musta pelinappula syrjässä punaisten ollessa lähekkäin toisaalla
|

Syrjintäkyselyn tulokset

30 Jakoa

Keräsimme elokuun 2020 aikana vastauksia kysymykseen siitä, millaisen epäasiallisen kohtelun uhriksi lautapelaajat ovat joutuneet. Kyselyssä kysyttiin myös sukupuolta ja mahdollista vähemmistöryhmää.

Kyselyä markkinoitiin ainakin Pöydällä.netin somekanavissa, Lautapelifanaatikot -fb ryhmässä ja Lautapelioppaan uutiskirjeessä. Kysely lienee tavoittanut kohtuullisen hyvin somessa aktiiviset lautapeliharrastajat, mutta satunnaisempia pelaajia se ei välttämättä kovinkaan hyvin tavoittanut.

Vastauksia reilun kuukauden aikana kertyi 52 kappaletta. Näistä 20 oli sisällöltään epäolennaiseksi luokittelemiamme vastauksia, useimmiten “en ole kokenut häirintää”. Tässä kyselyssä halusimme paneutua epäasiallisen kohtelun laatuun, emme määrään.

Olennaisissa vastauksissa vastaajien sukupuolet jakaantuivat seuraavasti:

  • 17 naista
  • 12 miestä
  • 2 ei halunnut määritellä
  • 1 muu

Olennaisista vastauksista 8 oli sellaisia joiden julkaisuun ei annettu lupaa.

Kiitämme nöyrästi kaikkien kokemusten jakamisesta! Toivottavasti se on helpottanut kirjoittajien oloa kokemusten käsittelyssä. Lautapeliharrastajien yhteisenä asiana soisi olevan häiritsevän käytöksen loppuminen harrastuksemme piirissä.

Tässä nyt sitten ovat kaikki 24 vastausta, jotka luokittelimme olennaisiksi ja joiden julkaisuun oli lupa. Olemme tehneet tarvittaessa pieniä muokkauksia teksteihin, jotka tunnistaa [hakasulkeista].

Mitä vastauksista pitäisi päätellä? Siitä toivomme harrastajien keskuudessa runsasta keskustelua!

SukupuoliVähemmistöryhmäKokemus
MiesBi-seksuaaliFigupelatessa jatkuvasti vastustajan raiskaamisesta puhuminen. Pelissä kuitenkin ihan vaan ammutaan vastustajan ukkoja.
MiesKokenut pelaaja nolaa pelaajia kovaäänisesti, että kyllä huomaa pelaajien pelaavan ensimmäistä kertaa. Jatkoi arvostelua, johon selvä ilmaus tyytymättömyydestä tilanteeseen lopetti kommentoinnin.
MiesKokemukseni liittyvät koronan aikana tapahtuneeseen nettilautapelailuun. Toisessa tapauksessa häviöllä ollut pelaaja yritti häiritä pelaamistani teknisillä keinoilla, kun hänen pelinsä alkoi mennä huonommin. Hän laittoi päälle kursorin ja klikkasi jotta en näkisi pelilautaa ja klikkaili “tarvitsen lisää aikaa” ym. nappeja häiritäkseen pelaamistani.

Toisessa häiriköintikokemuksessa eräs kokenut pelaaja suuttui siitä, kun neuvoin aloittelijaa pelissä, ja klikkasi “potki pois” nappia kun aikani umpeutui. Ehdin reagoida ajoissa, joten hänen potkunsa peruuntuivat. Tämä aloittelija oli selvästi meitä kokeneempia pelaajia jäljessä ja hänellä ei ollut edes mitään mahdollisuuksia saada kiinni johdossa olevia pelaajia.

Kyseessä oli hänen ensimmäisiä pelejään pelitasosta päätellen. Tästä jäi kuitenkin aika huono fiilis loppupelin ajaksi. Häiriköijä voitti pelin ylivoimaisesti ja jäi salaa odottelemaan vielä kahden aloittelijan pelin loppumista. Hän yritti vielä potkia toisen aloittelijoista pois piilotellen ja sanomatta mitään. Kun huomautin asiasta, hän tuli esiin puolustautumaan.

Toinen pelaaja kertoi pelin loputtua, että hänen käytöksensä on ollut ennenkin ongelmallista. Ilmiannoin hänen käytöksensä, mutta hänen arvosteluista päätellen, monet eivät ole tehneet näin.
NainenOlin lautapeliporukkani alkuperäinen perustajajäsen. Lautapeliporukan perustaminen oli minun ideani ja pelaaminen oli lempiharrastukseni, pidin siinä erityisesti sen sosiaalisesta aspektista.

Lautapeliporukkammme koostui parhaista kavereistani ja olimme ehtineet pelata jo monta vuotta, kun porukkaan tuli uusi mies. […] Ystäväni alkoivat käyttäytyä minua kohti erikoisesti, he ryhtyivät salaamaan minulta peli-iltoja, joihin [mies] osallistui ja lopulta eristivät minut koko ryhmästä.

Olen nyt ollut eristettynä vajaat kolme vuotta, enkä vieläkään voi käsittää, kuinka he saattoivat tehdä minulle näin törkeästi. Olen pelaillut lähinnä perheeni kanssa, muttei se ole sama asia. Meidän porukkamme oli kaikkein paras!
NainenEipä mitään kummempia kokemuksia ole, lähinnä huvittuneesti olen seurannut kun johonkin lautapelikerhon tapahtumaan menin ja satunnaisten ihmisten kanssa viritettiin peliä pystyyn ja yksi miehistä sitten alkoi kertomaan että “tämä on 4 sivuinen noppa. Sitä luetaan täältä alareunasta!”…joo’o, en ehkä näytä sellaiselta “perusnörtiltä” (apua, hirvee sana, mut en nyt keksi parempaa tähän) mut 10 vuoden roolipelitaustaa vasten epäilin et olin ehkä joskus D4:sen nähnyt… mutta noh, otin ohjeet kiittäen vastaan sen enempiä selittelemättä osaamisiani ja koska kukaan ei olettanut mun olevan kummoinen pelaaja selkeesti, putsasin pelin ja vedin erittäin komean voiton kotiin kun miehet keskittyi vain pitään toisiaan uhkana… et oma vikansa. […]
MiesPöydässä istuvaa naista joka oli tullut lautapelaamaan pommitettiin jatkuvilla iskuyrityksillä, häntä ei kiinnostanut mutta ei loppunut siihen. En puuttunut asiaan tai sanonut mitään, vaikka olisi pitänyt.
NainenIhmissuhdeanarkistiOlen toistuvasti ollut nuorempana (15-16v) tilanteessa, jossa leiritoiminnassa minua yleensä paljon vanhemmat miehet ovat kirjaimellisesti istuttaneet minut vastusteluista huolimatta lautapelin ääreen.

Kun olen yrittänyt kieltäytyä niin ollaan vedottu alkuun että yksi pelaaja puuttuu (että olisi parempi pelata eli aina ei ole ollut edes oikeasti minimin saavuttamisesta kyse) jonka jälkeen sain usein kuulla, että pelipöytään on kiva saada yhdet “ei-manboobsit”. Samoissa tilanteissa varsinkin jos peli on ollut minulle ennestään vieras sääntöjä on selitetty aivan liian nopeasti/pelitermein/epäselvästi ja kun olen kysynyt tarkennusta on vaan ohitettu.

Olen joutunut näin ollen “pelaamaan” ainakin kymmenen kertaa että roolini on olla ilmeisesti silmäruokaa ja saan heittää mahdolliset nopat itse jne mutta päätökset tekee joku muu puolestani koska sääntöjä ei ole suostuttu selittämään muuten kuin “tää tokenisysteemi toimii samalla tavalla kuin pelissä X”.
En halua määritelläPoC [Person of Color]Pelatessani […] avoimessa pelipöydässä Star Wars Outer Rimiä yksi pelaajista käytti toistuvasti N-sanaa kuvaillaikseen alussa randomisoinnilla saamaansa pelaajaahahmo Lando Calrissiania. En ole jaksanut vuosiin pyytää ihmisiä korjaamaan näitä ilmaisuja sen osoituttua hyväksi tavaksi päätyä pois suljetuksi peliporukoista.
Muuseksuaali- ja sukupuolivähemmistöPelikauppaan ei halua mennä yksin, kun lähes joka kerta on jätetty huomioitta, tai apua pyydettäessä arvosteltu.
NainenSeksuaalivähemmistöönPöydässä jossa olin ainoa ei-mies minua epäiltiin toistuvasti huijaamisesta koska pärjäsin hyvin. Tekemisiäni pelipöydässä jätettiin myös jatkuvasti huomioimatta ja voittaessani muut pelaajat olivat hämmentyneitä ja yllättyneitä. En pelaa kyseisessä seurueessa enää.
NainenSeksuaalivähemmistöön[…] Olen kohdannut sellaista hienovaraista epäasiallista kohtelua, minun sanomat asiat ohitetaan, ne noteerataan vasta jos joku porukan miehistä avaa suunsa. Vähän alentuvaa kohtelua, otetaan kunnolla tosissaan vasta kun pärjääkin, saatetaan olla pikkaisen jopa yllättyneitä asiasta.

Välillä olen kohdannut miesselittämistäkin, vaikka olen juuri osoittanut että ymmärrän säännön. Tai olen kysynyt tarkentavana kysymyksen, johon riittäisi vastaukseksi kyllä tai ei, mutta siihen ei vastata, vaan aletaan spleinaamaan sääntöjä, yleensä kysymyksen vierestä.

Oma osansa on sitten sellainen seksistinen läppä, joka ei välttämättä kohdistu juuri minuun, mutta luo ikävän ilmapiirin. Ei tiedä mitä uskaltaa sen jälkeen sanoa, en halua olla seuraavan vitsin aihe. Se särkee aina luottamuksen, vaikka miten esittäjä olisi että ei tässä nyt ketään ollut tarkoitus loukata.
Mies
Eräs […] mieshenkilö tuli toistuvasti koskettelemaan ja sai lopulta häädön ryhmästä
MiesVasemmistoYleensä tuntemattomammissa pelipiireissä voi joskus törmätä epäystävälliseen tai -asialliseen toimintaan, joka kai yleensä johtuu liian suuresta voitontahdosta, kyvyttömyydestä käsitellä pettymystä tai eri ymmärryksestä metapelin ja oikean elämän sekoittumisen suhteesta. Joskus tosin omatkin kaverit osaavat edustaa tällä saralla.
En halua määritelläHuomiotta jättäminen Nolaaminen Nimittely
MiesVain [eräässä lautapelikaupassa] olen kokenut epäasiallista kohtelua, joka on kohdistunut sekä itseeni, että muihin.

Huomiotta jättämistä, eristämistä, halveksuntaa, juoruilua, mustamaalausta, rasismia, naisvihaa ja järjestelmällistä seksuaalivähemmistöistä keskustelun kieltämistä ja keskustelijoiden halveksemista.
MiesOlen todistanut naisiin kohdistuvaa toistuvaa seksististä huumoria pöydässä, jossa on ollut osallistujina naispuolisia pelaajia. Tällä ei ole todennäköisesti tarkoitettu pahaa, mutta tämä ei ollut mielestäni muut huomioon ottavaa käytöstä.

Lisäksi olen todistanut aggressiivisesti ilmaistua turhautumista toisia kohtaan siitä, kun sääntöjä ei olla ymmärretty ja pelaajan vuorossa on tästä syystä kestänyt.
MiesUseammassa conissa itselleni ostamani ruuat on syöty jääkaapista, pari kertaa tekijä on jäänyt kiinni itse teossa.
Puoluetaustan perusteella on nimitetty natsiksi ja fasistiksi.
NainenHuijaaminen: muut pelaajat ottivat pankista rahaa vessassa käynnin aikana.

Kiusanteko: tahallinen toisen pelaamisen hankaloittaminen omilla valinnoilla, vaikka ollaan sovittu reilusta pelistä.
NainenPahimmat kokemukset ovat ulkomaisista lautapelitapahtumista – vähättelyä, huomiotta jättämistä, miesselittämistä, jopa kieltäytymistä sääntöjen täysmittaisesta selittämisestä koska “ajattelin että se olisi sinulle liian monimutkaista”, senkin jälkeen kun vaadin saada tietää loputkin säännöistä enkä vaan pintaraapaisua.

Etenkin Jenkeissä kohtaa myös usein ei-toivottua erityiskohtelua, eli sellaista, että yritetään (pyytämättä, ja kieltämisen jälkeenkin) jotenkin helpottaa naispelaajan toimintaa – ei esim. pelata lyöntikortteja vaikka olisin johdossa tai selvästi voittamassa, koska eihän nyt naisia sovi kurmottaa, vaikka nimenomaisesti sanon että ehdottomasti on fiksu muuvi lyödä minua koska olen voittamassa. Ja sitten kun voitan, ollaankin aivan äimistyneitä.

Muualla maailmassa tuntuu siis olevan yleisesti ottaen tasa-arvoasiat vielä aivan lapsenkengissään, ja joka kerta kotiin palatessa sitä on suunnattoman helpottunut ettei tartte sentään sietää tollasta paskaa ihan jokapäiväisessä elämässä.

Suomessa en ole kohdannut mitään yhtä kamalaa kuin ulkomailla, mutta miesselittäjiä ja päällepuhujia löytyy omastakin peliporukasta. En usko että nämä henkilöt edes tajuavat mitä tekevät, koska aina kun tokaisen että voitko nyt lakata läyhäämästä että voin tehdä vuoroni, niin sitä ollaan aivan hämmästyneitä.

Samoin löytyy henkilö joka on useammin kuin kerran tehnyt olostani epämukavan asiattomilla, yleensä seksuaalissävytteisillä kommenteilla. Silti, aika pientä verrattuna ulkomaankokemuksiini…
NainenPelaan yleensä tuttavapiirissä, jotta saa keskittyä pelaamiseen. Välillä kun coneissa tai tapahtumissa / tms. on pelannut vieraiden kanssa, olen lähiaikoina päätynyt etsimään porukoita, joissa olisi jo yksi nainen lisäkseni / pariskunta.

Aiemmin kun ei valikoinut, porukoissa oli säännöllisen epäsäännöllisesti (ei aina, olen pelannut monta peliä myös täysin fiksuissa porukoissa) yksi tai useampi pelaaja, joka selkeästi koki, että naisen läsnäolo on jollain tavalla jatkuvasti huomioitava sen sijaan että voitaisiin vain pelata. Useimmiten tämä tulee esille erilaisissa “tekisin nyt asian X, mutta kun pöydässä on tätä kauniimman sukupuolen edustajaa paikalla, niin en viitsi kun hän kuitenkin loukkaantuisi”.

Olen esim. pelannut pelin, jonka aikana vieressä istuva tuijottaa jatkuvasti rintojani ja vähän väliä mainitsee, että ei nyt kerro tätä härskiä vitsiä, kun osa pöydässä olijoista ei sitä kuitenkaan ymmärtäisi oikein.

Välillä on myös laitettu suoraan pelaamaan naishahmoilla ja kommentoitu pelikuvituksen vastaavuutta omaan ulkonäköön.

Tai kommentoitu jotain pelissä tekemää siirtoa / ratkaisua sillä, että se on hyvin naisten tapainen ratkaisu.

Aiemmin jännitti myös mennä pelikauppoihin, kun osa myyjistä koki tarpeelliseksi korostaa harrastuksen epätavallisuutta naisten keskuudessa. Tätä ei ole tosin enää tapahtunut harrastukseni alkuaikojen jälkeen, viimeksi yli 5 vuotta sitten.

Miksi on pakko pelipöydässä joutua edustamaan sukupuoltaan sen sijaan että saisi vain olla omanlaisensa pelaaja? Suurin ongelma minulle on usein juuri se, että joillekin en koskaan edusta itseäni pelaajana vaan aina naista pelaajana. Jos olen huono tai hyvä jossain, haluaisin olla siinä huono yksilönä, en sukupuoleni edustajana.
NainenTavallisesti hiljentämistä tapahtuu etuoikeutetun valkean naispuolisen feministin puolelta joka kampaeaa tilaa vaatimalla muita olemaan hiljaa.
NainenMiesoletetut aika usein aliarvioivat pelitaitojani ja pyrkivät ainakin jättämään vähemmälle huomiolle. Täytyy aina pitää kovempaa ääntä ja jopa selostaa omia peliliikeitäni pelatessani, eikä sellainen ole kovinkaan mukavaa kenellekään. Jos ja kun voitan tai sijoitun hyvin, suoritukseni usein miltei nollataan. Siksi valitsenkin peliseurani tarkoin.
NainenPeriaatteessa olen kokenut, että kaikki lautapeliporukat ja -tapahtumat joissa olen käynyt, ovat olleet oikein kivoja, vastaanottavaisia ja asiallisia, samoin ylivoimainen enemmistö niissä tapaamistani ihmisistä. Mitään selkeää seksuaalista ahdistelua, seksismiä tai syrjintää en ole nähnyt. Muutamia mietityttämään jääneitä kokemuksia kuitenkin on.

– Peliporukassamme käynyt mies alkoi jossain vaiheessa dissaamaan lähes kaikkia pelejä, mitä toin pelattavaksi. Ihan sama, oliko kyseessä joku keskinkertainen kasuaali filleripeli vai suosittu ja arvostettu raskaampi harrastajapeli – aina löytyi jotain kritisoitavaa, vaikka hän itse ei olisi edes kertaakaan pelannut kyseistä peliä. Peliryhmän miesten tuomia pelejä hän ei dissaillut ollenkaan samalla tavalla.

– Selitin pelin sääntöjä porukassa, jossa oli myös itselleni aiemmin tuntematon pariskunta. Pariskunnan mies tunsi myös pelin säännöt hyvin ja alkoi vähän väliä selittää sääntöjä myös itse, vaikka en tarvinnut siihen apua. No, tätähän sattuu, ei vielä mikään iso juttu. Pelatessa tämä mies kuitenkin vahti silmä kovana minun ja tyttöystävänsä pelaamista ja huomautti aina, jos joku asia meinasi unohtua. Pelissä oli mukana myös kaksi muuta miestä, joiden pelaamisesta hän ei huomautellut, vaikka etenkin toinen näistä myös useaan kertaan unohti vuorollaan tehdä jonkin oleellisen asian (esim. toiminnosta maksaminen) ja joutui palaamaan siihen myöhemmin.

– Pelattiin peliä, jota minä ja useampi muu olivat pelanneet monta kertaa aiemminkin, tämä kävi kyllä ilmi. Peliä ensimmäistä kertaa pelaamassa ollut mies yritti monta antaa minulle vinkkejä ja esim. kun mietin seuraavaa liikkuani, mies rupesi neuvomaan, mitä toimintoja minun on sillä hetkellä mahdollista tehdä (vaikka hetkeä aiemmin pelin alussa olin itse ollut selittämässä juuri samoja sääntöjä).

Mahdoton tietää, johtuvatko nämä kokemukset sukupuolestani. En tiedä, paljonko tällaisia kokemuksia peliharrastajamiehille tulee. Herkästi päätyy myös kyseenalaistamaan itseään näiden takia – että vaikutanko vain niin epävarmalta ja osaamattomalta, että osaamiseni kyseenalaistetaan vuosikausien lautapeliharrastuksesta huolimatta.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *