| |

Dominion lautapelin arvostelu – leppoisaa pakanrakentelua

27 Jakoa

Dominion on peli, jota fanittavat niin vasta-alkajat kuin lautapeliharrastajatkin.  Pelissä on tuuria sekä taktikointia sopivassa suhteessa. Dominionista erilaisen tekee se, että vain osa pelaajan korteista on kerrallaan käytössä. Tämä hyvin uniikki pelinkulku on ihastuttanut lautapelien pelaajat.

dominion
Paketin sisältö

Dominion on korttipeli ja näin ollen peli sisältää 500 korttia. Peliä suunniteltaessa on kiinnitetty hyvin huomiota korttien järkevään lajitteluun. Paketissa on korteille omat lokeronsa, jotka nopeuttavat pelin alkuvalmisteluja huomattavasti.

Dominionia voi pelata 2-4 henkilöä. Tämä on mielestäni miinus, jonka takia ainakin meidän taloudessamme Dominionin peluuttaminen on jäänyt surullisen vähäiseksi. Pelin hinta on 35 euroa

Pelin kulku

Pelissä on toimintakortteja, rahakortteja sekä pistekortteja, joita pelaajat keräävät. Toimintakortit mahdollistavat combottamisen eli on mahdollista pelata useita kortteja peräkkäin.  Pelaaja pyrkiikin tilanteeseen, jossa pystyy pelaamaan pöydälle käsikortteja mahdollisimman monipuolisesti.

Rahakorteilla pystyy ostamaan toimintakortteja  sekä pistekortteja. Pistekortit ovat avain voittoon. Rahakorteilla pystyy ostamaan toimintakortteja sekä pistekortteja.  Pelin voittaa pelaaja jolla on eniten pisteitä pelin päättyessä.

Dominionissa koukuttavinta on mahdollisuus combottaa kortteja. Tilaisuudet joissa pääsee ottamaan kontaktia muihin pelaajiin tuovat hauskan lisäsäväyksen. Dominionissa joutuu kokoajan pohtimaan missä vaiheessa peliä on optimaalista aloittaa pistekorttien hamstraaminen. Ennen loppupisteiden laskentaa pistekortit ovat vain riesana pakassa ja vievät turhaa tilaa kädestä. Toimintakorteilla on omat toimintonsa, jotka antavat lisää rahaa, mahdollisuuden nostaa lisää kortteja pakasta pelattavaksi jne

Dominion on hyvä, mutta ei hypen arvoinen

Dominion ei mielestäni ole sen kaiken hypetyksen veroinen, mutta joka tapauksessa hyvä korttipeli, joka taipuu moniin erilaisiin tilanteisiin.  Dominionin suuresta suosiosta johtuen peliin on saatavissa lukuisia lisäosia, jotka tuovat huomattavasti monipuolisuutta peruspeliin.

Dominion on mainio korttipeli, jota suosittelen erityisesti lautapeliharrastusta aloitteleville. Kokenutta lautapeliharrastajaa Dominion ei kuitenkaan jaksa kauaa viihdyttää. Syy tähän on, että Dominionissa korttien combottamisen mahdollisuus on monipuolista, mutta avain voittoon voi tuntua turhan yksinkertaiselta verrattuna esimerkiksi toiseen tunnettuun korttipeliin 7 Wonderssiin. Dominionissa pystyy myös turhan hyvin päättelemään kesken pelin kuka/ketkä ovat keränneet eniten voittopisteitä.

Dominion lautapeli ja sen kortit
 
Dominon - hauskaa pakanrakentelua
8 / 10 Arvosana
Plussat
-Loistava sääntökirja
-Pakkojen määrän vuoksi uudelleenpelattavuutta riittää
Miinukset
-Pidemmälle harrastuksessa ehtineelle ei tarjoa tarpeeksi haastetta
-Korttien ulkoasu hieman sottainen
-Sekoittelusta johtuen kortit kuluvat epätasaisesti, joten korttisuojat pakolliset
Lyhyesti
Dominion on pakanrakennuspelien legenda. Peli toimii hyvin, mutta pidemmän päälle alkaa toistaa itseään useista pakoista huolimatta. Ehdottomasti kuitenkin kokeilun arvoinen! Kesto: 30-50 min Pelaajamäärä: 2-4
Hinta-laatusuhde6
Sääntöjen selkeys10
Temaattisuus6
Uudelleenpelattavuus7
Dominion ei ole koskaan iskenyt. Halusin kovasti pitää siitä, mutta se ei vain onnistunut. Ensinnäkin, itse peli on tylsä, teematon ja ruma. Pelin aluksi katsellaan pelissä olevia valtakuntakortteja ja mietitään, miten niistä rakennetaan toimivin moottori. Pelin mielekkäät valinnat ovat käytännössä tässä, vaikka itse peli ei ole edes alkanut. 

Tämän jälkeen vain pyritään ostelemaan alussa suunnitellut kortit optimaalisesti ja lopuksi katsotaan kenen suunnitelma toimi parhaiten. Pelaajien välistä interaktiota on niin vähän, ettei se juurikaan häiritse alkuperäistä suunnitelmaa. Dominionissa se vähäinen pelaajien välinen interaktio on lisäksi pelkästään ärsyttävää kiusantekoa eikä siinäkään juuri strategiaa ole.

Dominion ei ole aivan onneton, mutta pelaisin sen ajan mielelläni jotain muuta, sillä parempia vaihtoehtoja on ja paljon.

Yleisarvosana: 5

-Kristian

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *