World of Yo-Ho – miten yhdistyy videopeli ja lautapeli?
World of Yo-Ho. Lautapelit. Digitalisaatio. Hurja muotisana, joka on saavuttanut lautapelikulttuurin. Ilmiö alkoi lautapelimaailmassa pelien kääntymisellä digitaaliseen muotoon: Carcassonne puhelimella ja Eclipse tabletilla. Tämä vaihe on pääasiassa onnistunut hyvin, monista lautapeleistä on saatu hyvinkin pelikelpoisia käännöksiä digilaitteille ja niitä on mukava mättää junassa tai muussa huonosti lautapelaamiseen soveltuvassa tilassa.
Vähitellen erilaiset lautapelien kanssa käytettävät apit yleistyivät. Esimerkiksi One Night Ultimate Werewolfiin on app, joka hoitaa pelin yö vaiheen kerronnan, joka vaatisi muuten yhdeltä pelaajalta hieman muistamista. Näillekin apeille on paikkansa, ja on pelejä, joiden osia pieni älypuhelin apu voisi nopeuttaa tai parantaa.
World of Yo-Ho
Uusin, varmasti vahvasti nouseva ilmiö on lautapelin ja digitaalisen pelin yhdistelmä. Yhtenä esimerkkinä tästä on IELLOn World of Yo-Ho. Pelissä jokainen kontrolloi pelilaudalla liikkuvaa merirosvolaivaa ja tarkoituksena on suorittaa eri satamista löytyviä, muuttuvia tehtäviä, kerätä omaisuutta ja taistella merellä muita pelaajia vastaan. Erityispiirteenä laivan virkaa pelilaudalla toimittavat älypuhelimet. Laudalla liikutaan puhelinta ruudusta toiseen siirtämällä. Satamissa asioidessa puhelin nostetaan pelilaudalta ja tehtävien valinta ja tarvikkeiden ostaminen suoritetaan salassa omalla puhelimella.
Pääsimme eilen kokeilemaan World of Yo-Ho:ta, vaikka oman Kickstarter rahoituksemme vedimmekin viime hetkillä pois. Peli oli sinänsä ihan kohtuullinen. Tietoja muiden tekemisistä pystyi urkkimaan satamista ja mereltä saattoi löytää merihirviöitä tai muuta yllättävää. Meritaisteluissa kanuunan kuulat lensivät tyylikkäästi älypuhelimen ruudulta toiselle ja pelin tapahtumat näkyivät oikeissa kohdissa lautaa kaikkien osallisten puhelinten ruuduilla. Merellä seilailu ja satamahommat olivat hieman Sid Meierin Pirates henkistä pyörimistä. Pelissä jäi miettimään sitä, että mitä pelilaudalla edes tekee? Kaiken olisi yhtä hyvin voinut toteuttaa täysin digitaalisesti. Fyysistä maailmaa hyödynnettiin ainoastaan siten, että pelilaudalta näki muiden laivojen sijainnin. Aika turha juttu.
Mitä hyvää digitaalisuus voisi lautapelimaailmaan tuoda?
Monikielisyys tulee varmasti lisääntymään. Jos pelissä tarvittavan tekstin saa pidettyä puhelimessa, on käännöstyön tekeminen huomattavasti halvempaa ja näin kannattavampaa. Pelissä olevat epätasapainoisuudet ja virheet on helpompi korjata jälkikäteen, kun ne saa päivitettyä jokaiseen appiin lennosta. Älypuhelimen avulla uudet pelaajat saattavat oppia pelin säännöt helpommin, jos ohjelma osaa kertoa oleellista informaatiota pelitilanteesta oikeaan aikaan. World of Yo-Ho:ssa tuli vastaan tilanne, jossa kimppuuni hyökkäsi toisen pelaajan alus. Tässä kohtaa peli olisi voinut kertoa minulle, minkälainen laiva minulla oli vastassa. Erityisesti sen, että juuri tähän laivaan eivät tykinkuulat pure. Suurena etuna lautapeli – videopeli yhdistelmässä on se, että tietokone- ja konsolipeleihin tottuneet ihmissielut saadaan kalastettua lähemmäs lautapelien loistokkuutta.
Huonoja puoliakin kuitenkin löytyy. Tietokonepuolelta tutut pelien kaatumiset, ohjelmointivirheet ja muu pieni kiva seuraa auttamatta mukana myös lautapeli puolelle. Ensimmäinen World of Yo-Ho pelimme päättyi siihen, että erään pelaajan vuorolla End turn painike katosi. Käynnistimme sovelluksen uudestaan, jolloin tallennustiedostomme ei enää toiminutkaan. Perus lautapeleissä ei tällaisista ongelmista tarvitse kärsiä. Lautapelaaminen on selkeästi sosiaalisempaa puuhaa kuin pleikkarin nakutus. Pakollinen älypuhelin jokaisen pelaajan kourassa varmastikin vie tätä yhteisen tekemisen tuntua pois lautapeleistäkin.
Potentiaalia tällä saralla olisi paljonkin. Toivottavasti digitaalisuutta lautapelimaailmassa osataan hyödyntää siten, että se tuo sekä lauta- että videopeleihin jotain uutta ja hyvää. World of Yo-Ho tuntui suurien ennakko-odotuksiemme jälkeen karvaalta pettymykseltä. Toivoin, että siinä olisi todella osattu yhdistää molempien maailmojen hyvät puolet. Nyt se oli kuitenkin keskinkertainen mobiilimoninpeli, jossa ei otettu edes kaikkea irti mobiiliformaatista tai peli-idean potentiaalista. Viimeisimpänä fiiliksenä jäi hieman rahastuksen maku, apista ja pelilaudasta ilman laatikkoa saatiin pyydettyä $35 + postit. Toivottavasti World of Yo-Ho on alkuvaiheen kankeutta tällä molempien maailmojen yhdistelyn saralla. Ehkä jo tänä vuonna nähdään onnistunut yhdistelmä.
Hyvä alustus appseista alkuun. Dice Towerin Tom Vasel hehkutti World of Yo-Hoa kovasti, mutta itselle heräsi epäilys, jonka mielipiteesi vahvisti. Tekniset ongelmat pilaavat todella nopeasti pelin kuin pelin, joka voisi muuten olla hyvä. Tuo lauta vaikuttaa kyllä itsestäni hyvältä jutulta, ilman sitä tämä olisi vain appsi appsien joukossa. Tietynlaisena porttipelinä “analogisiin peleihin” puhelimensa kanssa seukkaaville teineille oleville tämä voisi ehkä toimia ihan hyvin.
Katsoin Tom Vaselin videon ja oli kyllä aika suoraa hehkutusta. Aika kauaksi jäi oma fiilis kyllä tuosta. Pelilaudasta jäi sellainen fiilis, että kun nyt päätettiin tätä yhdistelmää koittaa niin olisi se voitu tehdä kunnollakin. Mahdollisuuksia tässä ideassa olisi nimittäin ollut paljon. Perus mobiilipelistä tuo kyllä laudan ansiosta eroaa ja onhan se ihan hauskan näköistä kikkailua, kun alla oleva lauta näkyy puhelimenkin näytöllä.