oona pelaamassa imperial settlersiä

Oona ja Kristian ovat kolmekymppinen aviopari Helsingistä. Lautapelit ovat hitaasti, mutta varmasti vallanneet alaa heidän elämästään. Lopulta harrastukseen liittyvää innostusta ei voinut enää pidätellä vain omana tietonaan. Pöydällä -blogi näki päivänvalon 2015.

Alusta asti harrastusta on eletty yhdessä toisen saman ikäisen pariskunnan, Virpin ja Arton kanssa. Vanhoja blogin kuvia selaillessa he vilahtelevatkin siellä täällä tasaiseen tahtiin. Blogin ylläpitoon kaivattiin lisää tekijöitä, ja 2018 Virpi ja Arto liittyivät ilolla mukaan Pöydällä -tiimiin.

Arvostelemme pelaamiamme lautapelejä, kirjoittelemme sekä tarinoimme lautapelaamiseen liittyvistä asioista. Lautapelaaminen on meille kaikille verrattoman rakas harrastus, ja tehtävänämme on helpottaa etenkin uusien harrastajien selviytymistä nykyisen lautapelien runsaudenpulan keskellä. Elämä on lyhyt – vain parhaimmille peleille kannattaa antaa aikaa olla Pöydällä!

Oona

Nautin ajan viettämisestä muiden ihmisten kanssa ja ilta-aikaan kohdatut ystävät tavataan usein lautapelien äärellä. Ystävien kutsuminen koolle antaa myös mahtavan tekosyyn leipoa jotain pientä. Hyvät tyypit, lautapelit ja hyvät eväät kuuluvat yhteen!

Peleissä minulla on tärkeää ulkoasu, sillä rumat pelit eivät innosta pelaamaan. Jos pelissä on useita eri reittejä voittoon, on se merkki mahdollisesti hyvästä pelistä. Lempipelehini kuuluvat esimerkiksi 7 Wonders ja Tzolk’in, jotka toteuttavat tätä logiikkaa hienosti.

Kristian Pesti

Pidän pienestä kilpailusta, haasteista sekä eri rooleihin uppoutumisesta. Taktiikan ja strategian suhde pelin kestoon on erityisen tärkeää. Satunnaisuutta, kyllä, mutta ei liikaa! Jos lisäksi peli vaatii jatkuvaa älyllistä sopeutumista muuttuviin tilanteisiin, ollaan lähellä hyvää lautapeliä.

Tähän pakettiin kun liittää kauniin pelin hyvillä ja laadukkailla komponenteilla ja vahvalla teemalla, jota pelin mekaniikat tukevat niin päädytään priiman äärelle. Priimaa löytyy lempipeleistäni kuten Eclipsestä, Scythestä sekä Vast: The Crystal Cavernsista.

Kristianin Boardgamegeek profiiliin tästä.

Virpi Leinonen

Peleissä parasta on elämykset, joten arvostan vahvaa temaattisuutta ja sujuvuutta. Tärkeää minulle on, että pelin käyttöliittymä on toimiva ja taide kaunista. Rakastan myös aivopähkinöitä, rakentelua ja geometrisia pulmia. Yksi suosikeistani on Sherlock Holmes: Consulting Detective. Nautin myös erilaisista ja kokeilevista peleistä. Tässä on hyväksi jos pelissä on jokin ainutlaatuinen mekaniikka. Esimerkiksi Hanabi on todella mielenkiintoinen kokemus.

Kompastukset flowssa tai miljoonat eri sääntövariantit tekevät pelistä tahmean. Ja silti jostain syystä rakastan Imperial Assaultia. Mutta kaipa tässäkin mennään temaattisuus edellä, sillä onko mitään niin hienoa kuin yhdeksän kuukauden pelin jälkeen nujertaa Darth Vaderina pyristelevä joukko kapinallisia? En usko.

Tavoitteena peliharrastuksessa olisi useammat pelikerrat, häpeähyllystä eroon pääseminen (pelaamattomat pelit pöydälle) sekä pelipöydän rakentaminen itse.

Virpin Boardgamegeek profiiliin tästä.

Arto Leinonen

Haluan kokea kaiken! Pelaan koska vain, mitä tahansa. Lautapelaaminen avaa portteja jännittäviin vieraisiin maailmoihin ja jännittäviin mahdollisuuksiin joita on ilo tutkia toisten ihmisten kanssa.

Arvostan elegantisti suunniteltuja pelejä, esimerkiksi Codenames saa hienovaraisilla säännöillä paljon aikaan. Kaikenlaiset sosiaalisen päättelyn pelit lämmittävät sydäntäni erityisellä lämmöllä, kuten Avalon: Resistance. Lempipelini lienee kuitenkin Star Wars: Imperial Assault. Seikkailun tunnelma ja pitkään kampanjaan sitoutuminen tuottavat todella vahvoja elämyksiä.

Periaatteessa uskon, että minkä tahansa genren peli voi olla nautittava jos se on hyvin suunniteltu. Olen kuitenkin tullut vältelleeksi sota-, miniatyyri- ja keräilykorttipelejä. Reittaan pelejä jo yhden pelin perusteella. Huonoimmat arvosanat näyttävät menevän tuuripitoisille peleille, joissa pelaajille ei ole paljoa valintoja tehtävänä.

Arton Boardgamegeek profiiliin tästä