Android: Netrunner kansi
| | |

Android: Netrunner

28 Jakoa

Android: Netrunner on korttipeli, jossa kaksi pelaajaa asettuvat vastakkain pelaamaan kahta täysin eri tavalla toimivaa puolta, hakkeria ja jättimäistä megakorporaatiota. Android: Netrunner on saanut tittelin Magic: The Gatheringin tappajana. Keräilykorttipeleille ominainen ”maksa ja voita” leima ajaa monet lautapelaajat kauas pois Android: Netrunnerin luota. Onko pelillä mitään annettavaa tavalliselle lautapelaajalle? Netrunner yllättää vahvasti, sillä se toimii erityisesti pariskuntapelinä loistavasti.

Android: Netrunner on Richard Garfieldin (mm. Magic: The Gathering, King of Tokyo) uusintaversio vanhasta Netrunner pelistä. Android: Netrunner on Living Card Game, joka tarkoittaa sitä, että siihen ilmestyy tasaisin väliajoin uusia kortteja. Harvinaisia kortteja ei tarvitse kuitenkaan metsästää, vaan paketit sisältävät ennalta tiedossa olevat kortit.

Android: Netrunner kansiAndroid: Netrunneriin saa halutessaan palamaan rahaa. Jos pelissä haluaisi pärjätä kilpatasolla, peruspeliä pitäisi ostaa vähintään kaksi kappaletta, mielellään kolme. Lisäksi data packeja eli pieniä lisäosia on tätä kirjoittaessa ilmestynyt 24, jotka jokainen maksavat noin 10-15€/kappale. Lisäksi löytyisi vielä deluxelisäosat…

Ei kuitenkaan huolta, sillä Netrunnerin saa toimimaan myös halvalla. Katsotaan kuitenkin ensin, mitä paketista löytyy ja miten itse peli toimii.

Paketin sisältö

Android: Netrunner sisältää kasan kortteja korporaatiolle ja hakkerille. Lisäksi paketissa on läjä erilaisia merkkejä, jotka kuvastavat mm. rahaa, aivovaurioita ja huonoa julkisuutta. Peruspelin setillä saa rakennettua pakan molempien puolien jokaiselle ryhmittymälle siten, että hieman pakanrakenteluakin pääsee harrastamaan. Laatikko on turhan iso ja kortteja ei saa millään tavalla järkevästi laatikkoon pakattua. Varastointiin kannattaa siis joko tuunata laatikko sopivaksi tai hankkia erilliset säilytysrasiat korteille, esimerkiksi Dragon Shield korttisäilytyslaatikoita.

Android: Netrunner laatikkoAndroid: Netrunner Dragon shield

Android: Netrunner – kilpajuoksu pisteille

Netrunnerissa molemmilla pelaajilla on oma pakkansa. Omalla vuorollaan korporaatiolla on käytössä kolme ja hakkerilla neljä eri toimintoa. Toiminnoilla voi esimerkiksi nostaa kortin omasta pakastaan, ottaa rahan, pelata kortin pöydälle tai aktivoida pöydällä olevan kortin.

Korporaatiolla on pakassaan agendakortteja, joita edistämällä korporaatio kerää pisteitä. Hakkerin tarkoituksena on ryöstää korporaation agendakortit itselleen. Ensimmäisenä seitsemän pistettä kerännyt puoli voittaa. Vaihtoehtoisesti korporaatio voi myös tuhota hakkerin aiheuttamalla tarpeeksi vahinkoa ja hakkeri voittaa, jos korporaatiolta loppuu pakka kesken.

Korporaatio pelaa korttinsa pöydälle kuvapuoli alaspäin, hakkeri kuvapuoli ylöspäin. Korporaatio voi pelata korttejaan eri riveille eli servereille. Servereitä voi suojata palomuureilla, jotka voivat esimerkiksi estää hakkerin pääsyä serverille tai aiheuttaa vahinkoa. Korporaatio pelaa korttinsa pöytään ja maksaa korttien hinnan vasta halutessaan aktivoida ne. Korporaation pöytä voi olla esimerkiksi täynnä palomuureja, joita hänellä ei ole rahaa aktivoida ja näin ne ovat hakkerille täysin vaarattomia.

Hakkeri voi päästä palomuurien läpi erilaisilla ohjelmilla, joita voi käyttää useasti, mutta joiden käyttö maksaa rahaa palomuurin vahvuudesta riippuen. Palomuureja on kolmea eri tyyppiä ja jokaisen murtamiseen tarvitsee oikean tyyppisen ohjelman. Lisäksi palomuurit voi esimerkiksi kiertää, ne voi tuhota tai niistä voi tehdä hyödyttömiä. Ongelmana muodostaa kuitenkin se, että korporaatiolla on pakassaan myös ansoja. Hakkeri voi kuluttaa suuret määrät rahaa päästäkseen käsiksi himoitsemaansa agendakorttiin, mutta kun on jo liian myöhäistä, hakkeri huomaakin agendakortin tilalla olevan rankkaa aivovauriota aiheuttavan ansan.

Käytännössä korporaation vuorolla korporaatio asettelee kortteja pöydälle ja hakkeri joutuu arvailemaan, mitä miltäkin paikalta löytyy. Palomuurit tunnistaa siitä, että ne on pelattu sivuttain, mutta muuten tiedot ovat hyvin vähäiset. Agendakortteja sekä ansakortteja voi edistää laittamalla niiden päälle sitä kuvaavan merkin. Mitä enemmän merkkejä, sitä lähempänä agendakortti on pisteytystä. Toisaalta mitä enemmän ansan päällä on edistysmerkkejä, sitä vaarallisempia ne ovat.

Hakkeri voi vuorollaan suorittaa hyökkäyksiä valitsemalleen serverille. Jos edessä on palomuuri korporaatio päättää aktivoiko hän sen. Mahdollisen aktivoinnin jälkeen hakkeri tarkastaa onko hänellä murtamiseen vaadittua ohjelmaa pöydällään ja maksaa sen jälkeen rahaa palomuurin vahvuudesta riippuen päästäkseen siitä läpi tai välttyäkseen ottamasta vahinkoa. Jokaisen palomuurin jälkeen hakkeri voi vetäytyä hyökkäyksestä jos paukut tai kantti ei riitäkään loppuun asti.

ryhmittymät

Android: Netrunner halvalla pariskunnille

Android: Netrunner on sydämeltään keräilykorttipeli, joille ominaista on pakan rakentelu. Pakkaan pyritään ottamaan hyvin yhteen sopivia kortteja, joilla saa rakennettua esimerkiksi hyvin rahaa tuottavia komboja tai vaarallisia palomuuriyhdistelmiä. Pakan rakentelu on oikein mukavaa puuhaa ja oma ohjelmanumeronsa ennen peliä.

Android: Netrunner on äärimmäisen jännittävä peli, pelaa sitten kumpaa puolta vain. Korporaatiolla pelatessa pelkää jatkuvasti sitä, että hakkeri hyökkää juuri sille yhdelle huonosti suojatulle serverille ja kähveltää arvokkaan agendakortin. Hakkerilla pelatessa taas kuumotus siitä, että ei voi tietää kuinka vaarallinen palomuuri on vastassa ja pitäisiköhän odottaa vielä seuraavalle vuorolle, että varmasti pääsee läpi. Ja jos pääseekin läpi, niin voikohan siellä sittenkin olla ansa vastassa… Pokerin pelaaminen ei ole mahdottoman kaukana Netrunnerissa tarvittavista taidoista, sillä toisen pelaajan lukemisesta on paljon hyötyä hänen hikoillessaan hyökkäystä odotellessa.

Korporaation ja hakkerin pelaaminen ovat täysin toisistaan poikkeavia kokemuksia. Korporaatiolla pyritään rakentamaan hämmennyksen verhoa agendojen, ansojen ja palomuurien verkoilla kun taas hakkerilla yritetään saada aikaan läpitunkevan rohkea hyökkäysjärjestelmä. Lisäksi korporaation neljä ja hakkereiden kolme eri ryhmittymää eroavat selkeästi toisistaan. Yksi korporaatioryhmittymä keskittyy vahvoihin suojauksiin kun toinen taas pyrkii ansoilla keskeyttämään hakkerin surullisen elämän. Eräs hakkeriryhmittymä pystyy rakentamaan laajan ja voimakkaan ohjelmaverkon, jolla pääsee läpi lähes mistä vain toisen kiertäessä ja hyppiessä palomuurien ohi vahinkoa ottamatta.

Netrunnerin vahvuus muihin keräilykorttipeleihin on se, että se toimii todella hyvin suoraan paketista otettunakin. Peruspelin ostamalla ostaa todella hyvän kaksinpelin, josta saa irti helposti pelikertoja saman verran kuin esimerkiksi 7 Wonders: Duelista. Vaikka tosissaan pelatessa (esimerkiksi turnauksissa tai peliporukoissa) kortteja täytyy olla hurja määrä, jotta oikeasti pärjää, kahdestaan sillä ei ole väliä. Lisäkortit tuovat lisämahdollisuuksia pakan rakennuksessa, joten data packit voi nähdä samalla tavalla kuin lisäosat perus lautapeleissä.

Aika testata, miltä hakkerointi tuntuu… Kuvat saa klikattua auki, jotta teksti näkyy paremmin.

Android: Netrunner tehtävä, kuva 1
Käytössä 4 rahaa ja ohjelmat Sentry ja Barrier palomuurien murtamiseen
Android: Netrunner tehtävä, kuva 2
Vastassa serveri, jonka takana mysteerikortti, jota edistetty kaksi kertaa. Toisaalta kolme palomuuri korttia… Keskiserverillä palomuuri, jonka läpäisemiseen eivät rahat riitä. Lähdetään siis kolmen palomuurin serveriä kohti.
Android: Netrunner tehtävä, kuva 3
Jahas, pommi. Yksi vahinko, ei sen pahempaa, päästään kuitenkin etenemään. 4 vielä kestetään. Jatketaanko? Kyllä!
Android: Netrunner tehtävä, kuva 4
Auts. Vastassa Code Gate, jota ei saada särki. Läpi päästäisiin, mutta tämä vahvistaisi seuraavaa aika ikävästi. Tähän tietysti kannattaisi lopettaa, mutta koska nyt eletään esimerkkiä niin rohkeasti vain eteenpäin!
Android: Netrunner tehtävä, kuva 5
Sentry, sen saisi tehtyä vaarattomaksi, mutta edellinen palomuuri antaa +2 vahvuutta eli yhteensä 5 sekä 3 vahinkoa, jos palomuuria ei saa vaarattomaksi. Mahdollinen kuolema siis edessä. Kolmella rahalla saamme nostettua oman ohjelmamme vahvuuden tasolle 5 ja neljännellä rahalla saamme ainoan alirutiinin vaarattomaksi! Ei kun viimeinen kortti auki, agenda vai ansa? Se selviää vain pelaamalla…

Ristiriitaisia sääntöjä ja ahdistavaa pakan rakennusta

Vaikka pelissä on todella paljon hyvää, ei Android: Netrunner sovi kuitenkaan kaikille. Tämän lajityypin peleillä on ominaista ajoitukset ja sääntöjä jatkuvasti rikkovat kortit. Ajoituksilla tarkoitetaan korttien keskinäistä aktivoitumisjärjestystä, aktivoituuko esimerkiksi tietty suoja ennen ansakorttia vai vasta sen jälkeen. Sääntöjä rikkovat kortit taas tarkoittavat sitä, että jo peruspelin korteissa on lukuisia ominaisuuksia, jotka eivät noudatakaan pelin normaaleita sääntöjä, vaan kortin teksti ottaa ylivallan. Tuttua monista peleistä, mutta Netrunnerissa ei ole harvinaista, että kolme tällaista korttia aktivoituu samaan aikaan ja sitten ihmetelläänkin mikä tapahtuu ensin ja miten mikäkin vaikuttaa toisiin kortteihin.

Ensimmäiset pelit tulevat yllämainituista syistä sisältämään hyvin paljon sääntökirjan pläräystä. Android: Netrunner FAQ auttaa myös hädässä. Kaikesta selviää kyllä, mutta jos ensimmäisissä peleissä väärillä säännöillä pelaaminen ja sääntöjen tarkistelu ahdistaa voi Netrunner olla raskas valinta.

kristianpelaa

Yksi Netrunnerin vahvuuksista on myös yksi sen suurimmista heikkouksista. Pakan rakentelu, jota itse rakastan kovasti, ei kaikkia miellytä. Se on monille pakollinen paha ja turha esiaskel ennen varsinaista peliä. Pakan rakentelusta ei alle 15 minuutissa oikein selviä ja itse tykkään räpeltää sitä kasaan välillä tunninkin verran, riippuen aivan ostettujen lisäkorttien määrästä. Täten Netrunner välttämättä toimi spontaanina ”hei pelataanko jotain” -pelinä elleivät pakat ole valmiina. Yksi suuri syy sille, että pariskuntapelaajatkin saattavat haluta toisen peruspelin on se, että silloin molemmilla voi olla omat peruspakat valmiiksi rakennettuina sekä korporaatiolle että hakkerille.

Android: Netrunner yhdistää hyvät puolet oikeista lautapeleistä, Magic: The Gatheringistä ja Dominionista. Dominionissa itse peli on pakan rakentelua, jonka ollessa valmis peli loppuukin. Magic: The Gatheringissä täytyy kuluttaa omaisuus ennen kuin pääsee edes pakkaa rakentelemaan. Se itse pelaaminen ja pelin tuoksinnassa tehtävät päätökset molemmista näistä sitten puuttuvatkin kokonaan, sillä pakat hoitavat itse pelaamisen. Onneksi on kuitenkin Android: Netrunner.

Peli on todella hyvä kokonaisuus ja täyttää bluffauksen ja suorien hyökkäysten tarpeen oikein hyvin. Tämä on ainoa peli, jota olemme Oonan kanssa painaneet kuusi kertaa peräkkäin ja myös ylivoimaisesti eniten pelattu kaksinpelimme. Netrunneria en voi kuitenkaan missään nimessä kaikille suositella arvosteluissa mainittujen heikkouksien vuoksi, mutta peli ansaitsisi kuitenkin peruspelaajien joukossa nykyistä paljon suuremman suosion. Kun tämä peli löytää oikeat pelaajansa, se iskee harvinaisen kovaa.

oonapelaa

Android: Netrunner
9 / 10 Arvosana
Plussat
-Todella monipuolinen -Kestää uudelleenpeluuta todella hyvin -Yllättävän temaattinen lajityyppiinsä nähden
Miinukset
-Huono sääntövihko
-Vaatii hyvän englannin kielen taidon + "pelisanastoa"
-Oppimiskynnys korkeahko
Lyhyesti
Android: Netrunner on loisto valinta, jos etsitään noin tunnin kestoista kaksinpeliä, joka kestää useita pelejä. Peli toimii myös kilpapelailuskenessä hyvin, mutta pariskunta pelinä sitä ei kannata myöskään jättää huomiotta!
Hinta-laatusuhde6
Sääntöjen selkeys2
Temaattisuus7.5
Uudelleenpelattavuus8.5

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

6 kommenttia

  1. Juu! Edelleen peli kuumottaa mieltä, mutta edelleen tiedän ettei vaimosta ole tähän peliin. Elämä on.

      1. Sääntöjen poikkeuksien poikkeudet, hyvä kielitaito, oma sanasto ja teema ei ole varmastikaan kiinnostavimmasta päästä. Voisitte jossain vaiheessa arvostella Game of Thronesin korttipelin. Teema menisi läpi ainakin, mutta pelkään muuten tuloksen olevan sama kuin tässä.

  2. Sama peli. Ennätin hankkia sen jo käytettynä hyllyyn, mutta pelaamatta on jäänyt sinne nököttämään. Ehtivät jo julkaista uuden version samasta pelistä… Mutta ei haittaa! Olen iskenyt silmäni Arkham Horror the Card Gamen. Lovecraft-aiheiset pelit on aina kiinnostanut itseä, peliaika näyttää suhteellisen lyhyeltä ja sitä voi pelata yksinkin. LCG-korttipelit on ihan uusi tuttavuus itselle, mutta jos peli iskee kunnolla olen valmistautunut kiikuttamaan kasoittain rahaa lisureihin seuraavat vuodet =)

  3. LCG peleissä on kyllä ikävää se, että tietää, että ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia käännöksestä. Formaattina LCG muuten ihan mukava, mutta tosiaan kallis. Kuitenkin hyvin paljon halvempi kuin CCG:t….

    Toivottavasti Arkham Horror LCG iskee! Meillä taas Lovecraft ei vaan toimi. Eldritch Horror ja pari muuta koitettu, mutta joku siinä tökkii…