| |

Kristian kertoo: Nämä ansaitsisivat Pelaajien valinta palkinnon!

13 Jakoa

Pelaajien valinta palkinnon voittajien julkistus lähenee. Maanantaina 6.11. se tapahtuu. Pöydällä oli osana raatia ja nyt Kristian raottaa mielipiteidensä verhoa – mitä mieltä tämän vuoden finalisteista? Jäikö jotain tärkeää finalistijoukon ulkopuolelle? Kuka ansaitsisi voiton?

Tämä on yhden raatilaisen mielipide. Tässä kirjoituksessa ei julkaista Pelaajien valinta palkinnon voittajia vaan tässä Kristian pohtii, mitkä pelit hänen mielestään ansaitsisivat Pelaajien valinta tittelin maanantaina.

Vuoden perhepeli 2017

Jaipur. Kuva: jayboy

Hyvinkin kiinnostavan finalistijoukon, jossa ei varsinaisesti huonoja ole joukossa, muodostavat Codenames, Flamme Rouge, Karuba, Kingdomino ja Honshu. Flamme Rouge edustaa finalistijoukon raskainta päätä, vaikka missään nimessä raskaasta pelistä ei voida puhua. Kevyintä päätyä edustaa Kingdomino. Mikä olisikaan vuoden perhepeli 2017? Mikä olisi oikeasti näistä paras, jos pitäisi perheelle suositella?

Kingdomino sopii todella nätisti perhepelikategoriaan, mutta valitettavasti vastassa on joukko niin kovia nimiä, että tämän pelin taival päättyy minun kirjoissani välittömästi. Jonkin aikaa saadaan odotella, kunnes ovesta ulos saatetaan Karuba. Todella ikävää. Karuba on puolen tunnin kategoriassaan todella hyvä peli. Mielenkiintoisia päätöksiä, jännittävää kilpailua ja kamalaa pelkoa, jos sitä oikeaa laattaa ei tulekaan… Ei, Karuba, mene vain takaisin. Otetaan sittenkin ulos Codenames. Ei, ei oteta. Tule sinä Karuba pois.

Ovatko nämä päätökset helppoja? Aivan kamalia. Erilaisia pelejä, jotka toimivat eri olosuhteissa ja eri ihmisten kanssa. Se, että tämä on niin kamalaa, tekee tästä äärimmäisen hauskaa. Sanotaan vielä näin, että täältä koko joukolle vahvat suositukset, Kingdominoa lukematta. Se ei ole huono ja sillä on monia ystäviä, mutta se ei vain iske sen vertaa, että sitä kehtaisi suositella. (Lue syvemmät syyt Kingdominon syrjinnälle tästä.)

Mikä peli ansaitsisi Vuoden perhepeli 2017 tittelin?

Codenames, Flamme Rouge ja Honshu ovat jäljellä. Flamme Rouge ja Honshu ovat todella kova kaksikko, joissa itse asiassa molemmissa on sitä kivaa, josta tykkään. On pieniä ja isoja kortteja, joille kaikille on oikeat hetkensä. Pientä pokerimaista bluffailua ja toisten pelaajien lukemista, jota Flamme Rougessa kuitenkin on selvästi enemmän. Honshussa kilpaillaan sopivista korteista, Flamme Rougessa kilpaillaan sopivista paikoista radalla. Teema jättää Honshussa kylmäksi, Flamme Rougessa se taas on vahvasti läsnä. Honshu, olet ulkona.

Codenames ja Flamme Rouge. Tämä onkin hyvin kummallista. Codenames on jotain todella kaunista. Party- ja sanapeli, vau. Onko kukaan kuullut ikinä Aliaksesta? Joo niin, party- ja sanapelihän sekin on. NYT HILJAA. Ei. Niin. Codenames on kyllä juurikin näiden kahden kategorian edustaja, mutta se on todella älykäs ja kiperä peli, äärimmäisen kaukana Aliaksesta. Se on jotain todella erilaista. Codenames on todella uniikki yksilö, joka voi jäädä tylsän kansikuvansa ja ajatuksensa vuoksi ostamatta, täysin väärin perustein.

Voi Flamme, sinua niin rakastan, mutta…voinko tehdä näin… En, mutta teen. Codenames, valitsen sinut.

Mikä peli jäi ikävästi finalistijoukosta ulos?

Jaipur on hiljakkoin julkaistu suomeksi ja se on oikein viihdyttävää kaksinpeli. Voittokahinoihin siitä ei olisi ollut, mutta kyllä se Kingdominon paikan olisi kernaasti voinut ottaa!

Vuoden harrastajapeli 2017

Dale of Merchants
Dale of Merchants 1 ja 2. Kuva: kalchio

Jos perhepelien puolella oli kova joukko niin voihan… 7 Wonders: Duel, Agricola, Castles of Mad King Ludwig, Dale of Merchants 2, Tilkkutäkki – Patchwork. Mitenkään en olisi surullinen, vaikka mikä vain tästä joukosta tämän kunnian itselleen nappaisi. Mutta ei auta, kone käyntiin ja pohdintaa.

Hieman eri puolia harrastajapeleissä edustetaan, sillä puolen tunnin kastiin asettuvat 7 Wonders: Duel, Dale of Merchants 2 sekä Tilkkutäkki – Patchwork. Vasta kun on lyöty tunti lisää kelloon, ilmestyy hihnalle Castles of Mad King Ludwig ja hetken odottelun jälkeen seuraan liittyy Agricola. Vaikka ensifiilis voisi olla, että harrastajapelin minimikesto olisi siellä tunnin kieppeillä, pitää todeta, että tätä ei voi kriteeriksi asettaa. Päätökset, strategia, taktiikka, raskaus – kaikkea tätä nämä puolen tunnin kaverit pitävät kyllä sisällään.

Pahaa tekee, mutta jonkun on mentävä. Vaikka Patchwork on kova ja hyvää vastustajaa vastaan todella rankka kokemus, tulee uudelleenpeluuarvo tästä joukosta ensimmäisenä vastaan. Kun nyt vauhtiin päästiin niin Dale of Merchants 2. Olet jotain todella kaunista, mutta valitettavasti sinusta riittää yksin vain kahdelle. Ilman tiimipeliä ykkösosan kanssa olet liian pitkä neljälle. Voittajan pitää toimia ilman tuskaa koko ilmoitetulla pelaajamäärällä. Castles of Mad King Ludwig, aaahhh. Niin viihdyttävä kuin oletkin, samoja huoneita uudestaan ja uudestaan tarkistellessa voi alkaa heikompaa hirvittää. Pisteiden laskun eleganssi on kompastuskivesi, ulos.

Mikä peli ansaitsisi Vuoden harrastajapeli 2017 tittelin?

Agricola ja 7 Wonders: Duel. Tiesin, että vain te jäisitte jäljelle. Molemmat ovat kokemuksia, sujuvan kauniita, mutta silti juuri oikealla tavalla kivuliaita kokemuksia. En kiroile, mutta nämä pelit saavat silti sitä tekemään. Se jos joku on hyvän pelin merkki. Nyt ollaan kuitenkin kahden todella erilaisen äärellä. Haetaan Vuoden harrastajapeliä… Oletetaan, että neljän hengen pelaajajoukko on kolunnut Carcassonnea, Menolippua ja Catania. Joukko päättää, että nyt halutaan pelata jotain oikeaa harrastajapeliä. Harrastajapeliä etsitään ja löydetään maankuulu Pelaajien valinta palkinto. Voisinko ylpeänä ojentaa 2016-2017 vuosien harrastajapelien kruununjalokivenä 7 Wonders: Duelin pelattavaksi? En, en voisi. En harrastajapelinä.

Tämän kunnian mielestäni ansaitsee Agricola. Vaikka kriteerinä harrastajapelille hylkäsin ajan, tuo se tiettyä eeppisyyttä pelikokemukseen. Kun aika yhdistyy Agricolamaisen sulavaan pelisuunnitteluun, ei se ole pelille arvosanaa alentava tekijä.

Mikä peli jäi ikävästi finalistijoukosta ulos?

Nyt on sanottava, että ei mikään. Tässä finalistijoukossa oli mielestäni ehdoton harrastajapelien kärkijoukko. Näitä voi jokaista suositella hyvällä mielellä.

Maanantai paljastaa yhden totuuden – mikä on sinun totuutesi?

Alkuperäinen kuva: TESFox – Pelaajien valinta meeplet lisätty kuvaan.

Mutta missä on Vuoden peliteko voittajan pohdinta? Molemmissa lautapelikategorioissa tuskailin valinnan vaikeutta, mutta Vuoden peliteko kategoria oli vielä näitäkin vaikeampi. Kaikista finalisteista on vain todella paljon hyvää sanottavaa, jolloin arvottaminen tekstimuodossa tuntui mahdottomalta. Suuret rispektit koko porukalle vaikka valitettavaksi vain yksi näistä kävelee kotiin Vuoden peliteko 2017 voittajana.

Pelaajien valinta voittajia saamme odottaa maanantaille asti. Sitä ennen on hyvä esittää valistuneita veikkauksia ja tiukkaa kritiikkiä. Mikä mielestäsi ansaitsisi Vuoden perhepeli 2017 palkinnon? Mikä peli olisi osuva edustamaan harrastusta Vuoden harrastajapeli 2017 kategoriassa? Mitkä pelit voittavat maanantaina?

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

2 kommenttia

  1. Onhan se tosiaan paljon vaikeampaa valita voittajaa pelkästään hyvien pelien joukosto, kuin vaikkapa Vuoden Peli finalistien joukosta. 🙂

    1. Joo, kyllä tämä suomalaisten pelienkin osalta ollut ihan kohtuullisen laadukas vuosi, joten ei se hyvän finalistijoukon kasaaminen ihan mahdottomaksi mennyt.