pelaajien valinta 2020 pelit
| |

Pelaajien valinta 2020 voittajat

17 Jakoa

Oikein hyvää päiväsiltaa teille, arvon yleisö, ja tervetuloa seuraamaan äärimmäisen jännittävää Pelaajien valinta 2020 palkintoseremoniaa. Finalistivaiheesta asti jännitys on tiivistynyt lähes käsinkosketeltavaan muotoon, mutta nyt ei enää tarvitse odottaa, nyt tiedämme voittajat!

Pöydällä-kollektiivi on täysin tyytyväinen raadin lopullisiin valintoihin. Aina on kiva kuitenkin vähän nitistä, joten nitistään! Palkintojen julistuksen alla on pienoista narinaa siitä, mihin me päädyimme äänestäessämme voittajia ja millä perusteilla valintamme teimme.

Pelaajien valinta palkinnon ehdoton vahvuus on kuitenkin useasta kovan luokan harrastaja-sisällöntuottajasta koostuva raati, jossa asioita tarkastellaan monesta eri näkökulmasta monien eri painotuksien läpi.

No niin, sitten voittajien kimppuun!

(Mikä on Pelaajien valinta palkinto, miksi tällaista palkintoa tarvitaan Vuoden peli -palkinnon rinnalle? Lue aikaisempi kirjoituksemme tästä ja kurkkaa Pelaajien valinnan nettisivut tästä.)

Quest for El Dorado on paras perhepeli 2020

Paras perhepeli 2020

Quest for El Dorado

Pelaajien valinta palkinnon paras perhepeli 2020 palkinnon voitti Quest for El Dorado (Reiner Knizia / Lautapelit.fi). Finalistivaiheessa se kohtasi tiukkaa kilpailua lyöden seuraavat hurjat pelit:

  • Just One (Ludovic Roudy ja Bruno Sautter / Repos Production)
  • Pandemic: Hot Zone – North America (Matt Leacock / Z-Man Games)
  • Sushi Go! (Phil Walker-Harding / Lautapelit.fi)
  • Trails of Tucana (Eilif Svensson ja Kristian Amundsen Østby / Aporta Games)

Mikä on oikeasti paras perhepeli 2020?

Oikeasti se on Quest for El Dorado. Mutta äänestimmekö me sitä? Lopulta emme. Kolmen kovaan kärkeen meillä päätyi Quest for El Doradon lisäksi Pandemic: Hot Zone – North America sekä Trails of Tucana. Sushi Go! ja Just One ovat kyllä kivoja, mutta niistä puuttui se jokin, joka nostaisi ne massan yläpuolelle.

Ehkä Pandemic: Hot Zone – North America?

Pandemic: Hot Zone – North America oli mielenkiintoinen tapaus. Siinä oli onnistuttu tiivistämään Pandemian jännittävimmät hetket pariinkymmeneen minuuttiin hyvine puolineen ja heikkouksineen. Tämä olisi joko ensimmäinen tai kolmas.

Lopulta tilanteen ratkaisi kuitenkin se, että tämä oli lopulta vanhan uudelleenlämmittely. Pandemiaa on tällaista, sellaista ja tuollaista. Tämä on lopulta sitä samaa, ei tämä mielestämme ansaitse erityistä jalustalle nostoa, vaikka hyvä peli onkin.

Mutta miksi Trails of Tucana eikä Quest for El Dorado?

Quest for El Dorado oli ehdottomasti kiinni kärkipaikassa. Se on hauska, helppo oppia ja näyttävä kokonaisuus. Tämä jää meillä ehdottomasti hyllyyn, sillä sitä voi pelata lähes kenen tahansa kanssa ja se tarjoaa hyvän kuvan nykyaikaisista lautapeleistä, todella hyvä kokonaisuus.

Trails of Tucana olisi tuonut piirtelygenrensä vuoksi vielä hieman uudempaa kuvaa lautapeleistä kansalle. Uudelleenpelattavuutta löytyy hieman Quest for El Doradoa enemmän. Toisaalta pelaajien välisen vuorovaikutuksen puute on meidän kirjoissamme miinus. Hyvin lähekkäin nämä kulkivat ja vaikka äänestimme Tukaania, on nykyvoittaja jopa tätä parempi!

wingspan lautapeli

Paras harrastajapeli 2020

Wingspan

Pelaajien valinta paras harrastajapeli 2020 palkinnon voitti Wingspan (Elizabeth Hargrave / Lautapelit.fi) vaikka vastassa oli seuraavanlainen finalistijoukko:

  • Azul: Summer Pavilion (Michael Kiesling / Next Move Games)
  • It’s a Wonderful World (Frédéric Guérard / Lautapelit.fi)
  • Jäinen kuolema – Suomen talvisota (Antti Lehmusjärvi / Linden Lake Games)

Onko Wingspan oikeasti paras harrastajapeli 2020?

On. Ei auta. Vihaan hypeä, sillä se ajaa usein odottamaan aivan liikoja joskus keskinkertaisesta tekeleestä ja on vaikea keksiä peliä, joka olisi saanut yhtä paljon hypeä osakseen kuin Wingspan. Keskinkertaisuus ei kuitenkaan toteutunut tämän pelin kanssa, Wingspan on loistava kokonaisuus, jossa yhdistyy sopivassa mielessä taito, tuuri ja taktinen suunnitelmallisuus. Lisäksi se on nätti.

Ja nyt se on käännetty vieläpä suomeksi, mahtavaa! Tämä on peli, jota suomalainen lautapeliharrastus tarvitsee jatkaakseen nousuaan aivan uusiin korkeuksiin.

Entä It’s a Wonderful World ja Azul: Summer Pavilion?

Kovassa harkinnassa voittajaksi olivat myös It’s a Wonderful World ja Azul: Summer Pavilion. Näiden kelkasta Jäisellä Kuolemalla loppui hieman puhti, vaikka mielenkiintoinen peli sekin on!

It’s a Wonderful World oli oikein mieluisa tuttavuus, jossa jäi kuitenkin häiritsemään korttien satunnainen ilmestysmijärjestys, kaikki ns. loppupelin kortit alkuvaiheessa latistavat pahasti tunnelmaa.

Ensipelaamisen “mitäköhän tässä nyt pitäisi tehdä” -fiilis ei tämän vuoksi välttämättä johdakaan siihen ihanaan ahaa-elämykseen, joka saa odottamaan seuraavaa peliä, vaan tunteeseen, että nyt ei kyllä ymmärrä lainkaan.

Azul: Summer Pavilion taisi jopa nousta It’s a Wonderful Worldin ohi Pöydällä-äänestyslapuilla. Laattoja keräillään perinteistä Azul-logiikkaa noudattaen, mutta järjestely tapahtuu aivan uudella, mielenkiintoisella tavalla.

Kuitenkaan ihan Wingspanin kaltaista vau-elämystä, jota voittajan toivoisin suomalaisiin koteihin tuovan, ei Azul: Summer Pavilion onnistu aikaansaamaan.

“Yleisön valinnat”

Tänä vuonna Facebookin lautapelifanaatikot-ryhmässä käytiin äänestys siitä, kuka ansaitsisi Pelaajien valinta 2020 voittajatittelin. Voittajiksi yleisö kruunasi Wingspanin ja Quest for Eldoradon, aivan kuten raatikin. Mahtavaa!

Kiitokset ja kohti ensi vuotta!

Oli jälleen mahtava pyöritys tuomariston ja yleisön kanssa palkinnon suhteen. Kiitos koko porukalle! Myös julkaisijoille ja suunnittelijoille suuri kiitos yhteistyöstä ja siitä, että näitä pelejä suomeksi markkinoille tuotetaan, se on todella tärkeää.

Pelaajien valinta muualla

Koko perhe pelaa: Esittelyssä Pelaajien valinta 2020 -voittajalautapelit ja finalistit
Lunkisti: Pelaajien valinta 2020 -finalistit
Pelikaappimuistio: Pelaajien valinta 2020 – kuulumisia
Puutyöläinen: Pelaajien valinta 2020 – Tässä ovat finalistit!
Lautapeliopas: Uutiskatsaus 2.11.2020: Vuoden peli ja Pelaajien valinta

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *