| | | |

Saboteur

38 Shares

Saboteur on veikeä monen hengen kevyt korttipeli, jossa bluffaus on valttia. Pelaajilla on piilotetut hahmokortit ja tarkoituksena onkin selvittää muiden kanssapelaajien aikeet. Kaikilla pelaajilla kun ei ole puhtaat jauhot pussissa.

Saboteur lautapeli

Tässä postauksessa esitellään suoraan Saboteurin laajennusversiota siitä syystä, että se on huomattavasti parempi kuin peruspeli ja tulee suomenkielisen laitoksen mukana.  Pelaajat ovat kääpiöitä, jotka kaivavat tunneleita ja etsivät aarretta. Aarteenmetsästystä hankaloittavat sabotöörit, jotka yrittävät johtaa muut kääpiöt umpikujaan ja näin ollen blokata tunnelin etenemisen.

Kääpiöitä on olemassa kahta eri joukkuetta, sinisiä ja punaisia. Totta kai kääpiöt haluavat, että vain oman joukkueen kääpiöt löytävät aarteen.  Geologi kääpiöitä kiinnostaa ainoastaan timanttien löytyminen ja joillekin kääpiöille on yhdentekevää löytyykö aarre vai ei.

Saboteur tunnelin rakennus

Paketin sisältö

74 polkukorttia, 48 toimintakorttia, 28 kultakimpalekorttia, 7 kullankaivajaa, 4 sabotööriä, 15 kääpiökorttia, 2 arkkia kultalaattoja.

Pelin hinta on noin 20 euroa.

Saboteurin toimintakortit tuovat peliin mukavan lisäsäväyksen

Pelin alkaessa pöydällä on kolme korttia kuvapuoli alaspäin. Kahdessa kortissa on arvoton kivenmöhkäle ja yhdessä kortissa on kääpiöiden tavoittelema arvokas kultakimpale, jota kohti kääpiöt alkavat hakata tunneleitaan.

Saboteurissa omalla pelivuorolla pelaaja voi asettaa polkukortin tunneliin ja näin ollen päättää mihin suuntaan tunnelia ollaan parhaillaan rakentamassa.  Tai pelata toimintakortin. Toimintakorteilla voi esimerkiksi rikkoa toisen pelaajan työkalun, joka estää pelaajaa rakentamasta tunnelia. Korjauskortilla pelaaja pystyy luonnollisesti korjaamaan rikkoutuneen hakkunsa ja näin ollen jatkaa kaivamista.  Pelaaja voi myös pelata karttakortin, joka antaa oikeuden kurkata yhtä pelin alussa laitetusta kolmesta kortista. Pelaaja näkee joko kultakimpaleen tai kivenmöhkäleen. Tämä luonnollisesti helpottaa kyseisen kääpiön suunnistusta kohti aarretta. On mahdollista myös pelata sortumakortti, joka tuhoaa yhden pelatun polkukortin. Tämä on yleensä erityisen arvokas toimintakortti sabotöörille.

Saboteurin Laajennetussa versiossa pelaaja voi edellä mainittujen lisäksi esimerkiksi vaihtaa käsikorttejaan toisen pelaajan kanssa, kurkata toisen pelaajan hahmokorttia, vaihtaa omaa hahmokorttiaan jne.

Saboteur toimintokortit

Kierros loppuu kun aarre on löytynyt tai kun nostopakka ja käsikortit on pelattu loppuun. Kierroksen jälkeen jaetaan voittopisteet. Pisteet jakautuvat hahmokortin mission mukaan. Esimerkiksi geologi saa pisteitä löytämistään timanteista, siniset kääpiöt saavat voittopisteitä mikäli sininen kääpiö pääsi ensiksi aarteen luokse. Sabotöörit voittavat jos aarretta ei löytynyt. Peliä pelataan yhteensä kolme kierrosta, jonka jälkeen selviää vasta pelin todellinen voittaja. Kääpiöhahmokortit jaetaan randomilla uudestaan jokaisen kierroksen alussa.

Saboteur on letkeä bluffauspeli

Saboteurissa viihdyttävää on muiden pelaajien roolien arvaaminen ja selvittäminen. On mukavaa kesken pelin lyöttäytyä samaan jengiin toisen pelaajan kanssa ja rakentaa tunnelia yhteisesti sovitulla tavalla. Viimeistään kierroksen loputtua on kirpaisevaa huomata, että on tullut pahasti huijatuksi.

Saboteurin mielekkyyteen vaikuttaa mielestäni paljon se minkä hahmokortin sattuu saamaan. On mukavan hiostavaa olla sabotöörinä, mutta pian alkaa masentamaa jos on käynyt niin, että on ainoa sabotööri kyseisellä kierroksella. Silloin voittomahdollisuudet ovat hyvin heikot.

Saboteur hahmokortit

Saboteur on parhaimillaan isolla porukalla pelatessa. Pienellä porukalla toisten pelaajien roolin arvaaminen on turhan helppoa ja näin ollen vie ison osan pelin ideasta. Pelaisin Saboteuria vähintään kuudella pelaajalla. Hahmokorttien pelaaminen tuo peliin huomattavasti lisää strategian mahdollisuutta ja pehmittää pelissä mukana olevaa tuurielementtiä.  Esimeriksi tunnelia rakentaessa voi huomata, että oma joukkue on häviämässä. Mikään ei ole niin hienoa kuin tässä vaiheessa ”jättää uppoava laiva” ja vaihtaa hahmokorttiaan!

Saboteurin säännöt on helppo oppia, joten peli sopii hyvin illanviettoihin kokemattomien lautapelaajienkin seurassa. Erilaisia kortteja on kuitenkin paljon, joten niiden opettelu vaatii hieman kärsivällisyyttä.

saboloppu
Saboteur
7.5 / 10 Arvosana
Plussat
-Nätti ja hyvin toimiva teema
-Todella hauska partypeli
-Sopii lukutaidottomille
Miinukset
-Säännöt ripoteltu kahteen osaan sääntökirjassa, joka
vaikeuttaa sääntöjen tarkistusta
-Joskus satunnaisesti valitut joukkueet tekevät pelistä tylsän
Lyhyesti
Saboteur on mahtava partypeli isommallekin joukolle, jossa omaa roolia täytyy pitää piilossa ja näkyvillä sopivassa suhteessa. Hauskaa sabotointia ja tiimipelausta epäilyttävien ystävien kanssa.

Kesto: noin 30min Pelaajamäärä: 2-12
Hinta-laatusuhde8
Sääntöjen selkeys6
Temaattisuus10
Uudelleenpelattavuus8

Similar Posts

Leave a Reply

Your Sähköposti address will not be published. Required fields are marked *