|

Yatzy säännöt ja arvostelu – mökkipelien nro 1?

26 Jakoa

Yatzy: Viisi noppaa, pistevihko ja paljon heittoja. Näistä on useat mökki-illat ympäri Suomea tehty. Mutta onko se oikeasti hyvä peli? Onko se taitoa vai tuuria? Voisiko jostain jopa löytyä parempi mökkipeli? Lue ja tiedä. Aloitetaan käymällä läpi Yatzy säännöt ja edetään tarkastelemaan hyviä mökkipelejä vaihtoehdoksi, jos nopat on jo viskelty puhki.

Jos Yatzy säännöt on hanskassa ja voittoja napsuu, kannattaa napata mukaan myös alla oleva paita, jonka ansiosta muutkin ymmärtävät, että nopan heitto vaatii todellista taitoa!

Yatzy säännöt ja Yatzy taulukko

Pelin säännöt ovat perusteiltaan hyvin yksinkertaiset:

  1. Heitä viittä noppa.
  2. Halutessasi voit heittää uudestaan kahdesti haluamasi määrän noppia.
  3. Kirjaa tulos yhteen valitsemaasi Yatzy taulukko ruutuun.

Peli päättyy, kun taulukko on kaikilla pelaajilla täynnä. Suurimman loppusumman saanut pelaaja on voittaja. Lue alta tarkemmat Yatzy säännöt.

Yatzy taulukko / pöytäkirja artikkelissa Yatzy säännöt
Yatzy taulukko / pöytäkirja esimerkki

Yatzy taulukon yläosa:

Ensimmäisiin riveihin ykkösistä kuutosiin lisätään riviin liittyvien noppien summa. Ykkösiin heiton ykkösten yhteenlaskettu summa, kakkosiin kakkosten yhteenlaskettu summa jne. Jos yläosan pisteiden summaksi (välisumma) tulee 63 tai yli, saa pelaaja 50 bonuspistettä.

Esimerkki: Heität neljä kutosta ja yhden kakkosen. Voit kirjata summan kutosiin (tai kakkosiin tai neljään samaan). Jos haluat kirjata sen kuutoset sarakkeeseen, laske 4×6=24 ja kirjaa se.

Yatzy taulukon alaosa:

  • Pari: kahden saman silmäluvun yhdistelmä, esimerkiksi kaksi kolmosta, 3+3=6
  • Kolme samaa: kolmen saman silmäluvun yhdistelmä, esimerkiksi kolme nelosta, 4+4+4=12
  • Neljä samaa: neljän saman silmäluvun yhdistelmä, esimerkiksi neljä vitosta, 5+5+5+5=20
  • Pikku suora: luvut 1-2-3-4-5, tästä saa 15 pistettä.
  • Iso suora: luvut 2-3-4-5-6, tästä saa 20 pistettä.
  • Täyskäsi eli mökki: kaksi samaa ja kolme samaa silmälukua, esimerkiksi kaksi kakkosta ja kolme vitosta. Luvut lasketaan yhteen eli 2+2+5+5+5=19
  • Sattuma: tähän sopii mikä tahansa noppien yhdistelmä, jota et halua merkitä muualle. Laske yhteen silmälukujen summa.
  • Yatzy: viisi samaa silmälukua, tästä saa 50 pistettä.
Kuvassa Yatzy paita ja tilaa nyt -painike

Pelin muunnelmat löydät esimerkiksi Lautapelioppaasta.

Mitkä ovat Yatzy maksimi pisteet?

Yatzy maksimi pisteet ovat 1535 pistettä. Näiden pisteiden saavuttaminen vaatii sitä, että pelaaja heittää yatzin jokaisella heitollaan. Näistä heitoista yli puolen on oltava pelkkiä kuutosia.

Kuulostaako helpolta? No, ei. Hasbro tietää pelaajia, jotka ovat saaneet noin 900 pistettä. Tällaiset pelaajat aloittavat pelin aina uudestaan ja uudestaan, kunnes heittävät Yatzin ensimmäisellä heitolla. Eipä siis kannata hakea sitä, että saisi Yatzy maksimi pisteet!

yatzy maksimi pisteet
Yatzy maksimi pisteet on käytännössä mahdotonta saavuttaa!

Yatzy – tuuria vai taitoa?

No, hieman pelissä on taitoakin mukana, mutta sen merkitys on hyvin vähäinen. Hyvin yksinkertaisilla laskutoimituksilla saa selville, mihin sarakkeeseen mikäkin heitto olisi viisainta merkitä. Tässä voi mokata useankin pisteen edestä, mutta usein tärkeintä on kuitenkin heittää hyvä tulos. Ja se, jos jokin, on taitoa!

Tuuri on hauskaa

Tämä on eittämättä peli, jonka äärellä kuuluu usein riemun kiljahduksia ja raivon karjahduksia. Tässä kohtaa yrmy lautapelaaja voisi olla sitä mieltä, että näin tuuripitoinen peli ei voi olla hyvä. Tästä olen samaa mieltä, tämä ei ole hyvä peli, mutta kyllä sen ääressä voi hauskaa olla.

Kilpailu, tuuri ja arvaamattomuus ovat tekijöitä, joiden äärellä on usein hauskaa, mutta tällaisen hauskuuden edellytyksenä on usein se, että peliä pelaa todella harvoin. Ja yatzy maksimi pisteet ei ole asia, jota voi edes tavoitella sen mahdottomuuden vuoksi. Mutta miksi tuuri ei ole hyvä asia?

Lopulta liian vahvasti tuuriin pohjautuvassa pelissä tulee tunne, että tässä ei pelaajilla ole minkäänlaista vaikutusta. Noppia heitellään ja kirjataan tulokset. Hyvinkin kylmästi voisi sanoa, että pelaajat toimivat vain kirjureina ja nopat pyörittelevät itseään.

Yatzy säännöt on helppo oppia ja sen saa nopeasti missä vain seurassa pöydälle. Se on todella suuri etu, sillä kaikki eivät jaksa opetella ja lukea pidempiä sääntöjä, joten pelaamaan pääsee varmasti. Jos seurueessa on käytetty hieman vahvempaa virvoketta, eivät säännöt tässäkään tule esteeksi, sillä helppouden lisäksi ne ovat varsin monella selkärangassa.

Mutta entä jos sinne selkärankaan saisi jotain muutakin? Jotain parempaa? Kannattaa jatkaa kohti seuraavia kappaleita, joissa on lueteltu muutamia pelejä, jossa säännöt ovat samaa tasoa, mutta peliä löytyy huomattavasti enemmän!

Vaihtoehtoja mahtaviksi mökkipeleiksi

Nyt on kehuja sadellut tarpeeksi ja jopa hauskaksi on tullut peliä kutsuttua, mutta nyt on aika vakavoitua. Peli ei tarjoa tarpeeksi mielekkäitä päätöksiä tai tarpeeksi mahdollisuuksia vaikuttaa omaan tai muiden pelaajien menestymiseen. Pelaajien toiminnalla ei ole minkäänlaisia vaikutuksia toisten pelaajien peliin. Pelissä ei ole sisältöä, joka jaksaisi viihdyttää pelaajaa, joka haluaisi tehdä merkityksekkäitä ratkaisuja.

Mutta! Hätä ei ole aivan tämän näköinen. Yatzyä on edelleen kehitetty ihan oikeiksi peleiksi. Mikko Saari käsittelee kirjassaan Löydä lautapelit pelejä, joissa on säilytetty noppailuhauskuus, mutta jossa on oikeasti jonkinlaista peliäkin takana. Loistavia kevyitä esimerkkejä näistä ovat Qwixx, Qwinto ja Twenty One.

Kuva Todellisuuspaon noppapelit artikkelista
Todellisuuspaon noppafillerit artikkeli

Näistä Yatzyn vaihtoehdoista voit lukea lisää esimerkiksi Lautapelioppaasta (Twenty One) tai Lunkisti -blogista (Qwixx ja Qwinto). Jos noppapelit alkoivat enemmän kiinnostaa, voit myös suunnata Todellisuuspaon viiden helpon noppailun listaa tästä.

Noppapelit, kuten kaikki lautapelit, ovat menneet vuosien aikana eteenpäin todella suuria harppauksia. Tästä syystä kannattaa rohkeasti tutustua myös muihin mahtaviin peleihin, joista löytyisi ehkä jotain jopa Yatziakin mahtavampaa! Säännöt eivät niissäkään ole liian raskaat leppoisten mökki-iltojen keskelle. Hauskuutta, syvyyttä ja mielenkiintoisia päätöksiä niistä löytyy kuitenkin huomattavasti enemmän.

Yatzy arvio
3 / 10 Arvosana
Plussat
-Helppo oppia
-Helppo pelata
Miinukset
-Todella tuuripohjainen
-Ei mielekkäitä päätöksiä
-Ei pelaajien välistä vuorovaikutusta
Lyhyesti
Yatzyn tuntevat ja osaavat kaikki. Se on helppo kaivaa pöydälle ja peli alkaa heti. Valitettavasti peliä siinä on todella vähän. Monen muun pelin äärelle pääsisi yhtä helposti, mutta peliä niistä löytyisi paljon enemmän.
Hinta-laatusuhde3
Sääntöjen selkeys5.5
Temaattisuus0.5
Uudelleenpelattavuus1.5

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *