| | |

Bohnanza

Bohnanza eli ”papupeli” on leppoinen seurapeli, jonka säännöt on nopea ja helppo oppia.  Pelin ideana on viljellä eriarvoisia papuja viljelypastoille. Yhdelle palstalle mahtuu vain yhtä papulajiketta kerrallaan. Haasteena on, että omien käsikorttien järjestystä ei saa lähteä vapaasti muokkaamaan vaan kortit on pelattava  järjestyksessä. Tämä on Bohnanza.

Pelin ehdoton suola on kaupankäynti arvokkaista pavuista muiden pelaajien kesken. Pelin voittaa farmari, joka on tienannut pavuistaan eniten rahaa, simppeliä!  Pelin arvioitu kesto on 45 minuuttia mutta saattaa tiukkojen kaupankäyntineuvotteluiden johdosta venyä paljon pidemmäksikin.  Papupeli on pelattavissa 2-7 pelaajalla mutta suosittelen Bohnanzaa pelattavaksi viidellä pelaajalla. Näin peliaika ei veny liian pitkäksi.

bohnanza papupeli laatikko

Paketin sisältö

Peli maksaa 20 € ja sisältää 154 hauskasti kuvitettua papukorttia sekä seitsemän viljelyspalstaa. Ohjekirjassa säännöt ovat jokseenkin sekavasti kerrottu suhteutettuna pelin helppouteen. Mielestäni 20€ ei ole lainkaan tiukka hinta pelin laatuun sekä korttien kuvitukseen nähden.

Bohnanza pavut

Bohnanza – peli, jossa myyntimies menestyy

Pelaajat saavat alkuun papukäsikortteja, joiden järjestystä ei saa vaihtaa pelin aikana.  Vuorossa oleva pelaaja istuttaa viljelyspalstalle papukortin/kortteja. Tämän jälkeen alkaa pelin mielenkiintoisin vaihe kaupankäynti. Vuorossa oleva pelaaja ottaa nostopakasta papukortteja avoimeksi pöydälle, jotka hän yrittää myydä muille pelaajille tai istuttaa omaan palstaansa. Omia käsikortteja on myös suotavaa kaupitella, jotta ei joudu tulevaisuudessa istuttamaan ei mieluisia papuja.

Muut pelaajat yrittävät tehdä vuorossa olevalle pelaajalle houkuttelevia tarjouksia antamalla omista käsikorteistaan papuja. Kaupankäynnistä tekee maukasta sekä haastavaa se, että pavut ovat eriarvoisia.  Vuoron loppuessa pelaaja nostaa nostopakasta uusia papukortteja käteensä. Pelin aikana voi koska vain laittaa pavut ”lihoiksi” eli myydä ne ja muuttaa rahaksi. Peli loppuu kun papukorttipakka on kulkenut kolme kertaa ympäri. Tämän ansiosta myydyt pavut tulevat myöhemmin uudelleen tarjolle, joka lisää pelissä taktikoinnin mahdollisuutta.

Lyhykäisyydessään vuorossa oleva pelaaja pyrkii myymään omista käsikorteistaan sekä pöytäkorteista itselleen ei mieluiset pavut kanssapelaajilleen. Omalla viljelypalstalla olevia papukortteja ei kuitenkaan voi enää kaupitella.

Bohnanza ja hajuherneet

Papupeli koukuttaa ja suututtaa

Pavut maistuvat maukkaalle! Jotkut pavut ovat todella harvinaisia ja arvokkaita ja joitain papuja tuntuu taas olevan riesaksi asti ja niiden arvo varsin vähäinen. Tämä antaa lisäpotkua kaupankäynnille. Papujen eriarvoisuuden lisäksi pelistä tekee mielenkiintoisen se, että oma pelitaktiikka riippuu hyvin pitkälle omista papukäsikorteista.

Pelikokemus on aina mieluisampi mitä kieroimpia, ovelampia kaupankäynnin menetelmiä muut pelaajat hoksaavat käyttää. Suurta tyydytystä tuottaa se, että onnistuu tekemään itselleen mahdollisimman hyödylliset kaupat niin, että vastapelaajat hyötyvät mahdollisimman vähän.

Bohnanza on suorastaan kutkuttava seurapeli, joka vaatii pelaajilta aktiivista osallistumista kaupankäynteihin sekä neuvotteluihin. Peli tempaakin hyvin mukaansa ja sopii mainiosti sosiaalisiin tilanteisiin. Hauskasti kuvitetut papukortit kruunaavat onnistuneen pelikokemuksen.

Bohnanzaa jaksaa pelata montakin kertaa. Pelissä on vahvasti mukana tuuria mikä ei kuitenkaan papupelissä haittaa, päinvastoin. Ennakoimattomuus tulevista pavuista lisää sopivasti pientä jännitystä. Peliä on hauska kokeilla erilaisilla kaveriporukoilla pelin helppouden ansiosta. Olet sitten kokenut lautapelien harrastaja tai aloitteleva pelaaja, on tämä peli, joka ansaitsee päästä pelattavaksi.

Varoitus! Ajoittain Bohnanza voi saada tunteet kuumenemaan kiivaan kaupankäynnin seurauksena. Erityisesti tilanteissa, joissa omat kaupat eivät mene niin kuin Strömsössä.

Kesto: 45 min Pelaajamäärä: 2-7

Bohnanza /
8 / 10 Arvosana
Plussat
-Helpot ja nopeat säännöt
-Kestävät kortit
-Kivan näköinen
Miinukset
-Kaksinpeli aika tylsä
Lyhyesti
Bohnanza on suorastaan kutkuttava seurapeli, joka vaatii pelaajilta aktiivista osallistumista kaupankäynteihin sekä neuvotteluihin. Lyhyt ja hauska!
Hinta-laatusuhde8
Sääntöjen selkeys8
Temaattisuus6
Uudelleenpelattavuus6

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *