mitkä pelit voittivat pelaajien valinta 2018 palkinnon
| |

Pelaajien valinta 2018 voittajat – tapahtuiko oikeus?

42 Jakoa

Pelaajien valinta -palkinnot jaettiin tänä vuonna toista kertaa. Raati koostuu tiukasti alan harrastajista, lautapeliblogittajista. Tärkeintä palkinnossa on se, että mitä pelejä on hauska pelata ja mitkä on hyvin suunniteltu, mitä lautapelejä voi oikeasti suositella. Nämä ovat Pelaajien valinta -palkinnon kulmakiviä, lisää palkinnon taustoista voit lukea täältä. Mutta, nyt tähän vuoteen, Pelaajien valinta 2018!

Huomioitavaa, ennen kuin arvon herrasväki jatkaa pidemmälle. Pöydällä jäi tänä vuonna pois raadista, josta lisää artikkelin loppupuolella. Nyt selvitetään, tapahtuiko oikeus.

Mitkä olivat Pelaajien valinta 2018 voittajat?

Raati pohti, väänsi ja käänsi. Tiukkaa vääntöä. Tiukkaa kääntöä. Pohdinta tuotti hedelmää ja finalisteista voittajat kypsyivät. Seuraavassa ruodittu sarjan voittajia verrattuna muihin finalisteihin. Menivätkö palkinnot oikeaan osoitteeseen?

Vuoden perhepeli: Azul

Azul lautapeli kansikuvaja komponentit

Finalisteina kamppailivat Azul, Blue Lagoon, Gemblo sekä Majesty. Jo pelkästään finalistiporukan suhteen jäisi aika hiljaiseksi, sillä eipä näistä ole kuin Azulia tullut pelattua. Pelaamatta on paha huudella, mutta vaikea olisi ollut nähdä kenenkään Azulia syrjäyttävän, vankka ja vahva valinta. Blue Lagoon jäi kuitenkin erityisesti kiinnostamaan finalistisijansa vuoksi.

Vuoden harrastajapeli – 1918: Veli veljeä vastaan

No nyt on yllätys, mutta hyvä sellainen!

Exitit on vielä aika lämmintä tavaraa, uutuuden viehätys hieman vielä hehkuu kasvoilta. Kiva olisi varmasti ollut palkita. Mutta ovatko ne Pelaajien valinta palkinnon arvoisia? Kestävä hitti, jota voi suositella vielä viiden vuoden päästä? Ja se kertakäyttöisyys? Ynh!

Photosynthesis on myös hyvä vaihtoehto. Se on kaunis. Se todella vaatii pohdintaa. Ei varsinaisesti mitään vikaa. Mutta…onko sen pelaaminen hauskaa? No, okei, kyllä on…mutta ei ehkä tarpeeksi. Ei pelaajien-valinta-tarpeeksi. Ihan vähän on kuivakka. Hyvä peli, mutta ei PV-voittaja matskua!

Santorini, au. Loistava peli. Sinänsä ehdotonta Pelaajien Valinta-matskua, mutta nyt sattuu kategoriat päälle! Säännöiltään Santorini taistelisi ehdottomasti perhepeli-kategoriassa, mutta perhepeliksi kaksi pelaajaa on aika ikävä rajoitus. Kyllähän Santorini neljälläkin ihan toimii, mutta kyllä laatikossa vahvasti se kaksinpelisydän jyskyttää. Harrastajapeliksi Santorini on ehkä vähän köykäinen, vaikka todella tuuritonta strategiaa alusta loppuun onkin.

Space Freaks kiinnostaa, mutta ei ole päässyt pöydälle asti. Worms maininnat peliä pelanneilta kiinnostavat kokeilemaan, kuten myös saavutettu finalististatus. Ehkä vielä, ehkä vielä.

Ja se vakavin puute: voittaja on pelaamatta, 1918: Veli veljeä vastaan! Hieno valinta monessakin mielessä. Ensinnäkin luotan raadin arvostelukykyyn siitä, että tämä on tämän kategorian parasta antia: Hyvää pelisuunnittelua, hyvää pelattavaa, hauskaa pitkäksi ajaksi eteenpäin. Lisäksi suomalainen suunnittelu ja pienen julkaisijan menestyminen kisassa tuovat hyvää lämmintä tunnetta. Kun ottaa huomioon kuinka kovassa kastissa 1918: Veli veljeä vastaan oli, niin tämä menee aivan ehdottomaan kokeiluun.

Vuoden peliteko: Helmet-kirjastojen lautapelikokoelmat

Tulihan se sieltä! Pääkaupunkiseutulaisena ei voi muuta sanoa, kuin että ehdottomasti ansaittua! Jos nyt katsoisi Pelaajien valinta voittajia tai finalisteja niin kyllä Helmet-kirjastot hyvinkin vahvasti tämänkin kaartin ovat kokoelmiinsa ottaneet. Tämä varmastikin henkilöityy vahvasti Helmet-kirjastojen lautapelivelhoon Renni Honkaseen, mutta elkää te muut kirjastoimmeiset ajatelko, että ette olisi osa tätä. Jokainen, joka kirjastossa on lautapelien kanssa positiivisessa mielessä puuhaillut, on tämän palkinnon voittaja.

Jopa 1918: Veli veljeä vastaan löytyy vahvasti listoilta. Mahtava homma! Ja hienosti muiden paikkakuntien kirjastot ovat ottaneet mallia Helmetistä ja pelikokoelmat ovat laajenneet kiittettävää tahtia. Kirjastot jatkavat kunniakasta työtään kansan sivistäjänä ja kaikki saavat mahdollisuuden pelata, kiitos siitä!

Vuoden peliteko -kunniamainta 2018: Tasavallan presidentti Sauli Niinistölle huutopussi-lausunnosta

Loistava lisä! Kyllä tämä lautapelipiirejä niin järkytti. Kun alkuperäisestä maininnasta uutisoitiin, räjähti kuulemma hauskasti Korttipelioppaan Huutopussi-artikkelin lukijamäärä aivan omiin lukemiinsa. Ehkäpä herra Tasavallan presidentin kannattaisi seuraavaksi tutustua vuoden 2018 Pelaajien valinta harrastajapeli voittajaan? No, ainakin yhden lautapelipalkinnon raati hänelle tulee kunniakirjan lisäksi toimittamaan…

pelaajien valinta voittajat 2018

Mitä mieltä on kansa? Kuka olisi ansainnut voiton?

Palkinnot ovat aina kovaa jyystöä. Kaikki eivät voi olla samaa mieltä. Kansa huutaa ja raatilaisten välit tulehtuvat. Sivusta seuranneena suuremmilta tulehduksilta raadin kohdalla vältyttiin vaikka erimielisyyksiä tietysti oli! On se herkkä paikka se voittaja. Mutta mitä mieltä on kansa? Onko aihetta huutaa? Kruunattiinko voittajiksi oikeat tahot?

Ja vähän pontta kritiikille ja huutelulle voi etsiä vaikka YouTuben puolelta, jossa Hukkareissun Hannu aloitti huutelun kansan puolesta finalistivaiheessa.

Ketkä ovat Pelaajien valinta tuomaristossa?

Pelaajien valintaa lähdettiin rakentamaan laadukkaaksi ja luotettavaksi palkinnoksi. Palkinnoksi, johon pelaajat voisivat luottaa. Tästä syystä koimme, että nykyisellä peliaktiivisuudellamme emme ehtisi käyttää tarpeeksi aikaa ehdokkaiden pelaamiseen. Arviointi ei ole ensifiiliksiä ja tuntemuksia vaan asiaan pitää todella paneutua. Mitä rehellisesti, hyvällä omallatunnolla voisimme suositella toisille? Pari pelikertaa per peli ei riittäisi. Oli pakko jättäytyä tältä vuodelta pois raadista. Onneksi sen kuitenkin pystyi tekemään kevein mielin, sillä asiantuntemusta ja rakkautta raadilta kyllä löytyy!

Toinen poisjättäytyjä oli Tuomo Pekkanen ja vähintäänkin yhtä hyvästä syystä kun me. Tuomo aloitti kesällä Lautapelit.fi:n Tampereen myymäläpäällikkönä. Tuomo koki, että tämä Lautapelit.fi sidonnaisuus on painava este Pelaajien valinta -raadissa toimimiselle ja näinhän se onkin. Kyllä siinä luotettavuus hieman kärsisi, jos julkaisijan edustajia raadissa pyörisi. Onneksi Tuomosta voi nykyään nauttia erityisesti Lautapelit.fi Ratinan Instagram tilillä.

Tuomariston jäseninä jatkavat Miira Hartemo Noppapotista, Tero Hyötyläinen Lunkisti-blogista, Antti-Ville Kojo Pelikaappimuistiosta (uusi), Joonas Konstig Puutyöläisestä, Timo Lindi Korttikuninkaasta, Mikko Saari Lautapelioppaasta sekä Annika ja Kai Saarto Todellisuuspaosta.

Miten kävi, toimiko raati mielestäsi oikein? Onko oikeat voittajat kruunattu? Onko hampaiden erinäiset onkalot puhtaat vai pitääkö kaivella?

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *