| |

Village

Elämä kylässä on täynnä valintoja. Kyläläiset voivat käydä kauppaa, osallistua messuihin, edetä neuvostossa tai lähteä vaikkapa seikkailemaan. Perheen lisääntyminen on myös tärkeätä suvun jatkumisen kannalta.  Väistämätön on kuitenkin jokaisella kyläläisellä edessä. Kyläläiset kuolevat ennemmin tai myöhemmin. Osa pääsee arvostettuun kronikkaan ja osa haudataan arvottomasti nimettömien hautausmaalle. Village on  2012 Spiel des Jahres voittaja harrastajapelien kategoriassa.

Village lautapeli

Paketin sisältö

Peli sisältää kivan määrän teemaan sopivaa roipetta: 44 perheenjäsentä, 4 munkkia, 1 seuraavan aloittajan merkki, 40 hyödykelaattaa. 15 kolikkoa, 20 viljasäkkiä, 24 asiakaslaattaa. 32 nappulaa, 72 vaikutusvaltakuutiota, 2 kangaspussia, 4 maatilaa, 1 pelilauta, 1 messuohjekortti.

Village pelilauta

Pelin kulku

Village on työläisten asettelupeli, jossa pisteitä saa haalittua monella eri tapaa. Pelaajat ottavat vuorollaan yhden kuution toimintoruudusta ja suorittavat kyseisen ruudun toiminnon. Mahdollisia toimintoja ovat muun muassa, viljasadon kerryttäminen, perheen lisääntyminen, matkustaminen sekä käsitöiden tekeminen. Pelaajat voivat torilla myydä kerättyjä tuotteitaan ja näin ansaita voittopisteitä. Pelaaja voi myös maksaa toimintonsa aikana jolloin kyläläinen vanhenee. Toinen tapa ikäännyttää kyläläisiä on ottaa ruttokuutio.  Onkin tärkeätä, että kyläläiset kuolisivat tarpeeksi nopeasti ja pääsisivät arvostettuun kronikkaan, tämä tietää taas lisää voittopisteitä.

Kun pelilaudalta on pelattu kaikki kuutiot tulee messu, jossa katsotaan ketkä kyläläiset pääsevät siihen osalliseksi. Messuun osallistuminen tuo lisää propseja. Tämän jälkeen alkaa uusi kierros, joka toimii samalla periaatteella kuin yllä on kuvattu. Peli loppuu kun kuolleiden kyläläisten kronikka tai nimettömien hautausmaa on täynnä. Ja…Sitten pisteitä laskemaan…

Village hauta

Village – kylä täynnä pohdittavaa

Simppeliä, mutta silti niin vaikeaa! Villagen vahva temaattisuus tempaa mukaansa ja kantaa läpi pelin.  Kyläläisillä on paljon vaihtoehtoja edetä elämässään. Tämä on myös pelin suurin kompastuskivi. Ajoittain peli saattaa venyä turhan pitkäksikin muiden pelaajien pohtiessa seuraavaa siirtoaan. Valinnanvaikeus voi myös aiheuttaa ajoittain pientä turhautumista.  Villagen pelaamiseen kannattaa siis varata reilusti aikaa.

Pelissä on paljon vaihtoehtoja mutta pelimekaniikka on onneksi varsin yksinkertainen. Pelissä ei ole myöskään mitään salassa olevia kortteja tai nappuloita, joten mikäli sääntöjen selitysvaiheessa iskee ähky, niin pelin edetessä voi hyvin kysellä, että mitä missäkin toimintoruudussa tapahtuikaan.  Voin suositella Villagea niin lautapeliharrastajille kuin haastavien aikuispelien pelaajillekin.

Jokainen pelaaja keskittyy oman perheensä kehittämiseen. Pelissä ei ole paljoakaan tilanteita, joissa voisi yrittää häiritä tai estää kanssapelaajaa, joten keskinäinen kommunikointi voi jäädä varsin vähäiseksi. En ole itse kuitenkaan kokenut tätä miinukseksi.

Village
9 / 10 Arvosana
Plussat
-Selkeät säännöt
-Peli on laadukas ja nätisti tehty.
-Hyvä ja toimiva teema
Miinukset
-Ei värisokeille: Paljon eri värisiä kuutioita, jotka usein vierekkäin ja sekaisin.
Lyhyesti
Village on työläistenasettelua pienellä twistillä. Village on temaaltaan toimiva ja kohtuullisen vähätuurinen lautapeli, joka on mukavaa pelattavaa. Peli on kielivapaa. Kesto: 60-90min Pelaajamäärä: 2-4
Hinta-laatusuhde10
Sääntöjen selkeys10
Temaattisuus8
Uudelleenpelattavuus8

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *