Suomalaiset lautapeliblogit – kuka kukin on?
Suomalainen lautapeliskene on kovassa nosteessa. Mistä sen näkee? Kaikesta, mitä lautapelien ympärillä tapahtuu. Uusia lautapeliaiheisia podcasteja, YouTube-kanavia, lautapelitapahtumia ja aktiivista keskustelua lautapeleistä monella eri alustalla. Ja suomalaiset lautapeliblogit – kyllä, niitäkin on jo valtaisa määrä! Kesällä aloitti kaksi uutta lautapeliaiheista blogia, joka nosti aktiivisten suomalaisten lautapeliblogien määrän yhteentoista. Se on jo aikamoinen määrä ja vähitellen luettavaa ja katsottavaa alkaa riittää joka päivälle. Mahtavaa!
Podcasteja ja YouTube-kanavia on vielä sen verran rauhallinen määrä, että ne ehtii nopeasti tarkastamaan itsekin. Suomalaisia lautapeliblogeja kuitenkin on sen verran, että mieleistensä löytämiseksi on tehtävä jopa vähän töitä. Mitä blogit ovat syöneet? Mistä ne kertovat, mihin ne keskittyvät? Otetaan selvää…
Mitkä ovat parhaat suomalaiset lautapeliblogit?
Mikä tekee parhaan suomalaisen lautapeliblogin? No, tätä on tietysti mahdoton sanoa, homma on hyvinkin pitkälti makuasia. Perusasioiden pitää tietysti olla kunnossa: kohtuullinen kieliasu, lautapelit kauniisti edustettuna, kohtuullinen päivitystahti sekä nopeasti ja käyttäjäystävällisesti toimiva. Näiden jälkeen asia riippunee hyvinkin pitkälti siitä, mitä blogiltaan toivoo. Toiset keskittyvät lautapeliarvosteluihin, toiset ajankohtaisiin lautapeliaiheisiin ja toiset pelien esittelyyn sekä fiilistelyyn. Toisissa blogeissa on tiukan asiallinen linja, toisissa hassutellaan ja toisilla ei linjaa olekaan. Toiset keskittyvät tiukasti tiukkaan vakaville aikuisille suunnattuun strategiaan ja toiset kertovat vuolaasti kaikesta mahdollisesta.
Pyrimme kertomaan blogeista lyhyesti, mutta kattavasti kaiken, mitä on tiedettävä, ennen kuin jaksaa nähdä sen valtavan vaivan, että siirtää hiiren osoittimen linkin kohdalle ja antaa kyynärvarren lihaksille käskyn liikauttaa vienosti etusormea kirkkaan hiiren näpäytyksen tuottamiseksi. Blogistien lautapelimaku kannattaa huomioida ja soveltaa oman maun mukaan. Jos hyviä pelejä haukutaan, tiedät, että luultavasti blogisti kehuu mielestäsi huonoja pelejä, jolloin tiedät niitä välttää. Tämä perehtyminen kuitenkin vie aikaa, joten kannattaa aloittaa blogeilla, joiden kirjoitustyyli ja asiasisältö miellyttää ja jatkaa vähitellen blogin hyötykäyttöä kohti.
Alla on listattuna kirjoitushetkellä aktiiviset suomalaiset lautapeliblogit. Jos joku listan blogeista hiljenee tai blogitaivaalle syttyy uusia kiintotähtiä emmekä näitä asioita huomaa, iskekää kommenttia ja päivitämme listaa tarpeen mukaan!
Lautapeliopas
Lautapeliopas: Lautapeliopas on suomalaisen lautapelitietouden kiistaton soihdunkantaja. Oletko koskaan googlannut lautapeliä? Olet todennäköisesti päätynyt Lautapelioppaan arvostelujen äärelle, sillä niin laaja se on, lähes jokainen pelaamisen arvoinen lautapeli löytyy Lautapelioppaasta. Tästä suuret kiitokset Lautapelioppaan päätoimittaja Mikko Saarelle sekä Lautapelioppaan ansioituneelle kirjoittajakaartille.
Mutta miksi Lautapeliopas on listattuna sivulla suomalaiset lautapeliblogit? Kun sukeltaa syvälle Oppaan syövereihin, paljastuvat sen juuret – sekin on aloittanut blogimuotoisena! Kätköjen alta paljastuu kiinnostavia blogimaisia tekstejä, jotka kertovat esimerkiksi aloittelijoiden kanssa pelaamisesta, pelien säilyttämisestä sekä minien maalaamisesta.
Päivitystiheys: n. 4 krt/vko
Noppapotti
Noppapotti: Noppapotti taitaa olla Lautapelioppaan jälkeen vanhin edelleen aktiivinen suomalainen lautapeliblogi, sillä sen ensimmäinen blogaus löytyy vuodelta 2012. Kirjoittaja Miira Hartemo käsittelee mukaansatempaavalla otteella uutuuspainotteisesti pelaamiaan pelejä. Blogitekstit ovat täynnä kauniita ja pelejä hyvin edustavia kuvia, joten silmäkarkkia arvostava löytää Noppapotin kautta helposti pelattavaa. Miira tunnetaan erityisesti pelien tuunamisesta sekä vuosittaisista top listoistaan.
Noppapotin Miira aloitti taipaleensa BGG:n puolella, mutta suomalaisten onneksi siirtyi kirjoittamaan pääosin suomeksi. Miiralla on taustallaan todella laaja-alainen lautapelitietämys, joten kaikki teksti pohjautuu laadukkaaseen kokemustietoon.
Päivitystiheys: n. 1 krt/kk
Puutyöläinen
Puutyöläinen: Viiltävää sanankäyttöä ja jännittäviä syöksyjä sivuraiteille, näistä Puutyöläisen tunnistaa. Kirjoitukset ovat asiallisen viihdyttävää luettavaa. Lautapelit ovat kiinnostavasti keskiössä, vaikka sekaan sotketaan välillä filosofista pohdintaa ja syvää kirjallisuushistoriaa. Ei yllätä, että blogin ammattimaisen sanankäytön takaa löytyy kirjailija Joonas Konstig.
Joonas käsittelee lautapelejä puolison, lasten sekä harrastavamman peliporukan näkökulmasta, joten alaa käydään varsin kattavasti läpi. Miniatyyreillä varustettuja lautapelejä ei ole kuitenkaan taidettu ‘työläisessä vielä nähdä.
Päivitystiheys: n. 3 krt/kk
Todellisuuspako
Todellisuuspako: Todellisuuspako on suomalaisen lautapeliskenen todellinen monisuorittaja. Blogi on täynnä erilaisia kiinnostavia juttusarjoja, top listoja, haastatteluita sekä lautapeliarvioita. Kaikkea löytyy monipuolisesti, mutta eivät Todellisuuspaon Annika ja Kai Saarron lautapelimediat blogiin rajoitu. Blogin lisäksi he julkaisevat YouTubessa omaa videosarjaansa sekä pyörittävät omaa lautapeliaiheista podcastiaan. Hengästyttää. Todellisuuspaosta löytyy pelejä kuumista uutuksista aivan pikkuriikkisiin kummallisuuksiin, joista kukaan ei ole koskaan kuullutkaan, jälleen kerran: Monipuolista!
Päivitystiheys: n. 6 krt/kk
Lunkisti
Lunkisti: Tero “Essen” Hyötyläinen. Tässä lyhyesti koko Lunkisti blogin lautapelipuoli: Tero ja Maija käyvät Essenissä, hakevat noin kahdeksan kontillista lautapelejä ja yrittävät pelata ne läpi vuodessa. Huuhtele ja toista. Tuloksena syntyy todella syväluotaavia artikkeleita lautapelien parhaimpaan kärkikaartiin. Jokainen kotiin tuotava peli on tarkkaan valittu ja etukäteen tutkailtu, joten joukossa on paljon tuttuja uutuksia, mutta myös monia suurelta yleisöltä piiloon jääneitä helmiä. Yllättävää kyllä, Lunkisti tunnetaan erityisesti kattavista Essen raporteistaan.
Päivitystiheys: n. 2 krt/kk
Pelikaappimuistio
Pelikaappimuistio: Pelikaappimuistiossa Antti-Ville kertoo pelaamistaan lautapeleistä. Läpikäydyt pelit edustavat perinteisiä, kohtuullisen pinnalla olevia aikuisten peli kategorian edustajia. Pelikaappimuistion erikoisuutena on pelien kaksintaistelut: kaksi samantyylistä ja hyvää peliä asetetaan vastakkain – kumpi on parempi, miksi ja miten.
Päivitystiheys: n. 1 krt/kk
Korttikuningas
Korttikuningas: Korttikuningas-Timo kertoo lautapeleistä, mutta myös pelikulttuurista. Aiheet vaihtelevat ajankohtaisista lautapelimaailman aiheista pelattuihin peleihin. Korttikuninkaan selkeä erikoisuus on sata sanaa pelistä, jossa pyritään tiivistämään peli- ja pelikokemus sataan sanaan. Tiukka tehtävä, mutta nämä päräyttää hieman vähemmälläkin keskittymiskyvyllä varustettu nykyihminen helposti läpi.
Päivitystiheys: n. 0.5 krt/kk
Pelaajani
Pelaajani: Toinen kesän 2018 uusista lautapeliblogeista on ehkä suomalaisista lautapeliblogeista nokkelimmin nimetty. Pelaajani on tv- ja elokuva-alan julkaisu Episodiinkin kirjoittavan Jani Svenskin käsialaa. Blogi keskittyy vahvasti ajankohtaisiin aiheisiin ja usein aiheet kumpuavat Facebookin Lautapelifanaatikot-ryhmän keskusteluista. Tämä tuo mielenkiintoisen vivahteen, sillä näin blogi on lautapeliyhteisön ytimessä, ja osa sitä, olematta oma irrallinen blogisaarekkeensa. Sisältöä löytyy uusien ja vanhojen lautapelien arvosteluista erilaisiin top listauksiin, kuten Top 10 rumimmat pelit.
Päivitystiheys: n. 3 krt/kk
Koko perhe pelaa
Koko perhe pelaa: Mirva Jääskeläisen Koko perhe pelaa -blogi käsittelee kirjoittajan koko perheen lautapeliharrastusta. Muusta skenestä blogin erottaa erityisesti vankka edustus lasten peleissä, jonka ansiosta ehkä tulevaisuudessa kansamme parissa kasvaa enemmän valveutuneita lautapelilapsia. Tärkeä aukko on siis paikattu. Blogin nimi kannattaa lukea uudestaan eikä antaa sen karkottaa harrastajaakaan luotaan, sillä koko perhe pelaa. Välillä siis eksytään raskaampienkin pelien alueelle, kuten Altiplanon suhteen kävi.
Päivitystiheys: n. 6 krt/kk
Suomalaiset lautapeliblogit listan ulkopuolelta
Listaan on kerätty lähes täysin lautapelifokuksella suunnattuja blogeja, jotteivät arvon lukijat vahingossakaan astu harhaan tältä tärkeältä tieltä. Kaikki suomalaiset lautapeliblogit eivät kuitenkaan tässä ole vaan jäivät juuri ja juuri tältä listalta pois. Osan lautapelitarjonta on vielä hieman liian pientä tai osa on pidemmän tauon jälkeen uudestaan aktivoituneet. Nämäkin kannattaa tarkastaa, sillä se ei tee niiden sisällöstä yhtään huonompaa!
Miten sinä voit tukea suomalaisia lautapeliblogeja tai sisällöntuottajia?
Vaikka lautapelit ja lautapeliblogit ovat Suomessa hyvässä nosteessa, on se maailmanlaajuisestikin ilmiö, jossa raha ei juurikaan liiku. Tämän listan blogit suurinta Lautapeliopasta myöten pyörivät harrastusmielessä ja rakkaudesta lajiin. Mainoksia tietenkin voi napsutella menemään, jos rahavirtoihin haluaa vaikuttaa, mutta eipä niillä ketään kovin suuresti rikastumaan saa.
Koska raha ei tunnu olevan tämän listan bloggaajilla mikään päämäärä, täytyy löytää muita tukikeinoja. Tehokkain tapa pitää blogisti aktiivisena on vuorovaikutus. Jos joku kirjoittaja iskee, näytä se! Tykkää sekä seuraa eri sosiaalisissa medioissa, jaa linkkejä sopivissa yhteyksissä ja kommentoi tekstejä, näistä se kovanahkaisinkin bloggaaja vähän salaa innostuu.
Toinen hauska tapa ja huomionosoitus on mainita lautapeliostoksilla, että tulipahan tämä ostettua kun lautapeliblogi xxy kovasti tätä kehui. Parhaimmillaan tämä pieni teko saattaa poikia jota pientä yhteistyötä tulevaisuudessa, joka se taas mahdollisesti innostaa blogittajaa jatkamaan.
Tämä kaikki koskee tietysti myös muita sisällöntuottajia: podcastaajia, YouTubisteja, Instagrammaajia sekä muita lautapelistejä.
Puuttuuko joku lautapeliblogi listalta? Mikä sinuun iskee kovimmin?
Tämä lista tulee elämään. Kun joku blogi aktivoituu lautapelien osalta, tutkimme asiaa ja päivitämme listan tietoja. Jos käy niin, että joku jää huomaamatta, kerrothan, niin lisäämme sen listaan!
Iskeekö joku listan suomalaisista lautapeliblogeista erityisen kovaa? Vai eikö teksti ole oma juttu – löytyykö video/ääni/kuvapuolelta jotain kiinnostavampaa tekijää?
Hienoa!
Olipa hyvä listaus, ja samalla mukavan kattavasti kerrottu eri blogien tyylistä rennolla otteella. Voisin kuvitella tämän artikkelin kautta löytyvän kullekin mielekästä seurattavaa. Olipa siellä joku itsellenikin uusi joukossa, joten ei mennyt hukkaan tämäkään päivä.
Vielä jos onnistuisi saamaan taas hippuloita vinguttavasta julkaisutahdista kiinni, saattaisi olla hieman edustavampaa esiintyä tällaisilla listoilla… Noh, vielä jonain päivänä.
Julkaisutahti ei ole kaikki kaikessa, laadukas sisältö toisaalta on. Oli aika, kun viikottainen julkaisutahti aiheutti stressiä. Ei tullut aina kirjoituksia, joista voisi olla ylpeä. Vähitellen raja oli kaksi viikkoa, sitten kerran kuukaudessa.
Se oli varsin vapauttavaa, kun siihenkään ei pystynyt. Alkoi miettimään, miksi stressaa julkaisutahdista. Nyt kirjoitusta syntyy kun on jotain kirjoitettavaa. Jos hiomisessa menee kuukausi niin sitten menee. Eli rauhassa! Vielä jonain päivänä tosiaan.