| | | |

Jäinen Kuolema: Suomen talvisota

306 Jakoa

Talvi on tulossa, mutta onneksi tänä vuonna taidamme jatkaa sotaa Koronaa vastaan naapurimaamme tai lohikäärmeiden sijasta. Valitettavasti sotaa on täytynyt käydä ja tästä kertoo Jäinen Kuolema: Suomen talvisota (Eng. Freezing Death: Finnish Winter War).

Klikkaa kuvaa nähdäksesi arvostelun videomuodossa

Jäinen Kuolema: Suomen talvisota kuvaa sotaa varsin abstraktisti

Jäinen Kuolema edustaa sotapeligenreä, joka saattaa pelottaa osaa lautapelaajista. Sotapelit tunnetaan usein monimutkaisista säännöistään ja vaikeista taulukoistaan, mutta näitä ei Jäisen Kuoleman kanssa tarvitse pelätä. Peli on ohi noin tunnissa ja säännöt ovat varsin yksinkertaiset. Peli pyörii korttivetoisesti, hieman kuin Twilight Struggle.

Katso tästä videon osio pelin etenemisestä.

Minne asetat joukkosi? Mikä rintama kaipaa eniten tukea? Missä kannattaa hyökätä? Mitä vihollinen suunnittelee seuraavaksi? Nämä ovat kysymyksiä, joiden kanssa pelaajat joutuvat tasapainoilemaan. Joukkojen alkuasetelmalla on merkitystä, mutta lopulta erot eivät ole aivan valtavia.

Jäinen Kuolema: Suomen talvisota kuvaa sotaa varsin abstraktisti ylhäältä päin. Heksoja, metsiä ja joukkojen taktista liikkumista ei pelissä nähdä. Sotaa kuvataan kolmella viiden laatikon rintamalla. Kun joukot ovat samassa ruudussa, soditaan noppia heittämällä.

Sotiminen on perusajatukseltaan kuin Eclipsessä, kutosella osuu. Tähän se kuitenkin jää. Mitä enemmän joukkoja, sitä enemmän noppia. Joukkojen varustusta tai muuta ei jäädä pohtimaan muutaman joukon vitosella osumista lukuunottamatta. Lisää jäin siis kaipaamaan, mutta ymmärrän, mistä nämä ratkaisut varmasti johtuvat, peli on haluttu tehdä huomattavasti helpommin lähestyttävämmäksi kuin esimerkiksi Antti Lehmusjärven aikaisempi peli, 1918 – Veli Veljeä Vastaan.

Mikä on paras peli talvisodasta?

Onko Jäinen Kuolema: Suomen talvisota paras peli talvisodasta? Riippuu hieman, mitä hakee. Jos hakee helposti opetettavaa peliä, joka on historiallisestikin laadukasta tavaraa, saattaa vastaus hyvinkin olla kyllä. Jos hakee kovaa simulaatiota huoltoketjuista, talven vaikutuksista molempien puolien sodankäyntiin ja jokaisen saatavilla olevan yksikkötyypin tarkkaa mallinnusta, kannattaa katsoa muualle.

Yksi suunta, johon katseensa voi suunnata etsiessään vastausta kysymykseen, mikä on paras peli talvisodasta, on tämä lista sota-aiheisia lautapelejä käsittelevästä Huoltoreitti-blogista.

Etuna näihin muihin peleihin on se, että kortteja tulee pelin mukana sekä suomeksi, että englanniksi, joka on äärimmäisen hieno asia. Tämä laskee kynnystä suurelle osalle suomalaisista pelaajista, joka on mahtava asia. Erityiskiitos suomenkielisten korttien lisäämisestä, kiitos, kiitos, kiitos!

Jäinen Kuolema: Suomen talvisota lautapeli toimisi loistavasti opetuspelinä

Peli on kuitenkin yllä mainituista heikoista puolistaan huolimatta mieleinen kokemus. Talvisodasta saa hyvän kokonaiskuvan ja historiaan pureudutaan hienosti. Hienosti ei taida ihan riittää kuvaamaan sitä asiantuntemusta ja paneutumista, joka pelillä aiheeseen on, käytetään mieluummin loistava.

Korteissa oleva tekstit ja historiaan pohjaavat tapahtumat ovat hyvin mielenkiintoisia ja auttavat ymmärtämään talvisodan kokonaisuutta. Korttien mahtavan tietopohjan lisäksi pakettiin kuuluu hieno lehtinen, jossa talvisotaan pureudutaan vieläkin tarkemmin.

Sotapelejä tuntemattomille tämä on hyvä harjoitus, peruslogiikkaa tulee tutuksi, vaikka logistisiin ongelmiin ja maastojen pohdiskeluun ei tässä päästäkään. Tämä yksinkertaisuus yhdistettynä historian loistavalle tarjoilumuodolle tuo minut siihen loppupäätelmään, että opetuspelinä Jäinen Kuolema: Suomen talvisota toimisi äärimmäisen hyvin.

Jos eläisi lautapelaajan todellisuutta, jota talvisota ei kiinnostaisi alkuunkaan, sanoisin, että tämä peli ei tarjoa mitään, mitä ei jostain muusta lautapelistä saisi. Mutta koska peli käsittelee talvisotaa, on se hieno kokemus muutaman kerran pelattuna. Kiinnostava näyttämö tai jopa hieman ahdistava kokemus neuvostojoukkojen vyöryessä suomalaisten neliöiden läpi lähes pysäyttämättömänä virtana.

Jäinen Kuolema: Suomen Talvisota
6 / 10 Arvosana
Plussat
-Mielenkiintoinen aihe
-Teoriapohja todella hyvin hallussa
-Opettavainen
-Samassa paketissa peli sekä suomeksi, että englanniksi!
Miinukset
-Pelillisesti ei herätä intohimoja
-Pelkistetty ulkoasu
Lyhyesti
Jäinen Kuolema: Suomen Talvisota on teoria taustaltaan todella laadukasta jälkeä. Opetuspelinä peli sijoittuisi aivan kärkikastiin. Kortteja lukee ja katselee mielellään sekä pelaahan tätä mielellään kerran tai kaksi. Sen jälkeen jää kuitenkin tunne, että peli on nähty.
Hinta-laatusuhde5
Sääntöjen selkeys8
Temaattisuus7
Uudelleenpelattavuus4

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *