| |

Puerto Rico

Lautapelipiireissä suurta suosiota niittänyt Puerto Rico viehättää omaperäisellä pelimekaniikallaan. Tämä lautapeli onkin aikoinaan ollut pisimpään BGG:n toplistan ykkössijalla. Tähän lienee ainakin osasyynä se, että peli julkaistiin jo vuonna 2002 jolloin muita samankaltaisia pelejä ei juurikaan ollut tarjolla. Puerto Rico jaksaa edelleen keikkua BGGn listan kärjessä. Se on tällä hetkellä kunnioitettavasti sijalla viisi.

Puerto Rico lautapeli

Pelissä on mahdollisuus laajentaa ja kehittää omaa siirtokuntaansa. Voi viljellä esimeriksi tupakkaa, kahvia ja sokeria. Näitä varten tarvitsee omat rakennukset kuten tupakkakuivaamon, kahvipaahtimon sekä sokerimyllyn, jotta resurssien tuottaminen olisi mahdollista.

Puerto Rico lautapelin arvioitu kesto on 90-150 minuuttia. Mikäli pelin pituus alkaa huidella 150 minuuttia saatikka enemmän, niin pelikokemus alkaa jo tästä kärsiä, aikaisemmin pelanneet suoriutuvat kyllä tästä paljon lyhyemmässäkin ajassa.

Puerto Rico kansi

Paketin sisältö

6 pelilautaa, 50 tavaraa, 100 uudisasukasta, 8 louhoslaattaa, 50 istutuslaattaa, 54 kolikkoa, 50 voittopistelaattaa, 9 roolilaattaa, 50 rakennuslaattaa, 6 laivalaattaa, 1 sääntökirja suomeksi ja ruotsiksi.  Paketin hinnaksi tulee Lautapelit.fissä 45 euroa. Puerto Ricossa käytetyt laatat tuntuvat kestäviltä ja laadukkailta. Nätiksi en kuitenkaan menisi peliä sanomaan.

Mikäli kokee pelin ulkonäön tärkeäksi osaksi onnistunutta pelikokemusta niin peliin on olemassa Lautapelit.fi:n julkaisema uusi painos, jonka hinta on 39 euroa. Valitettavasti kyseinen painos on tällä hetkellä loppu. Vanha painos on ulkoasultaan hieman vanhahtava ja kellertävän tylsä. Sen ulkonäöllä on hieman hankala ketään lautapelien pariin houkutella, vaikka peliä paketista löytyykin!

Puerto Rico uusi laitos
Uusi laitos (Kuva: Knusprich Frisch)

Puerto Rico täynnä rooleja

Jokainen pelaaja valitsee vuorollaan itselleen roolin joita ovat, uudisraivaaja, pormestari, rakentaja, käsityöläinen, kauppias, kapteeni sekä kullankaivaja. Jokaisella roolilla on oma tehtävänsä siirtokunnan kehittämisessä. Roolin valinnut pelaaja saa ensiksi suorittaa kyseisen toiminnon ja saa tästä jonkun extrahyödyn. Esimerkiksi rakentaja saa rakentaa rakennuksen yhtä kolikkoa halvemmalla kuin muut pelaajat.

Tämän jälkeen muut pelaajat pääsevät toimimaan rakentajina ja ostamaan halutessaan jonkun rakennuksen täydellä hinnalla. Rakennukset ovatkin tärkeä osa pelaajien pelitaktiikkaa. Rakennukset helpottavat siirtokunnan laajentumisessa ja antavat pelaajille erilaisia etuja.

Puerto Rico rahat

Kun kaikki pelaajat ovat valinneet roolinsa jäljelle jääneille rooleille, joita kukaan ei valinnut laitetaan houkutukseksi kolikko. Raha onkin oleellinen osa siirtokunnan kehittymistä. Rahalla on mahdollisuus ostaa rakennuksia, jotka ovat välttämättömiä pelin etenemisen kannalta.

Pelin voittaa pelaaja, joka on saanut eniten voittopisteitä. Voittopisteitä pelissä kertyy myös rakennuksista sekä laivan lastaamisesta. Peli loppuu sen kierroksen lopussa kun uudisasukkaat loppuvat, tai kun yksi pelaaja saa rakennettua siirtokuntansa täyteen rakennuksia, tai kun voittopistelaatat loppuvat.

Itselle hyvää, muille ei mitään!

Puerto Ricon omaperäinen pelimekanismi on houkutteleva. Omalla vuorollaan joutuu aina miettimään mistä roolista hyötyisi itse muita pelaajia enemmän. Omilla päätöksillä on suora vaikutus muihin pelaajiin. Kanssakäyminen muiden pelaajien kesken onkin osa Puerto Ricoa. On varsin hyödyllistä, että pelaajat ovat kärryillä muiden pelaajien siirtokunnan tilanteesta.

Pelaajilla on edessään paljon päätöksiä. Pelaajat joutuvat aktiivisesti pohtimaan minkä roolin valita, mistä saada lisää rahaa, se kun tuntuu aina olevan lopussa. Mitkä rakennukset rakentaa niin, että saisi niistä mahdollisimman ison hyödyn irti pelin aikana.

Rakennukset ovat pelin kannalta hyvin ratkaisevassa roolissa. Rakennuksia on rajoitettu määrä, joten suosituimmat loppuvat usein kesken. Pelistrategiat kytkeytyvät vahvasti rakennusten ympärille, joten niiden valintaa on syytä pohtia tarkkaan.

Puerto Rico voittopisteet

Tästä huolimatta pelimekanismi on varsin simppeli sekä säännöt selkeitä. Uusille pelaajille voi tuottaa päänvaivaa rakennusten runsas määrä.  Suomenkieliset tekstit pelilaatoissa selkeyttävät ja helpottavat erityisesti uusia pelaajia roolien valinnassa sekä rakennusten ostamisessa.  Puerto Ricoa pelaa mielellään useammankin kerran. Pisteiden lasku on myös yksinkertaista ja nopeaa.

Pelissä on hyvin vähän tuurielementtiä mukana, joten on olemassa riski, että useiden pelikertojen jälkeen kokenut lautapeliharrastaja hyvän taktiikan löydettyään pyrkii toimimaan jokaisessa pelissä samalla tavalla. Tästä syystä itse en liputa Puerto Ricoa niin korkealle, vaikkakin osa lautapeliharrastajista pitää juurikin tällaisesta hyödyn maksimoimisesta pelistä toiseen.

Jatkuvasti pelatessa peli alkaa mielestäni toistaa itseään. Minkäänlaisia pelistä toiseen muuttuvia alkuasetelmia tai pelaajavoimia ei pelissä ole, joten pelit muistuttavat varsin paljon toisiaan. Pelaamisen arvoinen Puerto Rico kuitenkin ehdottomasti on. Mikäli kokenut lautapeliharrastaja ei ole syystä tai toisesta vielä testannut Puerto Ricoa on syytä hävetä ja paikata virheensä ja lainata kyseinen peli ensihätään vaikkapa kirjastosta!

Puerto Rico
7 / 10 Arvosana
Plussat
-Komponentit kohtuullisen hyvälaatuiset.
-Peli pyörii selkeästi eteenpäin
Miinukset
-Vanha laitos on ruma.
-Teema jää pelissä vähän puolitiehen.
-Sääntökirja hieman epäselvä ja epälooginen.
-Yhden pelaajan kokemattomuus voi ratkaista koko pelin.
Lyhyesti
Puerto Rico on lautapelien klassikko. Pelin perusmekaniikkana on roolien valinta.
Peli on kestänyt aikaa hyvin, mutta toistaa itseään pelistä toiseen. Pelissä on paljon tekstiä, mutta asiat ovat selkeästi ilmaistu ja teksti
on julkista. Suosittelen suomenkielistä versiota. Kesto: 90-150min. Pelaajamäärä: 3-5.
Hinta-laatusuhde6
Sääntöjen selkeys4
Temaattisuus6
Uudelleenpelattavuus8

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *