| | |

Kingdomino – Spiel des Jahres 2017 palkinnon voittajan arvostelu

16 Jakoa

Rummut pärisevät, sillä Dominolle on puettu uudet vaatteet, joissa se astelee kohti lautapelimaailman arvostetuinta alttaria. Domino oli jutellut ystävilleen ennen suurta hetkeään. Nimi Domino ei toimi maailmalla, olisi keksittävä jotain majesteetillista ja mielenkiintoista. Syntyi Kingdomino – Spiel des Jahres 2017 palkinnon voittaja.

Spiel des Jahres on lautapeliskenessä se arvostetuin palkinto. Koko maailma tiukkaa silmä kovana, kuka tämän saksalaisen leiman pelilaatikkonsa kanteen saa. Mikään turha leima tämä ei ole, sillä se lähes poikkeuksetta räjäyttää pelin suosion uusiin sfääreihin, tuottaen samalla kivaa rahaa tekijöilleen. Hieman kuin suomalainen Vuoden peli -palkinto, mutta paljon suuremmassa mittakaavassa.

Odotukset Kingdominon suhteen ovat edellä mainituista syistä korkealla. Vaikka Spiel des Jahres sanoo, että se ei julista vuoden parasta peliä, lepää sen harteilla silti sen tuntuinen taakka. Vuoden 2017 paras peli -status painaa Kingdominon harteilla, lunastaako se ennakko-odotukset? Onko Kingdomino vain Domino parilla uudella jekulla – ja jos on, riittääkö se – vai onko se jotain paljon enemmän?

Kingdomino – laattojen asettelua helpommillaan

Kingdominon idea on yksinkertainen. Jokainen pelaaja rakentaa omaa valtakuntaansa asettelemalla saamiaan laattoja aloituslinnansa ympärille. Palaa asetellessa vähintäänkin toisen puolen on koskettava itsensä kanssa samanlaista maaperää eli esimerkiksi metsän täytyy koskea metsää. Alkulinna ei näistä rajoituksista välitä, sitä saa koskea mikä vain. Valtakuntaansa pelaajat rakentavat maksimissaan 5×5 ruudun kokoiselle alueelle.

Osa paloista sisältää maaperän lisäksi kruunuja, jotka muodostavat pisteiden keruun perustan. Alueista saa pisteitä kertomalla niillä sijaitsevien kruunujen määrän alueen koolla. Eniten pisteitä pelin lopussa kerännyt pelaaja kruunataan voittajaksi.

kingdomino laattojen valinta
Siirrä kuninkaasi vapaana olevalle uudelle laatalle valintasi merkiksi ja asettele vanha valtakuntaasi.

Laattojen valinta on vaihe, josta se löytyy varsinainen isompi ero Kingdominon epäkuninkaalliseen edeltäjään. Pöytään asetetaan kolme numeroitua laattaa, joista pelaajat valitsevat vuorollaan yhden. Seuraavalla kierroksella laatat valitaan siten, että pienimmillä numeroilla varustetut laatat valinneet pelaajat valitsevat omansa ensin. Mitä isompi numero laatassa on, sitä arvokkaampi se periaatteessa saattaa olla. Laatan varsinainen arvo riippuu kuitenkin täysin oman valtakunnan maaperän nykytilasta.

Jotain uutta, jotain vanhaa – paitsi ilman uutta.

Kingdomino on hyvin kevyt peli, joka kestää noin vartin. Kovaa pähkäilyä ja päätöksiä peli ei tarjoa, mutta näin lyhyeltä peliltä sitä ei odotakaan. Teema? Hnnnghn. Kannattaa etsiä jostain aivan muualta.

Ulkoasultaan Kingdomino menee melkein lastenpelien kategoriaan, sillä kuvitus on hyvin lähellä karkki-keskiaikaa. Kuvitus jää kuitenkin juuri siedettävän tason puolelle. Raja on varsin häilyvä, sillä esimerkiksi Imperial Settlers kävelee hassu-keskiajan aikuisempaa puolta ja Carcassonnen grafiikka on jo varsin vakavahenkistä. Laatat on päällystetty kiiltäväpintaisella muovilla tai vastaavalla, joka tuntuu ja näyttää oudolta ratkaisulta. Luultavasti syynä on laattojen kestävyyden lisääminen, mutta ulkoasu näyttää tämän vuoksi entistäkin sokerimaisemmalta.

Jotain hieman syvempää olisi varttiinkin kuitenkin toivonut. Kingdominon päättelyprosessissa ei kovin suuria mutkia tehdä ja valinnat ovat yleensä itsestäänselviä, muista pelaajista ei juurikaan tarvitse välittää. Minkä laatan haluan? Sen, joka eniten hyödyttää. Haluanko sen vuoksi olla viimeisenä seuraavalla kierroksella, jolloin joudun ottamaan viimeiseksi pöydälle jääneen laatan? No, mihinkäs tämän laatan sitten laitan? Noin.

Eri maaperien laattajakaumat ovat hyvin näkyvillä sääntökirjan takana ja harvinaisimmista maalaaduista voi joutua kilpailemaan rankemminkin. Toisten blokkailua on siis teoriassa täysin mahdollista, mutta hyvin harvoin se on järkevää. Pääasiassa pelaajien on parasta keskittyä nyhjäämään omia pisteitä maksimoiden, sillä muita sabotoidessa sabotoi myös itseään, ja hyödyn keräävät sabotoimatta jääneet pelaajat.

Kingdomino tuntuu hieman Carcassonnen ja Isle of Skyen sekoitukselta. Kingdomino on hieman lyhyempi, mutta Carcassonnen laattojen asettelu ja Isle of Skyen laattojen valinta vaativat paljon enemmän mietintää ja synnyttävät pelaajien välistä kanssakäymistä. Eräs kanssapelaaja vertasi Kingdominoa osuvasti Honshuun. Kingdomino on kuin Honshu, mutta Honshu tekee kaiken paremmin. Vuorojärjestys, laattojen/korttien valinta, niiden asettelu ja pisteytys ovat kaikki Honshussa toimivampia kuin Kingdominossa. Honshu on hieman pidempi, mutta ei edes paljoa.

Tästä kaikesta huolimatta Kingdomino ei ole huono peli. Se on lyhyt, suoraviivaisen helppo ja ihan viihdyttävä tekele. Muut lautapelit vain tekevät asiat sitä paremmin ja kauniimmin. Jos joku Kingdominon pöytään iskee, en vastusta sen pelaamista, varsin leppoisa ja harmiton tapaus. Toisaalta Spiel des Jahres voittajaksi sitä en uskoisi, se ei tunnu niin erityiseltä, että se täyttäisi palkinnon kriteerit voittaakseen. Jos katsoo esimerkiksi kymmenen viime vuoden voittajia, näkee joukossa varsin kovia ja innovatiivista pelisuunnittelua sisältäviä nimiä: Codenames, Colt Express, Hanabi, Dixit, Dominion. Kingdomino ei tässä seurassa pärjää.

Kenelle Kingdomino voisi sopia? Jos vastaan tulee tilanteita, joihin Carcassonne ja Honshu tuntuvat liian raskailta ja monimutkaisilta, mutta uskoisi saman tyylisen pelin toimivan, voi Kingdomino olla hyvä ratkaisu. Muuten Kingdomino on kuitenkin valitettavasti peli, jota pelaamatta voi jatkaa onnellisena lautapelaajana.

Kingdomino
5.75 / 10 Arvosana
Plussat
-Helppo, nopea, lyhyt
Miinukset
-Varsin ilmiselviä päätöksiä
-Ei tarjoa varsinaisesti mitään erityistä
Lyhyesti
Kingdomino on aiheuttaa keskikovan "mmeh"-äännähdyksen. Ihan kivaa laattojen asettelua, mutta mieluummin niitä asettelisi Honshun tai Carcassonnen parissa, joissa on mielekkäämpää päätöksen tekoa ja mukavampaa pelaajien välistä kanssakäymistä.

Pelaajamäärä: 2-4 Kesto: 15-20min
Hinta-laatusuhde5
Sääntöjen selkeys10
Temaattisuus0
Uudelleenpelattavuus6

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

9 kommenttia

  1. On tämä melko vähänlaisesti innostusta synnyttänyt meilläkin. Perhepelinä kärsii, jos lapset eivät osaa laskea kertolaskuja, ja täysin aikuisten kesken en kehtaisi ottaa esiinkään.

    1. Tuo kertolaskupointti on kyllä tärkeä, ei ihan pienimmille kyllä tosiaan uppoa, vaikka yksinkertaisuuden puolesta menisikin. Tämä on vähän vaarallinen peli siinäkin suhteessa, että joku voi innostua yksinkertaisuuden puolesta kokeilemaan porttipelinä…

  2. Kiitos perinpohjaisesta arvostelusta! En ole Kingdominoa kokeillut ja nyt tulee se fiilis, etten sitä ainakaan omaksi hanki. Mainitsemasi yksinkertaisuus ja laattojenasettelu tuovat mieleen Cacaon, joka lienee kuitenkin ns. ihan oikea peli Kingdominoon verrattuna (ainakin me tykkäämme).

    1. Cacao painii tosiaan ihan eri kategoriassa. Cacao on reilusti monimutkaisempi ja taktisempi Kingdominoon verrattuna. Cacao on oikein mukava peli!

  3. Blast from the Past! Vaimo-Annikan ylläolevan kommentin jälkeen meille päätyi Puutyöläisen hylkäämä Kingdomino viime syksynä (pienet piirit). Meillähän tuo toimi oikein hyvin! Viisivuotias oppi säännöt viidessä minuutissa, tosin kertolasku jäi aikuisille lopussa. Yleisesti alakouluikäisten kanssa tämä on toiminut hyvin.

    Jaksoimme tätä myös useamman pelin kaksistaan 7×7 ruudukolla. Kunkkudomppa herättää pelikerhossa yleensä fillerivipinää ja nytkin lähti taas lainaan. Näin puolen vuoden ja 15 pelikerran jälkeen Kingdomino ei ole enää lähelläkään hottis-listaamme, mutta tartun edelleen ihan mielelläni jos joku pyytää pelaamaan.

    1. Hyvissä pelikerroissa mennään! Kyllä peli on iloinen, kun sitä pelataan. Onneksi yksinäiset laatikot löytävät tykkääjänsä. Valitettavasti meiltä ei vieläkään rakkautta heru…

  4. Vi i Malmö har testat King Domino tack vare era tips. Tack så mycket.
    Vi kommer att fortsätta hålla koll på er sajt.
    Synd att den inte finns på svenska, men bra att ni har en engelsk version!
    Hälsningar från Malmö
    /Hanna

    1. I started replying in Swedish but was so ashamed that I had to delete my it! That’s the reason we’ll keep doing things in Finnish and write in English if there’s a special occasion. Dawn of Peacemakers will probably be the next special one!