modern art lautapelin kansi
| |

Halpapelisarja – Osa I: Modern Art

12 Jakoa

Tiedätkö sen surkimuksen, joka istuu lohduttomana kaltaistensa parissa paksussa pinossa Tokmannin pelihyllyllä? Vihaatko sitä pientä, joka on kerta toisensa jälkeen pelikauppojen kuukausitarjouksissa? Oletko mielessäsi tuominnut nämä syyttömät lähimmäisesi? Oletko leimannut heidät vihan liekeissä poltetuilla ennakkoluuloillasi toivottomiksi tapauksiksi? Hylkää pahat ajatuksesi, sillä saatat olla väärässä. Tässä on halpapelisarjan ensimmäinen kokelas, Reiner Knizian Modern Art.

Modern Art on voittanut vuonna 2008 vuoden aikuistenpeli palkinnon. Silti peliä näkee jatkuvasti todella huomattavissa tarjouksissa. Onko Modern Art toivoton tapaus vai kannattaako se jättää tarjouskoriin pölyttymään?

Lue Halpapelisarjan muut osat tästä.

modern art lautapeli kansi

Modern art – miksi aina tarjouksessa?

Lautapelit.fi:n toimitusjohtaja Toni Niittymäki kertoo Modern Artin kohtalon osuvan jonnekin arviointivirheen ja kokeilun välimaastoon. Lautapelit.fi oli voittanut useita Vuoden peli palkintoja putkeen (Carcassonne, Menolippu, Thurn und Taxis) ja pelien painokset loppuivat välittömästi. Tuli päätös, että nyt ei näin tule käymään ja laitettiin uuden yrityksen innolla suuri painos tuotantoon. Modern Art ei kuitenkaan tavoittanut yleisöään toivotunlaisesti, jolloin painoksen koko oli ylimitoitettu. Tästä syystä Modern Arttia on nähty hyvinkin suurissa tarjouksissa useaan otteeseen. Niittymäen mukaan peliä on tällä hetkellä jäljellä enää muutama sata kappaletta, jonka vuoksi seuraava tarjouskerta saattaa olla pelin viimeinen.

Oikeita tauluja, oikeita taitelijoita

Lautapelit.fi suomipainos on ihan “perus ok” tasoa. Modern Artista on useita eri kieli- ja taideversioita. Jenkkiversio Modern Artista on todella ruma, johon joku on askarrellut puolihuolimattomasti muutaman eri taidesuunnaan “tauluja”. Suomilaitoksessa jokainen taulu on oikean suomalaisen taitelijan taideteos. Sääntökirjasta löytyy lisätietoa taitelijoista, joten jos nykytaide oikeasti kiinnostaa, voi pelistä saada vielä hieman enemmän irti.

Taulukorttien lisäksi pakkauksesta löytyy näkösuoja jokaiselle pelaajalle, jossa pitää omat omaisuutta osoittavat yksiväriset pahvikolikot suojassa. Kokonaisuudessaan komponenttien ja korttien ulkoasu on rimaa hipoen tasolla “menettelee”. Pelin normaalihinta on 20€, mutta tarjouksessa peliä on nähty parhaimmillaan kahdesta eurosta alkaen.

modern art rahat

Taidekauppaa rahan perässä

Reiner Knizia asettaa pelaajat Modern Artissa taidehuutokauppiaiden kalliisiin saappaisiin. Taidehuutokauppiaat himoitsevat tunnetusti rahaa enemmän kuin mitään muuta, joten pelin voittaa  eniten rahaa kerännyt visionääri. Peli koostuu kahdesta eri vaiheesta: Taulujen huutokaupasta, jossa pelaajat hankkivat tauluja toisiltaan sekä taulujen myynnistä ulkopuolisille ostajille, jotka maksavat tauluista niiden viime aikaisen suosion mukaan.

Pelaaja asettaa vuorollaan taulun huutokaupattavaksi taulun osoittaman huutokauppamekaniikan mukaisesti. Huutokauppamuotoja on monia erilaisia. Perinteisen vapaan huutokaupan lisäksi  joukosta löytyy suljettujen tarjousten huutokauppa, kiertävä huutokauppa, jossa jokainen pelaaja saa esittää vain yhden tarjouksen ja kiinteän hinnan kauppa. Kierros päättyy kun viides saman taitelijan taulu asetetaan myyntiin.

Taulujen hinnat määräytyvät niiden suosion perusteella, kalleimpia ovat taitelijan taulut, joita on ostettu eniten. Kierroksen lopuksi pelaajat myyvät ostamansa taulut eteenpäin suosion perusteella määräytyneiden hintojen perusteella. Jos suureen suosioon noussut taitelijia pysyy pinnalla, taulujen hinnat nousevat entisestään! Toisaalta jossain vaiheessa, taiteilijan suosion hiivuttua hänen taideteoksensa voivat muuttua arvottomiksi.

modern art taulujen arvo

Vaikeasti hahmotettavaa taktiikkaa

Modern Art on puhdasta huutokauppaa alusta loppuun ja edustaa vahvasti oman lajityyppinsä kärkeä. Erilaiset huutokauppa tavat pitävät pelin kiinnostavana ja taktikointia sekä pohdittavaa riittää. Kuinka paljon tuosta taulusta kannattaa maksaa? Entä jos siitä tuleekin arvoton? Minkä taulun laitan myyntiin siten, että hyödyn siitä suhteessa eniten? Modern Art on jatkuvaa kikkailua tämän teeman ympärillä, miten saan eniten hyötyä irti muista pelaajista hyödyttämättä samalla heitä liikaa.

Taktikointia riittää, mutta se on luultavasti se, joka on pitänyt Modern Artin poissa suuren yleisön suosiosta. Ensimmäinen pelikerta on varsin kaaottinen sillä kukaan ei oikein tiedä, mitä pitäisi tehdä. Palautetta oikeista tai vääristä peliliikkeistä tulee vasta pelin lopussa, kun näkee muiden pelaajien rahamäärät. Ensimmäisellä tai jopa ensimmäisillä kerroilla pelitaktiikan hahmottaminen on tästä syystä hyvin vaikeaa. Modern Art pääsee oikeuksiinsa kunnolla vasta jos jokainen pelaaja ymmärtää hyvin, miten peli toimii. Lisäksi jos kaikki paitsi yksi pelin osaavat hyvin, voi tämä vielä taitamaton pelaaja laittaa markkinat niin sekaisin, että muiden kokemus ei ole paras mahdollinen. Pelin sääntöjä selitettäessä suosittelisin pientä taktiikkavinkkiosiota, jotta peli lähtee edes suhteellisen järkevään suuntaan ensipelistä lähtien. En ihmettele, jos Modern Art on monessa peliporukassa siirtynyt kohtuullisen suoraan hyllyn perälle pölyä keräämään, sillä pahimmillaan ensimmäinen peli voi olla aika järjetön kokemus.

modern art taulut

Pelissä omana tehtävänä on ostaa ja toisaalta myös myydä taitelijan tauluja, joita uskoo tulevan kierroksen aikana tarpeeksi myyntiin. Jos ensimmäinen pelaaja kauppaa Talevan taulun ja heti seuraava pelaaja laittaa jälleen Talevan myyntiin, on mahdollista, että Talevasta saa hinnakseen 30 000€. Toisaalta jos kaksi seuraavaa pelaajaa laittavat molemmat Tenniä tiskiin, onkin tilanne taas erilainen. Viidennellä pelaajalla on ongelma, laittaako Talevaa tai Tenniä myyntiin, tauluista saisi varmasti kohtuullisen hyvän hinnan. Valinta on helppo, jos on itse ostanut Tenniä tai Talevaa, mutta entäpä jos ei? Olisiko idioottimaista laittaa sekaan yksi Maximuksen taulu?

Suunta on kuitenkin tästä vahvasti eteenpäin, sillä Modern Art on oikein mainio peli. Reiner Knizia tunnettaan lautapelimaailmassa yhdentekevimmistä peliteemoistaan. Knizian pelien mekaniikoilla ja pelin teemalla ei ole lähes koskaan mitään tekemistä toistensa kanssa. Modern Art tekee tässä kuitenkin poikkeuksen, sillä teema oikeasti toimii. Tunne, että olet taidekauppias, joka yrittää haistella suuren yleisön vaihtuvia mielenkiinnon kohteita ja myydä roskaa suurella rahalla eteenpäin, on hyvinkin läsnä.

Modern Art kärsii lievästä epätasapainosta. Pelissä jaetuilla korteilla on merkitystä, sillä huutokauppataulujen lisäksi joukossa on 2x tauluja. Tällä symbolilla varustetun taulun lisäksi täytyy pelata toinen saman taitelijan taulu. Nämä kortit ovat todella vahvoja aseita taulujen hintoja manipuloidessa. Jos taitavalle pelaajalle päätyy suurin osa 2x korteista on voitto jota kuinkin taputeltu.

modern art kortit

Modern Art, älä enää häpeä. Nosta pääsi, lapseni. Sinä olet arvokas.

Modern Art on ehdottomasti kokeilun arvoinen. Hyviä, pelkän huutokaupan ympärille rakennettuja pelejä on todella vähän. Pelaajien välistä kanssakäymistä on luonnollisesti todella paljon. Modern Art ei saa myöskään pitkään miettimiseen mieltyneitä pelaajia ikihorrokseen vaan peli rullaa jouhevasti eteenpäin lyhyitä mietintätaukoja lukuunottamatta. Vaikka syviin strategisiin pohdintoihin ei pelissä tarvitse syventyä, on mietittävää silti varmasti tarpeeksi.

Kaksinpelinä Modern Art on surkea tapaus, joten kaksinpelaajien kannattaa katsoa muualle. Myös huutokaupan vihaajat voivat jatkaa vihaamistaan, sillä Modern Art on juurikin sitä, pelkkää huutokauppaa. Normaalihintaisena Modern Art on ehkä hieman ylihinnoiteltu, 10€ taas pakko-ostos. Kokemuksena Modern Art on varmasti erilainen ja täten lähes joka pelihyllystä se on ansainnut paikkansa.

Modern Art - mietteliästä huutokauppaa
7 / 10 Arvosana
Plussat
-Huutokauppaa parhaimmillaan!
-Säännöt helpot ja selkeät, pelaamaan pääsee nopeasti...
Miinukset
-...mutta peli tai kaksi menee ennen kuin Modern Art toimii kunnolla!
-Tuurin vaikutus välillä suuri 2x korttien epätasaisen jakautumisen vuoksi
Lyhyesti
Modern Art on viihdyttävä huutokauppapeli, joka kestää enemmänkin pelaamista ja saa aivonystyrät liikkeelle oikeiden hintojen määrittelyssä. Modern Art vaatii kuitenkin pari peliä, jotta pelin perustaktiikat alkavat hahmottua.
Hinta-laatusuhde5
Sääntöjen selkeys8.5
Temaattisuus7
Uudelleenpelattavuus8

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

6 kommenttia

 1. Hyvä aloitus uudelle juttusarjalle! Vähän ristiriitaisia tunteita Modern Art on meilläkin herättänyt. Huutokauppasysteemit ovat mielenkiintoisia, mutta peli kaipaisi mielestäni isommat kortit tai muuten sellaisen graafisen suunnittelun, että taide pääsisi paremmin esiin. Vähän tuo halpaamyynti on vaikuttanut omaan pelin arvostukseeni negatiivisesti, vaikka olen kuullutkin tuon ison painosmäärän taustatarinan.

 2. Kyllä tuo halpamyynti sitä on kieltämättä syönyt, kansi on ollut esillä vuosikausia ties missä, melkein paha olo tulee… Onko teillä päätynyt Modern Art lopulta ristiriitaisista fiiliksistä huolimatta peluutukseen vai hyllyn perälle?

  1. Ensin jäi hyllyn perälle, sitten taisin viedä pelikerhon kaappiin. Ei se oikein kutsu, vaikka ei ole mitään vikaakaan. Sama vika Madeiran kanssa. Halpamyynti syönyt arvoa omissa silmissä, vaikka sekin on ihan hyviä pelihetkiä tarjonnut ensin.

   Ajattelen silloin tällöin, että tuota voisi muuten pelata. Ei siihen vaan muut juuri lämpene ja omakin intressi osoittautui kuitenkin aika vähäiseksi.

   Modern Arttia ei auta, että se on Knizian peli. Siihenkin nimeen on vähän kyllästynyt. Sellaisia burgeripelejä tuntuvat olevan miehen parhaimmatkin, eli maistuu kyllä kerran tai pari ihan kivasti, mutta sitten alkaa kaipaamaan jotain vähän monipuolisempaa.

 3. Knizia on kyllä Knizia ja muista herran peleistä ei omaan makuun löydy “lähes joka pelihyllyyn”-maininnan ansaitsevia. Pelikertaa ansaitsisi meilläkin enemmän, sillä seiska on kohtuullisen hyvä arvosana. Mutta mitä vähemmän peliaikaa, sitä enemmän tilaa vievät kärkipään pelit…

 4. Jänniä kommentteja että pelin halpa hinta vaikuttaa negatiivisesti arvostukseen. Eikö sen pitäisi mennä toisinpäin? Itse sain tästä vitosella enemmän peliä kuin monesta muusta “harrastajapelistä”. Teema sopii kaikille, aivot saa sopivasti solmuun taktiikkaa miettiessään. Kortit ja väritys voisivat olla parempia, samoin pahviset rahat mutta homma toimii hyvin näilläkin. Rekommenderas! Ja hulluhan se on jos ei puolta tarjoa.

  Ps. näillä nettisivuilla ei jostain syystä hiiren rulla toimi? Hankaloittaa vähän selaamista.

 5. Jos Canon myy asiaa X 500€ hintaan ja Kiinamerkki saman suuntaista tuotetta 100€ hintaan niin nopeasti tulee mielikuva, että Kiinamerkki on huonompi vaikka ei faktoista tietäisi mitään. Jos Modern Art on halpa, niin pää alkaa vakuuttaa, että kyllähän sille hinnalle pitää syy olla… Onneksi Modern Artin suhteen ei näin kuitenkaan ole.

  Hiiren rullan pitäisi toimia ihan normaalisti, Chrome, vanha IE ja Edge ainakin testattu.