| |

My Little Scythe

57 Shares

Scythe on Stonemaier Gamesin yksi suurimmista menestystarinoista. My Little Scythe syntyi, kun eräs isä halusi pelata Scytheä tyttärensä kanssa. Ja jos tyttären lempiasia on My Little Pony, ei kai auta muu kuin hieman laitaa peliä uusiksi.

Ja no, hyvinhän se My Little Pony Scythen maailmaan upposi. Mutta onko tässä tarpeeksi pelattavaa vai meneekö jopa aivan liian monimutkaiseksi?

*** Peli on saatu arvostelukappaleena pelin julkaisijalta Stonemaier Gamesilta ***

My Little Scythe pelilauta ja miniatyyrit

My Little Scythe ei ole helpoimmasta päästä

Peli seuraa Scythen mekaniikoita yllättävänkin tarkalla tavalla, joka ei tee siitä aivan yksinkertaisinta lastenpeliä. Pelissä on erilaisia toimintoja, joilla voi liikuttaa pelihahmojaan kartalla, löytää uusia resursseja laudalta noppien avulla tai tehdä resursseista esimerkiksi taisteluissa käytettäviä piirakoita.

Tavoitteena on Scythen tapaan onnistua pelin aikana neljässä tavoitteessa ennen muita pelaajia. Tavoitteena on esimerkiksi omenien kuljettaminen keskuslinnaan, voittaa toinen pelaaja piirakkataistelussa tai saada tarpeeksi ystävyyttä mukavia tekoja tekemällä.

My Little Scythe saavutuslauta
Musta pelaaja on saanut saavutusmerkkinsä laudalle vietyään omenat onnistuneesti linnaan.

Peliä onnistuneesti pelatakseen on osattava yhdistellä toimintoja suorittaakseen pelin eri tavoitteita. Esimerkiksi omenien kuljetus keskuslinnaan vaatii:
1. Omenien löytämistä pelikartalle noppia heittämällä
2. Hahmojen liikuttelua ympäri karttaa omenia keräämässä siten, että muut eivät niitä ennätä viedä
3. Kerättyjen omenien kuljettamista keskelle

Tämä vielä saattaa onnistua, mutta menestyksekkääseen peliin vaaditaan samalla vähintään yhden toisen tavoitteen samanaikaista suorittamista. Esimerkiksi piirakkataistelun voittaminen vaatii:
1. Omenien ja timanttien löytämistä pelikartalle noppia heittämällä
2. Hahmojen liikuttamista omenoiden ja timanttien luokse
3. Omenoiden muuttamista piirakoiksi ja timanttien muuttamista taikakorteiksi
4. Hahmon liikuttamista toisen pelaajan luokse
5. Toisen pelaajan voittamista valitsemalla salassa vastustajaa enemmän piirakoita taikakortteja apuan käyttäen

Pelin toiminnot itsessään ovat kohtuullisen yksinkertaisia, mutta niiden yhdistely tavoitteiden toteutumiseksi on jo hieman monimutkaisempaa. Tätä ei tietysti pelata vielä 5-vuotiaiden kanssa, mutta kenen kanssa My Little Scytheä oikein pelaisi?

Toiminnoilla voi liikkua, etsiä resursseja tai tehdä resursseista erilaisia asioita.

Lautapeliharrastavan aikuisen kanssa parempaa kohti

Jos peliä ei ole helppo pelata, tarkoittaa se yleensä sitä, että säännötkään eivät ole aivan helpot. Näin on asian laita myös tämän pelin suhteen ja mistään Yatzystä ei ole nyt kyse. My Little Scythen säännöt ovat selvästi esimerkiksi Menolippua haastavammat, joten pelin starttaamiseksi vaaditaan aikuinen, joka ei pidempiäkään sääntökirjoja kavahda.

Peli sopii 7-vuotiaille, jotka ovat hieman enemmän pelejä jo pelanneet. Sääntöjä voi tarjoilla hieman ripotellen, jolloin pelaaminen alkaa jo onnistua. Hieman voi ehkä ohjailla tiettyyn suuntaan, mutta toisaalta pitää antaa lapsen oivaltaa.

My Little Scythe on herättänyt innostusta ja ylpeyttä, kun on päästy vähän vaikeampia pelejä jo pelaamaan. Jo pelin noin tunnin paikkeille asettuva kesto karsii kärsimättömimmät matkasta, mutta kohtuullisen hyvin peli pitää otteessaan.

Piirakkataisteluissa molemmat pelaajat valitsevat salaa kuinka monta piirakkaa haluavat taistelussa käyttää. Enemmän piirakoita käyttänyt voittaa.

Pelissä on lapsille mukavasti interaktiota ja piirakkataisteluissa jopa toisen kimppuun hyökkäämistä. Tämä saattaa herkimmin loukkaantuville lapsille olla kovakin paikka, kun piirakkataistelun hävinnyt menettää resurssinsa ja joutuu takaisin kotipesään istuskelemaan. Toisaalta taktiikkaa ja strategiaa tässä oppii oikein mukavasti pohdiskellessaan minkä tavoitteen haluaa seuraavaksi tehdä ja miten se ylipäänsä onnistuu.

Komponenteiltaan My Little Scythe on todella laadukas, joka ei yllätä, kun pelin julkaisija on Stonemaier Games. Pelilaatikkoa ja inserttiä myöden kaikki on priimaa.

Kaksikerroksisessa insertissä on paikat kaikille pelin komponenteille.

Hyvä peli, mutta kohderyhmä on kateissa

Tässä on hieno porttipeli lapsille raskaampia lautapelejä kohti. Koska ikää täytyy pelaamisen onnistumiseksi olla jo jonkin verran, saattaa pelin haasteksi muodostua sen teemaa. Onneksi teema on hieman sovellettu eikä sijoitu suoraan My Little Pony -maailmaan, sillä se saattaisi ajaa vielä “no ei pojat tykkää poneista”-pojat pakoon. Myös nykymaailmassa aivan liian nopeasti vanheneville lapsille tämä teema on myös mahdollinen ongelma, sillä pahimmillaan jo eskarilaiset saattavat painia tämänkaltaisten ajatusten kanssa.

My Little Scythe osuu hankalaan väliin. Toisaalta se sopii hyvin 4-5 -luokkalaisesta eteenpäin, koska se pahin pelko siitä, että on lapsellinen, jos pelaa tätä, on jo ohi. Lautapelaava 4-5 luokkalainen toisaalta taas voisi pelata jo melkein samalla vaivalla oikeaa Scytheä.

Suositusikä osunee +7 vuotiaasta ylöspäin, jos on lautapelikokemusta taustalla. Kyllä tätä aikuinenkin ihan mielellään pelaa. Toisaalta 7-vuotias alkaa olla jo valmis nousemaan lastenpelikategoriasta ylös päin.

Kenelle voin suositella My Little Scytheä? Seuralle, joka tykkää pelin maailmasta ja jossa on vähintään yksi, joka jaksaa opiskella pelin säännöt.

My Little Scythe
7 / 10 Arvosana
Hinta-laatusuhde
Sääntöjen selkeys
Mutkikkuus
Tuurin vaikutus
Hauskuus
Lyhyesti
My Little Scythe on tyylikäs ja hyvin tehty kokonaisuus pelisuunnittelusta komponentteihin. Sen kompatuskiviksi koituvat ehkä hieman haastava teema ja monille lasten kanssa pelaaville aikuisille liiankin monimutkaiset säännöt. Jos teema ja säännöt eivät kuitenkaan pelota, niin pelaamaan vain!


Similar Posts

Leave a Reply

Your Sähköposti address will not be published. Required fields are marked *