajilta roolipelaajille. Tapahtuman taustaorganisaationa toimii suomalaista rooli-, kortti-, lauta- ja miniatyyripeliharrastusta edistävä ja kehittävä Ropecon ry.

Roolipelaajilta roolipelaajille, mutta myös lautapelit mainittu! Katsotaan siis hieman syvemmälle…

Roolipeleistä kohti lautapelejä?

Tuntuu kuitenkin siltä, että vuosi vuodelta myös lautapelit ovat saaneet hieman isompaa jalansijaa tapahtumassa. Esimerkiksi Ropeconin yksi kunniavieraista 2022 oli Vlaada Chvátil, joka oli tapahtumassa ainoastaan kunniakkaiden lautapelimeriittiensä vuoksi.

Lisäksi tämän vuoden kunniavieraslistalla on Pöydällä-tiimin Arton suurfanituksen ja Patreon tuen kohde: Shut Up & Sit Down. Uuuhhh, voiko lautapelikansaa paremmin palvella? Okei, vaikka Reiner Knizia oli Pöydällä Digitalin kautta “Suomessa”, niin olisihan se aika paljon siistimpää nähdä tohtori livenä… *köh köh* Ropecon 2024, ehkä?

Vlaada Chvátil pelasi Ropeconissa fanien kanssa samaan aikaan Galaxy Truckeria, Dungeon Fightersiä sekä Codenamesia

Omia fiiliksiä Ropeconista

Ropeconista yleisesti ottaen on vain hyvää sanottavaa. Yleisfiilis tapahtumassa on tosi mukava ja lämmin. Osallistujilla on selvästi kivaa ja jotenkin kotoisan turvallinen olla. Tämä välittyi kivasti näin sivusta ihmettelijällekin!

Ohjelmanumeroita oli kivasti ja monipuolisesti, kiinnostavaa kuunneltavaa löytää varmasti jokainen. Lautapelianti oli vielä hieman köykäistä, mutta sen ymmärtää, kyseessä ei ole kuitenkaan lautapelitapahtuma.

Itselläni on hieman vaikea pyörähtää aivan tuntemattomiin pöytiin, joten pelailut jäivät hieman vähäisemmiksi, ennen kuin sattumalta kohtasin tuttuja ja pääsi pelailemaan. Toisaalta järjestettyihin peleihin olisi päässyt helposti mukaan!

Tapahtumassa on Suomen lautapeliseuran pelikirjasto käytettävissä, joten jonkin verran hyvää pelattavaa paikalla on. Vuoden 2018 Ropecon artikkelissa vertailin erityisesti Lautapelaamaania ja Ropeconia. Kannattaa lukea sekin!

Tämän vuoden tapahtumassa kiinnostavaa ohjelmaa lautapelaajalle on jo selvästi viime vuotta enemmän. Tämän perusteella sanoisin, että Ropeconiin 2023 kannattaa jo lautapelaajankin osallistua.

Ropecon ohjelma 2023 lautapelaajalle

No niin, lähdetään tutkimaan Ropeconin ohjelmaa vuodelle 2023. Lisää lautapelihyvää, sillä nykyään ohjelmaa voi etsiä “Aihe: lautapelit” tägillä, kiva! Valitettavasti tällä ei löydä kaikkea lautapeliaiheista ohjelmaa. Esimerkiksi Shut Up & Sit Downin esiintymisistä vain yksi on tägätty tällä, joten täytyy sukeltaa tunnistetta syvemmälle ja kaivaa kaikki asiallinen ohjelma esiin!

Rajaus on tehty siten, että korttipelitouhut, kuten Magic: The Gathering tapaiset pelit on otettu mukaan, mutta figupelit on jätetty pois.

Olen listannut ohjelmat alle kuvauksineen. Jos haluat katsoa samaa listaa Ropeconin ohjelmapohjalla, voit katsoa sen myös tästä.

Shut Up & Sit Downin osiot

Tämän vuoden lautapeliaiheisten kunniavieraiden, Shut Up & Sit Downin esitykset tässä aivan erikseen listattuina. Englantia tietysti, mutta samalla valitettavasti näihin ohjelmanumeroihin osallistuttaessa on osattava. Toisaalta ehkäpä fanittajat sitä osaavat, koska…no…ehkä eivät olisi muuten faneja.

Shut Up & Sit Down kyselytuokio – pe 28.7. klo 19.00-20.45

Melkein kaksi tuntia kysymyksiä Shut Up & Sit Downin väelle! Tämä osuu varmasti faneille syvälle!

Shut Up & Sit Down Sad Rabbits -roolipeli – la 29.7. klo 13.30-18.30

Tätä harvoin pääsee tekemään, roolipelaamaan SU&SD:n porukan kanssa. Itse pelistä en löytänyt internettien ihmeellisistä maailmoista mitään tietoa, joten nyt en uskalla veikata, onko tämä esim. aloittelijaystävällinen, vaikka näin vähän veikkaisin.

Shut Up & Sit Down Cardboard Courtroom – la 19.00 – 20.45

Mielenkiintoinen konsepti – tuo lautapeliriitasi arvovaltaisen SU&SD-raadin ratkaistavaksi! Varmasti mielenkiintoisia näkemyksiä luvassa. Ehkäpä saavat vihdoinkin korttien sleevajat tuomionsa!

Shut Up & Sit Down podcast: Ropecon Special – su 30.7. klo 12.00-13.45

No, tämä on varmasti ainakin tuttua ja taattua laatua! Live-yleisön edessä tehdyillä podcasteilla on aina oma magiansa, joten tälle ainakin helppo suositus.

Lautapelaamista ohjatusti: demoja, turnauksia yms.

Kiinnostaako lautapelaaminen? Coni-pelaaminen on vähän hankalaa, pitäisi sääntöjä opetella. Mutta ha! Demo- ja opetuspeleissä koko homma on ratkaistu puolestasi, joku opettaa säännöt! Loistavia mahdollisuuksia, joihin pystyy helposti osallistumaan myös yksin, sillä peliseuraa yleensä löytyy samalla.

Valitse hyvä peli ja sukella mukaan!

Richii Mahjong peli- ja opetuspiste – pe 28.7. klo 16-23, la 29.7. klo 10-23 ja su 30.7. klo 10-16.30

T.I.M.E Stories – pe 28.7. klo 17-21 ja su 30.7. klo 12-16

66 Samurai – pe 28.7. klo 17-21

Catanin SM-kilpailut – la 29.7. klo 10-16 (HUOM! Ennakkoilmoittautuminen!)

Catanin SM-titteli? Mukaan EM-kilpailuihin? Jes, sinne vain!

Legendary: A Marvel Deck Building Game la 29.7. klo 11-15 ja 17-21

Munchkin Finnish Open Championships – la 29.7. klo 12-22

Harry Potter – taistelu Tylypahkasta (Harry Potter Hogwarts battle – card game) – pe 28.7. klo 17-20 ja la 29.7. klo 13-16

Verta Kellotornissa – Blood on the Clocktower – pe 28.7. klo 18-0.00, la 29.7. klo 14-0.00 ja su 30.7. klo 11-15

Hmm, tästä voisi löytyä myös mielenkiintoista! Viime vuonna ilmestynyt hyvin kehuttu sosiaalinen deduktiopeli. Werewolffi ja The Resistance: Avalon koluttu läpi? Olisiko tästä?

Quest for El Dorado la 29.7. klo 14-17

Carcassonne SM su 30.7. klo 9-15

Ja taas! Jos Catan ei osu, niin ehkä Carcassonnen Suomen mestaruus voisi olla hyvä?

Red Dragon Inn pe 28.7. klo 17-20, la 29.7. klo 12-18 ja su 30.7. klo 10-16

Lautapelipuhetta ja muuta

Petri Hiltusen Agemonia-näyttely, avoinna joka päivä

Petri Hiltunen on tehnyt mahtavaa työtä Agemonian taiteen kanssa, joten tässä on katseltavaa läpi messujen! Avoinna joka päivä. Tämä varmasti käydään katsastamassa.

Agemonia demotusta ja peluutusta – pe 28.7. klo 19-22

Jos ei Agemonia ole vielä testattuna, kannattaa käydä kokeilemassa! Maxin vetämänä varmasti hyvä kokemus.

Agemonia julkaisuesitelmä – la 29.7. klo 10-11.45

Ja jos Agemonia on jo tuttu tai kiinnostaa kovin, täältä varmasti saa hyvää inside tietoa ja mielenkiintoista tietoa pelin matkan varrelta.

Hyvät lasten lautapelit: aikuinenkin voi viihtyä – la 29.7. klo 18-18.45

Jos lasten kanssa tulee pelattua, voi tätä suositella! On olemassa tosi hyviä lasten lautapelejä, mutta suurin osa on todella järkyttävää *Å^*!!11:aa. Täältä toivottavasti saa vinkkejä niistä ensimmäisistä.

Agemonia: Q&A – la 29.7. klo 21-22.45

Ja tästä vielä julkaisuesitelmän päälle paljon lisäasiaa, tästä tulee varmasti mielenkiintoista, jos hyviä kysymyksiä on tarjolla!

Kingdom Death: Monster – hirviö, jonka Kickstarter loi – la 29.7. klo 23-23.45

Noh, olihan tämä ilmiö. Kyllähän tästä jotain voisi kuulla!

CCG, LCG ja muut vastaavat pelit

Nyt täytyy sanoa, että näistä allaolevista en osaa sanoa Netrunneria lukuunottamatta oikein mitään. Magiciä löytyy erilaisissa formaateissa, mutta ilmeisesti tietäjät tietää, mitä mikäkin tarkoittaa. Mutta hei, Android: Netrunneria voin suositella kaikille hyvin lämpimästi! Kahdeksan vuoden takainen 9/10 arvosanani pätee yhä, lue koko arvostelu tästä!

Netrunner demopelipiste

Kuten yllä mainittu, Netrunnerin kokeilua voin suositella! Hyvin mielenkiintoinen kaksinpeli ja sopii vaikka ihan puolisonkin kanssa pelattavaksi, ei tarvitse täysin uppoutua ja kuluttaa miljoonia.

Magic the Gathering

MTG: Battlebox
Aloittelijapelit
Commander League -turnaus
Modern-turnaus
Commander Masters Preview draft – pe klo 17.30-21.30 ja la 13.00-17.00
Lord of the Rings On-demand draft
Lord of the Rings Sealed

Digimon Card Game -turnaus

Jotain aivan muuta

Hienosti alussa kehuttiin, kuinka tältä sivulta löydät nyt kaiken lautapeliaiheisen ohjelman ilman muita häiriöitä. Painotettiin. Luvattiin. Mutta voi! Kaiken ohjelman kun kävin läpi, niin sieltä löytyi niin hauskoja juttuja, että en voinut vain jättää niitä huomiotta!

Melkein voisin suositella, että katso koko ohjelma läpi, ihan pikaisesti vain! Tämä on nyt minun mielenkiintoni mukaan kuratoitua, yllättävää ja mielenkiintoista ohjelmaa. Eri mielenkiinnon aiheilla varustautuneet ihmisoliot löytävät varmasti jotain, mikä minulta jäi kokonaan huomiotta vajavaisen kiinnostuskapasiteettini vuoksi.

Vapaata boffausta – pe 28.7. klo 15-20, la 29.7. klo 10-17, su 30.7. klo 10-12 ja 14-17

No, boffausta! Onhan se kamalan kivaa ja samalla hyvää liikuntaa. Mukaan vaan mätkimään!

Kivi-Paperi-Sakset -turnaus – la 29.7. klo 14-14.55

Tämä lipsahti melkein lautapelipuolelle, koska kyllähän Kivi-Paperi-Sakset melkein menee pelistä, mutta ehkä se enemmän nyt tätä osastoa kuitenkin on. Saattaa olla eeppinen?

Ropecon Gaala – la 29.7. klo 18-19

Tästä viime kerralla kerrottiin, että tähän on pakko osallistua. No, en osallistunut, koska pelasin. Mutta pitäisiköhän tänä vuonna?

Salaliittoteoriat ennen ja nyt – la 29.7. klo 21-22.45

Oho! Nyt on ihan mielenkiintoinen aihe, salaliittoteorioita löytyy vaikka kuinka ja hyvin mielenkiintoisiahan nämä ovat. Ja vielä tutkittua tietoa pohjalla, yllättävä paikka tälle asialle, mutta miksipä ei!

Blood Bowl tutuksi – pe 28.7. klo 16-20, la 29.7. klo 10-18 ja su 30.7. klo 10-13

Okeiokeiokeiokei, ei pitänyt figupelejä tänne joukkoon sotkea, mutta…ehkä jos jotain pitäisi kokeilla, olisi se Blood Bowl. Oikein hauskaa mäiskettä!

Tiirikointityöpaja aloittelijoille – su 30.7. klo 10-10.45 (HUOM! Ennakkoilmoittautuminen)

Uuh, tiirikointia? Ja vielä ohjatusti? Kyllä vähän kiinnostelisi!

Ruoskan käyttöä vasta-alkajille – su 30.7. klo 13-14.45 (HUOM! Ennakkoilmoittautuminen)

Tiirikointi ja tämä – hyvin erikoisia, mutta mielenkiintoisia! Eihän tällä taidollakaan varmaan kamalasti tee, mutta…

Suuret kielimallit, roolit ja luovuus – su 30.7. klo 15-16.45

Tämä taas salaliittoteorioiden ohella hyvin mielenkiintoista ohjelmaa, jonka tyylistä ehkä ei ihan Ropeconissa uskoisi kuulevansa. Kiitos tästäkin!

Nähdäänkö Ropeconissa?

Sellaista! Aika hyvä pläjäys tavaraa jo tässä. Ehkä kannattaa varata viikonloppu vapaaksi ja suunnata kohti Helsinkiä. Ehkä nähdään Ropeconissa?

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *