peli-illan suunnittelu
| |

Joulukalenterin luukku 21: Peli-illan suunnittelu tehtävän äänestys

31 Shares

[EDIT 23.12.16: Tulokset julkistettu! Peukuilla ilmoitettu äänimäärä. Kaksi peukkua oikeutti pistesijoille!]

peli-illan suunnittelu

Luukussa 20 tehtävänä oli suunnitella kolme erilaista peli-iltaa annetuilla kriteereillä. Nyt on aika äänestää illoista parhaat! Valitse joka illasta mielestäsi paras vastaus. Kirjoita sivun ala-laidan laatikkoon vastauksesi sekä nimesi. Jokainen äänestäjä palkitaan yhdellä pisteellä. Omaa vastaustaan ei saa äänestää ja vain joulukalenteriin aiemmin osallistuneilla on äänioikeus.

 

Ensimmäinen ilta:

Viisi hyvää ystävääsi on tulossa kylään. Illan kestoksi on suunniteltu noin neljä tuntia. Muut ystäväsi ovat kalunneet peruspelejä kyllästymiseen asti ja ovat raskaampienkin pelien ystäviä, mutta yksi pelaajista ei ole oikeastaan lautapelejä ennen pelannut, vaikka innokas onkin.
  1.  Ensimmäinen peli-ilta: Zombicide: Black Plague. Perustelut : Peli soveltuu kuudelle pelaajalle ja on yhteistyöpeli, jossa kokeneemmat pelaajat voivat auttaa sellaista, joka ei ole lautapelejä ennen pelannut. Eri skenaariot ja muokattava pelilauta tarjoavat pelattavaa myös kokeneemmille pelaajille ja epäilenpä, että kaverini eivät ole tätä pelanneet, vaikka harrastajia ovatkin. Sääntöjen opettelu ja pelin kesto on sopiva neljään tuntiin. Ja zombi-teema on sopinut kavereilleni aina hyvin. ??
  2. Elder Sign & Chez geek. Helppoja peruspelejä joista ensimmäistä pelataan yhdessä, joten ei pelkoa epäonnistumisesta. Myöskään Chez ei ole liian vakava, vaan hyvää ajantappoa.
  3. Aloitamme peli-illan uudella Love letterin premium versiolla, johon mahtuu enemmän pelaajia kuin tavalliseen Love lettteriin. Siinä on myös uusia rooleja konkareille, joten heilläkin pysyy mielenkiinto yllä. Jatkamme Shadows over Camelotilla, jota kukaan ei ole pitkiin aikoihin pelannut, ja uusi pelaaja innostuu teemasta. Hän jopa onnistuu huijaamaan meitä kaikkia ja voittaa. Aloittelijan tuuria varmaan. Seuraavaksi 7 wonders kahdella lisäosalla. Aloittelija on aluksi ymmällään, mutta pääsee vihdoin jyvälle hommasta ja on innoissaan ja vaatii toisen pelin heti perään. Lopetamme illan The Resistancella, niin kuin monesti ennenkin.
  4. Dead Of Winter, Hieman raskaampi yhteistyöpeli tuo haastetta myös kokeneille pelaajille, mutta ei ole ylivoimainen uusillekaan lautapelien ystäville. Skenaariota ehditään neljässä tunnissa pelaamaan pari lyhyttä helposti. Tämä antaa myös mahdollisuuden tutustua peliin ensimmäisellä kerralla. Yhteistyöelementti takaa myös sen, ettei uusikaan pelaaja jää kokeneiden jyräämäksi, vaan kaikki seikkailevat yhdessä mukavan illan loppuun.???
  5. Ehdottaisin peleiksi Mysteriumia, koska se sopii erinomaisesti heillekin jotka eivät ole juuri lautapeleihin koskeneet ja peli tarjoaa kuitenkin mukavasti haastetta kokeneillekin pelaajille ja mekaniikka ei silti ole liian vaikea hahmottaa. Toinen peli voisi olla Concept, johon pätee oikeastaan samat syyt kuin Mysteriumiinkin ja Conceptissa ei ole ennalta määrättyä voittoehtoa, joten yksi peli voi kestää juuri niin pitkään kuin pelaajat haluavat.
  6. Tässä kuitenkin lähtisin liikkeelle Dixitistä, jolloin iltaan jää myös muuta tehtävää, sekä mukaan tullut ummikko ei koe itseään niin ulkopuoliseksi, kun ei osaa vaadittavia sääntöjä ja strategioita. Neljän tunnin aikaraja sopinee hardcore pelaajille, mutta omapelityylini on enemmän keskusteleva, jolloin co-op pelit kuten Arkham Horror voi jättää väliin. ?
  7. Eldritch Horror – Kuudelle pelaajalle soveltuva peli, joka ei co-op luonteensa vuoksi laita nyyppää vääntämään veteraaneja vastaan. Säännöt ei liian monimutkaisia opittavaksi, mutta kovan linjan konkareillekkin riittää näperreltävää. Neljä tuntia on jotakuinkin yhden pelin kesto. ?????
  8. Erinomainen kuuden pelaajan peli on Caverna. Peli on keskitasoa raskaampi mutta ei niin vaikea etteikö sitä voisi aloittelijalle opettaa. Varsinkin jos innokkuutta on niin pelimekaniikkojen pitäisi aueta helposti. Peli kestää porukasta riippuen noin kolme tuntia, ja sääntöselitykset ja setup + siivous yhteensä alle tunnin, jolloin Caverna mahtuu hyvin illan ohjelmaksi. ?
  9. Ilta aloitetaan pelaamalla erä Mysteriumia, joka yhteistyöpelinä on hyvä tapa ottaa uusi pelaaja mukaan lautapelien maailmaan. Innokas tulokas istutetaan tietysti heti kummituksen rooliin, jolloin me muutkin saamme pitkästä aikaa hieman uutuuden viehätystä peliin, kun aivan samat vihjeet eivät enää kierrä. Illan pääpelinä (ja muiden odottamana raskaanpana pelinä) pöydälle päätyy uuden Star Wars-elokuvan innoittamana tietenkin scifi-aiheinen peli, eli hyvin kuudelle pelaajalle skaalautuva Eclipse. Kokeneena pelaajana en pelkää ottaa uutta pelaajaa mukaan, sillä eihän peli ole edes kovin työläs opettaa. Pelissä on kaiken lisäksi sopivasti tuuria mukana uuden pelaajan mukaan ottamiseksi. Eclipsen pelaamiseen on varattu koko loppu ilta aikaa, mutta optimistisena isäntänä olen tietenkin varannut valmiiksi sivuun pari peliä, joita voidaan vielä lopuksi pelata, jos aikaa jää. Tällä kertaa nämä pelit ovat Camel Cup ja Codenames. ??
  10. Jaahas. Tänään ois taas kavereita tulossa kylään vähän pelailemaan. Mukana on myös innokas noviisi… no… ei se mitään… siis ihan hyvä. Iltahan kannattaa aloitaa helpolla ja nopealla fillerillä kahvi- ja teekupposen ääressä. TOC TOC WOODMAN toimii mainiosti rempseänä avauspelinä. Puunrungon naksuttelun ja kaarnoja keräilyn jälkeen päästään aloittamaan eeppinen ihmeiden rakentelu 7 WONDERS:n tahtiin. Uusi kaverikin pääsee nopeasti mukaan, kun sääntöjä ei ole maan mahdottomasti. Aikaa on sen verran hyvin, että otetaan vielä peliin mukaan mainiot 7 Wonders expansionit: Leaders ja/tai Cities pelaajien innostuksen mukaan. Molemmat lisurit tuovat mukavasti väriä peliin lisäämättä kuitenkaan paljon sääntöjä. Lisurit pitävät yllä myös mielenkiintoa varsinkin jos 7 wonder on osalle jo ennestään tuttu peli. ?
  11. Kuuden hengen peliksi pöydälle lätkäistään Power Grid: johan löytyy raskautta ja haastavuutta laskennallisten toimitusten muodossa peruspeleihin kyllästyneille. Innokas noviisikin pääsee nopeasti jyvälle voimaloiden huutokauppaamisesta, polttoaineen ostamisesta, generaattoreiden rakentamisesta ja niiden sähköistämisestä. Lisäksi peli on näyttävimmillään kuudella pelattaessa, joten tiukkaa vääntöä on varmasti luvassa nelituntisen ajan. ???
  12. Lords of waterdeep+scoundrels of skullport lisäosa, Lords of waterdeep on helppo oppia uudenkin pelaajan ja omassa pelaaja piirissä myös aktiivi lautapelaajat tykkäävät sitä pelata. Lisäosa mahdollistaa 6. pelaajan. Toiseksi illan peliksi valitsisin citadels korttipelin se on mielestäni myöskin helppo oppia uuden pelaajan mutta mukavan taktinen ja jaksaa kiinnostaa enemmänkin pelanneita.
  13. Lämmittelypeliksi ottaisin Among the Starsin, koska se on sopivan kepeä, mutta kuitenkin riittää pureskeltavaa raskaampienkin pelien ystäville. Pelin oppii nopeasti ja pelin tiimellyksessä on myös helppo opettaa uutta pelaajaa tekemään hyviä ratkaisuja, jos hän niin haluaa. Yhden Among the Starsin jälkeen pitäisi jäädä noin kolme tuntia aikaa, joten löisin kovat piippuun ja Eldritch Horrorin tulille. Yhteistyöpelit on hyvä ratkaisu pelaajille, jotka haluavat nähdä mitä lautapelaaminen on, koska sääntöjä ei tarvitse opetella niin paljoa oman pään sisällä vaan muilta pelaajilta saa kysyä sääntöapua ja pelivinkkejä mielin määrin. Eldritch Horror on raskas peli, mutta yksittäisten pelaajien toiminnot ovat aika selkeitä ja pelin pääpaino on kuitenkin tarinankerronnalla.
  14. Steampunk rally. Peli on monelle varmasti uusi tuttavuus. Pelin eteneminen on parin kierroksen jälkeen varsin loogista, joten noviisikin pääsee helposti mukaan. Kilpaa ajaminen on sitä suurempaa hupia, mitä enemmän on pelaajia! ?
  15. TransEuropa/America (helppo aloitus/lopetuspeli, joka toimii hyvin eri pelaajamäärillä) + Power Grid (säännöt periaatteessa helpot, joten sopii aloittelevallekin, tarjoaa kuitenkin strategisia haasteita kokeneemmillekin. Ehdotetuissa peleissä voi pelata halutessaan samalla mantereella. Kun vielä tarjottavat valitaan oikein, saa tästä mukavan teemaillan!)
  16. Valinta olisi coop-peli, jolloin tasoero ei haittaa, tässä tapauksessa Zombicide voisi olla sopiva. Valitun kampanjan kestosta riippuen filleriksi Room 25. ??
  17. World of Warcraft – The board game. Kuudella saadaan kunnon seikkailumeininki päälle, nippulaa ja nappulaa sekä hahmon kehittämistä löytyy runsaasti raskaampaan makuun. Uusi tulokas sopii mukaan mainiosti, sillä peli pelataan kolmen hengen tiimeissä ja kaksi muuta voivat avustaa tarvittaessa. ?
  18. Ystävät pitävät scifistä. Yksi yhden illan peli. Yhteistyöelementti helpottamaan kokemattoman pelaajan mukana oloa. Mahdollisesti kohdalle osuva petturirooli peittynee kokemattomuuden alle. Battlestar Galactica.
  19. Neljän tunnin aikaraja rajaa pois osan peleistä, joten kaivaisin esille Dead of Winterin, jota ehtisi kokeilemaan parikin kierrosta halutessaan. Elävältä syödyksi tulemisen uhka ja yhtenä tiiminä taistelu eläviä kuolleita vastaan saa niin kokeneetkin pelaajat, kuin noviisit innostumaan. Lisäksi, koska tavoitteena on työskennellä yhdessä, saa aloittelijakin hyvän kokemuksen toisten auttaessa ja neuvoessa, mitä milloinkin kannattaisi tehdä. Toki Dead of Winter antaa lisää jännitystä mahdollisen selkäänpuukottajan uhalla.
  20. Koska yksi pelaaja viidestä ei ole niin kokenut peleissä, en valitsisi pelejä, jossa kokemus vaikuttaa, ainakaan paljoa. Vaihtoehtoisesti yhteistyöpeli, jolla lähtisin itse liikenteeseen. Yhteistyöpeleissä kokeneemmat pelaajat voi auttaa päätöksenteossa ja tämä tarjoaa uudelle pelaajalle oppimistilanteita. Yhteistyö(semiyhteistyö?) peliksi valitsisin Mansions of Madness 2nd edition ja siitä ensimmäisen scenarion. Peli itsessään, vaikka kuulostaakin raskaalta, on pitkälti tarinan elämistä porukalla ja pelimekaniikat ovat riittävän yksinkertaisia. Vanhoille konkareille peli toisi uutta sovellusavustetulla pelimekaniikalla, missä peliä ohjaa tietokone, joka toimii samalla tarinankertojana. Peli veisi illasta arviolta 2-2½h mukaan lukien sääntöjen läpikäymisen. Loppuaika kuluisi Dale of Merchants 1 & 2 parissa, joka on (ennen kaikkea suomalainen!) nopeatempoinen pakanrakennuspeli. Pelin genre on yleinen, joten sen opettaminen uudelle tulokkaalle on sopivaa. Vanhoille konkareille peli olisi mahdollisesti täysin uusi, tai vähintään uudehko, sillä Dale of Merchants 2 saapui kickstarttia backanneille muutama kuukausi sitten tänä syksynä. ???

Toinen ilta:

Olette ensi viikonloppuna viettämässä iltaa hieman isommassa kaveriporukassa, 8 kaveria tulossa sinun ja kumppanisi lisäksi. Ilta kestää noin klo 18-02. Peleistä ei ole ollut puhetta, mutta kyllähän sitä nyt vähän pitää pelata. Peruslautapelaajia koko porukka, mutta kumppaniasi tuntuu hieman ahdistavan julkisen nolautumisen mahdollisuus etkä häntä haluaisi loukata.
  1. 7 wonders, carcassonne ja tribond. Kevyttä strategiaa, jossa ei liian veren maku suussa. Loppuun tai alkuun tribond keventämään tunnelmaa. ?
  2. Toinen peli-ilta: Flick’em Up. Perustelut: Hauska ja sopivan kevyt peli, jossa useammat pelaajat voivat pelata kahdessa tiimissä. Sopii kaiken ikäisille sukupuoleen katsomatta (vaikka länkkäriteemasta onkin kyse). Säännöt ovat helpot ja nopeat käydä läpi suuren peliporukan kanssa. Tässä pelissä ei tarvitse olla tietoviisas tai hardcore-pelaaja. Kaikki osaa nepata ja peli ei ole liian vakava, vaikka neppaukset eivät aina osuisikaan. Illan pikkutunneilla tärkeintä ei ole voitto, vaan se että nauru raikaa. Partypeli!
  3. 6 nimmt! + Tiedolla tai Tuurilla + Saboteur (kaikki vetävät jopa 10 henkeä, kevyitä ja suhteellisen nopeita pelejä. Hauskaa pitäisi riittää, eikä kenenkään tarvitse pelätä nolatuksi tulemista, koska eivät ole mitään “hassuja” partypelejä!) ??
  4. 8 peruspelaajaa kuulostaa siltä, että mun pitää taas järjestää perinteiset hienomotoriikka-olympialaiset. Lajeina Terror in Meeple City, Rhino Hero, Loopin’ Louie ja top4 taistelee kullasta heitä sikaa -pelillä. Kahdeksan pelaajaa tietenkin tarkoittaa sitä, että kaikki ei voi pelata samaa peliä, mutta porukka jakautuu kivasti neljän ryhmiin näille peleille. Kaikki on hauskuuttavia pelejä, mutta missään näistä ei mielestäni laiteta ketään suoraan valokiilaan. Terrorissa ehkä vähän, mutta siinäkin voi pelata “varmasti”, jos hävettää pelata huonosti.
  5. Alkuillasta, kun ajatus vielä kulkee, voidaan seurustelun lomassa ottaa muutama kierros The Resistancea (sekä perus, että Avalon), saadaan kaikki toivottavasti nauramaan. Kun ilta etenee, on aika pitää pieni rakennussessio, ja koota hienoin mahdollinen Pitch Car rata välillä keittiö – olohuone. Autojen flikkailua ei hirveästi häiritse muut samanaikaiset aktiviteetit, kuten musiikki ja sipsit, ja hieman juopuneet kuljettajat tuovat radalle sopivan lisähaasteen. ?
  6. Black Stories, Ricochet Robots, Concept ja Panic Lab (mukaan myös Restiance: Avalon) – Neljä peliä jotka a) toimivat näin isolla porukalla ilman kikkailua (myös Board Game Geek-yhteisön suositusten perusteella ja b) minimoivat julkisen nolautumisen mahdollisuuden: on hankala päästä pilaamaan kenenkään muun peliä, tai tekemään jotain tyhmää. Pelien teemoista ja mekaniikoista löytyy vaihtelua kattamaan kahdeksan tuntia erilaisia preferenssejä. Loppuillaksi voi pakata mukaan myös mafiapelien parhaimmistoa vaikkapa Restance: Avalonin muodossa, jos kumppanin hermostuneisuus saadaan alkuillasta edellä mainituilla (tai alkoholilla) laskemaan.
  7. Captain Sonar. Rennon illan ollessa kyseessä porukka halunnee pelien lisäksi syödä ja muutenkin hengata, joten lyhyet, kiivastunnelmaiset ajojahdit sukellusveneellä antavat energiaa ja puheenaihetta. Ensimmäinen kierros voidaan vetää surutta kymmenellä ja kun porukka osaa ja Kulta lämpiää meiningille, niin kahdeksan on varmasti sopiva määrä, sillä osa ei jaksa kuitenkaan pelata joka pelissä ja pelin seuraaminenkin on jännittävää. ???
  8. Dead last. Mafiaelokuvien tiivistunnelmainen loppukohtaus: keikka on tehty, saalis pitäisi jakaa, kaikilla on aseet… Peli on todella hauska ja sosiaalinen, mutta kukaan ei ole erityisesti valokeilassa. Paitsi jos menee ja voittaa, silloin saa ansaitusti aplodit.
  9. Huhupuheita on erittäin viihdyttävä ja varmasti jokaisen opittavissa , tätä pelatessa unohtuu yleensä pisteidenlaskukin, ja tätä pelatessa on varmasti jokaisella hauskaa, toiseksi illan peliksi valitsisin Bang the dice game. Se on mielestäni parempi kuin korttiversio ja tätä pelatessa ei tarvitse stressata osaako pelata tai tekeekö vääriä valintoja koska nopat määrittävät paljon peliä ja muutenkin peli on jokseenkin kaaottinen hyvässä mielessä. ?
  10. Illanviettoon on saapunut kuusi kahdeksasta , ja pelaamme erän Mysteriumia odotellessa. Kaksi mattimyöhästä saapuvat ja alkavat rakentaa mieletöntä Pitchcar-rataa. Sitä pelaammelin hyvän tovin, aina vain hulluimmilla radoilla. Kokeilemme 7 Wondersin tiimipeliversiota, se on kaikille uusi kokemus. Ruokailun jälkeen keskitymme rakentelemaan kaupunkeja Between tuo citiesissä, ja illan hämärtyessä päädymme pelaamaan Rhino hero:ta sinä vaiheessa kun osa jo torkkuu sohvalla. ???
  11. Ilta alkaa hyvästi ja mukavasti leppoisalla, mutta toimivalla fillerillä “6 nimmt”. Kortteja lätkitään yhtä-aikaa pöytään ja jokainen tulee varmasti korjaamaan miinuspotteja pöydältä. Lisäksi koko porukka mahtuu peliin mukaan. Revanssihalut syttyvät, joten uusintaerähän se on todennäköisesti myös edessä. Hauskaa ja hazardia. Seuraavaksi nostetaan pöydälle hyväksi havaittu Mysterium, jossa tehdään arvaajista kahden hengen meediojoukkueita ja yhdestä kummitus. Tunnelmalliset ja kauniit komponentit takaavat varman viihtymisen ja pareittain pelattaessa pääsee jo vähän paremmin neuvottelemaan vastausvaihtoehdoista. Lisäksi pelin päättävä kierros saa varmasti keskusteluja ja pähkäilyjä kirvoitettua, 3:n kortin seteistä kun löytyy loppupeleissä kaikista ne sopivat vihjeet, jotka sopivat kummituksen viimeisiin vihjenäkyihin… Pöydän kulmalle on myös ajettu Aliaksen mykkä, mutta visuaalinen serkku, Concept, johon kaikki mahtuvat mukaan. Kymmenellä hengellä luulisi jo “Painua sinne, missä pippuri kasvaa”-sanontakin kohtuu ajassa selvitettyä. Loppu-illasta tunnelma saattaa olla jo aika väsynyt, mutta hilpeä, joten on aika kaivaa ns. “pöljät” pelit laukkujen uumenista: Looping Louie, Coco Loco, Toc Toc Woodman ja Time’s Up pistetään tarjolle ja vaikka peleihin eivät kaikki yhtä aikaa mahdukaan, on jo sivusta seuraaminen kuin komediaa katsoisi. Lisäksi Huhupuheita toimii aina ja mitä huonompia piirtäjiä porukkaan on sattunut, sitä varmemmin peli viihtyy pöydällä ja uusintaerät seuraavat toisiaan. ????
  12. Ilta on pitkä, joten ei kannata valita mitään pitkäkestoista peliä. Mieluummin sellaisia, jotka eivät kestä kauaa ja jotka toimivat vaikka kaikki eivät yhtä aikaa haluaisi pelata. Siksipä illan ohjelmaksi valitaan Codenames sekä Resistance: Avalon. Varsinkin Codenames on sellainen, jossa itseään tuskin saa nolattua ainakaan pelimekaniikkojen puolesta, ja joukkuepelinä se sopii hyvin isoillekin ryhmille. Resistance taas ei ole parhaimmillaan kymmenellä, mutta toki vielä mainio peli. Tässäkään ei itseään tarvitse nolata, mutta keskusteluun olisi kuitenkin hyvä osallistua. Molemmat valinnat ovat lyhyitä pelejä joten aikaa jää muullekin, mutta molempien pelien uudelleenpelaamisarvo on korkea, joten halutessaan niitä voi pelata vaikka koko illan.?
  13. Ilta voisi koostua useammasta party-pelistä, eli pöydälle päätyisivät vuorotellen Concept, Huhupuheita ja Codenames. Tiimipeliä ja muuten vain hauskaa, jolloin nolot tilanteet vältetään. ??
  14. Koska ilta on pitkä, eikä pääpainon ole tarkoitus olla varsinaisesti peleissä itsessään, tarvitaan pikkunäppäriä ”fillereitä”, joihin ei ehdi kyllästyä ja jotka jättävät tilaa seurustelulle. Illan voisi aloittaa nopeasti pelattavalla One Night Ultimate Werewolf -pelillä, jossa jokainen pääsee olemaan aktiivinen ja aiheuttamaan hämmennystä varmasti. Peli on nopea oppia ja pienessäkin ajassa sitä ehtii ottaa useamman erän. Seuraavaksi halukkaiden kanssa voisi pelata loistavasti eri pelaajamäärillä toimivaan Saboteuria, joten ei ole edes väliä, jos kaikki eivät halua peliä pelata. Loppuillasta kun puolisokin on varmasti rentoutunut, kenties muutaman juoman ansiosta, esiin otetaan Cards Against Humanity, sillä mitä väsyneemmäksi ihmiset tulevat, sitä paremmat naurut korttien härskeistä ja tabuja rikkovista vastauksista saa aikaiseksi. ?
  15. Kun tarkoitus on pelata vain vähän ja enemmänkin viettää iltaa ja yksi pelaajista on neurootikko, niin oikeasti iltaa ei pitäisi viettää ollenkaan. 6 Nimmt! sopii kuitenkin tällaiselle isolle porukalle ja ei sisällä selkäänpuukotusta/juonittelua, kuten Werewolf tai The Resistance: Avalon. ?
  16. Pidempi ja vapaamuotoisempi illanvietto edessä, joten valmiin ohjelman sijaan otan esille muutamia pelejä, joiden parissa voidaan illan mittaan, vieraiden toiveiden mukaan, viihtyä niin, että kaikilla on toivottavasti hauskaa, eikä touhu mene liian vakavaksi kilpailemiseksi, jätän kumppanini pyynnöstä lisäksi pois laskuista pahinta nolostuttamista aiheuttavat pelit. Illan kirjastoon valikoituu ensimmäisenä Concept, jonka parissa voidaan hyvin viettää aikaa ja unohtaa pisteiden laskeminen kokonaan. Yksin nolostumisen pelko unohtuu varmasti peleillä, joissa voidaan jakautua joukkueisiin, valitsemalla uutukaiset Trivial Pursuit 2000-luku ja Tension ei pitäisi olla edes sitä pelkoa, että joku osaisi kaikki vastaukset ulkoa, eikä uusimmassa Trivialissa tarvitse edes itse tietää kaikkea pärjätäkseen. Pelikirjaston täydennän vielä Dixit Odysseylla ja The Resistancella, jotka venyvät mukavasti kymmenellekin pelaajalle, eikä kenenkään tarvitse jäädä sivuun.
  17. Pieni kämppä tupaten täynnä kisahenkisiä meeplen näplääjiä. Kuten arvata saattaa, taitaa iso osa illasta mennä taas pelaillessa. Ilta on aluillaan ja vaivihkaan kaivan esiin DONKI(Who’s the Ass?)-kortit. Tästä pelistä riittää hupia useaksikkin kierrokseksi samalla kun korttien jaon tuurielementti pitää peliä tasaisen epätasaisena. Pieni tauko ja porukan jako kahteen agettiryhmittymään. Luvassa olisi Vlaadan viime vuoden koodinpurkupähkinä CODENAMES. Isolla porukalla pääsee lyömään “viisaat” päät yhteen ja luomaan hurjia teorioita arvuuttajan mielenmaailmasta. Samalla osa pelaajista voi kulkea mukana hieman kevyemmällä panostuksella, jolloin homma ei pääse äitymään liian vakavaksi ja raskaaksi. Myöhäisilta laittaa peliporukkaa hieman tonttumaisen kujeilevaksi, jolloin looginen valinta lienee SABOTEUR. Roolijaon jälkeen aareenmetsästys alkakoon. Salaiset, jopa vaihtuvat, roolitukset, muuttuva luolasto, leikkimielinen sabotointi ja yhdessä väsyneenä toilailu takaavat hyvät naurut ja naapurien häirinnät orastavassa yössä. ??
  18. Temaattisempi partypeli – Ladies & Gentlemen. Bluffausta – The Resistance. Näppäryyttä – Flick ‘em Up! Kolme erityyppistä peliä, joista valita tunnelman mukaan tai pelata kaikkia. Kaikki nämä pelit syövät 10 pelaajaa kerrallaan eikä niitä pelatessa tarvitse hävetä.
  19. Toisin illanviettoon mukaan pelit Cards Against Humanity ja Secret Hitler, koska molemmissa peleissä on sen verran “tyhmää” huumoria, mikä aika varmasti naurattaa aivan kaikkia varsinaisesti nolaamatta ketään.
  20. Viikonlopun illanistujaiset extemporepelailuilla pitää varmaan fokuksen seurassa ja kuulumisten vaihdossa. Tämän takia koko 8h aikaa ei tarvitse kattaa peleillä, mutta sen sijaan tarjota sopivat vaihtoehdot, joista kaikki nauttivat ja halutessaan voi jopa jättää kierroksen välistä. Pelikokoonpano olisi seuraava: Dixit Odyssey – Mielenkiintoisten kuvien arvailuja hauskoilla vihjeillä. Peli antaa taatusti hyvät naurut porukalle. Ca$h ’n Guns – Vähän aktiivisempaa menoa rötöstelyteemalla. Peli on huikea partypeli koska sen mukana tulee vaahtomuoviset aseet, joilla osoitellaan ympäri pöytää. 10:llä henkilöllä pelin saa toimimaan lisäosilla tai kahdella kappaleella peruspeliä. Codenames – Paljon puhuttu partypeli, joka vetää paljon porukkaa. Kaksi joukkuetta, kummaltakin yksi vihjeidenkertoja ja joukkueet kilpaa koittaa arvailla oman joukkueensa sanoja. Ricochet Robot – Peli, jonka voi vain läväyttää pöydälle ja halutessaan voi miettiä ratkaisuja tilanteeseen. Kyseessä on pulmapeli, missä yritetään keksiä reitti mahdollisimman vähillä siirroilla maaliin. Pelaajilla ei ole omia nappuloita vaan kaikki laudalla on ”yhteisessä käytössä”. Concept – Aliaksen tyylinen peli, missä pelaajat muodostavat 2 hengen joukkueita ja vuorottain joukkueina koittavat visuaalisilla vihjeillä saada jonkun toisen tiimin arvaamaan oikein. Syy miksi tämä toimii tässä tilanteessa yli Aliaksen on se, että koskaan ei ole yksin selittämässä tai arvaamassa jolloin julkisen nolautumisen riski ei kohdistu yksilöön ollenkaan vain koko porukkaan tasapuolisesti. ????

 

Kolmas ilta:

Pariskuntailta. Lautapelit. Muutama tunti aikaa. Sinulla on punavihersokeus, joten kaikki pelit eivät käy. Lisäksi ystäväpariskunnan toinen osapuoli ei hallitse englantia kovinkaan hyvin eikä jaksa keskittyä pitkiin sääntöselityksiin. Mitä pelataan?
  1. Kolmas peli-ilta: Castles of Mad King Ludvig. Perustelut: Melko harmaat komponentit, jotka helpottavat pelaamista, kun tuo punavihersokeus on vaivannut minua syntymästäni asti. Säännöt ovat suhteellisen yksinkertaiset ja juuri tullut suomenkielinen painos ja vuoden 2016 strategiapeli -palkinto lisäävät selvästi vieraissani mielenkiintoa. Kun vielä laatikko lupaa 90 minuutin kestoa pelille neljällä pelaajalla, niin kaikki alkaa olla valmista mukavaa peli-iltaa varten. Ja kukapa ei haluaisi rakentaa itselleen hauskaa linnaa! ??
  2. Zombie dice. Väreillä ei niin suurta merkitystä. Nopeaa ja yksinkertaista
  3. Aloitamme illan eräillä Colorettoa. Korttien taustat on jokaisessa värissä erilaiset, värisokean pelastus! Helpot säännöt menee hyvin perille ja kaikilla on kivaa. Jatkamme sen jälkeen Team Asia menolippuun, tässäkin kortit ovat merkitty symbolein, joten olen pelastettu jälleen. Jatkamme vielä Genialin parissa, jossa koen tappion ensimmäistä kertaa vuosiin. Suuttuneena tästä ehdotan yhteystyöpeliä Hanabi, joten ainakin häviämme yhdessä jos häviämme. ?
  4. Carcassonne ja Smallworld. Molemmissa säännöt onnistuu käymään nopeasti läpi, pelit ovat kielivapaita (Smallworldissä joku voi aina uuden rodun ja erityiskyvyn ilmestyessä kertoa mitä se tekee) ja omalla tavallaan molemmissa on myös sopivasti syvyyttä ja letkeyttä. Itse pelaan luonnollisesti Carcassonnea keltaisella, jotta erotan omat nappulani vihreästä taustasta, ehkä silti lätkäsen possuni punaisen peltoon, mutta aina ei voi voittaa 😉 ?
  5. Dominion: peli on julkaistu suomenkielisenä se on nopea ja erittäin helppo oppia, small world: peli on oma henkilökohtainen suosikkini joten oli ehkä pakko saada se listaan mutta mielestäni se on helppo opettaa myös henkilölle joka ei niin hirveän hyvin englantia ymmärrä. Peli on mukaansatempaava ja nopea oppia.
  6. Ensiksi Noa. Yksinkertainen, helpot säännöt, mutta hyvinkin syvä. Noa asettaa aivot hyvään pelitilaan. Seuraavaksi Castles of Mad King Ludwig. Laattojen asettelusta ja rakentelusta pitävät kaikki, eikä tämäkään peli ole monimutkainen. Lopuksi, jos on aikaa, pelataan Codenames Picturesia. Kuvaversio on edeltäjäänsä yksinkertaisempi pelata, kun ei tarvitse lukea. Nopea peli, joka vaatii jälleen erilaista tapaa ajatella. Näitä kolmea pelaa värisokeakin. ????
  7. Escape: The Curse of the Temple, Codenames (suomiversio), Tokaido – Ei pitkiä sääntöselityksiä tai luettavaa (ylipäätänsä, lontooksi ei ollenkaan). Värisokealle ei pitäisi tuottaa ongelmia, kunhan Escapessa ei käytetä sekä vihreää, että punaista meepleä. Neljälle pelaajalle erinomaisesti sopivia pelejä, joissa erilaisia mekaniikkoja ja teemoja eri makuihin. Kerran kaikkia pelaamalla kaksia tuntia on jotakuinkin kasassa. ?
  8. Illan aikana olisi hyvä pelata jotain kevyttä ja ainakin jotain, missä yhdessä yritetään pärjätä pahaa, pahaa maailmaa vastaan. Tähän Forbidden island/Salaisuuksien saari toimisi hyvin lämmittelypelinä. Erittäin nopea oppia ja pelata, ja koska jokainen pyrkii työskentelemään yhdessä, ei tarvitse pelätä kummankaan pariskunnan välirikkoa ainakaan pelin takia. Toisena pelinä voisi toimia ihanan kaunis tarinankerrontapeli Dixit, jossa pointtina lähinnä on tunteen välittäminen, eikä toisten selkään puukotus tai juoniminen, joten toisen sohvalla nukkumiselta pitäisi tämänkin pelin jälkeen välttyä. ?
  9. Kun puolisoni on jälleen kerran toiveistani välittämättä päättänyt kutsua tuttavapariskunnan viettämään meille lautapeli-iltaa, päätän ottaa riskin ja vastusteluista huolimatta ilmoitan ostavani iltaa varteen pitkään himoitsemani Pandemic Legacy: Season 1 -pelin. ”Sehän on englannin kielinen, ei Pirjo-Sirkka ikinä suostu sitä pelaamaan!” ”Rakas, se on yhteistyöpeli, voimme suomentaa kaikki osat hänelle, teen sen vaikka itse yksin jos tämä on siitä kiinni.” ”Tuskin Pirjo-Sirkka edes jaksaa uutta peliä opetella, eikö vaan voitaisi pelata taas Menolippua, meillä oli viimeksikin niin hauskaa?” ”Kulta, tämä ei ole vaikea peli, olen sitä paitsi pelannut alkuperäistä Pandemiaa, joten käytännössä osaan jo säännöt valmiiksi. Sikäli kun kaikki menee suunnitelmieni mukaan, uutta peliä ei tarvitse opettaa vielä moneen peli-iltaan.” ”Sinullahan on se punavihersokeuskin, oletko selvittänyt vaikuttaa se peliin?” ”Yritin kyllä tuloksetta googlata asiaa, mutta olen valmis ottamaan riskin. Se on edelleen kuitenkin yhteistyöpeli.” ”Olkoon sitten, omapahan on menetyksesti jos peli jää pelaamattomaksi.” Hymyilen matkalla pelikauppaan, sillä tiedän, että olen saamassa ikimuistoisen pelikokemuksen, jolla kestän jopa peli-iltoja Pirjo-Sirkan kanssa entistä useammin.
  10. Menolippu (uudempi painos, jossa värisokeat huomioitu korttien symboleilla. Käytetyt junat voidaan myös valita niin, että värisokean olisi mahdollisimman helppo ne erottaa) + Dominion (värillä ei ole väliä, kaikki tieto erottuu kuvina/tekstinä. Molemmissa peleissä helpot säännöt. Dominioniin voi vielä valita setupin, josta häsmäisimmät kortit puuttuvat.)
  11. Menolippu. Komponenteissa on kiinnitetty erityistä huomiota värisokeuteen, säännöt ovat sutjakkaasti selitetty eikä englantia vilahtele missään. Jos peruspeli on jo tuttu, niin vaihtelua saa esimerkiksi UK & Pensylvania -lisäkartalla. ???
  12. Ohoi captain. Pariskunnat valmistautuvat henkisesti matkaa Karibianmeren vilkkaaseen satamakaupunkiin PORT ROYAL:iin. Tämä peli käy myös minulle(punavihervärisokealle), sillä yhden värin laivasto seilaa saman nimen alla, joten punavihersokeus ei hidasta minua tässä huvissa. Peli itsessään on riippumaton kielestä, ohjeet ovat helpohkot ja hahmokortit kertovat mitä ne tekevät. Filleri fiilistelty ja vuorossa omavaltaisen omituista linnan rakentelua ALHAMBRA:n parissa. Tämä peli saa ajan rientämään erinlaisia arkkitehtuurisia nerokkuuksia toteuttaessa ja muurin mittaa tuijottaessa. Säännöt on aika nopea selittää pisteytys-pelialustojen ja havainnollisten esimerkkien avulla samalla, kun partnerini valmistelee itse peliä. Tässäkään pelissä ei pääse värit muodostumaan ongelmiksi, sillä jokaisen laattatyypin voi tunnistaa väristä, rakennustyypistä sekä laatan tunnuksesta. Tietenkin pelin vihreät tai punaiset pistenappulat on siirretty pelihyllyn päälle katselemaan maailman menoa ja helpottamaan minun elämääni.
  13. Pari tuntia on aika lyhyt aika ja pariskunnat ongelmallisia. Ylipäätänsä pelaavien naisten löytäminen on ongelma. Trivial ei käy, kun pitää tietää typerää nippelitietoa, salkkarien tapahtumat taas on oleellista tietoa. Alias tuntuu olevan se naisten peli, kun ei tarvitse kuin selittää. Tosin ongelmaksi tulevat aina ne sanat, sanoiko toinen sydämellinen vai sydämmellinen jne. Jos ei ole viitsinyt opetella englantia auttavasti, on monimutkaisemmat pelit ja säännöt myös ongelma. Alias siis tässä soveltuva peli tai Power Grid, joka on enemmän näitä aikuiste lautapelejä, kuitenkin riittävän helppo oppia.
  14. Pariskunta-illassa otetaan pöydälle Castles of Mad King Ludwig, joka toimii aina, kun on 4 pelaajaa pöydässä. Lisäksi punavihersokeus ei pääse häiritsemään, sillä huoneissa ei ole punaista väriä. Säännötkin selittyvät n. vartissa. Lisäksi valmis linna on (lähes) aina kuvan ottamisen arvoinen ja oma, hieno tekele! ????
  15. Pöytään iskettäisiin Love Letter ja Augustus. Love Letterissä, kuten Augustuksessakaan, ei tarvitse juuri sääntökirjaa syynätä ja molemmat pelit ovat kohtalaisen kielivapaita.
  16. The Cave, muutamaan kertaan. Peli ei vaadi juuri lukemista, ja pelaajalaudat esittävät tärkeimmät toiminnot kuvina. Pelaaminen on helppo aloittaa lyhyen selityksen jälkeen, ja ylimääräisiä sääntöjä voi käydä läpi pelin aikana kun ne tulevat aiheellisiksi. Kun luolasta on päästy pois, voidaan ilta päättää vielä kierroksella Snow Tails:iä, jolloin taataan pariskuntien välinen kilpailu kaikkien parhaansa mukaan yrittäessä blokata puolisonsa.
  17. Tähän sopisi Castles of Mad King Ludwig ja filleriksi vaikkapa King of Tokyo (suomenkielinen versio). ?
  18. Tähän tuli suoraan mieleen Codenames suomi tai kuvaversio. Helpot säännöt, nopea oppia ja pelata sekä viihdyttävää varsinkin pariskuntien kanssa, koska “mikset tajunnut tätä ?” -taistelut on hienoa viihdettä. Ja koska eilen tuli postissa meille Timeline: Inventions, niin sitä pelattaisiin myös, koska se tuntui ensikokeilulla tosi kivalta ja nopealta. Säännöt oppii samantien, peli etenee nopeasti ja pelistä oppii vielä vuosilukujakin – tulen käyttämään tätä seuraavassa pariskuntaillassani ihan oikeastikin. Timelinen värityskään ei haittais mun punavihersokeutta, koska ne oleelliset asiat on luettavissa, vaikka joissakin kuvissa saattaisi olla punavihreää. ??
  19. Tätä iltaa varten vaaditaan kielivapaa peli, jossa kriittiset komponentit eivät värillään haittaa pelaamista. Lisäksi pelin pitää olla suhteellisen lyhyt. Siispä illan peliksi valitaan Isle of Skye. Peli täyttää kriteerit kevyesti, on helppo oppia sekä tarpeeksi haastava jotta sitä viitsii pelata. Säännöt ovat ohi hetkessä ja peli rullaa sulavasti. ???
  20. Pariskuntailtaan ehdottaisin PitchCaria! Neppailuautokisa, jossa on hyvin yksinkertaiset säännöt ja neppailussa ei englantia tarvitse. Autoja löytyy sen verran monta eri väriä, että löytyy varmasti värit mitkä kaikki neljä pelaaja erottaa toisistaan. Jos kilpa-ajoilta jää aikaa niin voi ottaa erän tai pari Tsuroa. Tsurossa rakennetaan sokkelomaista rakennelmaa pala palalta samalla siinä liikkuen, tavoitteena pysyä mahdollisimman pitkään pelissä. Eli jälleen yksinkertaiset säännöt, ei vaadi englantia ja pelinappuloita löytyy monta eri väriä, joista myös löytynee kaikille sopivat värit. ??

Similar Posts

Leave a Reply

Your Sähköposti address will not be published. Required fields are marked *