| | |

Principato

Se tunne kun olet nähnyt Tarantinon huippuelokuvan kuten Kill Bill. Mestariteoksen jälkeen katsot seuraavaksi Neljä huonetta ja joudut pettymään sillä odotukset ovat sen verran korkealla. Quentin Tarantino on elokuvan kuitenkin ohjannut, pakkohan sen on olla hyvä… Samoin kävi myös Touko Tahkokallion Principatoa arvostellessa.

Principato ja alkuvalmistelutEi mahda mitään, että Principatoa vertaa Tahkokallion mestariteokseen Eclipseen, joka jättää Principaton täysin varjoonsa.
Näistä peleistä ei voi edes puhua samana päivänä, vaikka pelit ovatkin myös täysin eri tyyliset. Mutta annetakoon tämä anteeksi, sillä Principato ilmestyi samana vuonna kuin Eclipse, joten hionta aikaa ei välttämättä ollut… Aivan onneton rykäisy Principato ei kuitenkaan ole.

Paketin sisältö

4 ruhtinaskuntalautaa, 110 pelikorttia, 84 rakennuslaattaa, 56 sotilaslaattaa, 45 kulttuurilaattaa, 39 puista ruokakuutiota, 39 puista rahakuutiota, 12 puista suosiokuutiota, 40 sotavoima-voittopisteseteliä.

Principaton ruhtinaskuntalaudat ovat ihan nätin näköiset sekä selkeät. Pelikortit ovat mielestäni tylsät. Kaikki kulttuurilaatat ovat samanlaisia samoin kuin rakennuslaatatkin. Kuutiot ovat…no kuutioita… Peliä ei kuitenkaan ole hinnalla pilattu. Principato maksaa 11.95€ Lautapelit.fistä.

Principato ja rojut

Principato on korttien pyöritystä

Pelaajat hallitsevat omaa ruhtinaskuntaansa ja pyrkivät laajentamaan sitä parhaan kykynsä mukaan. Kaupungin laajentamisen lisäksi pelaajat keräävät sotavoimia, jotka suojelevat kaupunkia ulkopuolisilta tunkeilijoilta.

Pelin alussa pelaajille jaetaan tavoitekortit joissa on heidän salainen tavoitteensa. Jonkun pelaajan tavoitteena voi olla esimerkiksi kerätä mahdollisimman paljon taidetta, kun taas toisen pelaajan on pyrittävä laajentamaan peltojaan mahdollisimman tehokkaasti. Tavoitteista saa pelin lopussa voittopisteitä.

Lyhyesti sanottuna Principato on korttien pyöritystä pelin alusta pelin loppuun asti. Pelaaja tekee kortissa olevan toiminnon, saa siitä hyödyn ja vaihtaa kortin saman tien jos kortti niin vaatii.  Toki tässä täytyy taktikoida milloin on kannattavaa luopua hyvästä kortista.

kortit

Omalla vuorollaan pelaaja tekee kaksi toimintoa kolmesta eri vaihtoehdosta. Pelaaja voi aktivoida toimintakortin, jolloin hän suorittaa kortin mahdollistaman toiminnon. Esimerkiksi pelaaja saa ottaa varastosta niin monta rahakuutiota kuin ruhtinaskunnassa on kartanoita, jos vain pankeissa on tilaa rahakuutioille. Pelaaja voi vaihtaa toimintakortin toiseen tai ottaa niin sanotun suosiokuution, joka toimii pelissä jokerina eli sitä voi käyttää ruoka tai rahakuutiona. Peli päättyy kun on pelattu kolme vuotta eli toisin sanoen kolme eri pakkaa läpi.

Principatossa oman valtakunnan kehittäminen ei tuo järin suurta tyydytystä

Avain voittoon on saada toimiva koneisto ja kierrättää kortteja tehokkaasti.  Principatossa kortit rullaavatkin nätisti. On kuitenkin mahdollista, että pelaajan ”koneisto” voi jäädä junnaamaan paikalleen ellei sopivia kortteja satu ilmaantumaan. Joku pelaajista saattaa myös pölliä kortin toisen nenän edestä. Tässä tapauksessa Principato käy äkkiä tylsäksi.

Principato ja pelilauta

Mitä useampi pelaaja Principatoa pelaa, sitä enemmän tuurilla on vaikutusta. On mahdotonta tehdä järin kummoisia taktikointisuunnitelmia nelinpelissä, kun uusia kortteja ennen omaa vuoroa tulee sattumanvaraisesti kolme kappaletta.

Principato toimii ehdottomasti parhaiten kaksinpelinä, jolloin pystyy jokseenkin suunnittelemaan tulevia pelikierroksiaan. Kaksin pelattaessa on myös haastavampi arvioida toisen pelaajan tavoitekorttia.  Nelinpelissä on myös valitettavan helppo halutessaan tuhota ratkaisevat kortit, jotta muut eivät pysty suorittamaan tavoitekorttinsa tehtävää.

Principato ja taulutPrincipatossa ei ole pahemmin kanssakäymistä muiden pelaajien kesken vaan kaikki keskittyvät oman valtakuntansa kanssa piipertämiseen. Positiivinen poikkeus Principatossa on sotiminen, jonka seurauksena muiden pelaajien pelilautoja joutuu kyttäilemään.

Principato ja kirjailija

Principato on lopulta aika mitään sanomaton peli.  Pelin uudelleen pelattavuus on heikohko, sillä reittejä voittoon on vain muutamia ja ne on äkkiä kahlattu läpi. Pelissä on turhan suuret alkuvalmistelut pelin yksinkertaisuuteen nähden. Itse pelin aikana Principato on jatkuvaa säätöä korttien kanssa. Jokaisen pelaajan vuoron jälkeen korttirivistä poistetaan viimeinen kortti, kaikki kortit siirretään rivissä eteenpäin ja rivin alkuun lisätään uusi kortti. Tämä on jokseenkin turhauttavaa.

Itse en Principatoa ostaisi, sillä sitä ei tulisi muutaman kerran jälkeen enään läiskittyä. Mikäli ei pelihyllystä kuitenkaan löydy perinteisiä europelejä niin Principato voisi olla ihan toimiva valinta edullisen hintansakin ansiosta.

Principato käynnissä

Principato
4.5 / 10 Arvosana
Plussat
-Selkeä ja hyvä sääntövihko
Miinukset
-Tylsä ulkoasu
-Teematonta optimointia
Lyhyesti
Principato on perinteinen eurotyylinen optimointipeli, jolta tuntuu kuitenkin puuttuvan sielu. Tylsähköä perusetenemistä. Toisaalta hinta on enemmän kuin kohdillaan ja tässä suhteessa Principato voi sopia europelityylin kokeilupeliksi.

Kesto: 45-90min Pelaajamäärä: 2-4
Hinta-laatusuhde7
Sääntöjen selkeys8
Temaattisuus3.5
Uudelleenpelattavuus5
poydanalta 
Principato... Peli on ihan leppoisaa optimointia, mutta siltä tuntuu puuttuvan sydän. Pelissä on kohtuullisen hyvin, joskin käytännössä kömpelösti, toimiva mekaniikka, mutta se vaatisi jotain enemmän. Lisää erilaisia kortteja, tapahtumia, haasteita, jotain, joka saisi palaamaan takaisin.

Sotimisesta antaisin plussaa, siinä oli ajatusta. Osalle sotilaista pitää maksaa ja osa pitää syöttää, muuten he kapinoivat ja laskevat sotavoimaa. Sotilaita pystyy palkkaamaan vuorollaan oikealla kortilla niin monta kuin haluaa, joten sotamahtia voi löytyä naapurista aivan yllättäen.

Principato on sieluton, mutta pelattava paremman puutteessa.

Yleisarvosana: 6

-Kristian

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *