| |

Pelaajien valinta: Miksi uusi pelipalkinto? Eikö Vuoden Peli riitä?

Tänään julkistettiin uusi suomalainen lautapelipalkinto, Pelaajien valinta. Pelaajien valinta on palkinto, jonka jakavat suomalaiset lautapelibloggaajat (…ja Tuomo) vuoden perhe- ja harrastajapelille sekä vuoden peliteolle. Finalistit on julkaistu, mutta silti herää kysymys: Miksi ihmeessä uusi lautapelipalkinto?

Vuoden Pelipalkinto on päräytellyt tunnustuksia kovaa kyytiä lastenpeleistä strategiapeleihin, eikö se riitä? Ja entäpä Spiel des Jahres, Årets spel ja muut tunnetut ja vähemmän tunnetut lautapelipalkinnot, joita maailma on jo pullollaan? Miksi Pelaajien valinta syntyi? Hyviä kysymyksiä. Kerrottakoon siis mitä Pöydällä tiimi oli näistä mieltä ja miksi olemme mukana.

Etkö vielä tiedä, ketkä ovat Pelaajien valinta kisan finalisteja? Hyppää äkkiä palkintosivulle tai kelaa artikkelin loppuun. Palaa rauhallisin ja sivistynein mielin jatkamaan tämän artikkelin lukua, koska nyt se alkaa. Heti tämän lauseen jälkeen.

Pelaajien valinta vs Maailman lautapelipalkinnot

Lautapelipalkintoja on aikojen saatossa syntynyt hyvinkin monta. Pelaajien valinta on julkaistu! Kansainvälinen lehdistö kuohuu! Ei, näin ei ole, eikä se ole tarkoituskaan. Pelaajien valinta on suunnattu Suomen lautapelikansalle. Sen tarkoituksena on kertoa teille, mitä kannattaa pelata, mikä on viimeisen vuoden kovin suomalainen lautapeli.

Suomalaisuus on yksi Pelaajien valinta lautapelipalkinnon tärkeimmistä ominaisuuksista – mitä pelejä on julkaistu suomeksi tai suomalaisten pelisuunnittelijoiden toimesta. Pelien suomenkielisyys on hyvin tärkeä kriteeri lautapelikulttuurin kasvulle Suomessa. Omalla kielellä on kiva opetella ja pelata, ei siitä mihinkään pääse.

Tämän vuoksi koemme, että Suomen lautapeliskene ansaitsee kunnollisen lautapelipalkinnon.

Pelaajien valinta vs Vuoden Peli

Kunnollisen lautapelipalkinnon – herranen aika – ei kai tässä vain viitattu Vuoden Peli palkintoon? Kamalaa puhetta. Miksi?

Yhtenä syynä voisi veikata Vuoden Peli voittajia, jotka aina aiheuttavat kohua. Se on totta, että kyllähän siellä välillä on omaan makuun varsin huonoja voittajia ja pelit ovat vähän missä kategorioissa sattuu. Tämä ei ole kuitenkaan ole se varsinainen ongelma, sillä ihmiset ovat erilaisia. Mielipiteitä on monia, joku oikeasti tykkää Monopolista ja toinen taas ei. Samoin tavoin kuin Vuoden Peli voittajat eivät Pelaajien valinta voittajatkaan varmasti tule miellyttämään kaikkia. Edes Spiel des Jahres voittaja ei kaikkia miellytä, hyi Kristian.

Yhtenä syynä ala-arvoiselle kunnollinen lautapelipalkinto -viittaukselle on se, että Vuoden Peli palkinnon lähestymistapa hieman häiritsee. Julkaisijat saavat itse valita pelit ja kategoriat, joihin pelinsä ilmoittavat. Lopputulemana on hyvinkin usein se, että pelejä löytyy varsin mielenkiintoisista kategorioista. Pelien ilmoittaminen kisaan maksaa rahaa, joten joku kelvollinen, pienempi suomipeli saattaa jäädä kokonaan ilman kisapaikkaa. Ja kun ilmoittautujalistalla on pelkästään Suomen leluyhdistykseen kuuluvaa kalustoa, haisee jossain taustalla ikävä bisneksen tuoksu.

Bisneskään ei varsinaisesti ole ongelma, sillä suhteellisen vähän se lautapelibisnes Suomessa haisee. Ilman bisnestä ja siitä kumpuavaa markkinointia Suomen lautapelikulttuuri olisi aika olematon. Vuoden Peli palkinto on oiva markkinointiväline ja tapa osoittaa kuluttajalle hyvät lautapelit huonojen seasta. Huonojen seasta…onko Vuoden Peli voittajien sekaan joskus joutunut huonoja lautapelejä?

Huono peli ei voi voittaa lautapelipalkintoa. Koskaan.

Vastaus edelliseen kysymykseen on se suurin syy, miksi Pöydällä oli mukana synnyttämässä Pelaajien valinta palkintoa. Palkinnon voittaja ei koskaan saa olla peli, joka voisi saada jonkun vihaamaan lautapelejä, koska se on vain kaikilla tavoilla huono lautapeli. Aiemmin mainittu Spiel des Jahres voittaja, Kingdomino ei minusta ansaitse kyseistä palkintoa, mutta missään nimessä se ei ole huono lautapeli. Jos joku sen ostaa, ei hän ala vihaamaan lautapelejä. Super Farmari (Lautapeliopas) on voittanut Vuoden Peli palkinnon ja mielestäni se on peli, jolla on potentiaalia aiheuttaa ikuisia lautapelitraumoja.

Osittain tämä harhavalinnan mahdollisuus johtuu varmasti raadin kokoonpanosta. Lastenpeli puolella raati koostuu päiväkotien työntekijöistä, joka on varsin hieno juttu. Lastenpelien arvosteluun ei tarvita lautapeliharrastajaa vaan nimenomaan kasvatuksen ammattilaista näkemään mikä peli on sekä hauska, että jollain tavalla myös hyödyllinen lapsen kehitykselle. Muiden kategorioiden raadit koostuvat toimittajista, joiden lautapeliharrastuneisuus ei ole varsinainen kriteeri raatiin pääsylle vaan taustalla tuoksuu ilmainen lautapelinäkyvyys. Joku saattaa tykätä siitä Monopolista, mutta kukaan ei tykkää siitä, jos tietää paremmasta. Jos ei tiedä paremmasta, saattaa nähdä Super Farmarin hyvänä lautapelinä.

Pelaajien valinta – lautapelaajilta sinulle

Pelaajien valinta pyrkii siihen, että huonojen pelien seasta olisi mahdollista löytää ne hyvät pelit helposti. Laadun takeena on lautapeleihin intohimolla ja rakkaudella suhtautuva raati, joka on tottunut katsomaan pelejä kriittisellä silmällä. Lisäksi lautapeliskenessä tapahtuu hyviä juttuja, jotka nekin ansaitsevat tunnustusta. Tällaisen palkinnon taustajoukoissa Pöydällä seisoo ylpeänä.

Tässä vielä Pelaajien valinta palkinnon finalistit vuodelle 2017. Listana tekstimuodossa tai julkistus juhlallisemmin Tuomo Pekkasen videoformaatissa:

Vuoden perhepeli
Vuoden strategiapeli
Vuoden peliteko
    • Helmet-kirjastot ja Renni Honkanen (Lautapelien tuominen kirjastoihin)
    • Lautapelikahvila Taverna (Lautapelikahvilakulttuurin tuominen Suomeen)
    • Sami Laakso (Ensiluokkainen tee-se-itse-menestys)
    • Kalle Malmioja (Suomalaisen pelisuunnittelun näkyvyys ulkomailla)

 

Lue myös muut Pelaajien valintaan liittyvät kirjoitukset:

 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *