fidget cube
| |

Fidget Cube – näperryskuutio

Kynän naksuttelija. Paperiliittimen pyörittelijä. Pallon puristelija. Pahimmillaan hyvin häiritsevää. Jokainen kokee kuitenkin välillä tarvetta näpertää jotakin ja monia se jopa auttaa keskittymään. Näperrellessä ei kuitenkaan haluaisi olla se ärsyttävä kaveri. Fidget Cube eli tuttavallisesti suomeksi näperryskuutio on kehitetty ratkaisemaan tätä ongelmaa.

Kickstarterin viime vuoden ilmiöksi nousseen näperryskuution tarkoituksena on vähentää stressiä ja auttaa keskittymään antamalla jotain näperreltävää. Rahoitusta se keräsi yli 150 000 takaajalta noin 6.5 miljoonaa ison ameerikan dollaria. Fidget Cube on noin pingispallon kokoinen kuutio, jonka sivuille on muotoiltu erilaisiin näpertelytarpeisiin vastaavia kyhäelmiä. Kuutiosta löytyy äänekkäitä ja vähemmän äänekkäitä vehkeilyjä, joten jokaiseen hetkeen pitäisi löytyä jotakin.

fidget cube

Olen itse juurikin alussa kuvailtu ärsyttävä kynänpyörittäjä. Ja naksuttelija. En puristele, pois se minusta. Erilaisissa palavereissa istuessa jatkuva naputtelu ja kaltaiseni taitamattoman pyörittelijän satunnaiset kynän tiputtelut aiheuttavat jatkuvaa pahennusta. Olen pyrkinyt vähentämään, mutta huomannut, että ilman rentouttavaa kynästelyä ajatukset lähtevät nopeasti hieman muille urille. Kuten ruokaan. Pihvit on hyviä.

Pihvien ja muiden mielenrauhan säilyttämisen vuoksi päätös syntyi välittömästi, kun tämä Kickstarteriin pärähti. Fidget Cube vaikutti asiallisen tyylikkäältä ratkaisulta. Kuution äänekkäät puolet sopivat hyvin yksityiseen mietiskelyyn. Palavereihin ja muihin yleisempiin keskusteluihin sopivat paremmin taas puolet, jotka ovat hiljaisia tai jotka ainakin saa toimimaan kohtuullisen hiljaisesti.

Fidget Cube – kuuden sivun summa

Viisi nappia

Viidestä napista löytyy kolme äänekästä ja kaksi äänetöntä nappia. Kolmen napin sarjasta löytyy eri painovastuksella, korkeudella ja äänellä varustettuja nappeja. Kaksi äänetöntä nappia ovat vastukseltaan varsin pehmeitä eivätkä naksu.

Tältä puolelta odotin eniten, sillä toivoin sen vastaavan kynän naksuttelu tarpeeseen. Ihan mukavia nappejahan nämä ovat, mutta ovat taitaneet jäädä toisiksi vähimmälle käytölle. Tämä sijoittuisi levottomuusakselilla noin puoleen väliin, sellaista semihuoletonta nakuttelua.

Tatti

Tatti muistuttaa konsolien ohjainten tattia, mutta tuntumaltaan ei ole kuitenkaan yhtään samanlainen. Tatti itsessään ei käänny vaan koko vehjettä voi pyörittää tasaisesti ympäri tatin koloa tai edes takaisin reunasta reunaan.

Alkuun tämä tuntui lähes huonoimmalta puolelta, sillä odotukset olivat ohjaintattituntumassa, mutta tämäkin on löytänyt tärkeän paikkansa. Puoli tarkkaa heiluttelua, joka vaatii kuitenkin hieman keskittymistä tuottaakseen näperrystyydytystä.

Pallo ja rullat

Pallo pyörii kolossaan, muistuttaa varsin paljon entisiä analogisia pallohiirten palloja. Tämä kuitenkin on metallia ja pyörii varsin liukkaasti. Erityisenä ominaisuutena pallo on myös painettava. Rullat ovat muovisia ja pyörivät ylös ja alas hieman…hm…rapisten.

Tämä on todella toimiva häperrys! Varsin levotonta, mutta rauhoittavaa renkutusta ja pyörittelyä. Pallosta lähtevä naksutus tuntuu ja kuulostaa varsin hyvältä. Viiden napin kombo ei tuottanut kynää korvaavaa tyydytystä, mutta tämä onnistuu siinä.

Kiekko

Tasaista rataa pyörivä kiekko. Tämä vaatii jo hieman keskittymistä ja ajatusta, jotta tästä saa hyödyn irti. Tämä ei sovi levottomaan rämpläykseen vaan sijoittuu varsin rauhallisen mielentilan näpertelykohteeksi.

Katkaisija

Katkaisijassa on todella mukava tuntuma ja täyteliäs, mutta ylivoimaisesti äänekkäin naksu. Sopii levottomaan naksutteluun oikein hyvin, mutta ei ole kovin yleisöystävällinen äänekkyytensä vuoksi. Katkaisijaa on mahdollista käännellä rauhallisemmin, jolloin ääntä ei juuri kuulu. Tällöin täytettävä räplätarve vastaa kuitenkin huomattavasti vähemmän levotonta olotilaa.

Rentoutuskivi

Perustuu itämaisiin huolikiviin, jossa sormella rauhassa hivellään syvennyksen pintaa. Toivottavasti tämä itämaisuus ei joudu tarkistuksen kohteeksi, mutta hyvin on mahdollista, että ovat sieltä.

Tuntui ensikosketuksella turhalta ja siltä se pääosin tuntuu edelleen. Hetkinä, jolloin on tarvinnut huokaista syvään tämä on kuitenkin tuntunut melkeinpä hyvältä. Ehkä jos huolia kertyy enemmän tämäkin puoli löytää käyttötarkoituksensa.

Täyttääkö kuutio tehtävänsä?

Tarjoaako kuutio asiallisen aikuismaista näpertelyä? No, ei varsinaisesti, mutta ei se mahdottoman pahaltakaan näytä. Parhaimmillaan Fidget Cube on varsin huomaamatonta vehkeilyä, joka ei aiheuta muille häiriötä. Erilaisia värivaihtoehtojakin löytyy, joten jotain hieman oman tyylistä voi väreistä hakea. Kuten tämä minun mustani, voi voi… En tiedä miksi päädyin tähän ratkaisuun, sillä kaikista väreistä tämä on varmastikin ikävin.

Tarjoaako Fidget Cube näperrysvastetta ja auttaako se keskittymään? Vastaus on kyllä. Kiekko sekä pallo ja rulla ovat muodostaneet minulle sen parhaimman kombon. Muitakin tulee hyvin aktiivisesti käytettyä, mutta näiden voi sanoa osuvan eniten omien mielentilojeni tarpeisiin. Ne täyttävät levottoman härvellyksen ja keskittyneen näperryksen tarpeen yhdessä oikein hyvin. Muut puolet ovat paikkaamassa epämääräisempiä, mutta siltikin tarpeellisia tarpeita.

Kuution on kerrottu auttaneen esimerkiksi ADHD:stä tai autismista kärsineitä lapsia ja aikuisia. Monet ovat saaneet Fidget Cubesta apua ja hyötyä. Varsin paljon sanottu tällaisesta pienestä kuutiosta, mutta kyllähän se hyvin hieno laite on. Yhtään työpäivää en ole ilman tätä kuutiota sen saamisen jälkeen viettänyt.

Hintaa kuutiolla on alkuperäiseltä kehittäjältä ja valmistajalta, Antsy Labsilta, hankittuna $22 + postit $19. Posteineen hinta on todella hurja, mutta perushinta aivan kohtuullinen. Alkuperäisen saatavuus on tällä hetkellä todella heikko, sillä viimeiset Kickstarter takaajat odottelevat vielä omia lähetyksiään. Suosiolla on kuitenkin pimeäkin puolensa. Jo ennen kuin yksikään laiva oli liikkeellä, ilmestyivät ensimmäiset feikki-fidgetit markkinoille. Esimerkiksi Amazon.de on jo näitä pullollaan.

Olen yhtä feikkiversiota päässyt testaamaan ja on se varsin kaukana alkuperäisen tuntumasta. Näperrykset ovat hieman tahmean tuntuisia eivätkä feikit tunnu kovin kestäviltä. Tilanne tällä hetkellä on kuitenkin mitä on. Välttäisin kuitenkin feikkivehjettä tilaamasta, jos himot eivät ylly mahdottomiksi. Laadusta ei voi tietää. Hinnat feikkikuutiolla ovat noin 5€-30€. Valitettavasti pelkän hinnan avulla laatua ei voi määrittää ja kalliimpikin laite voi paljastua tökeröksi kopioksi.

Lautapelaaja ja Fidget Cube

Oli tekeminen mitä vain, aina löytyy näpertäjiä. Jalan heiluttelu ja sormien naputtelu ovat molemmat oireita näperrystarpeesta. Monissa lautapeleissä tulee onneksi mukana kivoja puupalikoita, joista rakennella hienoja torneja ja muita tärkeitä rakennelmia. Nämä eivät aina kuitenkaan ratkaise levotonta tarvetta. Ja entä jos peluutuksessa on peli, jossa ei ole mitään muuta kuin kortteja? Voi kortti parkoja…

 

Tämä auttaa lautapelaajaa siinä missä ketä tahansa muutakin. Räplääminen auttaa keskittymään siihen mikä on olennaista, pelaamiseen. Kyniä ei tule yleensä lautapelatessa haalittua pöydän lähelle, joten yleensä jalkojen lisäksi pelatessa tärisee koko mies. Ei enää! Tästä lähin olen rauhallisen asiallinen lautapeli-ihminen. Fidget Cube parantaa.

Pärjääkö ilman Fidget Cubea? Jatkuuko elämä? Aivan varmasti. Kynät ja muut kyllä auttavat tähän ongelmaan, mutta eivät kuitenkaan yhtä kovalla prosentilla kuin Fidget Cube. Kyllä tätä voi suositella, jos levottomat näperryshärväykset missä vain ympäristössä kuulostavat tutuilta.

Antslylabs Fidget Cube
9 / 10 Arvosana
Plussat
-Auttaa näperrysvimman tyydytyksessä
-Monia eri vaihtoehtoja eri tarpeisiin
-Laadukas
Miinukset
-Tämän hetkinen saatavuus
-Hinta posteineen todella kova
Lyhyesti
Fidget Cube on oiva apu keskittymiseen ja kummalliseen tarpeeseen heilua tai näprätä jatkuvasti käsillä jotakin. Kuutio tarjoaa monenlaista erilaista tekemistä. Aivan välttämätön hankinta se ei kuitenkaan ole, sillä kynät ja muut toimivat kuitenkin kohtuullisen hyvin ja ovat Fidget Cubea huomattavasti edullisempia.
Hinta-laatusuhde8.5
Hyödyllisyys8

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

Yksi kommentti