| |

Dead of Winter

27 Shares

dead of winter kansi

Kesto: noin 100min Pelaajamäärä: 2-5

Dead of Winter kuuluu tällä hetkellä vahvasti yksiin lautapelisuosikeistani toimivan tematiikan ansiosta. Tämän takia kerron tässä postauksessa yksityiskohtaisemmin pelin tematiikasta, koska se on vain upea ja kokemisen arvoinen. Dead of Winteriä pelataankin meillä varsin ahkerasti, sillä en satu olemaan ainoa, joka pitää tätä peliä suuressa arvossa. Dead of Winter on tarinankerronnallinen yhteistyöpeli, jossa pelataan perinteisesti peliä vastaan. Tämän lisäksi yhdyskunnassa voi lymytä petturi, joka yrittää parhaansa mukaan sabotoida muiden pelaajien peliä. Tärkeätä toki on, että petturi ei paljasta itseään liian aikaisin. Mikäli näin tapahtuu, hänet potkaistaan ulos yhdyskunnasta. Kukapa petturin kanssa haluaisi kaveerata?

Dead of Winterissä pelaajat ovat pieni selviytyjien joukko, joita zombit eivät ole saaneet hampaisiinsa. Jokaisella hahmolla on omat erityisvahvuutensa sekä heikkoutensa. Esimerkiksi rekkakuski pääsee vaivattomammin liikkumaan paikasta toiseen ja sairaanhoitaja voi auttaa muita pelaajia vammojen hoidossa. Näin ollen pelissä pyritään hyödyntämään jokaisen yksilön vahvuudet ja minimoimaan heikkoudet niin, että pieni yhdyskunta selviäisi mahdollisimman vähin vahingoin talvesta.

Dead of Winterissä tarkoituksena on, että pelaajat suorittavat yhteisen tehtävän sekä tämän lisäksi jokaisella pelaajalla on omat salaiset missionsa. Salainen missio voi olla esimerkiksi se, että pelaajalla tulee olla pelin päätyttyä viisi asetta. Pelin voittavat pelaajat, jotka saavat suoritettua yhteisen tehtävän sekä oman missionsa.

Selviytyäkseen pelaajien tulee hankkia erilaisia työkaluja sekä aseita, joilla he voivat tappaa kimppuunsa hyökkääviä zombeja. Ruoka on luonnollisesti hyvin oleellisessa asemassa selviytymisen kannalta. Bensan avulla liikkuminen on turvallisempaa sekä nopeampaa.  Mikäli bensaa ei ole saatavissa pelaajilla on liikkuessaan riski joutua esimerkiksi zombin puremaksi. Pelaajilla on hyvä olla lääkkeitä varastossa sillä se on oiva apu vaikkapa paleltumiin mikä kylmässä ja hyisessä ilmassa liikkuminen voi aiheuttaa. Kaiken a ja o kuitenkin se, että pelaajien keskinäinen moraali pysyy korkealla ja että pelaajilla riittää taitoa selvitä yhdyskuntaa riepottelevista kriiseistä yhteisen tehtävän läpäiseminen kirkkaana mielessä.

Dead of Winter selviytyjät

Paketin sisältö

Dead of Winter sisältää varsin mukavasti tavaraa. 10 kaksipuolista päätehtäväkorttia, 20 salaista tehtäväkorttia, 10 petturin salaista tehtäväkorttia, 10 häädetyn selviytyjän salaista tehtäväkorttia, 30 selviytyjäkorttia, viisi pelin sääntötiivistelmäkorttia, yksi aloittavan pelaajan merkkiä, 145 esinekorttia, 25 kriisikorttia, 80 tarinakorttia, 111 merkkiä, 30 zombia, 30 selviytyjää, yksi peliauta, kuusi paikkakorttia, 30 toimintanoppaa sekä yksi riskinoppa.

Dead of Winterissä on tärkeätä pitää moraali korkealla

Pelin alkaessa pelaajat valitsevat itselleen kaksi selviytyjää. Tämän jälkeen jokainen pelaaja saa oman salaisen tehtäväkorttinsa sekä katsotaan pelin antama yhteinen tehtävä. Pelaajalla on pelin alkaessa kolme noppaa, jotka heitetään oman vuoron alussa. Kolme noppaa mahdollistaa kolme toimintoa. Pelaajalla on mahdollisuus hankkia pelin edetessä lisää seuraajia, jotka tuovat lisänopan ja näin ollen uuden toimintovuoron.

Vuorollaan voi esimerkiksi lahdata zombeja, etsiä tavaroita sekä siivota yhdyskuntaa tai pystyttää barrikadeja zombien estämiseksi. Vuorollaan pelaaja voi liikuttaa selviytyjiään yhden kerran. Liikkuminen on olennaista sillä suuri määrä ihmisiä samassa paikassa houkuttelee zombeja. Liikkuminen on myös välttämätöntä kun etsitään tarvittavia tavaroita. Tavaroiden etsiminen käy loogisesti. Bensaa löytyy todennäköisemmin bensa-asemalta kuin vaikkapa kirjastosta ja aseita löytyy varmemmin poliisiasemalta kuin kaupasta.

Jokaiselle pelaajalle nostetaan heidän vuoronsa alussa tapahtumakortti. Tapahtumakortit muuttavat pelin kulkua ja laittavat pelaajat pohtimaan mikä ratkaisuista on vähiten huonoin. Tapahtumakortit ovat Dead of Winterin yksi vahvuus. Tapahtumakortit ovat enemmänkin kuin pieniä tarinoita, joiden etenemiseen pelaajat pääsevät itse vaikuttamaan. Tapahtumakortteja ei lueta automaattisesti joka vuorolla. Tapahtuman toteuttamiseksi vaaditaan jokin laukaiseva tekijä. Tapahtumakortissa voi esimeriksi lukea: ”jos hahmo menee kirjastoon tämä tapahtuu” tai “jos pelaaja haukottelee tämä tapahtuu”.

Dead of Winter nopatYhteistyö muiden pelaajien kesken on avainasemassa. Keskinäinen neuvottelu, taktikointi sekä käsikorttien vaihtaminen muiden pelaajien kesken auttavat pelin voittamisessa. On tärkeätä, että pelaajat pelaavat yhteen hiileen ja pitävät huolta yhdyskunnastaan, jotta moraali ei pääse laskemaan. Jokaisen kierroksen alussa paljastetaan uusi kriisikortti, jonka korjaaminen on olennaista pelin voittamisen kannalta. Mahdollisia kriisejä voi olla esimerkiksi se, että lääkkeitä ja työkaluja ei ole tarpeeksi. Tässä kohtaa mahdollisella petturilla on oiva tilaisuus aiheuttaa yleistä hämminkiä ja auttaa kriisejä puhkeamaan. Käytännössä se tapahtuu niin, että petturi laittaa väärän kortin kriisikorttipakkaan ja näin ollen vaikeuttaa kriisistä selviytymistä. Muut pelaajat eivät tiedä, kuka minkäkin kortin kriisin ratkaisemiseksi on pelannut.

Ruoan vähyys, yhdyskunnan likaisuus sekä yhdyskunnan jäsenien kuolema laskevat moraalia, joka tarkoittaa, että pelaajilla on riski hävitä peli. Yleensä jossain vaiheessa peliä pelaajat epäilevät, että heidän keskuudessaan on petturi. On tärkeätä saada petturi poistetuksi yhteiskunnasta, jotta sabotoiminen loppuisi. Mahdollisen petturin häätäminen tapahtuu demokraattisesti äänestämällä. Peli loppuu pelaajien tappioksi kun moraali on loppunut tai kun kierrosmerkki on nollassa. Kaksi pieleen mennyttä petturuusäänestystä romuttaa yhteiskunnan moraalin ja aiheuttaa tappion. Peli on voitettu kun pelaajat selvittävät yhteisen tehtävän.

Dead of Winter ja petturi

Täyden kympin Dead of Winter

Dead of Winterissä on paljon sääntöjä ja liikkuvia osia. Tämä voi joitain turhauttaa sääntöjen kerrontavaiheessa.  Peliä on kuitenkin mahdollista pelata myös kokemattomien pelaajien kanssa. Riittää, että yksi pelaaja hallitsee Dead of Winterin säännöt hyvin ja näin ollen pystyy houstamaan pelin. Dead of Winter menee kategoriassamme raskaisiin peleihin, mutta raskaalta Dead of Winter tuntuu lähinnä pelaajalle, joka pitää kaikki langat käsissään. Kanssakäyminen muiden pelaajien kesken on olennaisessa asemassa. Kuitenkin jokainen pelaaja saa tehdä omat itsenäiset ratkaisunsa parhaalla katsomallaan tavalla. Verrattuna esimerkiksi Pandemiaan, jossa jokaisen pelaajan täytyy pelata saumattomasti yhteen Dead of Winter ei tätä onneksi vaadi.

Dead of Winter on hyvin suunniteltu kokonaisuus. Ulkoasu on kaunis sekä teema todella toimiva. Erityisen kiitollinen olen Dead of Winterille siitä, että siinä on ajateltu myös pelaajia joiden hahmot kuolevat esimerkiksi taisteluissa zombeja vastaan. Pelaajat eivät suinkaan tipu pois pelistä ja joudu katselemaan, kun muut pitävät hauskaa, vaan he saavat uudet hahmokortit ja peli jatkuu! Kun petturi onnistuneesti häädetään pois yhdyskunnasta, ei pelaaja joudu nuolemaan näppejään ja tyytymään tappioonsa vaan hän saa uuden henkilökohtaisen missionsa, joka mahdollistaa sen, että petturilla on samanlaiset mahdollisuudet voittoon kuin muillakin pelaajilla. Nerokasta!

Dead of Winter kriisikortit

Dead of Winterin vahvuuksia ovat hyvin eläväiset tapahtumakortit, jotka muuttavat lennosta pelinkulkua yllättävillä tavoilla ja näin ollen laittaa kokeneenkin Dead of Winter konkarin uusien päätöksien eteen. Dead of Winterissä on tuurielementtiä nopanheittojen yhteydessä. Peli ei kärsi kuitenkaan tuuripitoisuuden takia vaan se tuo lähinnä jännitystä. Miinuksena Dead of Winteriä ei ole saatavissa suomenkielellä. Tapahtumakortit ovat englanniksi, mutta niiden kääntäminen onnistuu kyllä lennosta, kokeiltu on!

Dead of Winterissä oma salainen missio tuo mielenkiintoisen uuden ulottuvuuden peliin. Siinä on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Pelaajan huomatessa, että ei onnistukaan suorittamaan omaa salaista tehtäväänsä, on olemassa riski, että pelaaja vetää koko pelin läskiksi. Tämä on yleinen ongelma puoli-yhteistyöpeleissä. Meillä ongelma on näyttäytynyt vain kerran yhdestätoista pelistä. Ongelma on täysin riippuvainen peliporukasta ja suhtautumisesta voittamiseen tämän kaltaisilla ehdoilla pelatessa.

Dead of Winter teemastaan sekä sääntöjen paljoudesta huolimatta varsin muuntautumiskykyinen lautapeli, jota suosittelen lautapeleistä kiinnostuneille ja niille ennakkoluuloisille, jotka eivät periaatteesta pelaile lautapelejä vaan Playstationilla jotain Resident Eviliä. Kokeilkaa Dead of Winteriä. Ette tule pettymään!

Dead of Winter pöydällä

Dead of Winter
10 / 10 Arvosana
Plussat
-Vahva teema
-Toimiva yhteistyöpeli/petturi mekaniikka
Miinukset
-Crossroads korttien tarinoita on rajallinen määrä
ja lopulta ne alkavat toistaa itseään
Lyhyesti
Dead of Winter pyöräyttää perinteiseen yhteistyöpeliin lisää kierroksia, sillä yhteisen zombiselviytymisen lisäksi joukossa saattaa olla petturi. Yhteistyötä, syyttelyä ja jännitystä, sitä on Dead of Winter!
Hinta-laatusuhde10
Sääntöjen selkeys8
Temaattisuus10
Uudelleenpelattavuus8

Similar Posts

Leave a Reply

Your Sähköposti address will not be published. Required fields are marked *

 

3 Comments

  1. Innostuin tästä itse ja jaksoin muutaman pelin, mutta sitten oikeastaan hävisi kaikki into pelata peliä. Siinä vaiheessa kun peli-illassa toisessa pöydässä pelattiin Dead of Winteriä ja ajattelin itse tyytyväisenä, että onneksi en ole mukana, myin pelin pois.

    Mikä tökki? Ainakin peli on aika pitkä ja raskas, eikä lopulta mekaanisesti ihan hirveän kiinnostava. Pelimekaniikka on vähän köyhää. Köpöttele tuonne, nosta kortteja, yritä hakata zombeja, toivo että tulee nopalla hyvä tulos. Tarinankerronnallinen puoli toimii kyllä, mutta se ei kuitenkaan sitten riittänyt minulle.

    1. Simppelit pelimekaniikat eivät mielestäni ole virhe sinänsä, jos ympärillä on rakenteet, jotka kannattelevat. Mielestäni Dead of Winterissä kiinnostavinta on omien päämäärien toteuttaminen siten, että saa silti uskoteltua muulle ryhmälle, että motiivit ovat puhtaat. Valheiden ja hyvien tekojen tasapainottelu oman voiton takaamiseksi on hyvin mielenkiintoista.

      Jänniteitä tuovat kasvavat zombilaumat, kriisit, omat tehtävät ja yhdyskuntaan kertyvä roska. Kaikki pitää saada tehtyä yhteisen tehtävän lisäksi. Mikäpä sen hienompaa kun saada muut ne hoitamaan sopivasti aseteltujen syytösten kera. Tarina kun punoutuu yhteen kaiken tämän kanssa niin ollaan jo niin temaattisesti hienossa kokonaisuudessa, että aijai….

      Itsekään en peliä raskaaksi koe. Sanottakoon kuitenkin se, että peli toimii hyvässä/kohtuullisessa peliporukassa. Huonossa porukassa taas voin nähdä tuon raskauden ongelmana, sillä se tekee lisäksi pelistä tylsän. Keskusteleva, syyttelevä, tasapainoinen ja peliin sopivasti uppoutuva porukka saa pelin loistamaan.

  2. Hyviä pointteja Mikko! Itse en koe kyseistä peliä lainkaan raskaana. Siihen vaikuttaa vahvasti se, että kyseessä kun on yhteistyöpeli niin oman fiiliksen mukaan voi antaa Dead of Winterille sekä muulle peliporukalle sen hetkisen panostuksensa. Tottahan tuo on, että pelimekaniikka on hyvin simppeli.