| | | | | |

Lautapelaamaan 2015 ja Essen uutuudet: Mitä pelata?

Lautapelaamaan 2015 lähenee. Suomen Lautapeliseuran laaja pelikirjasto, Essenin lautapelimessujen uutuuksia, paljon peliseuraa, hyvää pelitilaa, hieno tunnelma…ainakin tätä kaikkea tarjoaa Lautapelaamaan messut Kaapelitehtaalla. Pelaaminen on pääasia, joten tiettyjä ennakkovalmisteluja kannattaa tehdä, jos haluaa saada tapahtumasta kaiken irti.

Jos tulet paikalle oman peliporukan kanssa, on tärkein jo kunnossa. Vaikka peliseuraa onkin tapahtumassa tarjolla, pääsee omalla köörillä pelaamaan heti juuri niitä pelejä, joita haluaa. Ongelmaksi välillä kuitenkin muodostuu se, että mitäköhän sitä edes haluaisi pelata…

Seuraavassa lyhyt katsaus vuoden 2015 Essen uutuuksiin, joita pitäisi tapahtumassa päästä pelaamaan. Arviot perustuvat pelin sääntöihin sekä huhuihin ja kertomuksiin pelejä pelanneilta. Itse emme ole peleihin päässeet vielä tutustumaan, joten nämä ovat vain ennakkofiiliksiä.

lautapelaamaan2015

Lautapelaamaan 2015: Kokeile nämä!

Mysterium

Kesto: 42min Pelaajamäärä: 2-7

Kuva: Henk Rolleman
Kuva: Henk Rolleman

Mysteriumissa pelaajat ovat meedioita, jotka yrittävät ottaa yhteyden aaveeseen selvittääkseen jokainen yhden murhan. Yksi pelaajista on aave, joka ei saa puhua vaan kommunikoi muiden pelaajien kanssa Dixitmäisillä korteilla. Pöydällä on pelin aluksi kasa mahdollisia tekijöitä, paikkoja ja murha-aseita. Aave antaa meedioille kortteja, joilla yrittää selittää heille, kuka kenenkin etsimä murhaaja on. Meediot yrittävät arvata murhaajaa ja aave kertoo salassa jokaiselle pelaajalle, oliko hän oikeassa. Oikeassa olijat siirtyvät paikan selvittämiseen ja lopulta murha-aseen selvittämiseen.

-Kuulostaa jälleen erilaiselta partypeliltä. Jos joukkoa saadaan kasaan jonkin verran niin tämä on testattavien listalla ehdottomasti. Erityisesti vihjeiden jako mekaniikka kuulostaa hauskalta, melkein voisi jo haukkua muut pelaajat valmiiksi kun eivät tajua loistavia vihjeitä…

7 Wonders: Duel

Kesto: 30min Pelaajamäärä: 2

 

7 Wonders: Duel
Kuva: Henk Rolleman

7 Wonders on hieman laimea kaksinpelinä ja nyt siitä on tehty oikea kaksinpeli. 7 Wonders: Duelia on kehuttu siitä, että vaikka se muistuttaa alkuperäistä peliä on se tarpeeksi erilainen, jotta molempien omistaminen olisi perusteltua.

7 Wonders: Duelissa ei kortteja valita samaan aikaan kiertävistä korttikäsistä vaan kortit on aseteltu pyramidiksi siten, että vain kortteja, joiden päällä ei ole korttia voi ottaa. Eli alhaalta aloitellaan ja ajoitus korttien valinnassa on hyvin tärkeää. Lisäksi pelaajien välistä kanssakäymistä löytyy, sillä toiselle voi tehdä kiusaa esimerkiksi ihmeiden efektien kautta.

-Kuulostaa hyvinkin mielenkiintoiselta! Lyhyen peliaikansa ja nopeiden sääntöjensä vuoksi ehdotonta testikamaa. Jos 7 Wonders  rokkaa ja kaksinpeleille löytyy tarvetta niin tämä kannattaa testata!

Isle of Skye

Kesto: 60min Pelaajamäärä: 2-5 Lataa säännöt englanniksi tästä.

Kuva: Milena Guberinic
Kuva: Milena Guberinic

Isle of Skyessä pyritään rakentamaan omasta kylästä valtakunnan toimivin eli kerätä pisteitä mahdollisimman paljon. Njaah, aikas kuluneen kuuloinen teema, mutta menköön. Mekaniikoiltaan peli kuulostaa kuitenkin kokeilemisen arvoistelta.

Pelissä jokaisella pelaajalla on joka kierroksella kaksi laattaa myytävänä, joiden hinnan he saavat määritellä. Jokainen pelaaja saa ostaa yhden laatan joltain toiselta pelaajalta. Kun päätökset on tehty, jokainen pelaaja joutuu ostamaan/saa ostaa eteensä jääneet laatat itselleen. Huutokaupasta tulee hieman Castles of Mad King Ludwigmäiset vibat.

Itse laattoja yhdistellään Carcassonnemaisesti, mutta muut pelaajat eivät ole sörkkimässä vaan jokainen rakentaa omaa saartaan. Pelissä on 16 pistelaattaa, joista 4 on käytössä per peli. Nämä laatat määrittävät, mistä saa pisteitä.

Peliä on kehuttu nokkelaksi ja pohtimista vaativaksi, mutta kuitenkin helposti opittavaksi ja pelattavaksi. Pelin kesto helppoine sääntöineen tekee tästäkin oikein mielenkiintoisen testattavan Lautapelaamaan 2015 tapahtumassa.

Codenames

Kesto: 15min Pelaajamäärä: 2-8 Lataa säännöt englanniksi tästä.

Kuva Codenamesin sääntökirjasta
Kuva Codenamesin sääntökirjasta

Muun muassa Dungeon Lordsista ja Galaxy Truckerista tunnettu Vlaada Chvátil eksyy hieman partypelimäisemmälle puolelle Codenamesissa, jossa kaksi vakoojajoukkoa kilpailee saadakseen kontaktin omiin vakoojiinsa.

Molemmilla joukkueilla on oma vakoojamestarinsa, joka antaa joukkuelleen vihjeitä. Pöydällä on 25 korttia, joissa on jokin sana. Vakoojamestarit yrittävät saada oman joukkueensa jäsenet arvaamaan ne sanat, jotka kuuluvat oman joukkueen vakoojiin.

Vihjeet annetaan yhdellä sanalla ja numerolla. Numero tarkoittaa montako korttia kuuluu vihjeen pariin. Jos vakoojamestari haluaisi joukkueensa arvaavan sanat veitsi, hirvi ja veri hän voisi antaa vihjeen metsästys: 3.

Jos arvaus menee oikein, merkataan agentti oikein arvanneelle joukkueelle. Jos arvaa kuitenkin toisen joukkueen sanaa, saavat he oman agenttinsa itselleen. Lisäksi voi arvata viatonta seisoskelijaa, josta kumpikaan ei saa pistettä. Lisäksi pöydällä on salamurhaaja, jonka valinnasta häviää heti. Voittaja on joukkue, joka saa kaikki agenttinsa paljastettua.

No, ei kovin vakoojamainen tai partymainen. Peli on saanut paljon kehuja ja negatiivista palautetta on aika vähän. Joissain arvosteluissa kehutaan peliä nopeaksi ja hauskaksi päättelypeliksi, toisissa taas hitaaksi ja liian ”mietteliääksi” partypeliksi.

Vaikka peliä voi pelata jopa 8 pelaajalla, sanoisin, että se ei osu samalla partypelilinjalle kuin esimerkiksi Spyfall. Tämä taitaa mennä päättelystä ja ajattelusta pitävien ”party”peli listalle. Tämä menee itselle listalle mielenkiintoinen, ehkä jopa pakkokokeilu. Mutta en usko, että tästä tulisi hittiä omissa ympyröissä, mutta kokeilunarvoinen se varmasti on.

 

Lautapelaamaan 2015: Ei välttämättä.

My Village

Kesto: 60-90min Pelaajamäärä: 2-4

Kuva: Ann Th
Kuva: Ann Th

My Villagesta on hieman vähemmän infoa saatavilla. My Villagen kerrotaan olevan kuin Village, mutta nopilla. Nopat eivät kuitenkaan kevennä peliä, kuten noppaversioilla on yleensä tapana tehdä. Heitetyistä nopista jokainen pelaaja voi valita kaksi ja tehdä niiden silmälukujen perusteella eri toimintoja.

Uudelleenpelattavuutta on hieman haukuttu sekä pelin yksinpelimäisyyttä. Perus Villagesta tuttua pelaajien välistä kanssakäymistä ei ole esimerkiksi kuutioiden valinnan muodossa. Tässä mennään siis aika rajoilla. Vaikka Village oli kiva, oli jo siinä aika vähän pelaajien välistä kanssakäymistä, joskin juuri riittävästi. Lisäksi jos peli on hyvin Villagemainen niin ei sitä välttämättä ole tarvetta Lautapelaamaan 2015 tapahtumassa koittaa…

La Granja, Nippon ja Mombasa

Lautapelaamaan 2015 pitäisi olla saatavilla myös hieman pidemmät pelit La Granja, Nippon ja Mombasa. Erityisesti La Granja kiinnostaisi, jossa kehitetään pientä kylää sekä farmia, mutta alueen hallinta ja tuotteiden toimittaminen ratkaisee. Erityistä kiinnostusta herättää pelin jatkuvasti muuttuvat tilanteet, joihin pelaajien on reagoitava. Nippon ja Mombasakin herättävät peruskiinnostusta, mutta eivät sen vertaa, että olisin pahemmin sääntöihin perehtynyt. Mombasan sääntöjä en edes ikävä kyllä mistään löytänyt, joka ajaa sen väistämättä tähän kategoriaan.

Miksi nämä ovat “Ei välttämättä” puolella? No, ikävä kyllä tämän vuoden Lautapelaamaan 2015 vietettävä aika on hieman rajoittunut. Tästä syystä nämä puolestatoista tunnista pidemmälle venyvät pelit päätyivät omalla listallani tähän osioon. Pidempiä pelejä varten on ehdottoman tärkeää opetella säännöt etukäteen sillä itse tapahtumassa sääntöjen luku ja opettelu on aika turhauttavaa puuhaa. Hyvää peliaikaa menee hukkaan!

Ylempi lista olisi tarkoitus rykäistä läpi.Mitkä ovat omat pakkotestaukset tapahtumassa? Jäikö listasta puuttumaan jotain vai löytyykö ihan Essen kokemuksia, jotka kumoavat tämän listan kehut?

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *