Arnak Kadonneet Rauniot lautapelin arvostelu
| |

Arnak – Kadonneet Rauniot (Lost Ruins of Arnak)

Kolme lasta ovat vahvasti verottaneet voimavaroja lautapelaamisen näkökulmasta. On tullut pelattua vähän ja harvoin. Vain helppoja ja lyhyitä pelejä. Sitten tuli Arnak – Kadonneet rauniot.

Jälleen on tehty kulttuuriteko, sillä tämä peli on vastikään julkaistu suomeksi Lautapelit.fi:n toimesta.

*** Peli on saatu arvostelukappaleena pelin julkaisijalta ***

Lost Ruins of Arnak kertoo mystisen saaren tutkimuksista

Arnakissa toimitaan tutkijoina, jotka seikkailevat saarella. Tutkijat pyrkivät selvittämään saaren monet mysteerit ja etenemään pelilaudalla voittopisteitä keräten. Kuulostaa perinteisen helpolta, mutta tämä ei ole lainkaan yksinkertaista. Vaihtoehtoja etenemiseen ja voittoon on monia!

Voit asettaa arkeologisi (=työläisesi) pelilaudalle etsimään uusia kohteita ja näin haalia itsellesi lisää resursseja. Voit myös laittaa arkeologisi taistelemaan saaren erinäisiä suojelijoita vastaan voittopisteitä kerätäksesi. Vai kiinnostaisiko varusteiden ja artifaktien (=korttien) keräily enemmän? Onnistuu! Ehkä lähdetkin tutkimaan saarta ja tätä kautta pumppaamaan voittopisteitä? Miksipä ei!

Arnak - Kadonneet rauniot lautapelin pelikuva
Lost Ruins of Arnak ja saaren suojelija

Tylsää puurtamista vai kiintoisaa pohdiskelua?

Arnakissa on mielestäni lautapelejä enemmän pelanneelle kohtuullisen yksinkertaiset ja selkeät säännöt, mutta pelin pelaaminen ei ole lainkaan niin simppeliä. Arnak – Kadonneet rauniot sisältää työläisten asettelua, pakan rakentelua sekä resurssienhallintaa. Mitä muuta sitä voisi vielä lautapeliltä kaivata? Loistava yhdistelmä!

Vuorovaikutus muiden pelaajien kesken on varsin vähäistä mutta tässä on jo paljon muita liikkuvia osia, joten aktiivista vuorovaikutusta ei jää edes kaipaamaan. Vuorovaikutus koostuu lähinnä työläisten asettelulle tyypillisestä “kuka ehtii viemään tuon paikan ensin”-tasoisesta kilpailusta.

Arnak - Kadonneet rauniot lautapelin arvostelu

Arnak – Kadonneet rauniot lautapelin teema on toimiva, mutta ei merkittävässä roolissa pelin kannalta. Pienellä lisäpohdiskelulla pelin teema olisi saatu toimimaan hieman paremmin, mutta nyt se tuntuu lähinnä päälleliimatulta. Esimerkkinä teemattomuudesta ovat taistelut saaren suojelijoiden kanssa. Suojelija ilmestyy, maksetaan muutama resurssi ja saat sen itsellesi, ei kovin voittoisa fiilis?

Pelilauta on iso ja näyttävä. Ei mitään pientä piiperrystä. Muutenkin Arnak on nätti – korttien kuvitus on kohtuullisen kaunista, mutta komponentteihin on panostettu. Arnak toimii vallan mainiosti niin kaksin kuin nelinpelinäkin, kolminpeliä emme ole vielä kokeilleet.

Arnak – Kadonneet rauniot ehdottomasti suitsutuksien arvoinen

Haluan varoittaa, että ensimmäisellä kerralla Arnak saattaa tuntua varsin pihiltä peliltä. Pelin sisälle pääseminen ja koneiston kunnollinen käynnistäminen voivat viedä parisen pelikertaa ja aiheuttaa turhautumista. Toisaalta pelin edetessä ja koneiston hyrrätessä saattaa joidenkin pelaajien (Kristianin) vuorot venymään hieman pidemmiksi, koska kaikkea kivaa tekemistä olisi niin paljon. Tämä ongelma ratkeaa helposti aktiivisella hoputtamisella tai vaikka pelikellolla.

Mainittakoon vielä, että Arnak on viikon sisällä päätynyt pöydällemme peräti kolme kertaa! Tämä on varmasti jonkin sortin ennätys tämän pituisten pelien kategoriassa. Myös se, että jaksan ylipäätänsä pelata mitään peliä useamman kerran ja vieläpä saman viikon aikana. Arnak ansaitsee kyllä kaikki suitsutukset. Iso plussa pelin suomenkielisyydestä!

Arnak – Kadonneet Rauniot (Lost Ruins of Arnak)
8 / 10 Arvosana
Plussat
+Pelaaminen on monipuolista
+Käännettävä lauta tuo uudelleenpelattavuutta
+Peli on nätti
Miinukset
-Useammalla pelaajalla omaa vuoroaan voi joutua odottamaan liian kauan
-Ensimmäisiä kertoja pelatessa peli voi tuntua haastavalta
Lyhyesti
Arnak - Kadonneet rauniot on peli, jossa on selkeät ja harrastajalle yksinkertaiset säännöt, mutta itse pelin pelaaminen ei ole niin simppeliä. Tapoja voittaa on useita, mutta matkalla uuden maailman syvyyksiin on myös otettava huomioon muiden pelaajien suunnitelmat. Muuten varsinaista kanssakäymistä ei ole, joten hauskaa, mutta kohtuullisen yksinäistä Arnakin pelaaminen on. Tästä huolimatta Arnakille vahva suositus!
Hinta-laatusuhde8
Sääntöjen selkeys9
Temaattisuus4
Uudelleenpelattavuus7

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *