Werewolf
Yksi legendaarisimmista partypeleistä on varmasti Werewolf eli Ihmissusi, joka taipuu niin rippileireille kuin sukujuhliinkin. Werewolfia on tehty useita erilaisia painoksia, joten tässä bloggauksessa esittelen ja arvostelen Werewolfia yleisellä tasolla.
Paketin sisältö
Werewolfista on on useita eri versioita, sekä kaupallisia, että omatekoisia. Yksinkertaisimmin pääsee pelaamaan kirjoittelemalla lapuille halutut roolit. Kaupalliset versiot tarjoavat hieman grafiikkaa, useita erilaisia rooleja, pelin säännöt ja ohjeita pelin tasapainottamiseksi.
Kaupallisista versioista suosituin on Ultimate Werewolf nimellä kulkeva laitos, jonka hinta on noin 17€. Rooleja tässä versiossa on yli 30 ja se tukee 5-68 pelaajaa. Toinen, noin 10€ maksava The Werewolves of Miller’s Hollow sisältää 9 eri roolia ja tukee 8-18 pelaajaa.
Kyläläisten ja ihmissusien lisäksi tarjolla on erilaisia roolikortteja, joita voi ottaa peliin mukaan tuomaan vaihtelua ja lisähaastetta. Muita roolikortteja voivat olla, pikkutyttö, metsästäjä, noita, sheriffi, cupido ja useat muut. Pelaajat voivat myös halutessaan keksiä uusia rooleja ja tämä onkin varsin suosittua Werewolfin harrastajapiireissä.
Pelin kulku
Ihmissudet saalistavat öisin ja murhaavat viattomia kyläläisiä. Uusi yö tuo aina mukanaan uuden uhrin. Kyläläiset yrittävät epätoivoisesti saada selville ketkä kyläläisistä ovat tekeytyneet hyviksiksi, vaikka oikeasti he ovat ”susia lampaan vaatteissa”.
Kyläläiset tarkkailevat toistensa käyttäytymistä, esittävät kysymyksiä ja halutessaan epäilevät toistensa viattomuutta. Muiden pelaajien epäilyn seurauksena kylässä tapahtuu äänestys. Äänestyksessä lynkataan epäiltyjä pelaajia. Mikäli kyläläinen hirtetään (ja poltetaan) hän tippuu pelistä ja yö saapuu kylään.
Yön aikana ihmissudet tekevät tehtävänsä ja kyläläinen tapetaan. Tässä tilanteessa luonnollisesti kyseinen kyläläinen tippuu pois pelistä. Seuraa aamu ja kyläläiset alkavat jälleen pohtimaan, ketkä ovat ihmissusia. Peli päättyy, kun kaikki ihmissudet tai kyläläiset on tapettu.
Werewolfin ehdottomia vahvuuksia ovat yksinkertaiset säännöt. Peliä pystyy pelaamaan älyttömän isolla porukalla eikä peli vaadi juurikaan alkuvalmisteluja, joten Werewolfia pystyy hyvin myös pelaamaan vaikka leiriolosuhteissa. Werewolf on hyvin muuntautumiskykyinen peli. Hahmokortteja voi vaihdella vapaasti pelaajien mieltymysten mukaan. Pelin sääntöjä on myös helppo muokata kyseiselle porukalle sopivaksi.
Werewolfin suurin miinus on pelistä pois tippuminen. On varsin tylsää tippua pelistä pois ensimmäisellä kierroksella kun peli voi tosiaan kestää sen 30 minuuttia. Werewolf tarvitsee myös tarinankertojan, joka vie tarinaa eteenpäin ja jakaa pelaajille puheenvuoroja. Hyvä tarinankertoja tuo peliin syvyyttä ja korostaa tematiikkaa. Androidille sekä Iphonelle on saatavissa sovellus, joka korvaa tarinankertojan. Itse olen pitänyt tästä mahdollisuudesta.
Pelin arvioitu kesto on 20-30 minuuttia. Mielestäni 30 minuuttiakin on pitkä aika yhteen peliin. Tästä syystä suosittelen lämpimästi, että päivien pituus sovitaan jo etukäteen. Mikäli näin ei tehdä on vaarana, että peli ei etene vaan alkaa pyörimään paikallaan. Pelin venyessä Werewolf alkaa turhauttamaan eikä enää palvele tarkoitustaan.
Werewolf on hermoja raastava seurapeli, jota jaksaa pelata yhä uudestaan
Kaikissa yhteistyöpeleissä on olemassa riski, että vahvat dominoivat persoonat vievät peliä eteenpäin eivätkä anna tilaa muille pelaajille. Tämä riski on toki myös olemassa Werewolfissa. Werewolfin onnistunut pelikokemus riippuukin hyvin vahvasti porukasta, jolla sitä pelataan. Parhaassa tapauksessa Werewolf on hermoja raastava seurapeli, jota jaksaa pelata yhä uudestaan.
Itseäni henkilökohtaisesti Werewolfissa ärsyttää se, että tavallisena kyläläisenä ollessa peli tuntuu ajoittain hyvin tuuripainotteiselta. Omat mahdollisuudet päätellä muiden pelaajien käyttäytymisen perusteella jotain on hakuammuntaa. Tästä syystä suosittelen mieluummin Avalonia, joka on paljon informatiivisempi peli, sillä siinä on “oikeaa” faktaa päätösten tueksi. Avalonista ei myöskään voi tippua kesken pois.
-Hyvä pelinkertoja saa hilattua tunnelman kattoon
-Ei suomenkielistä laitosta.
- Lautapeli joululahjaksi? – Parhaat joululahjat 2023 - 21.11.2022
- Arnak – Kadonneet Rauniot (Lost Ruins of Arnak) - 08.09.2022
- Pöydällä joulukalenteri 2019 - 26.11.2019
Oletko koskaan kokeillut pelata Werewolfia foorumilla? Siinä on paljon enemmän oikeaa taktikointia ja juonittelun makua, kun päivät ja yöt ovat pitempiä, ja toisten tekstejä pystyy lukemaan useamman kerran ja palaamaan edellisten päivien jutteluihin kun ensimmäinen susi on löydetty. Suosittelen kokeilemaan Kylässä: http://juonittelupelit.foorumi.eu/index.php