| | |

Kotoisaa lautapelikulttuuria

Siitä on noin viisi vuotta kun Kristianin kanssa hurahdimme tosissamme lautapeleihin. Pelailemme erilaisia lautapelejä vähintään kerran viikossa ja sen lisäksi tykkäämme järjestää vuodenaikaan sopivia pienimuotoisia lautapelipläjäyksiä. Vuoteen kuuluu tietysti myös erilaiset lautapelitapahtumat ja lautapelimatkat…

lpelimatka

Lautapelikulttuuria

Esimerkiksi Halloweenina leivoimme muun muassa teemaan sopivia hämähäkkimuffineja ja pelasimme ”kauhulautapelejä” kuten Dead of Winteriä sekä Werewolfia, asiaan kuuluvaa kauhumusiikkia unohtamatta. Sivistyneisiin viini-iltoihin kuuluu luonnollisesti juustoista sekä Viticulturesta nautiskelu. Temaattisuus on ollut meille aina tärkeä osa hyvää lautapelikokemusta.

Lautapelikulttuuria - Halloween ja teemapelipäivä

Meille on muodostunut oma ”lautapelivuosikellomme”, jota haluan teille tässä hiukan avata ja esitellä. Toivottavasti tämä voisi innoittaa muitakin lautapeleistä kiinnostuneita mukaan hömppäilemään rohkeammin ja luovemmin lautapelien parissa.

Lautapelikulttuuria - Juusto, viini ja Viticulture

Lautapelimatkat

Lautapelikulttuuria - Eclipse ja lautapelimatka

Olemme järjestäneet Kristianin kanssa hieman yli parin vuoden ajan kaksi kertaa vuodessa lautapelimatkan mökille. Niin kuin arvata saattaa lautapelimatkan tarkoituksena on pelata ahkerasti lautapelejä yötä päivää hyvässä kaveriporukassa.

Lautapelimatkamme ovat valitettavasti olleet vain parin yön reissuja ja aika on mennyt ihan liian nopeasti. Kaikkia haluamiaan pelejä ei ole kerennyt millään tyypata vaikka yöunista olisi kuinka tinkinyt.  Lautapelimatkat ovat olleet ainakin minulle henkilökohtaisesti tärkeä henkireikä. Pieni irtiotto arjesta on auttanut jaksamaan koulun ja työn mukanaan tuomat paineet.

Suurin tuska lautapelimatkan suhteen on ollut lautapelien valinta. Kaikki lautapelit eivät mahdu autoon kun ruokaakin pitäisi pakata mukaan. Ei nörttikään elä pelkästään lautapeleillä.

Lautapelikulttuuria - Timelapse & lautapelimatka

Lautapelipäivä

Huhtikuussa kulttuuriareena Gloriassa juhlittiin kansainvälistä lautapelipäivää koko päivän kestävän lautapelitapahtuman merkeissä. Pelejä oli päätä huimaava määrä. Ainakin yli 600 lautapeliseuran peliä, jotka sai lainattua panttia vastaan. Tapahtuma oli varsin onnistunut ja porukkaakin oli kivasti paikalla. Glorian tilat palvelivat erittäin hyvin tarkoitusta.

Toivottavasti tätä tapahtumaa järjestetään jatkossakin. Ainakin Facebookissa lautapelipäivää hehkutettiin suureen ääneen. Lautapelien suosio on selvästi kasvanut muutaman viime vuoden aikana. Kysyntä alkaa pikkuhiljaa kohdata tarjonnan.

Lautapelikulttuuria - Kansainvälinen lautapelipäivä Gloriassa

Lautapelaamaan tapahtuma

Synkän marraskuun keskelle pientä valonpilkahdusta meille on tuonut jo muutaman vuoden ajan Lautapelaamaan tapahtuma. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2011 alkaen. Lautapelaamaan tapahtumassa on järisyttävän kattava valikoima lautapelejä. Lautapeliseuran kirjaston lisäksi paikalla on yksityishenkilöiden tuomia, muiden pelattavaksi tarkoitettuja pelejä. Myös pelejä, joita ei ole vielä julkaistu yleisille markkinoille, vaan jotka on tuotu suoraan maailman suurimmilta lautapelimessuilta Saksan Essenistä. On aika hieno fiilis päästä ensimmäisten joukossa koeajamaan korkkaamattomia pelejä.

Tapahtuman leppoinen ilmapiiri mahdollistaa pelaamisen myös itselle tuntemattomien kanssa. Vapaan pelaamisen lisäksi tapahtuman yhteydessä järjestetään erilaista ohjelmaa kuten Lautapelaamisen SM-kisat sekä muitakin skaboja.

Ennen Lautapelaamaan tapahtumaa netin kautta on myös mahdollisuus kierrättää vaihtokaupan mukaisesti tai huutokauppaperiaatteella lautapelejä, jotka eivät itselle enää maistu. Varsinainen pelien vaihto tapahtuu sitten Lautapelaaman tapahtuman yhteydessä.  Tarkempaa ohjelmaa sekä aikataulua vuoden 2015 tapahtumasta pääset katsomaan tästä.

Olemme Kristianin kanssa osallistuneet kyseiseen häppeninkiin vuosina 2013-2014. Tänäkään vuonna emme aio tehdä poikkeusta.  Olemme ehdottomasti siellä riekkumassa jos emme talkoolaisina niin ainakin rykäisemme muutamat pelit ja nautimme tunnelmasta ja taustalla olevasta puheensorinasta.

Secret santa

Lautapelikulttuuria - BGG Secret Santa

Boardgamegeek järjestää ennen joulua kansainvälisen Secret Santan. Ideana on, että pelaajat toimivat salaisena joulupukkina ja ostavat vähintään 50 dollarin arvoisen lautapelin. Tämä edellyttää BGGn nettisivuihin tutustumista sekä oman kohteen lautapelimieltymysten selvittämistä sekä pelikokoelman kartoittamista. Toki homma toimii toiseenkin suuntaan. Toimit joulupukkina sekä myös vastavuoroisesti lahjan saajana. Sinulle on myös olemassa jossain päin maailmaa salainen joulupukki, joka pähkäilee lahjasi kanssa.

En osaa sanoa kumpi on mielekkäämpää, pohtia toiselle jotain hyvää lautapeliä vai jännittää jouluaattoa kun saa avata oman lahjansa. Olen aina antanut joulupukilleni vapaat kädet yllättää minut lautapelillä, jonka hän luulisi minulle sopivan. En ole antanut tarkkoja lautapelirajoituksia. Kolmena vuotena olemme Kristianin kanssa tähän osallistuneet ja saamamme lahjat ovat olleet erittäin onnistuneita. Parasta on saada lautapeli, jonka olemassaolosta ei ole edes tiennyt. Bonushyvänä kyseisen pelin painos saattaa olla suomesta vieläpä loppu. Tästä pääset tarkastelemaan vuoden 2014 joulupukkien lähetyksiä.

Eclipse syntymäpäivä

Järjestin Kristianille puolitoista vuotta sitten yllätykseksi Eclipse syntymäpäivät. Kutsuin ystäviä koolle ja leivoin kakun, jonka tarkoituksena oli muistuttaa Eclipsen galakseja ja planeettoja. Lahjaksi ostin Eclipsen lisäosan. Totta kai pelasimme Eclipseä. Myös tänä vuonna koettiin Eclipse synttärit Eclipse lisäosan tahdissa. Kristian oli jo hiukan huolissaan, voiko viettää 29-vuotissyntymäpäiviään Eclipsen parissa. Lupasin, että asia järjestyy, vaikka meillä onkin jo oma pieni ufo talossa. Onneksi uusi Eclipsen lisäosa on jälleen ilmestymässä…

Lautapelikulttuuria - Eclipse synttärit

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

2 kommenttia

  1. Lautapelaamaan-tapahtuman historia ulottuu muuten aika paljon kauemmas kuin vuoteen 2011. Silloin tapahtuma sai nykyisen nimensä, mutta ensimmäisen kerran se järjestettiin jo 2002.

  2. Jep, on kyllä jo perinteikäs tapahtuma. Lautapelaamaan nimi toimii kyllä varmasti paremmin kuin entinen HelCon suurta yleisöä houkuttamaan.