Lintukortteja pelaajalaudalla
| |

Ensipuraisu: Wingspan

35 Jakoa

Tämä on ensipuraisu yhteen tämän hetken puhutuimmista peleistä. Mikäli pelikertoja kertyy riittävästi uuteen pohdintaan, niin ehkäpä tästä tehdään vielä pidempi arvio. Mutta nyt siis ensimmäiset fiilikset pelistä.

Wingspan-laatikko sekä tokenlaatikoita

Wingspan on Stonemaier Gamesin uutuuspeli, jossa keräillään lintuja. Peli on herättänyt huomiota kauniilla taiteellaan ja on entuudestaan tuntemattoman pelisuunnittelijan Elizabeth Hargraven käsialaa. Stonemaier tuotti pelin kaikessa hiljaisuudessa, ja yllättäen avasi ennakkotilausmahdollisuuden nettisivuillaan luvaten toimitusajan parin viikon päähän. Peli meni kuin kuumille kiville, ja nyt ennakkotilauksen missanneet kovasti odottelevat että peli ilmestyy kauppojen hyllyille.

Me tartuimme haukkana ennakkotilaukseen ja eipä siinä tosiaan pitkää tovia kulunut kun peli odotteli noutoa lähipostista. Ensimmäisen pelikertamme keskeytti röyhkeästi päiväuniltaan herännyt taapero, ja pelikokemus jakautui ikävästi kahteen osaan. Säännöt opettelimme Watch it played -videon avulla ja ne olivatkin simppelit, joten pääsimme vauhtiin nopeasti. Valitsimme peliimme kahdesta eri pelimoodista vähemmän kilpailuhenkisen version, sillä arvelimme sen sopivan paremmin kahden hengen peliin. Tämä osoittautui ihan toimivaksi ratkaisuksi.

Lintukortteja pelaajalaudalla

Wingspan ja parhaat kombot

Wingspan on kevyt ja oikein kivasti toimiva koneistonrakentelupeli. Erilaisia toimintoja sisältäviä lintukortteja ladotaan henkilökohtaisille pelaajalaudoille sarjoiksi, ja näitä kokoajan paranevia toimintasarjoja sitten aktivoidaan. Perusmekaniikkana tämä oli oikein hauskaa puuhaa. Vähän arveluttaa, että syntyykö korteista toisilleen tarpeeksi mehukkaita komboja niinkuin kunnon koneistonrakentelupelissä kuuluu.

Pelaaja voi pelivuoronsa aikana joko pelata kortin, nostaa lisää kortteja, hankkia itselleen ruokaa tai linnunmunia. Pelaajat keräävät käteensä lintukortteja joilla on erilaisia voimia. Ruokkimalla linnun sen voi pelata omaan kokoelmaansa, joko metsään, pellolle tai vesistöön. Nämä sijainnit sisältävät myös muut toiminnot. Eli jos pelaajalla on vesistössä lintu, seuraavalla kerralla kun hän nostaa kortteja myös siellä olevalla linnulla on mahdollisuus aktivoitua.

Tavoitelauta, salaisia tavoitekortteja sekä ensimmäisen pelaajan markeri

Peli ei rankaise tyhmistä siirroista vaan jättää hyvän fiiliksen siitä, että nyt tiedetään miten pelata vielä paremmin ensi kerralla. Toivottavasti se kerta tulee pian, nautimme nimittäin suuresti pelikokemuksesta.

Wingspan on kaunis, mutta teematon

Pelissä on europeleille tyypillisesti huono immersio. Ensi pelin jälkeen mietimme, että mitä tässä oikeastaan tapahtui. Ilmeisesti pelaajat ovat jonkin sortin lintubongareita? Teema on viehättävä, mutta valitettavan päälle liimattu mekaniikkoihin nähden. Komponenttien kauneus ja teeman erikoisuus antavat kuitenkin kaiken anteeksi.

Pahvinen linnunpöntön muotoinen noppatorni

Wingspan on nimittäin kaunis, aivan huikean kaunis. Jos tämä yksistään riittää sinulle ostosyyksi, niin ala jo budjetoimaan peliä hankintalistoille. Stonemaier Gamesille tyypillisesti pelimateriaalit ovat ensiluokkaisia, erityiskiitoksen ansaitsee pelilaatikon kyljessä oleva ohjeistus siitä, miten tavarat kannattaa pakata sisään. Hulppeana luksustekijänä on pelin mukana tuleva pahvista itsekoottava noppatorni. Pakettiin kuuluu myös soolopeliohjeet, joka vaikuttaa nykyään olevan yhä suositumpi tapa pelata lautapelejä.

Emme osaa vielä arvioida pelin pitkäkestoisempaa syvyyttä, kestääkö fiilis uudet pelikerrat ja miten pelin pituus venyy pelaajien määrän myötä. Tosin emme myöskään tiedä mahtuuko peli millekään pöydälle täydellä pelaajamäärällään, pelaajalaudat nimittäin vievät tilaa aika hulppeasti ja lisäksi muutakin rompetta pitäisi saada pöydälle esiin.

Mainitsimmeko jo että peli on ällistyttävän kaunis? Se on. Jokainen kortti on eri lintulajinsa jota koristaa upeasti piirretty kuva linnusta. Kortin alareunasta löytyy pieni knoppitieto lajista. Jos luonto tai linnut kiinnostavat yhtään, niin suosittelemme peliä varauksetta. Wingspan on toimiva europeli, jopa virkistävä. Kevyt, muttei tylsä.

Lintukortteja aseteltuna niiden omaan nostotelineeseensä

Wingspan – matkalla menestykseen

Eräs varjopuoli korteistä kuitenkin löytyy, sillä niiden teksteistä on löytynyt useita typoja. Osa niistä on – kuulemma – varsin huomaamattomia, mutta osa vaikuttaa jopa pelaamiseen. Stonemaier games on kuitenkin päättänyt reagoida tähän ja printtaa halukkaille ensimmäisen painoksen vastaanottaneille ilmaiseksi päivityskorttipaketin, jolla voi korvata virheelliset kortit.

Uskaltaisimme povata pelille menestystä sekä myynnin että erinäisten palkintojen osalta, riippuen tietysti mihin kategoriaan peli tullaan sullomaan. Peli on toimiva ja tarpeeksi outo erottuakseen positiivisesti kilpailun täyteisillä lautapelimarkkinoilla. Voittokulkua estää lähinnä se, asettaako syntynyt hype liian kovat paineet tälle pelille? Jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä suurella mielenkiinnolla, isot lintukiikarit silmillä.

Ps. Asetamme haasteen. Koittakaapa pelata koko peli ilman että kukaan laukoo muna-aiheisia vitsejä. Vakavaa touhua tuo lintubongaus nimittäin.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

2 kommenttia

  1. Hyvä arvostelu! En ole kuitenkaan ihan samaa mieltä siitä, että teema olisi päälleliimattu. Mielestäni teema tulee parhaiten esiin siinä miten hyvin lintujen kyvyt korteissa vastaavat niiden todellista käyttäytymistä, esim. korpit syövät muiden lintujen pesistä munia, korppikotkat saavat ruokaa toisen pelaajan petolinnun saalistaessa, muuttolinnut siirtyvät elinympäristöistä toiseen, pesäloiset munivat toisten pesiin jne. Usein korttien alalaidassa oleva tietoisku myös selittää hyvin näitä yhteyksiä. Kovan taustatyön on suunnittelija tehnyt varsinkin kun ottaa huomioon että erilaisia lintuja on pelissä 170 ja lisäosakin on jo työn alla