Yatzy – arvostelussa mökkipelien klassikko

|

Yatzy: Viisi noppaa, pistevihko ja paljon heittoja. Näistä on useat mökki-illat ympäri Suomea tehty. Mutta onko Yatzy oikeasti hyvä peli? Onko Yatzy taitoa vai tuuria? Voisiko jostain jopa löytyä parempi mökkipeli kuin Yatzy? Lue ja tiedä. Aloitetaan nopealla sääntökatsauksella ja edetään siitä asiaan.

Yatzy – säännöt

Yatzyn säännöt ovat perusteiltaan hyvin yksinkertaiset:

  1. Heitä nopat.
  2. Halutessasi voit heittää uudestaan kahdesti haluamasi määrän noppia.
  3. Kirjaa tulos yhteen valitsemaasi Yatzy-pöytäkirjan ruutuun.

Peli päättyy, kun taulukko on kaikilla pelaajilla täynnä. Suurimman loppusumman saanut pelaaja on voittaja.

Yatzy-pöytäkirja
Esimerkki Yatzy-pöytäkirjasta.

Pääasiassa pöytäkirjaan merkitään riviin sopivien noppien summa. Ensimmäisiin riveihin ykkösistä kuutosiin lisätään riviin liittyvien noppien summa. Jos yläosan pisteiden summaksi (välisumma) tulee 63 tai yli, saa pelaaja 50 bonuspistettä.

Muut kentät ovat kohtuullisen itsestään selviä, mutta pohdintaa tauon jälkeen voivat herättää pikku suora, iso suora, sattuma ja Yatzy. Pikku suora tarkoittaa noppalukuja ykkösestä vitoseen ja iso suora kakkosesta kuutoseen. Sattumaan voi kirjata minkä tahansa heiton lukujen summan. Yatzy eli pelin tavoitelluin ruutu, tarkoittaa viittä samansuuruista silmälukua, josta nettoaa itselleen 50 pistettä.

Yatzyn yksityiskohtaiset säännöt ja muunnelmat löydät esimerkiksi Lautapelioppaasta. Jos Yatzy säännöt on hanskassa ja voittoja napsuu, kannattaa napata mukaan myös alla oleva paita, jonka ansiosta muutkin sen ymmärtävät.

Yatzy – tuuria vai taitoa?

No, hieman Yatzyssä on taitoa, mutta sen merkitys on hyvin vähäinen. Hyvin yksinkertaisilla laskutoimituksilla saa selville, mihin sarakkeeseen mikäkin heitto olisi viisainta merkitä. Tässä voi mokata useankin pisteen edestä, mutta usein tärkeintä on kuitenkin heittää hyvä tulos. Ja se, jos jokin, on taitoa!

Tuuri on hauskaa

Yatzy on peli, jonka äärellä kuuluu usein riemun kiljahduksia ja raivon karjahduksia. Tässä kohtaa yrmy lautapelaaja voisi olla sitä mieltä, että näin tuuripitoinen peli ei voi olla hyvä. Tästä olen samaa mieltä, Yatzy ei ole hyvä peli, mutta kyllä sen ääressä voi hauskaa olla.

Kilpailu, tuuri ja arvaamattomuus ovat tekijöitä, joiden äärellä on usein hauskaa, mutta tällaisen hauskuuden edellytyksenä on usein se, että peliä pelaa todella harvoin.

Yatzy on nopea ja helppo, mutta parempaakin on tarjolla!

Nyt on Yatzya kehuttu tarpeeksi hauskaksi, on aika vakavoitua. Yatzy ei tarjoa tarpeeksi mielekkäitä päätöksiä tai tarpeeksi mahdollisuuksia vaikuttaa omaan tai muiden pelaajien menestymiseen. Pelaajien toiminnalla ei ole minkäänlaisia vaikutuksia toisten pelaajien peliin. Yatzyssä ei ole sisältöä, joka jaksaisi viihdyttää pelaajaa, joka haluaisi tehdä merkityksekkäitä ratkaisuja.

Mutta! Hätä ei ole aivan tämän näköinen. Yatzyä on edelleen kehitetty ihan oikeiksi peleiksi. Mikko Saari käsittelee kirjassaan Löydä lautapelit pelejä, joissa on säilytetty Yatzyn noppailuhauskuus, mutta jossa on oikeasti jonkinlaista peliäkin takana. Loistavia kevyitä esimerkkejä näistä ovat Qwixx, Qwinto ja Twenty One.

Kuva Todellisuuspaon noppapelit artikkelista
Todellisuuspaon noppafillerit artikkeli

Näistä Yatzyn vaihtoehdoista voit lukea lisää esimerkiksi Lautapelioppaasta (Twenty One) tai Lunkisti -blogista (Qwixx ja Qwinto). Jos noppapelit alkoivat enemmän kiinnostaa, voit myös suunnata Todellisuuspaon viiden helpon noppailun listaa tästä.

Noppapelit, kuten kaikki lautapelit, ovat menneet vuosien aikana eteenpäin todella suuria harppauksia. Tästä syystä kannattaa rohkeasti tutustua myös muihin mahtaviin peleihin, joista löytyisi ehkä jotain jopa Yatziakin mahtavampaa!


Yatzy
3 / 10 Arvosana
Plussat
-Helppo oppia
-Helppo pelata
Miinukset
-Todella tuuripohjainen
-Ei mielekkäitä päätöksiä
-Ei pelaajien välistä vuorovaikutusta
Lyhyesti
Yatzyn tuntevat ja osaavat kaikki. Se on helppo kaivaa pöydälle ja peli alkaa heti. Valitettavasti peliä siinä on todella vähän. Monen muun pelin äärelle pääsisi yhtä helposti, mutta peliä niistä löytyisi paljon enemmän.
Hinta-laatusuhde3
Sääntöjen selkeys5.5
Temaattisuus0.5
Uudelleenpelattavuus1.5

Lue seraavaksi joku näistä:

Kristian Pesti

Kristian Pesti

Arvostan peleissä erityisesti vahvaa teemaa, vaikeita päätöksiä ja sopivaa kestoa suhteessa edellisten tasoon. Kaikki lyhyistä peleistä monen tunnin mättöihin sytyttävät.
Kristian Pesti

Jätä kommentti