| |

Star Realms vs Cthulhu Realms

11 Jakoa

Pelihyllyssämme on tapahtunut eriskummallinen siirtymä: Cthulhu Realms lähti meiltä vaihtoon, vaikka meistä molemmat olimme sitä mieltä, että peli saattaa olla jopa parempi kuin alkuperäinen Star Realms. Vaikka Cthulhu Realms onkin päätynyt pöydälle viimeaikoina huomattavasti enemmän kuin avaruusteemainen edeltäjänsä, pelinä Star Realms vaan sytyttää enemmän. 

Star Realms on vuonna 2014 julkaistu avaruusalusteemainen pakanrakennuspeli kahdellepelaajalle. Pelissä on saatavilla aluksia neljästä eri sotaisasta rodusta, joilla on kaikilla omat erityiskykynsä. Pelissä molemmilla on videopelityylisesti x-määrä pisteitä, ja kaveria mätkimällä pyritään laskemaan ne pisteet nolliin ja voittamaan. Saman rotuisia eli värisiä kortteja pelaamalla pystyy väristä riippuen combottamaan paljon iskuvoimaa, parantamaan omaa pistesaldoa ylemmäs, nostamaan lisää kortteja ja pakottamaan vastustajan poistamaan kortteja kädestään.

Star Realms on saanut paljon arvostusta osakseen, ja voittanut mm. Golden Geek vuoden 2-pelaajan peli sekä vuoden korttipeli -palkinnot vuonna 2014. Siitä on julkaistu myös useita lisäosia, jotka tuovat lisäsääntöjä sekä uudenlaisia korttityyppejä. Pelistä löytyy myös mobiilipeliversio, jonka kampanjamoodi kannattaa tsekata läpi, jos on tykästynyt korttipeliversioon.

Läjä Star Realms & Cthulhu Realms -kortteja

Vuonna 2015 julkaistiin Cthulhu Realms, uudelleenteemoittamaan suosittua Star Realmsia. Sillä onko peli oikeasti hyvä, jos siitä ei tehdä Cthulhu-teemoitusta? Epäilen. (tai Star Wars, mutta se liippaisi ehkä turhan läheltä alkuperäistä. Anyhow.)
Cthulhu Realmsissa on riisuttu alkuperäisen asetelman neljästä eri korttiväristä kolmeen, joka helpottaa eri combojen tekemistä mutta toisaalta comboja voi nyt tehdä myös eri värien yhdistelmillä, joten Star Realmsin logiikka keskenään taistelevista avaruusolioroduista häviää samalla.

Sinänsä suurin mekaaninen ero pelien välillä on siinä, ettei Cthulhu Realmsissa korttien tuhoaminen olekaan niin lopullista kuin luulisi. Kauniit & Rohkeat -tyyliin kortit palaavatkin seuraavassa hetkessä pöydälle entistä ilkeämpinä. Samoin erilaisia korttityyppejä suojaavat “base” -kortit löytyvät Cthulhu Realmsista mutta ei ainakaan vielä toistaiseksi omasta avaruusseikkailustamme.

Cthulhu Realms on helpompi valinta pöydälle, sillä siihen saa pelkällä peruspelillä useamman pelaajan, pisteidenlasku on vaivatonta ja kortteja huomattavasti vähemmän, olemmehan hamstranneet Star Realms -lisäreitä aimo läjän. Star Realmsin pistekorttien plärääminen on rasittavaa ajanhukkaa, joka onneksi on mahdollista ohittaa jollain ilmaisella kännykkäsovelluksella, jolla lasketaan pisteitä.

Teemana Star Realms on paljon vaivattomampi. Erilaiset avaruudessa sotivat rodut ja heidän sukkula-armeijansa sopivat hyvin pelimekaniikkaan, ja niiden erot ovat hyvin selkeät. Varmasti ainakin kokemuksen puutteesta johtuen en ole saanut otetta Cthulhu Realmsin eri värikategorioista, ehkä myös Lovecraft-kirjallisuuden tuntemattomuuskin tässä kolkuttelee. Tosin sitä ei ehkä pitäisikään tarvita kevyttä korttipeliä pelatessa. Mutta Mitä Cthulhu Realmsissä oikein tapahtuu? Suoraviivaisen pyssysodan sijasta hankitaan henkilöitä, tavaroita ja rakennuksia pakkaan josta niitä pelataan kortteja mukavasti combottelemalla. Mutta mitä tarinassa oikein tapahtuu? Kuka on muinaisten puolella? Laskelmoivasti kaikki ainakin vähän?

Vasemmalla Star Realmsin 1 pisteen arvoinen ostokortti, oikealla vastaava Cthulhu Realmsista

Kuvituksen osalta en osaa antaa pisteitä kumpaankaan suuntaan. Star Realms on siisti ja kaunis, mutta aika tylsä, eikä herätä sen suurempia tunteita. Cthulhu Realmsin korteissa on upea sarjakuvamainen piirtotyyli, ja ne on täynnä pieniä yksityiskohtia. Niistä on kuitenkin hankalampi saada selvää mitä kortti itsessään tekee. Korteissa on paljon erilaisia symboleita joiden selvittäminen on varsinkin aluksi melko hankalaa, kun symboleiden pienet erot muuttavatkin sen merkitystä. Parin pelin jälkeen ne eivät tietenkään ole ongelma mutta vaarana on tietysti se päästäänkö ollenkaan siihen parin pelin jälkeiseen elämään jos alku takkuaa.

Pohdimme onko Star Realmsin suosimisen syynä kuitenkin vain puhdas kiintymys vanhaan ystävään, sillä Star Realms on yksi pelatuimpia pelejämme. Tablettiversiona, tosin. Halusin joskus laittaa korttiversion kiertoon mutta Arto vetosi siihen kun KERRAN OSALLISTUI POROMAGIAN TURNAUKSEEN JA EHKÄ SELLAINEN TULEE VIELÄ. Uskoo ken tahtoo.

Voittajana loppujen lopuksi seisoo ehkä sittenkin Star Realmsin tablettiversio, sillä lakkasimme jossain vaiheessa ostamassa korttilisureita. Kaikki digilisurit löytyvät kuitenkin (en ole hetkeen tsekannut, saattaa toki olla että uusi on julkaistu), eikä valtavaa pakkaa tarvitse sekoittaa itse, joka on iso plussa. Myös Cthulhu Realmsia voi pelata sähköisesti, mutta sitä ei olla päästy kokeilemaan.
Huhujen mukaan tosin Hero Realms korjaa potin tässä sarjassa, mutta oma kokemus ei vielä riitä sitä arvioimaan. Mitä koulukuntaa itse edustatte? Voitte jättää kommentin blogin alle tai vaikka Facebook-sivulle

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

3 kommenttia

  1. Pottia ei nykyään suinkaan korjaa Hero Realms, vaan Shards of Infinity. Vielä kun Shards saa syssymmällä ekan lisärinsä, siitä tulee aivan ohittamaton tässä genressä.

    1. Uu! Toivottavasti tää löytyis esim lautapelaamaan valikoimista niin pääsisi pian kokeilemaan. Kirjasto ei ole vielä ottanut asiakseen hankkia tätä :S

  2. Aloitettiin Star Realmsilla ja jatkettiin Hero Realmsilla. Sanoisin että Hero Realms on noista se tasapainoisempi, viilatumpi ja siinä väreillä on jopa merkitystä. Star Realmsissa ei kannata keskittyä väreihin. Hero Realms myös painottuu sankareihin (base).

    Mutta samalla tuo viilaus vie myös sen kaivatun satunnaisuuden ja yllätysvoittajan mahdollisuuden. Ehkä siksi Star Realms on perheen suosikki. Uusille pelaajille tosin esittelen aina Hero Realmsin.