tunteiden värit tyttö ja hirviö
| |

Lasten Pöydällä: Tunteiden värit on tärkeä lautapeli tunteista

77 Shares

Tunteet. Välillä menee vähän tunteisiin ja välillä on vähän tunteetontakin menoa. Tunteita löytyy kaikilta, mutta harva niistä oikein osaa tarpeeksi puhua. Onneksi kaikkeen on olemassa lautapeli ja nyt on tunteisiinkin! Tunteiden värit on lasten lautapeli, jossa opetellaan tunnistamaan tunteita ja puhumaan niistä – ei yhtään paha kokemus aikuisellekaan.

Tunteiden värit on lautapeli, joka sopii lapsille neljästä ikävuodesta eteenpäin. Peli kestää noin 25 minuuttia ja sitä voi pelata 2-5 pelaajaa. Mutta onko se ajanhukkaa vai parhaita pelejä, joita lapsen kanssa voi pelata? Katsotaan…

** Peli on saatu arvostelukappaleena pelin julkaisijalta Lautapelit.fi :ltä. **

Tunteidet värit lautapelissä on helpot säännöt

No, missäpä lasten pelissä ei olisi? Onneksi on tässäkin. Pelaajat yrittävät yhdessä saada laudalla näkyvät värihirviön sekaisin menneet tunteet purkkiin. Peli on yhdistelmä muistipeliä, nopalla liikkumista ja tunteista kertomista. Noppaa heittämällä liikutellaan värihirviötä eri alueille, joissa on tunnemerkkejä. Jotta tunnemerkin saisi poimia, värihirviötä siirtäneen pelaajan täytyy kertoa, mikä saa hänet tuntemaan alueella olevan tunnemerkin mukaista tunnetta.

Tämän jälkeen pelaaja valitsee yhden purkin, johon yrittää tunteen säilöä. Purkkien etupuoli on väritön ja takapuolet värikkäitä. Jos purkki on samanvärinen kuin tunne, sen saa säilöä kyseiseen purkkiin. Jos se on erivärinen, palaavat purkki ja tunnemerkki takaisin omille paikoilleen. Monivärisen purkin paljastuessa alkaa hätä, sillä purkki jää väripuoli eteenpäin ja kolmannen moniväripurkin jälkeen ovat pelaajat hävinneet pelin.

Tunteita ja muistipeliä

tunteiden värit lautapeli saa keskustelemaan tunteista

Laudalla liikkuminen ja purkkien muistiin painaminen on leppoisan mukavaa touhua erityisesti 4-5 vuotiaiden kanssa. Kuusivuotiaille, lautapelejä jo jonkin verran pelanneille, ei tämä kuitenkaan taida pelielementtinä enää riittää. Pelin varsinainen sydän on kuitenkin muualla.

Pelin keskeisin elementti ovat tunteet ja niistä puhuminen. Tunnemerkin saadakseen pelaajan on kerrottava, mikä aiheuttaa ruudun kuvaamaa tunnetta. Vihreä, rauhallisuus – mikä saa sinut tuntemaan olosi rauhalliseksi? Rakkaus – mikä saa sinut tuntemaan rakkautta? Pelkoa? Iloa? Surua?

Pelasin tätä neljävuotiaamme kanssa, jonka lahjat ovat sosiaalisissa ja kielellisissä taidoissa. Hänen kanssaan pelaaminen sujui oikein hyvin. Osasta tunteista hän ei niinkään osannut omakohtaisesti kertoa, mutta pelin mukana tulevassa ohjekirjassa on myös todella hieno sivullinen pedagogisia ohjeita. Ohjeiden perusteella lähdimme sanoittamaan vaikeampia tunteita värihirviön tunnemaailman kautta, jolloin vaikeammatkin tunteet saatiin keskusteltua läpi.

tunteiden värit tyttö ja hirviö

Tunteiden värit auttaa puhumaan tunteista

Pelin avulla vanhemmatkin lapset saa helposti puhumaan tunteistaan, joka on ehdottoman tärkeää lapsen tunnemaailman ja perusturvallisuuden tunteiden kehittymisen kannalta. Ihan terveellistä välillä aikuisenkin sanoittaa lapselle tunteitaan ja kertoa vaikkapa siitä, mikä pelottaa. Tunteista puhuminen saattaa muuten ilman tämän kaltaisia pelejä kiireisen arjen keskellä jäädä toivottua vähemmälle.

“Minä tulen iloiseksi, kun saan pelata iskän kanssa” ja “minä rakastan äitiä, iskää ja Elisaa” olivat vain muutamat lauseet, jotka sai yhden pelin aikana kuulla nelivuotiaamme suusta. Ihan kivoja juttuja kuulla ja tämän lautapelin kautta näitä kuulee vielä normaalia enemmän. Ja jos aikuisen mielestä näitä on kiva kuulla, niin lapselle ne merkitsevät äärettömän paljon enemmän.

Aivan loputonta määrää pelikertoja Tunteiden värit ei itsessään tarjoa. Se ei ole niinkään peli, jota pelattaisiin peräkkäin uudestaan ja uudestaan. Peli toimii hyvin esimerkiksi viikottain tai myöhemmin kuukausittain pelattuna. Tunteiden värit kasvaa tunnemaailman kehittyessä ja pelissä onkin ehdotuksia, miten peliä voi laajentaa lasten oppiessa tunnistamaan useampia tunteitaan. Laajentaminen vaatii pientä askartelua, mutta siitä selviää kohtuullisen helposti.

tunteiden värit lautapelissä puhutaan tunteista

Harvoin tulee vastaa näin tärkeän tuntuista peliä. Monet opettavat värejä, kirjaimia, laskemista, loogista päättelyä ja muita tärkeitä taitoja. Ne ovat tärkeitä, mutta ne ehtii hyvin oppia koulussakin. Tunneäly kehittyy vahvasti leikki-iässä. Leikin lomassa lapsi oppii näitä taitoja, mutta tarvitsee usein aikuista tuekseen oppiakseen käsittelemään ja ohjaamaan tunteitaan.

Päiväkodissa lapsia ja kiirettä riittää, eikä aina ole välttämättä aikaa lähteä syvemmin tilanteita käsittelemään. Kotona aikuisella voi sisarusten kinastellessa jäädä samalla tavalla tilanne hieman liian vähälle huomiolle. Tunteiden värit on yksi ratkaisu varmistamaan vahvemman tunneälyn kehittymistä.

Peliä voi suositella lähes poikkeuksetta mille vain lapsiperheelle, josta löytyy 4-7 vuotiaita lapsia, mutta ikäskaalan yläpäässä saattaa peli tuntua liian yksinkertaiselta. Toisaalta jos lautapelejä ei ole juuri lainkaan pelannut, yhdistyy tässä vanhemmille hyvin lautapelimaailmaan tutustuminen ja tunteista puhuminen.

tunteiden värit nopan heitto

Plussat:
-Tärkeä aihe: Saa puhumaan tunteista!
-Ihan mukava muistipelielementti

Miinukset
-Ei mahdottomasti uudelleenpeluuarvoa
-Lisätunteita saadakseen täytyy askarrella

Lyhyesti:
Lautapeli todella tärkeästä aiheesta, joka auttaa tunnistamaan ja puhumaan tunteista. Hauskaa ja pedagogisesti toimivaa lautapelaamista, kannattaa kokeilla!

Similar Posts

Leave a Reply

Your Sähköposti address will not be published. Required fields are marked *