The Resistance: Avalon
The Resistance: Avalon eli kavereiden kesken pelkkä Avalon on ollut piiiitkään yksi suosikeistani. Ai miksi? No kiva kun kysyit! The Resistance: Avalon on omiaan isolla kaveriporukalla pelattuna. Siksipä peli on päässyt loistamaan ja viihdyttämään meitä lähes kaikissa illanistujaisissa. The Resistance: Avalon on leppoisa seuraneiti, mutta välillä hän kuitenkin hieman mutkistaa asioita. Pelin parhaisiin puoliin kuuluu se, että hän antaa muille vieraille tilaa ja antaa heidän loistaa.
Ritareiden pyöreään pöytään on soluttautunut Mordredin kätyreitä, jotka sabotoivat ritareiden retkiä. Ritarien on selvitettävä, ketkä ovat lojaaleja Arthurin palvelijoita ja ketkä luopioita.
Ritareiden joukkoon kuuluu Merlin, joka tietää totuuden siitä, ketkä ovat pettureita. Merlinin on kuitenkin pimitettävä tietojaan ja vaivihkaa vihjaistava ritareille pettureista, jotta hänen henkilöllisyytensä ei paljastuisi. Muuten Mordredin kätyrit tappavat Merlinin, jolloin ritarien peli on pelattu.
Petturit yrittävät parhaansa mukaan vaikuttaa rehdeiltä ritareilta ja yrittävät vakuuttaa muut hyvyydestään.
The Resistance: Avalon lautapeli ei laadulla hurmaa
Paketistä löytyy ritari- ja kätyriroolikortteja, success ja fail kortteja retken lopputuloksen selvittämiseksi sekä approve ja reject merkit, joilla äänestetään retkille lähdöstä. Lisäksi löytyy pelilaudat eri pelaajamäärien säännöistä muistuttamaan.
The Resistance: Avalonissa ei ole paljoa tavaraa, mutta enempää ei tarvitakaan. Pelin julkaisija, Indie Boards & Cards, on ikävä kyllä tehnyt komponenttien kanssa huonoa jälkeä. Erityisesti approve ja reject merkkien laatu on luokatonta, sillä jo muutaman pelin jälkeen niissä oli näkyvillä molemmilla puolilla selkeää valkoista kulumaa. Tästä syystä suosittelen lämpimästi korttien muovittamista.
Ritari vai kätyri?
Pelaajat jaetaan sattumanvaraisesti hyviksiin eli ritareihin sekä pahiksiin eli Mordredin kätyreihin. Ritarit pyrkivät siihen, että tehtävät onnistuvat. Kätyrit pyrkivät, siihen, että tehtävät eivät onnistu…ainakaan liian usein.
Jokainen pelaaja pääsee vuorollaan olemaan johtaja, joka päättää ketkä pyöreästä pöydästä ottaa mukaan suorittamaan tehtävää. Kun johtaja on tehnyt päätöksensä, on demokraattisen äänestyksen vuoro. Mikäli johtajan ehdotus menee läpi, johtajan valitsemat pelaajat pääsevät suorittamaan tehtävää. Ritari voi valita vain success kortin. Kätyrit valitsevat laittavatko fail vai success kortin. Fail kortilla tehtävä epäonnistuu ja se tuo kätyreitä askeleen lähemmäs voittoa. Jos retken jälkeen paljastuu vain success kortteja, tehtävä onnistuu. Success korteilla kätyrit voivat hämätä ritareita, jotka saattavat luulla, että retkellä on mukana vain kunnollista joukkoa.
Mikäli Mordredin kätyrit ovat onnistuneet huijaamaan ritareita niin hyvin, että onnistuvat pilaamaan kolme retkeä, he voittavat. Ritarit taas voittavat, jos he saavat kasaan kolme onnistunutta retkeä. Jos petturit onnistuvat kuitenkin tunnistamaan Merlinin, he voittavat pelin!
The Resistance: Avalon – epäilyä ja syytöksiä
Ystävämme The Resistance: Avalon kuulostaa yksinkertaiselta, eikö totta?
Pelin idea onkin varsin yksinkertainen eikä sääntöjen selittämiseen mene montaa minuuttia pidempään. Ei ole kuitenkaan lainkaan yksinkertaista ritarina arvuutella, ketkä kanssapelaajat kuuluvat omaan tiimiin. Retkien onnistuminen tai epäonnistuminen antaa aina arvokasta tietoa, josta voi tehdä johtopäätöksiä. Hermostuneista kanssapelaajista voi myös aina päätellä jotain… Välillä voi olla myös hankalaa vakuutella muille pelaajille omaa syyttömyyttään. Mitä jos oma käytös vaikuttaakin jotenkin epäilyttävältä, eikä kukaan enää uskalla ottaa mukaan retkelle? Mahdollisuudet ritarien voittoon huononevat.
Kätyrinä ollessaan joutuu myös tarkkaan pohtimaan, että keitä pelaajia milloinkin haluaa mukaan retkelle. On hyvä, että joukossa on muitakin kätyreitä, mutta ei saa olla liian montaa, jotta ei paljastuisi. Tehtävien pitää myös onnistua, sillä muuten on liian epäilyttävä, mutta ei saa kuitenkaan onnistua liian montaa kertaa tai.. Ja kuka pelaajista vaikuttaa olevan parhaiten perillä asioista? Onkohan se Merlin?
Merlinin rooli se vasta vaikea onkin. Pitäisi antaa huomaamattomia vihjeitä ritareille, mutta ei saisi itse paljastua. Onko fiksuinta leikkiä vain tyhmää koko pelin ajan, että ei vain tulisi arvatuksi? Vai paljastaisiko se juuri Merlinin?
The Resistance: Avalonin peruspelin alkaessa olemaan selvää pässin lihaa, mukaan saa muutamia muuttujia eli lisärooleja, jotka antavat myös muille kuin Merlinille erilaisia kykyjä. Sekoittavat soppaa vielä entisestään… Kannattaa testata!
Werewolfiin verrattuna Avalon lautapeli on mielenkiintoisempi. Roolit ovat toimivia ja Werewolf -tyylistä pelaajaeliminointia ei ole. Pelaajien tippumisen puuttuminen on todella hyvä juttu, sillä jokainen voi jatkaa peliä loppuun asti.
Tämä peli on ollut pitkään hyvä ystävämme ja on sitä jatkossakin. The Resistance: Avalon tarvitsee kuitenkin ympärilleen suuren määrän ihmisiä. Mitä enemmän sen parempi! Peli on myös hyvin pelaajariippuvainen. Pelaajat, jotka uskaltavat heittäytyä, väitellä, epäillä, eivätkä loukkaannu verisesti, ainakaan pitkäksi aikaa, kun heitä aletaan syrjiä, sopivat hyvin Avalonin kavereiksi. Komponenttien huonon laadun lisäksi tämä on juurikin se syy, miksi en voi antaa Avalonille täyttä kymmentä pistettä, vaan joudun tiputtamaan yleisarvosanan kahdeksaan.
-Kukaan ei tipu pois kesken pelin
Kesto: 30min
The Resistance: Avalon on sosiaalisten partypelien aatelia. Partypeli luokan ei kuitenkaan kannata antaa hämätä, sillä Avalon sisältää paljon kovan luokan loogista päättelyä. Sosiaalisuutta peli kuitenkin vaatii, joten jos se ei nappaa, ei myöskään Avalon toimi.
- Lautapeli joululahjaksi? – Parhaat joululahjat 2023 - 21.11.2022
- Arnak – Kadonneet Rauniot (Lost Ruins of Arnak) - 08.09.2022
- Pöydällä joulukalenteri 2019 - 26.11.2019