Tilkkutäkki / Patchwork (+Android versio)
Olen suorittanut ala-asteella ompelukoneen ajokortin. Sille ei ole juurikaan ollut käyttöä. Onneksi viime vuonna Tilkkutäkki lautapeli kääntyi suomeksi alkuperäisestä Patchworkistä Lautapelit.fi:n julkaisemana, joten nyt pääsee tositoimiin. Tilkkutäkki on lautapeli kahdelle pelaajalle, jossa on tarkoituksena ommella kaupungin kolein, mutta samalla hyvin lämmin tilkkutäkki. Koneet tulille, sillä tämä peli osuu teemastaan huolimatta hyvinkin moneen makuun!
Nappeja ja aikaa
Molemmat pelaajat saavat 9×9 kokoisen tilkkutäkkipohja-pelilaudan, johon on tarkoitus askarrella oma mahdollisimman suuri tilkkutäkki.
Omalla vuorollaan pelaaja voi ostaa kolmesta valittavana olevasta tilkkupalasta mieleisensä tai passata. Palat maksetaan napeilla sekä ajalla. Nappeja kertyy ostamalla tilkkupaloja, joissa on nappeja. Nappilliset tilkut tuottavat haltijalleen nappeja läpi pelin. Aika maksetaan liikkumalla aikalaudalla eteenpäin. Aikalaudalla viimeisenä oleva pelaaja saa aina vuoron, kunnes ohittaa toisen.
Peli loppuu, kun molemmat pelaajat ovat kulkeneet pelilaudan loppuun asti. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja kruunataan tilkkutäkkimestariksi. Ompeluajokortittomia amatöörejä peli rankaisee ankaralla kädellä, sillä tilkkutäkkiin jätetyistä rei’istä napsahtaa miinuspisteitä. Plusmerkkisiä pisteitä pelaajille kertyy kerätyistä napeista sekä merkistä, jonka saa pelaaja, joka on ensimmäisenä kasannut aukottoman 7×7 alueen.
Tilkkutäkki – helppo, nopea ja syvä
Tilkkutäkki on hyvinkin mielenkiintoinen tapaus. Patchwork on Uwe Rosenbergin (mm. Bohnanza, Agricola, a Feast for Odin) käsialaa, joten jälki on vakuuttavaa. Pelin saa käyntiin nopeasti ja se on helppo opettaa ja oppia. Yksi peli kestää alle puoli tuntia, joten kauan ei tarvitse häviötäkään harmitella. Ensimmäisestä pelistä lähtien kokee jo vähän tietävänsä, että mistä pelistä on kyse, vaikka ihan niin ei välttämättä olekaan.
Ensimmäiset pelit menevät pohtiessa sitä, miten oman laudan saisi mahdollisimman kauniisti täytettyä ilman turhia väliaukkoja. Parin pelikerran jälkeen kuitenkin jo huomaa, että varsinainen peli löytyykin Ubongoilun sijaan nappien ja ajan optimoinnista. Kivan muotoisten tilkun palasten ostaminen kalliiseen hintaan, jotta lautaa saisi kivasti täytettyä, muuttuukin tarkaksi laskelmoinniksi. Mistä laatasta saa eniten pisteitä suhteessa sen nappihintaan? Eteneekö tilkun ostamalla liian pitkälle aikalaudalla?
Mitä laattoja tilkun ostaminen vapauttaa vastustajalle? Vasta viimeisenä, mutta edelleen tärkeänä kysymyksenä vastaan tulee se, että mitenköhän ihmeessä se pala siihen laudalle oikein asettuu…
Teemaa Tilkkutäkistä ei juurikaan löydy. Kyllähän niitä kankaanpaloja tulee laudalle aseteltua, mutta voitaisiinpa sitä seikkailla lähes missä vain. Erikoinen teema saa kuitenkin kiitokset, sillä ainaisten kaupunkien rakenteluiden tai alueiden valtaamisten sijaan päädyttiin johonkin hyvinkin uniikkiin kokonaisuuteen, joka ei ole kuitenkaan mitenkään pelimekaaniikoihin sopimatonkaan. Patchwork on hyvin nätti ja komponenteiltaan laadukas kokonaisuus. Värejä on käytetty varsin huolettomasti tilkkutäkkiteemaan mukaisesti.
Kaksinpeli kohtuudella nautittavaksi
Nopea, helppo, mutta silti kohtuullisen paljon mietiskelyä vaativa lautapeli. Kuulostaa todella hyvältä ja tätä se pääasiassa onkin. Tilkkutäkin suurin reikä löytyy uudelleenpelattavuuden kohdalta. Vaikka pelissä on syvyyttä, ei puolen tunnin peliltä voi mahdottomia odottaa. Jos kaksin pelaa enemmän ja haluaa pelin, jonka kanssa voi yhdessä mitellä taitojaan uudestaan ja uudestaan, on Patchwork huono valinta.
Tilkkutäkki kestää hyvinkin viikon tai parin välein tapahtuvaa peluutusta, mutta sen tarjoamat pelilliset haasteet ja taktiikat toistavat itseään liian usein pelattuna. 7 Wonders: Dueliin verrattuna oppimiskynnys on huomattavasti matalampi, mutta toistuva uudelleenpeluuarvo on matalampi. Toisaalta toiseen matalankynnyksen kaksinpeliin, Jaipuriin, verrattuna Patchwork vie voiton uudellenpelattavuudessaan ja syvällisyydessään.
Tilkkutäkkiä voi hyvällä omalla tunnolla suositella lähes minkä vain kaksinpelikokoelman piristävän erilaiseksi jatkoksi. Se sopii ensimmäiseksi kaksinpelikokeiluksi, satunnaiseen peluutukseen yksittäisille vieraille sekä paljon kaksinpelaavalle parille, joka etsii kovempien taisteluiden väliin kevyempää pelattavaa.
-Nopea pelata
-Kestoon nähden paljon taktikointia!
Tilkkutäkki lautapeli Android versiona
Tilkkutäkki löytyy myös digitaalisena versiona Androidille sekä iLaitteille. Android versio toimii oikein joutuisasti ja käyttöliittymä liittymästä ei löydy mitään valitettavaa. Aivan alkuun peli oli hyvinkin buginen, mutta nämä ongelmat saatiin varsin pikaisesti korjattua.
Yksinpelistä ei iloa irtoa juuri ollenkaan keskinkertaisen tekoälyn vuoksi, mutta onneksi moninpelimahdollisuus antaa pelille elämää. Jos kaveri löytyy kotoa, onnistuu kaksinpeli samalla laitteella normaaliin tapaan. Lisäksi mahdollisuus on pelata verkon kautta tuttuja ja tuntemattomia vastaan. Moninpeli ei toteudu reaaliajassa vaan molemmat pelaajat voivat pelata vuoronsa kun ehtivät, mutta vähintään 24h sisällä. Mahdollisuus valita myös pikapeli, jolloin reagointiaika on huomattavasti lyhyempi, mutta ei silloinkaan reaaliaikainen.
Moninpelikokemus on oikein tyydyttävä, mutta välillä kaipaisi reaaliaikaista pelikokemusta. Pelejä voi olla käynnissä monta samaan aikaan, mutta tuntuu välillä hieman stressaavalta käydä tasaisin väliajoin tarkistelemassa, että onkohan toinen tehnyt jo vuoronsa. Patchworkista löytyy myös ranking järjestelmä, joka on hyvä keksintö. Muutaman pelikerran jälkeen alkaa löytyä sopivan tasoisia vastustajia, jolloin ihan läpihuutopelejä ei ole aina tiedossa.