| | |

Lautapelikahvila – järjestelyjä ja tunnelmia

62 Jakoa

Lautapelikahvila. Olisi aika hienoa päästä käymään. Ikävää, että lähin löytyy Tampereelta ja sinne  harvemmin meillä on asiaa ainakaan yhdessä. Mikä avuksi? Ei auta kuin järkätä oma. Mihinkään bisneshommiin ei taidot riitä, mutta pieneen puuhasteluun osaamista saattaisi löytyäkin. Hyväntekeväisyys on kiva syy järkätä jotain, joten ajatus oli helppo liittää osaksi Yhteisvastuu keräystä.

Lautapelikahvila ja sen synty – miten homma eteni?

Totesimme, että kahdestaan tapahtuman järjestäminen duunin ja perheen pyörittämisen lisäksi olisi vähän liian iso pala kakkua, joten pyysimme apuvoimia. Hyvät ystävämme Virpi ja Arto, jotka hekin pelaavat ahkerasti lautapelejä lähtivät onneksi mukaan tähän haasteeseen. Lähtökohtana järjestämiselle olisi tietysti tapahtuma, johon itsekin haluaisimme osallistua. Eli mitä olisikaan kahvila ja lautapelit ilman syötävää? Sovimme siis, että leivomme kahvilaa varten suolaista ja makeaa sekä lisäksi pidempään viihtyville keittolounaan, jota voi illemmallakin vielä nauttia. Kahvilan tuotteet maksaisivat, jotta hyväntekeväisyyteenkin saataisiin jotain, mutta lautapelaaminen olisi toki ilmaista.

Meidän sekä Arton ja Virpin lautapeleistä sai tarkasti valikoiden aikaiseksi monipuolisen sekä suht kattavan lautapelikokoelman. Muutamia aivan perusteoksia kuitenkin kokoelmistamme puuttui. Täydensimme siis pelipuutteitamme kirjaston lautapelivastaavana tunnetun Rennin avustuksella eli toisin sanoen lainasimme vielä lisäksi kirjaston lautapelejä tapahtumaa varten. Renni lähti samalla tapahtumaan mukaan vapaaehtoiseksi, joten oli taas tärkeitä lisäkäsiä käytettävissä!

Uusia pelejä ja rahan ansaintaa

Lautapelitapahtumissa yleensä kiinnostavinta, mutta myös raskainta ovat uudet pelit. Kiva kokeilla kaikkea erilaista, mutta säännötkin pitäisi opiskella… Tärkeää peliaikaa kuluu turhaan kun alkuun joutuu pähkäilemään sääntöjä. Pelejä löytyy myös niin suuri määrä, että mukavien löytäminen voi olla hieman pelottava tehtävä. Tästä syystä päätimme panostaa pelineuvontaan ja suositteluun. Helpotti huomattavasti, että pelit tulivat omista kokoelmista, joten suosittelu ja sääntöjen selitys kävi helposti. Suurin osa pelaajista päätyi pelaamaan jotain peliä suositusten perusteella. Ylivoimaisesti pelatuin peli oli Santorini, sillä se oli helposti lähestyttävä ja moni oli siitä jo valmiiksi kiinnostunut. Useamman pelaajan peleistä Dale of Merchants ja Flamme Rouge olivat suosituimpia, mutta keskimäärin pelikerrat jakaantuivat aika monen pelin kesken.

Kahvila keräisi rahaa, mutta lisätapoja piti miettiä myös. Perinteiset arpajaiset tulivat ensimmäisenä mieleen ja lähdimme kyselemään eri lautapelifirmoilta lahjoituksia ja niitähän tuli ja reippaasti! Hyväntekeväisyys selvästi innosti ja tämä oli oikein mukava huomata. Kerjääminen, vaikka hyvään tarkoitukseen, on jotenkin ikävän tuntuista, mutta kohteet tekivät tästä onneksi helppoa. Vielä näistä iso kiitos Fantasiapeleille, Hiidenpelille, Lautapelit.fi:lle sekä Poromagialle. Päädyimme kuitenkin käyttämään onnenpyörää, sillä se ehkä innostaisi vielä arpoja enemmän pyörittelemään. Ja hyvinhän se toimi! Kaikki palkinnot lähtivät uusiin onnellisiin koteihin. Pääpalkinnoksi valitsimme Adrenalinen, joka herätti paljon mielenkiintoa. Se jäi kuitenkin vielä loppuhulinoiden jälkeenkin voittamatta, joten järjestimme pienen huutokaupan, jolla peli löysi uuden omistajan. Lautapelikahvilan ohjelmasta ja menusta lisätietoja löytyy täältä.

Mukavaa pelailua vieraassakin seurassa

Fiilis kahvilassa oli mukavan leppoinen ja rento. Oli mukava huomata, että porukka viihtyi useita tunteja lautapelien äärellä vieraassakin porukassa. Kahvilassa ei kauaa tarvinnut odottaa peliseuraa ennen kuin joku veti hihasta ja pyysi mukaan peleihin. Muutama kävi vain kahvilan puolella antamassa oman panoksensa Yhteisvastuun hyväksi ja jatkoi matkaansa. Ei huono vaihtoehto sekään.

Meille oli yllätys, että suuri osa kävijöistä tuli paikalle itsekseen ilman valmista peliporukkaa. Tämä oli todella mukava homma, sillä kynnys tähän voi olla normaalisti korkealla, sillä peliseuran löytäminen voi askarruttaa. Paikalle tulleet olivat kuitenkin liikkeellä hyvin avoimin mielin ja olivat valmiita pelaamaan tuntemattomienkin kanssa ilman sen kummempaa ihmettelyä. Tämä toi tapahtumaan hyvää henkeä, sillä neljän hengen peliseurueita muodostui todella helposti. Perheitä ja pariskuntia paikalla riitti myös mukavasti, mutta aiemmin mainittuja ns. valmiita peliporukoita, jotka pelaavat määrätietoisesti yhdessä pelejä läpi ei tapahtumassa näkynyt, mikä oli alku-uumoiluista poikkeava tulos. Yhteensä vieraita tapahtumassa oli laskujen mukaan noin 60.

Ensi vuonna uudestaan?

Tapahtuman aikana ja sen jälkeen muutamat kyselivät mahdollisuudesta järjestää pop-up lautapelikahvila tulevaisuudessakin. Muutamat myös kertoivat halukkuudestaan osallistua sen järjestämiseen. Tasapeli sai vain positiivista palautetta ja kannustusta. Tällaista palautetta on tietysti mukava kuulla, sillä koko porukka oli kuitenkin täysin amatöörejä kahvilapuolen järjestelyissä. Hygieniapassit sentään löytyi jo ennakkoon!

Pop-up lautapelikahvilan pyörittäminen oli sen verran mukavaa puuhaa, että vähän alkoi polttelemaan oman lautapelikahvilan perustaminen Helsinkiin. Voi olla, että tämä jää kuitenkin vain haaveeksi. Hienoa se kyllä olisi! Toivottavasti meillä on tulevaisuudessakin mahdollisuus järjestää esimerkiksi Herttoniemen kirkolla lautapelikahvila. Ainakin innokkuutta siihen hommaan löytyisi! Otamme siis mielellämme palautetta vastaan Tasapelistä sekä muitakin hyviä idiksiä jatkoon liittyen.

Onneksi aivan meidän täysin objektiivisen mielipiteemme varassa ei tarvitse elää. Jos kiinnostaa lukea kävijänäkökulmaa tapahtumasta voi käydä tsekkaamassa Puutyöläisen ajatuksia lautapelikahvilasta.

-Oona ja Kristian

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *