| | |

Citadels

11 Jakoa

Citadels on korttipeli vuodelta 2000, jossa pelaajat käyttävät kaupungin silmäätekeviä ja alamaailmaa hyväkseen rakentaakseen suurimman ja monipuolisimman kaupungin. Peli on kestänyt aikaa hyvin ja hahmojen valintaan liittyvä paranoidinen tunnelma on joka peli kerralla kutkuttavan ahdistava.

Citadelsissa pelaajat toimivat kaupunkien johtajina ja pyrkivät edistämään oman kaupunkinsa laajenemista mahdollisimman tehokkaasti.  Muiden pelaajien käsikorttien vaihtaminen, rahojen varastaminen, salamurhaaminen sekä heidän kaupunkiensa tuhoaminen on tärkeä osa pelin strategiaa.

citapää

Paketin sisältö

66 kaupunkiosakorttia, 8 hahmokorttia, 8 sääntötiivistelmäkorttia, 30 kultarahaa, 1 puinen kruunu, sääntövihko. Pelin hinta on noin 20 euroa. Mielestäni seitsemän pelaajaa on Citadelsiin liikaa. Peliaika venyy helposti turhan pitkäksi, joten kohtuullinen maksimi menee noin viiden pelaajan kohdalla. Peli toimii puolestaan  yllättävän hyvin kaksinpelinä.

Pelin kulku

Hahmokorttipakka kiertää aloittavasta pelaajasta viimeiselle asti ja pelaajat valitsevat hupenevasta pakasta vuorollaan salassa itselleen hahmokortin. Kaikilla hahmoilla on omat erityiskykynsä, esimerkiksi pelaaja saa vuoronsa aluksi ylimääräisen kultarahan tai voi varastaa toisen hahmon rahat.

Citadels kortit

Pelaajien valittua hahmonsa tulee niiden vuorot tietyssä samassa järjestyksessä joka kierroksella. Omalla pelivuorolla on kaksi vaihtoehtoa. Voi joko ottaa kaksi kultarahaa pankista tai nostaa kaupunginosakortteja, jotka voi sitten halutessaan/pystyessään pelaamaan pöydälle eli rakentaa kaupunkia. Peli loppuu kun ensimmäinen pelaaja on rakentanut kahdeksannen kaupunginosan, jonka jälkeen lasketaan rakennusten pistemäärät.

Juonittelua ja pelkotiloja – ahdistava Citadels

Toisten pelaajien hahmovalinnat pystyy päättelemään, mutta koskaan ei tiedä tarkemmin kuin 50% varmuudella tietyn pelaajan kortin. Lähes kaikki kyvyt kohdistetaan hahmoihin, joten osuminen pelaajaan, jolla on kuusi kultarahaa yhden sijasta, on usein vaikeaa.

Toisaalta hahmon valinta on hyvin ahdistavaa, sillä on yritettävä valita hahmo, joka ei ole ykköskohde salamurhalle, mutta toisaalta liian turvallinen valinta voi olla ovelan salamurhaajan pääkohde… Monipuoliset hahmokortit sekä muiden pelaajien sabotoiminen ovat pelin parasta antia mutta myös samaan aikaan pelin ärsyttävin puoli. Mikään ei ota yhtä paljoa päähän kuin se, että on juuri voittamassa pelin ja tulee salamurhatuksi tai, että joku varastaa suurella vaivalla keräämät kultakolikot…

Citadels käynnissä

Tunnelma Citadelsissa on loistava! Suosittelen peliä kaikille, mutta erityisesti harrastusta aloitteleville. Pelissä on selkeät ja helpot säännöt. Vaikka peli on helppo, siinä on raskaan pelin tuntua.

Citadels - keskiaikaista petollisuutta parhaimmillaan
7.5 / 10 Arvosana
Plussat
-Hintaansa nähden kelpo paketti
-Tuo pöytään todella jännittäviä hetkiä
-Helppo pelata kun säännöt hanskassa
Miinukset
-Säännöt hieman epäselvät pelin yksinkertaisuuteen nähden
-Ei sovi liian suorasta sabotoinnista häiriintyville
Lyhyesti
Citadels on paranoiaa parhaimmillaan. Yksinkertaisilla korttivalinnoilla yritetään hyötyä muista, mutta ei kuitenkaan liian selvästi. Suomenkielisenä toimii monellakin eri porukalla. Kesto: 20-60min Pelaajamäärä: 2-8
Hinta-laatusuhde6
Sääntöjen selkeys6
Temaattisuus6
Uudelleenpelattavuus8

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

2 kommenttia

  1. Peliä minusta parantaa selvästi se, että pelaa seitsemään rakennukseen eikä kahdeksaan… mutta ehkäpä on ihan reilua sanoa, että omalla kohdalla pelin suurin suosio on kadonnut, olen näemmä viimeisen 12 vuoden aikana pelannut tätä tasan kerran… mutta 14 vuotta sitten tämä oli kyllä kova hitti =)

    1. Meillä myös Citadels on ollut breikillä vaikka kelpopeli onkin. Käytämme monissa peleissä pelikelloa, jotta peliaika ei venyisi hävyttömän pitkäksi. Pelikello ei vain oikein tahdo Citadelsissa toimia.

      Itsekin olen samaa mieltä siitä, että seitsemään rakennukseen pelaaminen on viisautta. Peli säilyttää näin paremmin mielenkiintonsa.