Eclipse Lautapelaamisen sm 2016
| |

Lautapelaamisen SM 2016: “Jokainen tsäänssi on mahdollisuus”

25 Jakoa

Eclipse Lautapelaamisen sm 2016

Lautapelaamisen SM 2016 joukkuemuodossa. Glooriaa. Verta. Hikeä. Itseasiassa yllättävän vähän hikeä. Eclipse, Nations: Dice, New York 1901 ja 7 Wonders: Leaders. Pöydällä oli mukana puolikkaana hakemassa mestaruutta Armopalapeli joukkueessa. Kovin hyvin ei kuitenkaan käynyt… Tapahtuman järjestelyt ja tapahtumasta saatu viihdearvo olivat kuitenkin yllättävän korkealla tasolla, joten sijoitus ei jäänyt harmittamaan. Tässä matkaraportti suoraan pelien ytimestä.

Lautapelaamisen SM 2016 Armopalapeli
Hieman yli yhdeksän saavuimme kisapaikalle Turkuun, vasemmistopuolen kotipesään, työväentalolle. Joukkueita oli kisoissa yhteensä kuusi, joka on huomattavasti vähemmän kuin edellisinä vuosina. Syyksi epäiltiin Eclipseä – kallis, pitkä ja hankala. Heti aamusta pöytiin alkoi kasautua pahvia ja puuta, joten ensimmäisenä pelinä olisi juurikin tämä syntipukki. Ennakkofiilikset koko tapahtumasta olivat hieman latteat. Tuntemattomien kanssa hiljaa vakavaa pöydissä istumista, ei oikein inspaa. Tuli kuitenkin lähdettyä mukaan, joten pakkohan se olisi päivä läpi istua.

Lautapelaamisen SM 2016 Eclipse
Eclipsen ääreen istuessa fiilis oli jo vähän parempi, kello alkoi tässä vaiheessa lähestyä yhtätoista. Pieni jännitys, sillä Eclipse olisi turnauksen vahvin tai toisiksi vahvin pelini ja sen halusin todella voittaa. Peli lähti rullaamaan hyvin. Sain hieman erilaisia laattoja kuin alunperin miettimäni taktiikka vaati, joten heti lähdettiin soveltamaan. Tämä se onkin aina Eclipsessä kiehtonut, tilanteeseen on aina sopeuduttava. Heti pelin alkuun oli nähtävissä ketkä pöydässä olivat pelanneet hieman enemmän ja keillä pelikokemusta oli vähemmän. Tällä kertaa tämä johti siihen, että kauppaliiton turvin pyrin takaamaan rauhan suurimpaa uhkaa vastaan.
Tämän jälkeen lähdettiin kevyen tieteen kautta rakentamaan monipuolista laivastoa, jonka tarkoituksena oli vallata keskusta ja valikoida muutama arvokas tähtijärjestelmä galaksin vastapuolelta olevalta pelaajalta. Tämä onnistui hyvin ja lisäksi alkupelin fiilis toisen naapurin pienoisesta pelokkuudesta hyökkäysten suhteen paljastui oikeaksi. Tämän ansiosta keskustasta sai irrotettua joukkoja muualle. Kauppaliittolaisen kanssa sodan alkaminen oli koko ajan hyvin lähellä. Tilanne vaikutti kohtuullisen tasaiselta, joten hyökkäys oli monesti harkinnassa. Tämä olisi kuitenkin voinut yllyttää kolmatta pelaajaa käymään pienestä jännityksestä huolimatta kimppuuni, jolloin pelini olisi pelattu. Pisteet riittivät kuitenkin lopulta mukavasti voittoon, joten kisat alkoivat oikein hienosti!

Lautapelaamisen SM 2016 Nations: DiceLautapelaamisen SM 2016 Nations: Dice
Seuraavana vuorossa oli Nations: Dice. Lounastauko takana ja kello oli kaksi. Eilisissä treeneissä homma meni hyvin putkeen voiton muodossa ja tänään oli tarkoitus jatkaa siitä, mihin jäätiin. Ei kuitenkaan mennyt lainkaan putkeen. Kaikki suunnitelmat jäivät kuitenkin aina pienestä kiinni. Yksi symboli puuttui aina ratkaisevalla hetkellä, joka söi pisteitä tai jätti tärkeät nopat saamatta. Kierroksesta toiseen kaikki meni enemmän tai vähemmän pieleen ja loppusijoitus oli kolmas. Vain kaksi pistettä eroa toiseen, äähhh.
Kolmantena New York 1901. Kellon lukema epäselvä, ei muista. Ensimmäistä kertaa tästäkin pelistä alkoi ymmärtää jotain eilisissä treeneissä ja voitto napsahti. Voitto siis napsahti eilen, kisoissa…ei ihan. Pelaaminen oli hyvin tuskallista. Vuoroni kestivät usein todella kauan ja ratkaisut olivat pääosin todella tyhmiä. Joka siirron jälkeen tuli tunne, että olipa tyhmästi pelattu, olisi pitänyt tehdä jotain tosin, mutta ei edes välähtänyt, että mitä. Peli jäi harmittamaan toden teolla. Kyseessä oli täysin oma hyvin jäinen pelityyli, jossa strategiaa ei ollut mukana yhtään. Pää ei jostain syystä enää toiminut tässä vaiheessa päivää. Sijoituin lopulta siis neljänneksi. Ei näin.

7 Wonders, kaksi peliä edessä, kello 17.30. Vanha luottopeli, jossa olisi pitänyt nakuttaa tasaisesti ykkös- tai kakkospaikkoja. Jo ensimmäisen pelin alusta huomasi, että nyt ei tule menemään hyvin kumpikaan peli. WP_20160423_007Pää oli edelleen jumissa ja New York 1901 hiersi vielä mielessä. Ensimmäisessä pelissä sain vaivoin onnen avustuksella hilattua itseni toiselle sijalle, mutta siinäkin auttoi poistopakasta ihmeen toiseen vaiheen kyvyllä napattu kahdeksan voittopisteen kortti. Toisessa pelissä ei ollutkaan enää mitään järkeä. Esimerkkeinä toisella ja kolmannella aikakaudella napatut kaksi tiedekorttia, joille ei löytynyt kaveria. Miksi niitä piti lähteä sorkkimaan niin pelin loppuvaiheessa? Järkyttävää vuorojen tuhlausta. Ei tätä näin pelata, rrrrräy. Mikään kortti ei sopinut minkään kanssa, mihinkään ei tuntunut olevan resursseja eikä pisteitä tullut mistään. Toisesta pelistä neljäs sija ja ikävä kyllä täysin ansaitusti, pelasin hävyttömän huonosti. Starbacon Ry:n Twitch Streamista noin kohdasta 1:54:00 alkaen on mahdollista seurata tätä katastrofia.

Erityisesti Eclipsen pelaaminen oli hyvin virkistävää uudella porukalla. Jokaisessa pelaajassa on kuitenkin potentiaalisesti ainakin neljän eri henkilön pelistrategiaa ja tyyliä treenattuna. Oli mukava seurata, minkälaisia eri tapoja eri pelaajilla oli ja heti tuli poimittua muutama tuunaus omaan peliin. Tietyllä porukalla pelatessa klikkiintyy tiettyihin pelityyleihin ja ajatuksiin siitä, mikä toimii ja mikä ei. Uudessa seurassa pelaaminen avaa silmiä siihen, että välillä voikin koittaa jotain toista lähestymistapaa.

Lautapelaamisen SM Kisat 2016

Pelatessa oli hyvä kisafiilis päällä. Joukkuemuotoisena pelaaminen oli hauskaa. Pienetkin virheet harmittivat hyvinkin paljon, tässähän olisi koko joukkueen kunnia pelissä. Hienot, tarkkaan harkitut muuvit taas osuessaan tuntuivat oikein hyvältä. Toisten tulokset kiinnostivat ja yhdessä piti jännäillä jäljellä olevien pelejä. Toisten menestyksestä sai pikkubileet pystyyn ja oma huono tulos ei jäänyt niin pahasti vaivaamaan. Kyllä tämä näin oli oikein hyvä juttu.

Kilpapelaaminen hieman mietitytti, olisiko tämä kivaa? Homma ei kuitenkaan ollut yhtään liian vakavaa vaan meininki oli hyvin rento. Jokainen kuitenkin keskittyi peliin täysillä ja tavoitteli menestystä. Meininki oli täydellisessä balansissa vakavan ja rennon välillä, fiilis oli loistava. Kotona pelailu on kivaa, mutta kun peli on ohi niin yleensä väärät ratkaisut eivät jää harmittamaan. Lisäksi oma pelaamiseni on yleensä aika laiskaa enkä aina jaksa seurata kaikkea ympärillä tapahtuvaa niin hyvin kuin siihen pystyisi. Nyt oli aistit hieman herkemmällä ja peleistä nautti aivan eri tavalla.

Vaikka meininki oli rento, voisin veikata, että paikalla oli tosiaan Suomen parhaita lautapelaajia. Erityisesti voittajajoukkue Steppe Nomads oli aivan omalla tasollaan. Peliote oli todella  analyyttinen, kuten striimistäkin varmasti näkee. Tapahtuman järjestelyt olivat myös todella hyvät, vaikka alussa pientä säätöä olikin. Joka pelin jälkeen kisatulokset ja henkilökohtaiset pisteet päivittyivät aulan infotaululle. Twitch Striimaus selostuksineen oli erinomainen lisä.

Toivottavasti ensi vuonna pelit osuvat yhtä hyvin omaan kokoelmaan ja kiinnostukseen, sillä se on ollut suuri kynnys aiempina vuosina. Tapahtuman vuoksi ei kuitenkaan haluaisi porukalla neljää uutta peliä ostaa, jonka lisäksi pitäisi vielä opetella säännöt ja hallita peli edes jollain tasolla. Kaiken kaikkiaan voin siis lämpimästi suositella tapahtumaan osallistumista, jopa ihan huvi- ja kokeilumielessä.

Lautapelaamisen SM 2016

Osallistumismaksu: 40€ / joukkue, eli 10€ / henkilö
Kesto: Vuonna 2016 klo 10-18.
Palkinnot: Pelejä ja lahjakortteja! Sekä voittajille, että uusille tulokkaille ja muille menestyjille. Voittajajoukkueelle lisäksi paikka Lautapelaamisen EM-kisoissa lautapeliseuran piikkiin.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

2 kommenttia

  1. Hieno raportti! Tuo hyvin esille sen, että on hankala keskittyä koko päivää aktiivisesti. Itselleni kävi ohraisesti myös 1901:ssä, siinä mokailin itseni viimeiseksi. Sen verran mainittakoon, että aikaisempina vuosina noista kisapeleistä saadut alennukset ovat olleet hyvät, joten kalleuden takia ei kannata jättää osallistumatta (käytännössä pelit on saanut myytyä melkein samaan hintaan pois). Olen muuten tuossa otsikkokuvassa, se pohdiskeleva hahmo (Antti Koistinen, Suur-Liperi).

    Teidän kisapöydässänne on näköjään pelattu hieman väärin Eclipseä ;). Monoliitteja (tai orbitaleja) ei saisi olla kuin yksi per heksa.

  2. Hyviä lisäyksiä pelialennuksista ja ikävä kyllä myös Eclipsen säännöistä… Ei tiedä, miten tuo unohtui kokonaan.

    Joo, osuin hyvin paikalle hyvän pohdinnan aikaan! Teillä oli kyllä päivän hienoimmat paidat, taisi olla ihan käsityötä arveli eräs meidän joukkueestamme.