| | |

For Sale

 

Pitkään loppuunmyyty For Sale on vihdoin julkaistu uudelleen ja vieläpä rakkaalla kotimaisella kielellä Competon toimesta. For Sale on nopea kaupankäyntipeli 3–6 pelaajalle. Pelissä jokainen pyrkii hankkimaan arvokkaita kiinteistöjä, joista yrittää nyhtää mahdollisimman paljon voittoa. Peli on helppo oppia, nopea pelata ja siinä on sopivasti tuuria ja taktiikkaa peliaikaan nähden.

For Sale lautapeli

Paketin sisältö

Paketista löytyy yhteensä 60 korttia, 72 pahvirahaa ja lyhyt sääntölärpäke. Kiinteistökortit ovat nättejä ja jokainen kiinteistö on kuvitettu erikseen arvoaan vastaavaksi. Kortit ovat kestävää materiaalia eivätkä ole kymmenienkään pelien jälkeen kuluneet juuri lainkaan.

20€ hinta voi tuntua hieman kalliimman puoleiselta komponenttimäärään nähden. Toisaalta hintaan kuuluu aina itse materiaalikulujen lisäksi myös grafiikka. Kortit on kuvitettu hauskasti ja yksityiskohtaisesti, joten niissä riittää ihasteltavaa.

For Sale komponentit

For Sale – huutokauppaa, taktikointia ja bluffausta

Peli alkaa ostovaiheella. Ostovaiheessa pöydälle tulee pelaajamäärän verran kiinteistökortteja ja nämä myydään eniten tarjoavalle. Kiinteistöt on numeroitu yhdestä kolmeenkymmeneen. Pienimmät numerot edustavat huonompia asumuksia, kuten viemäreitä ja koirankoppeja, kun taas suurimmat numerot ovat kartanoita ja pilvenpiirtäjiä.

Jokainen pelaaja voi vuorollaan korottaa jo esitettyä tarjousta tai passata. Passatessaan pelaaja saa pöydältä pienimmällä numerolla varustetun kortin puolella aiemmin tarjoamastaan summasta tai ilmaiseksi, jos ei ole vielä tarjonnut mitään. Viimeisenä korottanut pelaaja saa ylellisimmän kiinteistön itselleen, mutta joutuu maksamaan tarjoamansa summan kokonaisuudessaan.

Kun kaikki kortit on usean huutokauppakierroksen jälkeen myyty seuraa myyntivaihe. Myyntivaiheessa pöydälle tulee pelaajamäärän verran rahakortteja, joiden arvo on $0 – $15 000. Pelaajat lyövät samaan aikaan yhden kiinteistönsä pöytään. Rahakortit jaetaan pelaajille heidän pelaamiensa kiinteistökorttien mukaan, isoimman kortin pelannut saa isoimman rahakortin, toisiksi isoimman pelannut toisiksi suurimman.

For Sale ostovaihe

Arvuuttelua ja ajatustenlukua

Pelissä joutuu jatkuvasti miettimään, kannattaako lähteä kisaamaan hienoimmista kiinteistöistä vai jäädä sivuun tarjouskilvasta ja säästää rahat seuraavalle kierrokselle. Maksaako suuri hinta avaruusasemasta vai ottaa hieman hillitympi omakotitalo ilmaiseksi? Myyntivaiheessa taas harmittaa, kun kohtuullisen hieno ja hyvään hintaan ostettu kartano tuottaakin $0 muiden iskettyä pilvenpiirtäjät ja aurinkorantojen lukaalit pöytään. Toisaalta taas se tunne, kun saa jollain ilveellä $15 000 rahakortin kuutosen kiinteistökortilla muiden pelattua vielä pienemmät kortit pöytään on hyvinkin tyydyttävä. Pelissä joutuu jatkuvasti arvioimaan miten saa suurimman hyödyn panostamalla mahdollisimman vähän ja milloin on toisaalta aika laittaa hintasota käyntiin.

Kannattaako se sitten ostaa? Riittääkö siitä hauskaa pitkäksi aikaa? Vastaus molempiin kysymyksiin on ehdoton kyllä. Uudelleenpelattavuusarvoa löytyy, sillä omat päätökset riippuvat pitkälti toisten pelaajien pelitavasta. Tuuriakin on joukossa sopiva annos. Peli toimii erinomaisesti jo kolmella pelaajalla ja kuuden pelaajan peli maistuu aivan yhtä hyvältä. Koko illan ohjelmanumeroksi ei For Salesta ole, mutta kevyenä pelinä, joka toimii porukassa kuin porukassa, tätä voi suositella. For Sale on kevyiden ja lyhyiden pelien kategorian ehdotonta aatelia.

For Sale - hauskaa kaupankäyntiä
8 / 10 Arvosana
Plussat
-Lyhyt ja helppo opettaa
-Bluffausta ja pientä pähkäilyä
Lyhyesti
For Sale on hauska ja nopea peli, joka sisältää tarjouskilpailua, bluffausta ja jonkin verran tuuria. Suosittelen filleriä eli kevyttä täytepeliä hakevalle. Kesto: 15–30min Pelaajamäärä: 3–6
Hinta-laatusuhde6
Sääntöjen selkeys8
Temaattisuus4
Uudelleenpelattavuus6

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

6 kommenttia

  1. Ostin tämän kirppikseltä, mutta säännöt olivat hukassa. Saisitko skannattuna niitä minulle (ja tai tänne kaikkien saataville).

  2. Nuo on kyllä harmillisia keissejä! En voi yleiseen jakoon laittaa tekijänoikeuksien vuoksi. Voin kuitenkin lähettää säännöt sinulle, sillä peli löytyy kirjastosta, jonka vuoksi sääntöjen kopiointi yksityiseen käyttöön on sallittua.

  3. Terve,

    kiva peli tämä. Teidän editionne on siis kuvassa oleva englanninkielinen eikä tekstissä mainittu suomennos? Suomennetussa Competon versiossa kortit olivat nimittäin aivan kehnonlaatuisia, hyvä tietää, että alkuperäinen on laadukas.

  4. Oli pakko Puutyöläinen tämä ihan selvittää. Hankin käsiini Competon version ja olet aivan oikeassa, kortit ovat täysin eri materiaalia kuin meidän laitoksessamme. Arvostelemamme kappale ei ole Competon versio.

    Competon version kortit ovat aika halvan tuntuiset. Peli on kirjaston peli ja on tietysti nähnyt jo monta pelikertaa, mutta silti korttien kulmat olivat aika pahasti kuluneet. Kortit taitavat olla halvahkoa pahvia ohuella muovipäällysteellä eivätkä tunnu siltä, että kestäisivät paljoakaan sekoittelua tai pientäkään vääntelyä. Harmi juttu!

  5. Kiitos kun selvitit! Tuota suomenkielistä versiota en oikein voi suositella. Meidän kirjaston-versiossamme yhteen korttiin oli jo kopristunut raita, josta sen heti tunnistaa, vaikkei setti muuten vaikuta kovin käytetyltä vielä.