| |

Assembly Summer 2018 lautapelaajan silmin – Ensikertalaisen kosketus

14 Jakoa

Ropecon yllätti viime viikon raportissa kohtuullisena lautapelaajan peliparatiisina. Tämä oli samalla järkytys. Voiko olla niin, että emme tiedäkään kaikkea? Onko tietomme rajallista? Näin ei voi jatkua. Pöydällä jatkoi viiltävän paljastavaa tutkivan journalistista linjaansa ja soluttautui Ropeconista heti seuraavana viikonloppuna järjestettäville peliaiheisille messuille. Tällä kertaa kyseessä oli PC pelaajan unelma – Assembly Summer 2018. Lautapelaaja – onko tämä sinulle? Pöydällä selvitti jälleen asiaa.

Hypoteesi oli jopa Ropeconia epätoivoisemmalla tasolla. Jos minun olisi täytynyt arvioida Messukeskuksessa Assemblyjen aikana olevien lautapelien määrä, olisi arvioni sijoittunut alle kymmeneen peliin. Tämä olisi sisältänyt myös reilusti yli 3000 osallistujan matkatavaroiden uumenissa piilottelevat analogiset pelitekeleet. Kuten aina, olin jälleen väärässä.

Sukellus Assemblyjen syövereihin

Aloitin matkani kiertämällä messualueen. Ropeconin tapaan, ilmassa oli jännää innostuneen ihmismielen luomaa sähköä. Vaikka olin vain suorittamassa tutkimustani osallistumatta millään tavalla itse Assemblyn päätarkoitukseen, pelaamiseen tai demojen seuraamiseen, tuli minulle hyvä fiilis. Näillä ihmisillä oli oikeasti kivaa ja tunnelma oli korkealla, vaikka pelisalin äänimaailman täytti lähinnä tuhansien koneiden tuulettimien tasainen hurina. Vau. En kuitenkaan saanut antaa tämän kummalisen digitaalisuuden luoman tunnelman häiritä itseäni. Totuus on lautapeleissä! Tutkimukseni oli jatkuttava. SEMPER FI!

Vajotessani yhä syvemmälle tähän elektroniseen kuiluun, tehtäväni alkoi tuntua yhä epätoivoisemmalta. Selostettuja Overwatch turnauksia, koodauskilpailuita, tietokonekomponenttikauppoja, PC-pelien suunnittelijoita ja monta kymmentä vuotta vanhoja tietokoneita. Ensimmäinen ympärikävely ei tuottanut tulosta. Oli käveltävä vielä toinen kierros. Kädet oli pidettävä edelleen kaukana näistä kirotuista pelilaitteista.

Vettä erämaassa

Voiton hetki! Lautapeli näkyvissä! Eikä vain yksi vaan…lautapelejä! Olin saapunut Lataamon pisteelle, jonka järjestäjätahoina toimii mm. pääkaupungin seurakunnat. Lautapeleistä ehdottomat rispektit! Ubongo, Carcassonne, Star Wars X-Wing ja 7 Wonders oikein loistovalintoja!

Oikean alahyllyn pelit aiheuttavat elitististä kulmien nostelua. Kulmani sain kuitenkin hyvin nopeasti kuriin. Assyiltä löytyy paljon myös nuorempaa väkeä, joille esimerkiksi Arvaa kuka? on varmasti tuttu peli. Jos joku käyttää Assyillä 10 minuuttia aikaansa siihen niin voiko se elitisti-lautapelaajan silmissä olla millään tasolla huono juttu? Ja kuvatodisteet puhuvat sen puolesta, että näin myös tapahtui. Mutta hyvin tyhjiä hyllyt kuitenkin olivat, kyllä sinne jotain lisäkivaa nuorisotyön kaapeista olisi varmasti löytynyt!

Assembly Lataamo
Lataamon piste Assemblyillä

Matka jatkui ja oi. Puolenkuun pelit ja messuosasto. Okei, konsolia ja digipeliä, mutta ha! Myynnissä on lautapelejä, todella paljon lautapelejä! Eikä siinä edes vielä kaikki, sillä toisella puolella Puolenkuun peleillä oli lisäksi kahden pöydän lautapelialue, jossa oli pelattavana ainakin Small World ja Century: Spice Road.

 

Puolenkuun pelien lautapelitarjontaa Assemblyillä

Assemblystä ei lautapelaajan kalenterintäytteeksi

Ja mitä vielä! No. Valitettavasti ei mitään. Assemblyjen lautapelipuoli oli näillä taputeltu. Pikakatsauksella itse tapahtuman järjestelyt olivat huikeat, kyllä se 15-vuotias Kristian olisi varmasti saanut sen hetkisen elämänsä hienoimmat päivät Assyillä. Vähän meinasi pieni nostalgiakyynel silmäkulmasta herahtaa.

Lautapelaajan Assemblyt, kannattaako sinne lautapelien perässä lähteä? Vastaus noudattelee alun hypoteesiä. Lautapelejä oli paljon odotettua enemmän, mutta missään mielessä lautapelaajaystävällinen ei Assembly ollut. Ilman konepaikkaa pe-su lippu maksaisi 30€. Nykytilanteessa rahat kannattaa laittaa ehdottomasti säästöön ja miettiä vaikkapa sitä ensi vuoden Ropeconia.

…mutta – voisiko Assembly olla lautapelaajaystävällinen? Tyhjää lääniä paikalta edelleen löytyi. Kasa pöytiä, pelikirjasto paikalle. Mahdollistahan se varmasti olisi, mutta olisiko se vaivan arvoista? Löytyisikö pelialueelle tarpeeksi käyttöä, jotta koko sirkuksen paikalle järjestäminen olisi perusteltua? Täysin mahdotonta sanoa, mutta olisihan se mielenkiintoista nähdä, kuinka kävisi.

Puolenkuun pelien kaksi lautapelipöytää

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *