| | |

Spyfall

spyfall kansikuva

Spyfall on tällä hetkellä yksi halutuimmista partypeleistä ja loppuunmyyty kaikista kotimaisista lautapelikaupoista. Spyfallissa yksi on vakooja, jonka muut yrittävät napata. Kaikki muut tietävät, missä ollaan ja mistä puhutaan. Vakooja ei saa erottua joukosta eikä paljastaa ettei tiedä yhtään mistä puhutaan. Spyfall vetoaa ihmisen perustarpeeseen kuulua joukkoon ja saa aikaan kutkuttavan viihdyttäviä hetkiä.

Spyfall on alun perin julkaistu Venäjällä sekä pienikokoisella englanninkielisellä painoksella. Painos loppui heti ja uutta Cryptozoicin julkaisua saatiin odotella lähes vuosi. Peli on ollut hyvin kysytty ja Suomessa tilauserät ovat loppuneet alle viikossa kerta toisensa jälkeen.

Vauvan tultua taloon on lautapelaaminen vähentynyt radikaalisti. Eräs ystävämme tuli katsomaan vauvaa ja toi mukanaan kyseisen pelin testattavaksi. Testauksen jälkeen aloimme välittömästi metsästää kyseistä peliä. Noin viikon metsästyksen jälkeen huomasimme sattumalta, että Spyfallia oli ilmestynyt Lautapelit.fi verkkokauppaan. Ostimme heti omamme pois. Parin päivän päästä pelit olivat jo loppuneet. Itse painos ei ole vielä loppuunmyyty, joten voi toivoa, että Lautapelit.fi, Poromagia tai Fantasiapelit saisivat pian uuden erän varastoihinsa. Kannattaa seurata tilannetta!

Paketin sisältöSpyfall korttipino

Englanninkielinen sääntövihko, 240 hauskasti ja havainnollisesti kuvitettua paikkakorttia sekä 30 minigrip pussia eri sijaintipakoille.

Suosittelen lämpimästi korttisuojien hankkimista Spyfalliin, jottei kortteihin tule minkäänlaisia tunnistemerkkejä. Tarvittava määrä korttisuojia maksaa Lautapelit.fissä  noin 10 euroa. Pelin hinta on noin 25 euroa ja on tosiaan hintansa väärti.

Spyfall, nopea ja helppo lautapeli

Spyfall on partypeli, jonka sääntöjen selittämiseen menee vain pari minuuttia. Pelin aluksi pelaajille jaetaan kortti jossa lukee jonkun paikan sijainti. Pelin ideana on, että pelaajat ovat jossain tietyssä samassa paikassa, esimerkiksi hotellissa/lentokoneessa/pikkujouluissa jne. Jokaisella pelaajalla on myös omat henkilökohtaiset roolinsa. Esimerkiksi sijaintina voi olla hotelli ja oma roolini on toimia vaikkapa hotellinsiivoojana.

Spyfall roolit Pelaajien tehtävänä on ottaa selvää kuka toimii vakoojana, jolla ei ole harmaintakaan aavistusta paikan sijainnista. Tämä tapahtuu esittämällä omalla vuorollaan kysymyksen toiselle pelaajalle. Kysymykset voivat olla mitä vain taivaan ja maan väliltä. Esimerkiksi, ”kuinka usein käyt tässä paikassa”, ”käytätkö täällä työskennellessäsi turvakenkiä” jne.

Vakooja yrittää kuumeisesti olla uskottava ja vakuuttaa muut pelaajat siitä, että hän on varsin tietoinen paikan sijainnista. Samalla vakooja yrittää selvittää kyseisen paikan sijainnin ja näin voittaa pelin.

Muut pelaajat voittavat arvaamalla kuka toimii vakoojana. Peliä pelataan haluttu määrä kierroksia, jonka jälkeen selviää pelin todellinen voittaja. Simppeliä! Peli taipuu 3-8 pelaajalle.  Spyfall pääsee kuitenkin loistamaan vasta isolla porukalla, joten en suosittele sitä alle viidelle pelaajalle. Spyfall on kaikessa yksinkertaisuudessaan varsin viihdyttävä.  Spyfallissa on mahdollisuus luovasti keksiä kysymyksiä muille pelaajille ja omilla nokkelilla vastauksillaan hämätä vakoojaa.

Spyfallin ainoa miinus on, että mahdollisia sijainteja on varsin paljon, eikä niitä ole ainakaan ensimmäisiä kertoja pelattaessa mahdollista muistaa ulkoa. Sääntövihkossa on sijainnit nähtävissä mutta sen katsominen kesken pelin voi olla aika paljastavaa… Kehittämisehdotuksena seuraavaan painokseen olisi esimerkiksi kaikille pelaajille lista sijainneista. Pelissä jaetut roolit mielestäni ovat turhaa kikkailua. Peli toimisi ilman sitäkin loistavasti. Tästä varmasti löytyy mielipiteitä puolesta ja vastaan. Joka tapauksessa  Spyfall on erittäin  tervetullut raikas tuulahdus partypelien kokoelmaan! Suosittelen!

Spyfall paikat

[Päivitys 14.8.2015]: Competo julkaisee suomennetun painoksen syksyllä. Pöydällä suosittelee odottamaan suosiolla syksyyn, vaikka Spyfallin nyt jo jostain löytäisikin. Jopa englantia paremmin taitavillekin joidenkin paikkakorttien ammatit tuottavat päänvaivaa, joten suomilaitos on hyvin tervetullut. (Lähde: Lautapeliopas)

Spyfall
9 / 10 Arvosana
Plussat
- Säännöt on kerrottu erittäin (välillä jopa liiankin) tarkasti, joten epäselvyyksiä sääntöjen ymmärtämisessä ei pitäisi tulla.
- Kortit on hienosti kuvitettu.
- Teema on hauska, mutta ei näy vahvasti itse pelissä.
Miinukset
-Osa saattaa kokea vakoojan roolin äärimmäisen ahdistavaksi
-Toimii hyvin vasta kuudesta pelaajasta ylös päin
Lyhyesti
Spyfall on mukavaa ajanvietettä isommalle porukalla. Vastausten ja kysymysten keksiminen ja toisten nalkkiin saaminen on oikein mukavaa puuhaa, mutta voiko Spyfallia varsinaisesti peliksi kutsua? Ehkä, ehkä ei, mutta onko sillä toisaalta väliä.
Hinta-laatusuhde10
Sääntöjen selkeys6
Temaattisuus3
Uudelleenpelattavuus6

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

5 kommenttia

  1. Tämä on kyllä ahdistava peli vakoojalle. Ei varmasti sovi jokaiseen makuun, mutta minunkin mielestäni tämä oli kyllä kaikessa epämiellyttävyydessään hauska peli.

    Nelinpelinä vakoojan on aika vaikeaa selviytyä, mutta sitähän hienompaa se sitten on, kun selviää kierroksesta voittajana.

  2. Ahdistavuus on kyllä kiva. Vakoojana tulee mieleen ensimmäinen päivä uudessa koulussa/työpaikalla tjsp, kovasti yrittää kuulua joukkoon ja esittää, että tietää oikein hyvin asiasta, josta puhutaan. Mutta aijai, jos joku kysyykin jotain…

    Vielä ei olla saatu Resistance: Avalonin vihaajia paikalle Spyfallin aikoihin, mutta mielestäni syyttely on aika paljon pehmeämpää kuin Avalonissa ja kierrokset ovat nopeita, joten saattaa maistua Avalon vihaajallekin.

  3. Mahtava juttu! Päivitetty tieto jutun loppuun. Aijai, kehtaisikohan sitä ostaa suomiversionkin kaveriksi vai ei…

  4. Ensimmäisiä pelikertoja varten voisi rajata sijaintien määrän 10 ja siitä sitten laajentaa. Sijaintilistan tekeminen jokaiselle pelaajalle ei ole huono idea. Suomi-painosta odotellessa…