| |

Tobago

 

Jos Afrikan tähti tuntuu loppuun kulutetulta ja turhan helpolta lautapeliltä on syytä tutustua monimutkaisempaan aarteenmetsästyspeliin Tobagoon. Pelissä ollaan aarteenmetsästäjiä, jotka yrittävät parhaansa mukaan tulkita huhuja sekä aarrekarttaa ja vihjeiden perusteella ratkaista, missä aarteet sijaitsevat. Tämä ei yksinään riitä vaan täytyy olla myös nopea ja haalia aarteet äkkiä itselleen, sillä seurassa on muitakin aarteenmetsästäjiä, jotka haluavat arvokkaimmat aarteet itselleen. Tässä on Tobago.

oletus

Paketin sisältö

Mukana tulee kolme patsasta, kolme palmua, neljä mökkiä, neljä maastoautoa, 20 amulettia, 60 kompassi ruusua, 68 aarrekuutiota ja 52 vihjekorttia.

Tobago on jäätävän kaunis paketti! Erityisesti hienosti tehdyt, aidon kivimäiset patsaat tekevät vaikutuksen. Itselleni suurin syy pelata tätä peliä johtuu puhtaasti pelin kauniista ulkonäöstä.

Tobago patsaat Vasemmalla Competo, oikealla muut laitokset

Competon suomenkielisessä versiossa komponentit ovat kökön näköisiä, joten suosittelen tilaamaan pelin suoraan Saksasta. Saksasta tilattuna pelin hinta on noin 30 euroa + postikulut 9€. Lautapelit.fistä suomenkielisen  pelin hinnaksi tulee 39 euroa.

Tobagossa on uniikki, vahvasti temaattinen pelimekaniikka

Pelaajilla on vihjekortteja, joiden avulla he pystyvät paikallistamaan aarteen sijaintia. Tämä hyvin uniikki pelimekaniikka on mielestäni Tobagon vahvuus kauniin ulkonäön lisäksi. Uniikki pelimekaniikan kääntöpuolena on se, että se voi aluksi tuntua hiukan sekavalta verrattuna moniin muihin lautapeleihin. Ensimmäisillä pelikerroilla joutuu useaan otteeseen tarkistamaan pelin säännöistä, miten vihjekortteja tulee tulkita. Tämä vaatiikin alkuun kärsivällisyyttä.

Tobago aarteet
Punaiset rastit alakuvassa kertovat mitkä aarrepaikat rajautuvat pois, kun joku levittää tiedon siitä, että aarre sijaitsee varmasti viidakossa.

Pelaajat voivat vihjekorttien laittamisen lisäksi ajella tyylikkäillä maastoautoilla vaikkapa hakemaan amuletteja tai aarretta. Kun aarteenmetästäjä on kaahaillut aarteen luokse, aarre pitää tottakai kaivaa maasta esiin. Mitä enemmän aarteen sijainnista liikkuu huhuja, sitä arvokkaampi aarre mahdollisesti on kyseessä ja näin ollen myös kanssakilpailijat haluavat päästä osingoille. Mitä myöhempiä ja tarkempia tietoja aarteesta on jakanut, sitä luultavammin aarteesta saa arvokkaamman osuuden. Pelaajat joutuvatkin valitettavan usein jakamaan aarteen muiden pelaajien kanssa. Tässä on vahva tuurielementti mukana, joka mielestäni sopii hyvin pelin luonteeseen.

Lisäjännitystä peliin tuo se, että aarteen jakotilanteessa aarteenmetsästäjien ylle voi myös langeta kirous.  Aarteenmetsästäjät voivat pelin aikana käyttää amuletteja apunaan, joilla on omia superkykyjä. Pelaaja pystyy esimerkiksi suojautumaan amuletin avulla kiroukselta.

Tobago kestää katseita

Pelin teema on toimiva ja komponentit todella kauniita. Pelin perusidea on varsin yksinkertainen, mutta poikkeaa paljon muista tunnetuista lautapeleistä. Tämä voi tehdä sääntöjen ymmärtämisen alkuun hankalaksi. Lisäksi säännöissä vihjekortien tulkintaohjeet on selitetty hieman sekavasti.

Tobago kirous

Joka tapauksessa mielestäni Tobago on kokeilemisen arvoinen peli, jota en kuitenkaan itselleni ostaisi. Uudelleenpelattavuus ei ole mielestäni järin suuri sillä pelissä ei pysty luomaan kovinkaan kummoisia strategioita. Peli on äkkiä nähty, mutta sitä kelpaa kyllä katsella nättien komponenttien ansiosta. Suosittelen Tobagoa lautapeliharrastusta kiinnostuneille, mutta ei ensimmäisiksi lautapeleiksi vihjekorttien ajoittaista sekavuudesta johtuen.

Tobago
6.75 / 10 Arvosana
Plussat
-Todella kaunis peli! (Huom. Ei competon versio!)
-Aarteen etsintä teema toimii
-Uniikki pelielämys
Miinukset
-Vihjekorttien säännöt tuntuvat monimutkaisilta pelin helpoutteen nähden
-Tuurielementti on pahimmillaan varsin iso
Lyhyesti
Tobago on uniikki pelielämys, joka on ehdottomasti pelaamisen arvoinen. Pelikertojen karttuessa peli alkaa kuitenkin lopulta toistaa itseään eikä varsinaista ikävää Tobagon luo tule pitkän tauonkaan jälkeen. Kesto: 60 min Pelaajamäärä: 2-4
Hinta-laatusuhde10
Sääntöjen selkeys6
Temaattisuus10
Uudelleenpelattavuus7

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *