Imperial Settlers
Imperial Settlersissä roomalaiset, barbaarit, egyptiläiset ja japanilaiset ovat kaikki päätyneet asuttamaan samaa mannerta. Jokainen kansakunta pyrkii omia vahvuuksiaan käyttämällä rakentamaan imperiuminsa uuden maan suurimmaksi ja voimakkaimmaksi. Imperial Settlers oli yksi vuoden 2014 odotetuimmista julkaisuista. Osoittautuuko Imperial Settlers kaiken hypen arvoiseksi?
Imperial Settlers on puolalaisen pelisuunnittelija Ignacy Trzewiczekin uusin luomus. Hänet tunnetaan erityisesti Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Islandin suunnittelijana, joka pitää tällä hetkellä sijaa 12 hallussaan Boardgamegeekin rankingissa. Imperial Settlers pohjautuu osittain suunnittelijan aikaisemman pelin 51st Staten toimintaperiaatteisiin.
Paketin sisältö
Imperial Settlers sisältää yhteensä 220 korttia, joista jokaiselle kansakunnalle on 30 omaa korttia sekä 84 yhteistä korttia. Tämän lisäksi jokaiselle kansalle löytyy oma pelilauta. Paketista löytyy myös yhteinen pelilauta sekä kasa resurssimerkkejä kuten puuta, ruokaa, kiveä ja työläisiä.
Puiset resurssimerkit on muotoiltu muistuttamaan edustamaansa resurssia joten tylsiä puukuutioita ei Imperial Settlersissä nähdä. Pelilaudat ovat tarpeeksi paksuja ja kortit on tehty hyvästä ja kestävästä materiaalista. Grafiikka on todella nättiä ja sarjakuvamaista, jossa on tyylille ominaista huumoria. Paketin sisältöön nähden 40€ on aika osuva hinta.
Pelin kulku
Jokainen pelaaja lähtee liikkeelle muutamalla satunnaisella kortilla sekä kansakunnasta riippuvalla resurssivarannolla. Omalla vuorollaan pelaaja voi pelata kortin kädestään, käyttää toimintorakennustaan tai vaihtaa työläisiä resursseihin. Kierros päättyy kun jokainen pelaaja on passannut. Peliä pelataan yhteensä viisi kierrosta ja eniten pisteitä kerännyt imperiumi kruunataan voittajaksi.
Kortteja voi pelata kahdella tavalla. Kortin voi pelata pöytään maksamalla rakennuskustannukset ja saada rakennuksesta pysyvää hyötyä. Vaihtoehtoisesti kortin voi ”polttaa”, jolloin kortti heitetään pois ja se tuottaa välittömästi resursseja.
Toisten pelaajien mailla voi käydä sabotointiretkellä heidän rakennuksiaan polttamassa, mutta se vaatii sotavoimia. Hyökkäyksen kohteeksi joutunut pelaaja voi käyttää poltetun rakennuksen raunioita hyödyksi, joten on mietittävä tarkkaan milloin ja mitä haluaa polttaa.
Kierroksen päätyttyä on aika luopua kaikista käyttämättä jääneistä resursseista. Jokainen pelaaja voi säilöä vain tiettyä, kansakunnastaan riippuvaa, resurssia kierrokselta toiselle. Kaikki muu menee hukkaan.
Imperial Settlers on syvällistä kortinlätkintää
Imperial Settlers on hauskan näköinen ja helposti pelattava korttipeli. Säännöt sisäistää helposti, mutta korttien ja resurssien kanssa pähkäily tuottaa alkuun päänvaivaa. Imperial Settlers on pohjimmiltaan toimivan koneiston rakentamista kansakunnan etuja ja käteen sattuvia kortteja käyttäen. Esimerkiksi barbaareilla voi rakentaa tehokkaan sotakoneiston, jolla poltetaan sekä omat, että vastustajan rakennukset ja kerätään näin voittopisteitä.
Alkupelissä ongelmana on resurssien hankkiminen. Rakennusvaihtoehtoja on paljon, mutta mitään ei saa rakennettua, jos ei polta jotakin rakennusta, jonka haluaisikin pelata… Loppupelissä resursseja kyllä riittää, mutta ne pitäisi saada muutettua tehokkaasti voittopisteiksi.
Imperial Settlersin yksi huonoista puolista on pelaajien välisen kanssakäymisen vähyys. Peli jää pääasiassa oman kansakunnan kanssa näpertelyksi muutamaa sabotointiretkeä lukuun ottamatta. Tästä syystä peli toimii myös yksinpelinä erillisiä mukana tulevia sääntöjä käyttäen. Imperial Settlers toimii parhaiten kahdella pelaajalla. Kolmella ja neljällä pelaajalla peli venyy pitkäksi ja turha odottelu omien vuorojen välillä lisääntyy liiaksi. Valintojen vaikeuden vuoksi osa pelaajista saattaa jäädä pohtimaan yksittäistä päätöstä liiankin kanssa.
Pelissä riittää uudelleenpelattavaa eri kansoja kokeillessa ja strategioita kehitellessä. Imperial Settlers on korttipeli, joten tuurilla on vaikutusta pelin lopputulokseen. Jos käteen ei millään satu muutamaa oman strategian ja kansakunnan avainkorteista, voi voiton tavoittelu olla pahimmillaan mahdotonta.
Imperial Settlers on oikein mainio ja helppo kaksinpeli, josta löytyy kuitenkin syvyyttä useiden iltojen ratoksi. Kaiken hypen arvoinen se ei kuitenkaan ole eikä sitä messiaspeliksi voi sanoa. Jos etsinnässä on hyvä kaksinpeli, joka ei ole säännöiltään liian raskas ja kestää tarvittaessa pari lisäpelaajaa niin Imperial Settlers on hyvä valinta.
-Kauniit grafiikat sekä kestävät ja toimivat komponentit eivät jätä juurikaan toivomisen varaa.
-Nelinpelinä liian pitkä.