| |

7 Wonders

7 Wonders lautapeli

Kesto: 30min Pelaajamäärä: 2-7

Suhteeni 7 Wondersiin on ollut jokseenkin ristiriitainen. Lautapeliharrastusta aloittaessani törmäsin nopeasti kyseiseen peliin. Peli tuntui aluksi turhan sekavalta ja turhauduin symbolien määrän takia ja päätin olla enää ikinä pelaamatta kyseistä peliä. Tällä hetkellä 7 Wonders on lempipelini, jota olen aina valmis pelaamaan porukalla kuin porukalla. Ei olekaan mikään ihme, että peli voitti vuoden 2011 aikuistenpelin tittelin. Tällä hetkellä Lautapelit.fissä kyseinen peli on ostetuimpien pelien kärjessä.

Tässä on 7 Wonders arvostelu, sillä peli ansaitsee suitsutusta! Kyseessä on korttipeli, joka jakautuu aikakausiin. Peli saattaa aluksi turhauttaa vasta alkanutta lautapeliharrastajaa sen symbolien paljouden takia. Parin pelin jälkeen symbolit alkavat kuitenkin avautua ja pelaamisesta tulee varsin nautinnollista.

7 Wonders kortit

Peli taipuu 2-7 pelaajalle. Kaksinpelinä en kuitenkaan sitä suosittele. 7 Wondersissa on kolme aikakautta, joiden yhteydessä pelataan yksi korttipakka, joka kiertää pelaajien kesken. Pelissä koukuttavinta on se, että ei ole olemassa vain yhtä tapaa voittaa vaan pelaajat voivat useankin pelikerran jälkeen koittaa erilaisia strategioita. Voi esimerkiksi kerätä paljon sotavoimaa, rakentaa ihmeitä, tehdä tiedettä, kerätä paljon voittopisteitä sekä yrittää blokata muilta pelaajilta kortteja, joita he kipeästi tarvitsisivat voittoon.

Paketin sisältö

7 Wonders sisältää seitsemän hienosti kuvitettua pelilautaa, seitsemän pelaajakorttia, 49 ensimmäisen, toisen ja kolmannen aikakauden korttia, 46 voitto- ja tappiomerkkiä, 46 rahaa, yhden pisteytyskirjan sekä yhden ohjekirjan.

7 Wonders rahaa, kortteja ja sotamerkkejä

Suosittelen korttien päällystämistä, sillä pienemmillä pelaajamäärillä osa korteista jää käyttämättä. Näin korttien kuluminen on epätasaista, jonka kortit päällystämällä voi ehkäistä. Säännöt on selkeästi kerrottu ja luettavissa myös suomenkielellä. Pisteytyskirja on selkeä ja helpottaa huomattavasti pisteiden laskemista. Koko huvitus maksaa Lautapelit.fissä 39 euroa. Mielestäni peli on hyvin edullinen komponenttien määrään sekä  pelin laatuun nähden. Olisin itse valmis maksamaan tästä lystistä huomattavasti enemmänkin.

7 Wonders – korteista kaupungiksi

Jokaisen aikakauden alussa pelaajille jaetaan satunnaisesti seitsemän korttia. Aikakaudet koostuvat kuudesta pelikierroksesta joiden aikana pelaajat valitsevat itselleen kortin, jonka he pelaavat pelilaudalleen. Tämän jälkeen kortit kiertävät vastapelaajiille. Pelissä on mahdollista kerätä erilaisia resursseja, savea, malmia, kiveä ja puuta. Näiden resurssien ansiosta muun muassa omien sotavoimien kouluttaminen, tieteen kehittäminen sekä ihmeiden rakentaminen mahdollistuvat.  Pelaajat voivat myös ostaa viereisiltä pelaajiltaan resursseja, joka lisää pelissä taktikoinnin mahdollisuutta. Onkin hyvä pohtia mitä resursseja hankkii itselleen, sillä muut pelaajatkin voivat hyötyä siitä.

7 Wonders pelilauta

Miltä se maistuu?

7 Wonders on hyvin koukuttava sekä nopea. Pelissä koukuttavinta on sen kepeys sekä monipuolisuus taktikoinnin suhteen. Olen pelannut 7 Wondersia monia kymmeniä kertoja, enkä vieläkään osaa sanoa mikä on paras lähestymistapa. Peli säilyttää hyvin uudelleen pelattavuutensa.

Pelin aikana on hyvin haastavaa arvioida kuka pelaajista tulee voittamaan kamppailun, joten jännitystä riittää pisteiden laskun loppuun asti.

Peli sopii mainiosti uusille lautapeliharrastajille, jotka haluavat saada hiukan esimakua ”oikeista” harrastajien lautapeleistä.  Uusien pelaajien kesken on kuitenkin syytä varautua pelaamaan peliä useamman kerran putkeen. Yhden pelin jälkeen 7 Wondersista voi jäädä vain paha maku suuhun, koska ensimmäinen pelikerta menee symboleita ihmetellessä ja strategioita pähkäillessä.

[Pelaatko pääasiassa kahdella pelaajalla? Peruspeli ei ole parhaimmillaan, mutta onneksi tähänkin ongelmaan on ratkaisu, pelistä on tehty todella mahtava kaksinpeliversio, lue arvostelu tästä!]

7 Wonders käynnissä
7 Wonders
10 / 10 Arvosana
Plussat
-Nopeat vuorot, vähän odottelua -Kestää hyvin useita pelikertoja
Miinukset
-Kortit on ehdottomasti päällystettävä epätasaisen kulumisen vuoksi
-Värisokeille korttien värien erottaminen voi tuottaa haasteita.
Lyhyesti
Loistava korttipeli sivilisaation kehityksestä, jota voi pelata nopeasti isommallakin porukalla samanaikaisten toimintojen vuoksi. Hinta: 38,95€ @ Poromagia.com
Hinta-laatusuhde8
Sääntöjen selkeys8.5
Temaattisuus4
Uudelleenpelattavuus9

Tämä lautapeli on nykyään ehdotonta klassikkomateriaalia. Jos peli ei ole tuttu, kannattaa siihen ehdottomasti tutustua. Jos tämä 7 Wonders arvostelu ei siihen innosta, niin ei sitten mikään! Peli sopii lähes kenelle tahansa, vaikkakin arvostelun mainitsema suuri ikonimäärä saattaa olla monille uusille pelaajille ongelma.

Tämä lautapeli on hieno paketti strategiaa ja taktiikkaa, mutta huomattavasti enemmän taktiikkaa. Ennen peliä tiedossa on, mitä kortteja pakka sisältää ja niiden pohjalta on helppo lähteä pohtimaan, mitä strategiaa lähtee hakemaan. Koskaan ei kuitenkaan voi tietää, mitä kortteja eteen tulee, joten omaa strategiaa on oltava valmis muokkaamaan pelin edetessä. Halusitko kerätä vihreitä tiedekortteja, mutta niitä ei tule? No, aivan turha jatkaa sillä strategialla, tee jotain muuta!

Pelin suurin etu on sen toimivuus suurillakin pelaajamäärillä. Seitsemällä pelaajalla peli toimii aivan yhtä sutjakkaasti kuin neljälläkin. Tätä ei voi sanoa muista lautapeleistä, joilla pelaajamäärän kasvaessa lähes poikkeuksetta kestokin kasvaa. Jos Amulia ei olisi, on 7 Wonders melkein ainoita strategia pelejä, jotka tähän pystyvät.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *