Lautapeliharrastuksen aloittaminen: Porttiteoria
| | | | |

Lautapeliharrastuksen aloittaminen: Porttiteoria

12 Jakoa

Porttiteoria on käsitys, jossa siirrytään pikkuhiljaa miedoista riippuvuuksista vahvempiin. Porttiteorian mukaisesti aloitamme Haluamme varoittaa, että lautapelit voivat aiheuttaa yhdenkin kerran nautittuna riippuvuutta.

Tässä bloggauksessa käsittelemme lautapelien porttiteoriaa omien kokemuksiemme valossa. Aloitamme kevyistä, suht nopeista sekä edullisista lautapeleistä.  Pikkuhiljaa siirrymme vaativampiin ja haastavimpiin. Tarkoituksenamme oli koota kattava paketti erilaisia lautapelejä, jotta uusilla harrastajilla on mahdollisuus saada kokonaisvaltainen kuva lautapelien monipuolisesta kirjosta. Kun tämä lista on käyty läpi, pitäisi raskaammastakin kamasta selviytyminen onnistua kohtuullisen helposti…

Lautapeliharrastuksen aloittaminen: Porttiteoria

Valikoidessamme kiinnitimme huomiota sääntöjen selkeyteen, pisteiden laskuun, pelin tämän hetkiseen saatavuuteen sekä siihen, että se on saatavissa suomenkielellä. Pidimme myös tärkeänä kriteerinä, että peli poikkeaa muista listatuista peleistä. Pelin edullinen hinta sekä mahdollisuus lisäosiin ovat plussaa.

0. For Sale (Pidempi arvostelu)

Lautapeliharrastuksen aloittaminen: For Sale

For Sale on niin sanottu filleri eli ”täytepeli”. Mikäli haluaa aloittaa tutkimusmatkansa hiukan kevyemmin tämä on mainio vaihtoehto.  Jos kaipaa heti alkuun enemmän haastetta voi suoraan hypätä Carcassonneen.

For Sale on nopea kaupankäyntipeli 3–6 pelaajalle. Pelissä jokainen pyrkii hankkimaan arvokkaita kiinteistöjä, joista yrittää nyhtää mahdollisimman paljon voittoa. Peli on helppo oppia, nopea pelata ja siinä on sopivasti tuuria ja taktiikkaa peliaikaan nähden. Pelissä on todella lyhyet sekä selkeät säännöt. Peliä on varsin yksinkertaista pelata ja tästä huolimatta peli kestää hyvin uudelleenpelausta. Peli sopii hyvin 3-6 pelaajalle ja sen kesto on noin 15-30 minuuttia. Hintaa paketille löytyy 20 euroa.

1. Carcassonne

Lautapeliharrastuksen aloittaminen: Carcassonne

Yksi klassikkopeleistä, jolla mekin aloitimme oman lautapelimatkamme. Pelaajat rakentavat kaupunkia, joka muodostuu laatoista. Laatoista alkaa pikkuhiljaa hahmottumaan linnoja, kyliä, teitä ja maatiloja. Pelaajat asettavat vuorollaan laattoja sekä nappuloitaan pelikentälle ja näin saavat voittopisteitä.

Carcassonnen pelimekaniikka on yksinkertainen sekä pelaaminen helppoa. Tämän ansiosta sääntöjen sisäistäminen on nopeaa. Carcassonnessa loppupisteissä peltojen laskeminen voi ensimmäisellä pelikerralla tuottaa päänvaivaa, mutta siitä selviää lopulta helposti! Jos lautapeliharrastuksen aloittaminen kiinnostaa niin tästä on hyvä aloittaa.

Carcassonne on sopiva sekoitus tuuria ja kevyttä strategiaa. Peli sopii 2-6 pelaajalle. Arvioitu peliaika on noin 30-45 minuuttia. Hinta 27 euroa. Saatavina useita lisäosia, jotka tuovat mukanaan lisähaastetta.

2. Bohnanza (Pidempi arvostelu)

Bohnanza eli ”papupeli” on leppoinen seurapeli, jonka säännöt on nopea ja helppo oppia. Pelin ideana on viljellä eriarvoisia papuja viljelypastoille. Yhdelle palstalle mahtuu vain yhtä papulajiketta kerrallaan. Haasteena on, että omien käsikorttien järjestystä ei saa lähteä vapaasti muokkaamaan vaan kortit on pelattava järjestyksessä.

Pelin ehdoton suola on kaupankäynti arvokkaista pavuista muiden pelaajien kesken. Pelin voittaa farmari, joka on tienannut pavuistaan eniten rahaa, simppeliä!  Pelin arvioitu kesto on 45 minuuttia mutta saattaa tiukkojen kaupankäyntineuvotteluiden johdosta venyä paljon pidemmäksikin.  Bohnanza on pelattavissa 2-7 pelaajalla mutta suosittelemme Bohnanzaa pelattavaksi viidellä pelaajalla. Näin peliaika ei veny liian pitkäksi.  hinta on noin 20 euroa. Peliin on saatavissa lisäosia, mutta henkilökohtaisesti tykkään peruspelistä sellaisenaan enkä suosittele lisäosien hankkimista.

3. Citadels (Pidempi arvostelu)

Lautapeliharrastuksen aloittaminen: Citadels

Citadelsista alkaa löytymään lautapeleille tyypillistä juonittelua sekä muiden pelaajien sabotoimista. Citadels oli toinen omistamamme lautapeli ja jaksaa edelleen viihdyttää.

Citadelsissa pelaajat toimivat kaupunkien johtajina ja pyrkivät edistämään oman kaupunkinsa laajenemista mahdollisimman tehokkaasti.  Muiden pelaajien käsikorttien vaihtaminen, rahojen varastaminen, salamurhaaminen sekä heidän kaupunkiensa tuhoaminen on tärkeä osa pelin strategiaa.

Pelaajat valitsevat vuorollaan salassa itselleen hahmokortit, joilla kaikilla on omat erityiskykynsä. (esimerkiksi pelaaja saa vuoronsa aluksi ylimääräisen kultarahan, jne) Omalla pelivuorolla on kaksi vaihtoehtoa, joko ottaa kaksi kultarahaa pankista tai nostaa kaupunkiosakortteja, jotka voi sitten halutessaan/pystyessään pelata pöydälle eli rakentaa kaupungin.

Peli sopii hyvin vasta-aloittelijoille sillä, hahmokorteissa lukee selkeästi kunkin hahmon ominaisuudet. Mukana tulee myös sääntötiivistelmäkortteja, jotka helpottavat pelaamista ensimmäisillä pelikerroilla. Pelin arvioitu kesto on 20-60 minuuttia. Peli toimii 2-7 pelaajalla. Citadels on yllättävän hyvä myös kaksinpelinä. Mielestämme seitsemän pelaajaa on Citadelsiin liikaa. Peliaika venyy helposti turhan pitkäksi.

Pelin hinta on noin 25 euroa.

4. Pandemia

Lautapeliharrastuksen aloittaminen: Pandemia

Pandemia on loistava esimerkki yhteistyöpelistä, jossa pelataan peliä vastaan. Jokaisen pelaajan panostus on tärkeätä, pelaajat voittavat yhdessä tai häviävät yhdessä. Yhteistyö ja neuvottelu muiden pelaajien kesken on Pandemiassa tärkeässä roolissa. Lautapeliharrastuksen aloittaminen käy yhteistyöpelissä mukavasti, sillä taistelua toisia vastaan ei tule.

Maailmalla leviää neljä tappavaa virusta, joiden eteneminen on pysäytettävä ja virukset tuhottava. Pelaajat nostavat pakasta käsikortteja, jotka mahdollistavat lääkkeen valmistuksen. Pelaajat toimivat tutkimusryhmän jäseninä, joilla on omat erityiskykynsä. Näin ollen tutkimusmatkailijoiden ryhmän taidot täydentävät toinen toisiaan.

Peli voi tuntua aluksi sekavalta mutta pelimekaniikka on loppujen lopuksi yksinkertainen. Pelaaja voi omalla vuorollaan liikkua laudalla, lääkitä virusta, rakentaa tutkimuskeskuksen (asettaa kuution pelilaudalle) tai parantaa viruksen. Pelin vaikeustasoa on myös mahdollista helpottaa tai vaikeuttaa.

Ensimmäisillä pelikerroilla alkuvalmistelut saattavat tuntua työläiltä mutta sääntövihkossa ne on kerrottu selkeästi. Virusten leviämisen suhteen kannattaa myös olla tarkkana, että ne leviävät ”oikein”. Virukset leviävät kuitenkin loogisesti, joten sen oppii viimeistään muutaman pelikerran jälkeen.

Peliä pysty pelaamaan 2-4 pelaajalla. Pandemian hinnaksi tulee noin 40 euroa. Lisäosat tuovat mukanaan mm. uusia tutkimusryhmänrooleja, tauteja sekä mahdollisuuden pelata viidellä pelaajalla.

5. Dominion (Pidempi arvostelu)

Lautapeliharrastuksen aloittaminen: Dominion

Dominion on korttipeli, jota fanittavat niin vasta-alkajat kuin lautapeliharrastajatkin. Pelissä on tuuria sekä taktikointia sopivassa suhteessa.Dominionista erilaisen tekee se, että vain osa pelaajan korteista on kerrallaan käytössä. Tämä hyvin uniikki pelinkulku on ihastuttanut lautapelien pelaajat.

Pelissä on toimintakortteja, rahakortteja sekä pistekortteja, joita pelaajat keräävät. Toimintakortit mahdollistavat korttien combottamisen. Pelaaja pyrkiikin tilanteeseen, jossa on mahdollista pelata pöydälle käsikortteja mahdollisimman monipuolisesti.

Rahakorteilla pystyy ostamaan toimintakortteja sekä pistekortteja.  Pelin voittaa pelaaja jolla on eniten pisteitä pelin päättyessä. Toimintakorteilla pelaaja pysty tekemään erikoistoimintoja, jotka myös voivat vaikuttaa muihin pelaajiin. Toimintakorteissa lukee (suomeksi) mitä kortissa tapahtuu.

Annamme kiitosta Dominionin sääntövihkolle. Sääntövihkosta löytyy havainnollistavat kuvat, jotka helpottavat hahmottamaan korttien siirtymistä käsikorteista pelattuihin kortteihin ja poistopakkaan. Tarkemmat selostukset jokaisesta toimintakortista löytyy erikseen sääntövihkosta.

Dominion on pelattavissa 2-4 pelaajalla. Hinta on noin 35 euroa. Dominionin suuresta suosiosta johtuen peliin on saatavissa lukuisia lisäosia.

5. 7 Wonders (Pidempi arvostelu)

Lautapeliharrastuksen aloittaminen: 7 Wonders

7 Wonders on korttipeli, joka jakautuu aikakausiin. 7 Wondersissa on kolme aikakautta, joiden yhteydessä pelataan yksi korttipakka, joka kiertää pelaajien kesken. Pelissä koukuttavinta on se, että ei ole olemassa vain yhtä tapaa voittaa vaan pelaajat voivat useankin pelikerran jälkeen koittaa erilaisia strategioita. Voi esimerkiksi kerätä paljon sotavoimaa, rakentaa ihmeitä, tehdä tiedettä, kerätä paljon voittopisteitä sekä yrittää blokata muilta pelaajilta kortteja, joita he kipeästi tarvitsisivat voittoon.

Peli saattaa aluksi turhauttaa vasta alkanutta lautapeliharrastajaa sen symbolien paljouden takia. Parin pelin jälkeen symbolit alkavat kuitenkin avautua ja pelaamisesta tulee varsin nautinnollista.

Uusien pelaajien kesken on kuitenkin syytä varautua pelaamaan peliä useamman kerran putkeen. Yhden pelin jälkeen 7 Wondersista voi jäädä vain paha maku suuhun, koska ensimmäinen pelikerta menee symboleita ihmetellessä ja strategioita pähkäillessä. 7 wonderssin kaltaiseksi strategiseksi peliksi pisteiden lasku on tehty selkeäksi ja helpoksi.

Peli taipuu 2-7 pelaajalle. Paketin hinta on noin 40 euroa. Peliin on tehty lisäosia.

6. Castles of Mad King Ludwig

Lautapeliharrastuksen aloittaminen: Castles of Mad King Ludwig
Kuva: punkin312

Castles of Mad King Ludwig ei ole suuri hyppäys vaikeiden pelien maailmaan vaan edelleen jatketaan helpohkojen, mutta täysin omanlaistensa pelimekaniikoiden parissa. Pelissä rakennetaan linnaa erilaisista paloista. Paloista saa eri määrän pisteitä riippuen millainen linna on kasassa, mihin kohtaan linnaa palat sijoittaa, mikä on yhteisenä tehtävänä ja minkälaisia salatehtäviä on haalinut. Jotta optimointiin tulisi vielä lisäkivaa, määrittää jokainen pelaaja vuorotellen palojen hinnat ja kaupittelee niitä toisille pelaajille.

Castles of Mad King Ludwig jatkaa 7 Wondersista opittujen haasteiden parissa. Symbolipuolella päästään vähemmällä, mutta pisteiden laskussa on oltava tarkkana. Pisteiden lasku onkin Castles of Mad King Ludwigin ikävin puoli. Pisteitä lasketaan jatkuvasti pelin edetessä, mutta kokonaispistemäärä on syytä tarkistaa pelin lopussa, sillä virheitä sattuu. Tarkistuslaskenta on huomattavasti työläämpää kuin esimerkiksi Menolipussa, sillä huoneista saatavat pisteet riippuvat viereisistä huoneista, jotka taas vaikuttavat viereisiin huoneisiin ja näin edes päin.

Peli on kuitenkin kokonaisuudessaan hyvin viihdyttävä ja omanlaisensa. Huoneiden hinnoittelussa on pähkäilyä, sillä toisaalta haluaa saada huoneet myydyksi, jotta saa rahaa, mutta toisaalta ei halua antaa vastustajalle liian halvalla isoa pistesaalista. Linnan rakentelu on mukavaa puuhaa, mutta samalla joutuu tekemään tärkeitä päätöksiä paljon oston, asettelun ja järjestyksen suhteen.

Castles of Mad King Ludwig on pelattavissa 1-4 pelaajalla ja kestää noin 90 minuuttia. Hintaa pelillä on noin 60€. Hintaa on paljon, mutta myös komponenttimäärä ja laatu on kohtuullisen hyvä.

7. Puerto Rico (Pidempi arvostelu)

Lautapeliharrastuksen aloittaminen: Puerto Rico

Puerto Ricon omaperäinen pelimekanismi on houkutteleva. Omalla vuorollaan joutuu aina miettimään mistä roolista hyötyisi itse muita pelaajia enemmän. Omilla päätöksillä on suora vaikutus muihin pelaajiin. Kanssakäyminen muiden pelaajien kesken onkin osa Puerto Ricoa. On varsin hyödyllistä, että pelaajat ovat kärryillä muiden pelaajien siirtokunnan tilanteesta.

Pelaajilla on edessään paljon päätöksiä. Pelaajat joutuvat aktiivisesti pohtimaan minkä roolin valita, mistä saada lisää rahaa, se kun tuntuu aina olevan lopussa. Mitkä rakennukset rakentaa niin, että saisi niistä mahdollisimman ison hyödyn irti pelin aikana.

Tästä huolimatta pelimekanismi on varsin simppeli sekä säännöt selkeitä. Uusille pelaajille voi tuottaa päänvaivaa rakennusten runsas määrä.  Suomenkieliset tekstit pelilaatoissa selkeyttävät ja helpottavat erityisesti uusia pelaajia roolien valinnassa sekä rakennusten ostamisessa.  Puerto Ricoa pelaa mielellään useammankin kerran. Pisteiden lasku on myös yksinkertaista ja nopeaa.

Puerto Ricoa pääsee kerralla lätkimään 3-5 pelaajaa. Arvioitu kesto 90-150 minuuttia. Paketin hinta 45 euroa.

8. Tzolk’in: The Mayan Calendar

Lautapeliharrastuksen aloittaminen: Tzolk'in: The Mayan Calendar

Tzolk’in edustaa jo hieman raskaampaa lautapelikategoriaa ollen kuitenkin edelleen todella helppo pelata. Omalla vuorollaan pelaaja voi yksinkertaisesti joko asettaa hahmojaan alati pyöriville ajan rattaille tai ottaa niitä pois, suorittaen samalla sen hetkisen rattaan suoman toiminnon.

Tzolk’in sisältää jo kunnon aivopalapelejä pohdinnan ja suunnittelun muodossa. Hahmoja ei voi asettaa ja ottaa pois samalla kierroksella vaan on valittava jompikumpi. Suru on kova kun pitäisi samalla saada tärkeän toiminnon kohdalle oma hahmo ja toisaalta ottaa hahmo toisesta paikasta pois ennen kuin se tipahtaa pois ajan rattailta…

Symboleja Tzolk’inissa on jonkin verran, mutta aiemmin opeteltu 7 Wonders on pohjustanut taivalta siten, että se ei muodostu minkäänlaiseksi ongelmaksi. Tzolk’inin ehdoton hyvä puoli on kuitenkin siinä, että peli on suunniteltu todella sulavalinjaiseksi. Peli ei vaadi jatkuvaa muistamista ja palikoiden siirtelyä kierrokselta toiselle siirryttäessä vaan se rullaa kivuttomasti ja helposti eteenpäin.

Tämän kaiken lisäksi Tzolk’in on todella kaunista katseltavaa. Tzolk’in on pelattavissa 2-4 pelaajalla ja hintaa sillä on 45€. Arvioitu peliaika on 90 minuuttia.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

7 kommenttia

 1. Hyvä setti! Kaikki paitsi Castles of Mad King Ludwig on testattu, useampi löytyy omastakin kokoelmasta. Loppupuolelle voisi heittää esim. Power Gridin ja jotain Steam-settiä.

  1. Power Grid voisi olla ihan hyvää jatkoa, sopivasti uutta, mutta ei liian monimutkainen. Power Gridistä ei kuitenkaan niin paljoa kokemusta, että itse sitä uskaltaisin lähteä vielä suosittelemaan. Ei jäänyt kuitenkaan fiilis, että tätä olisi pakko saada lisää.

 2. aika ohkainen siivu lautapelien kirjoon. Pientä poikkeusta lukuunottamatta enemmänkin katsaus lautapelit.fi julkaisuihin.

  1. Ehdottomasti ohut! BGG:ssä melkein 80 000 peliä listattuna, 10 pelillä ei tosiaan pitkälle vielä päästä. 🙂 Ja Lautapelit.fi:n julkaisuja näyttäisi puolet olevan, ovat ilmeisesti osuneet meillä tykättyihin peleihin. Lisäksi listassa tärkeää oli myös suomenkieliset säännöt, jottei aloittelevalle pelaajalle nouse englannin lautapelislangi heti esteeksi.

   Minkälaisia ehdotuksia Petteri olisi listan väliin heittää? Jos ihan uusia tuttavuuksia meillekin niin otetaan ehdottomasti testiin! 🙂

 3. Hyvä aihe tässä, kiitos vaivannäöstä.

  Oman kokemuksen perusteella Carcassonne, Menolippu ja Splendor ovat mainiota ensikosketuksia parempien lautapelien maailmaan. Nämä kolme kelpaavat anopillekin.

  Lisäksi Love Letter on tosi näppärä filleri ja voisi toimia “porttina porttipeleihin”. Love Letter saa meillä kotona teinipojan irti koneeltaan parin erän ajaksi, mikä ei joka pelin kanssa enää onnistu.

  7 Wonder ja Puerto Rico voisivat minusta toimia sellaisina kakkos- ja kolmospeleinä tutustumisvaiheessa. Eihän ne mahdottomia ole oppia ensikertalaiselle, mutta silkka pelimerkkien määrä varsinkin Puerto Ricossa voi intimidoida aloittelijaa.

  Ludvigin linnat alkaa kiinnostaa aina vain enemmän kun sen arvioihin törmään netissä.

 4. Tuolla listalla suurin osa ei mene välttämättä “gateway games” -kategoriaan vaan siihen “next step” -kategoriaan joka tulee ensimmäisen tai ensimmäisten pelikokemusten jälkeen.

  Niitä ihan aloittelijapelejä vois olla vaikka nämä:

  6 Nimmt (Lautapelit.fi)
  Patchwork (Lautapelit.fi)
  Munchkin: Loot Letter (Steve Jackson Games)
  Codenames (Czech Games Edition)
  Dixit: Odyssey (Libellud)
  Sushi Go Party! (Gamewright)
  Kingdomino (Blue Orange)
  Diamant (Eagle-Gryphon Games)
  Modern Art (Hans Im Glück)
  Hanabi (Asmodee)
  Dice Town (Matagot)
  Mr. Jack (Hurrican)
  Splendor (Space Cowboys)
  For Sale (Albi)
  Santorini (Roxley)
  Bang! The Dice Game (dv Gochi)
  No Thanks! (AMIGO)
  Alhambra (Queen Games)
  Takenoko (Matagot)
  Battle Sheep (Blue Orange)
  Fantastic Park (Blue Orange)
  Sea of Clouds (IELLO)
  Nyet! (IELLO)
  Magic Maze (Sit Down!)
  Cash ‘n Guns (Repos)
  Mascarade (Repos)
  Crossfire (Plaid Hat Games)
  The Fox in the Forest (Renegade Game Studios)
  Azul (Plan B Games)
  Jaipur (Gameworks)

  Listaa voi tietty jatkaa ikuisesti… Tätä nykyä siellä BGG:ssä on jotain 95,000 peliä.

  1. Hyvää listaa alkupään peleiksi! Jep, listalla kaksi ensimmäistä on tarkoitettu luokkaan porttipelit, sen jälkeen edetään jo siihen kovempaan kamaan.

   Jos sääntöjen selittäjällä on enemmän kokemusta niin kohderyhmästä riippuen voi ottaa suoraan raskaampaa tavaraa pöydälle.