Dale of Merchants Collection lautapelin kansikuva
| |

Dale of Merchants Collection

32 Jakoa

Tuli Dale of Merchants. Tuli Dale of Merchants 2. “Eiköhän se jo riitä?” pohti ihminen. Tuli ilta. Tuli aamu. Tuli Dale of Merchants Collection. “Äh” tuhisi ihminen. Tekeekö tällä enää mitään? Miksi vielä lisää Dale of Merchantsia? Näin ajatteli myös Kristian, mutta voi kuinka väärässä hän olikaan…

Pelin kerätessä Kickstarter rahoitusta, päätin, etten sitä tarvitse. Eläinpakkoja oli jo ihan kivasti, lisää en ajatellut tarvitsevani. Säilytysratkaisunkaan takia en tätä viitsinyt hankkia. Suuressa viisaudessaan pelin suunnittelija Sami Laakso kuitenkin laittoi yhden paketin kohti Pasilaa, sillä oi – kyllähän tämä olisi täytynyt hankkia.

Dale of Merchants: Collection on jatkoa aiemmille Dale of Merchants sarjan peleille. Eläinpakkojen lisäksi Collection tuo muutamia lisähärpäkkeitä peleissä käytettäväski sekä tarjoaa säilytysratkaisun kaikille sarjassa ilmestyneille ja yhdelle vielä ilmestyvälle (!!!) pelille.

Mutta mikä tekee tästä hankkimisen arvoisen? Katsotaanpa hieman suutuntumaa pidemmälle, miksi Dale of Merchants: Collection vakuutti.

Mikä Dale of Merchants?

Hei, hei, hei, ystävä. Eikö Dale of Merchants pelisarja ole ennestään tuttu? Käy lukemassa aiempi arvostelumme, sillä tässä arvostelussa emme keskity pelin perusideaan, joka käy ilmi aiemmasta tekstistä.

Dale of Merchants Collection tuo väkevää lisämaustetta peruspeliin

Dale of Merchants Collection tuo kaksi erillistä eläinpakkoihin liittymätöntä peliin lisättävää lisäominaisuutta: hahmokortit ja ansakortit.

Hahmokortteja käytettäessä, jokainen pelaaja saa pelin alussa käyttöönsä uniikin hahmokortin. Hahmokortteja on todella paksu pakka, joka yllätti kovin, yhteensä 55 erilaista hahmoa.

Kortit tuovat sopivaa persoonallisuutta pelaamiseen ja on aina kivaa päästä tekemään jotain, mihin muut eivät pysty. Helpoimmat kortit tuovat pientä muutosta peliin, kun taas monimutkaisimmat hahmot joutuvat kaikki pelaajat huomioimaan strategiassaan.

Ansakortit ovat kortteja, joita pelaajat voivat pelata vastustajiensa poistopakkaan. Vastustajan lopulta nostaessa ansakortin käteensä, tapahtuu kortin mainitsema asia. Ansakortit ovat yleensä vähän mmhm – lisä, joka ei tuo yleensä paljoakaan lisää taktikointia peliin.

Vaikka ansakortteja en yhtä korkealle arvostakaan kuin hahmokortteja, loistavat ne kirkkaimmin, kun pelissä on mukana poisto- ja nostopakkoja manipuloivia kortteja. Parhaimmillaan niillä voi saada aikaan hyvinkin tyydyttäviä komboja, jotka pyöräyttävät tilanteen päälaelleen. Mutta vain parhaimmillaan.

Ansakortit tuntuvat vain tuovan lisähämmennystä.

Dale of Merchants Collection laatikko säilöö koko pelisarjan

Eläinpakat siististi yhdessä laatikossa.

Säilytysratkaisu oli yksi ominaisuuksista, joita en uskonut tarvitsevani. Se on kuitenkin aivan mielettömän tärkeä. Jo ykkös- ja kakkososan kanssa on tullut laatikoiden kanssa räplättyä pakkoja mietiskellessä sen verran, että ihmettelen, että tämän alunperin heti turhuudeksi tuomitsin.

Jokaisella eläinpakalla on oma esittelykorttinsa, jossa on kerrottu pakan satunnaisuudesta, ilkeydestä ja muista ominaisuuksista. Taisin alunperin hieman ensimmäisen Dale of Merchantsin kohdalla kritisoida sitä, että minun täytyy itse rakentaa haluamani kaltainen eläinkombinaatio, tehdäkseni pelistä nautinnollista. No, nyt minulla todella on helpot työkalut siihen, kiitos!

Eläinpakkoja, mutta kuusi kahdeksan sijaan, jeej! No, nyt kun ykkösen, kakkosen ja tämän yhdistää, sanoisin, että enempää ei ihminen tarvitse! Kun Dale of Merchants 3 ilmestyy, ja kirjoitan siitä ylistävästi, unohtakaa tämä. Paitsi: KAMALAA! Laatikossa on tyhjää tilaa juuri tälle vielä ilmestymättömälle pelille…voiko laatikon jättää osittain tyhjäksi? Todella ilkeää touhua.

No ei, mutta tältä ihmisestä tuntuu! Pakkoja on Euraasialaisten majavien kanssa yhteensä 21! Se on jo paljon, muttan miten olen koskaan 12 pakalla pärjännytkään? En tiedä. Dale of Merchants Collection on vahvimmillaan tukemassa aiempien sarjojen kortteja. Pelkästään Collectionin korteilla en onnistunut muodostamaan yhtä tyydyttäviä pelejä kuin esimerkiksi pelkästään sarjan ensimmäisen pelin korteilla. Ykkönen oli kokonaisuutena täydellinen, mutta Collection tuntuu nimenomaan tukevan muuta sarjaa korteillaan hyvällä tavalla.

Collectionin eläinpakat ovat pääasiassa hieman erikoisempia kuin aiempien pelien kortit eivätkä ne keskity perinteisiin pakanrakennuspeleistä tuttuihin käden, pakan ja marketin hallintaan, vaan ovat sekoitusta näistä sekä pienestä kikkailusta. Uskoisin, että tulen sekoittamaan maksimissaan yhden Collectionin eläinpakan per peli omiin korttiyhdistelmiini.

Vaikka kokonaisuutena en kirkkaimpaan kastiin Collectionin eläinpakkoja sijoitakaan, tykkäsin erityisen paljon mangusteista ja hautalepakoista, jotka hyödyntävät pelattujen tekniikkakorttien perusteella liikkuvaa kelloa. Yöllä osa korteista on vahvempia ja osa heikompia, päivän suhteen sama homma. Näiden kanssa pelatessa joukossa oli sopivasti taktikointia, hieman tuuria ja paljon kiperiä päätöksiä!

Modulaarinen lisäosa modulaariseen peliin

Yleensä en pidä modulaarisista lisäosista, joita Dale of Merchants Collection on pullollaan. Modulaarinen lisäosa tarkoittaa sitä, että pelissä tulee uusia elementtejä, joita pelaajat voivat halutessaan lisätä muuttaakseen pelikokemusta. Dale of Merchants -sarja on jo sydämeltään modulaarinen, joten muunlaista lisäosaa on vaikea kuvitella.

Vaivaa on myös nähty siinä, että lisättävien palikoiden ominaisuuksia on avattu siinä laajudessa, että tietää, miten osan lisääminen peliin tulee vaikuttamaan. Tällä määrällä eläinpakkoja ja lisättäviä ominaisuuksia saa muokattua täydellisen kokemuksen mille tahansa peliporukalle aloittelijoista kovemman luokan harrastajiin sekä tuuria rakastavista ilkeilijöistä rauhanomaisiin kombonrakentelijoihin.

Ehdottomasti parasta antia Collection laatikko tarjosi hahmokorttien ja säilytysratkaisun osalta. Molemmat osa-alueina saisivat ehdottoman kympin ja Dale of Merchants ilman näitä ei ole minulle enää olemassakaan. Mahtavaa tavaraa!

Pakanvalintakorteista näkee nopeasti, miten eläinpakka tulee peliin vaikuttamaan.

Kenelle hyllyyn Dale of Merchants Collection?

Jos aiemmista Dale of Merchants peleistä pitää, on tämä melkeinpä pakko-ostos. Jos omistat jo kaksi aiempaa, osta tämä heti. Vaikka olisit pelannut ne puhki, herättää tämä uinuneen peli-innon pitkäksi aikaa, sillä vaihtelua kyllä riittää!

Yhden sarjan pelien omistavien kannattanee suunnata katseensa myös tätä kohti. Vaikka eläinpakat eivät kaikkien mielestä ole aivan yhtä timanttisia kuin aiempien osien vastaavat, löytyy sieltä kuitenkin kelpo kavereita vanhoille korteille. Ja ne hahmokortit, ne täytyy jokaisen saada mukaan niin pian kuin mahdollista!

Etkö omista vielä yhtään Dale of Merchantsia? Tällöin en Collectionia suosittelisi. Pahimmillaan pelkän Collectionin eläinpakoilla pelatessa voi lopputuloksena olla vähän kummallinen, hidas ja sekainen peli, kun taas yhteen sekoitettuna tuloksena voi olla todella riemastuttavia kombopähkäilyitä. Osta mieluummin Dale of Merchants 1 tai 2! Niiden perusteella osaat kyllä sanoa, täytyykö lisää saada. Kun se on testattu, kannattaa pakettiin laittaa Collection ja vielä uupuva osa kaveriksi.

Tituleerasin Dale of Merchantsia aikoinaan Dominionin tappajaksi, jota se minulle olikin. Ongelmana oli kuitenkin aiemmin pelin vaihtelevuuden puute. Dominion laatikkoa löytyy vaikka kuinka ja Dale of Merchants saattoi alkaa tuntua hieman läpipelatulta. Toinen osa toi vaihtelua, mutta edelleenkään Dominion tasoista ikipeliä ei tästä voinut rakentaa. Dale of Merchants Collection ratkaisee tämän tuoden pöytään monipuolista pelattavaa todella pitkäksi aikaa!

Dale of Merchants Collection
9 / 10 Arvosana
Plussat
-Hahmokortit todella mielenkiintoisia
-Kaikki Dale of Merchantsit samaan laatikkoon, jes!
-Graafisesti kaunista, kuten aina
Miinukset
-Jos et omista yhtään Dale of Merchants peliä, älä osta tätä!
-Kaikenlaista kaikille, joten kaikesta ei voi tykätä.
Lyhyesti
Dale of Merchants Collection täydentää DoM pelisarjan hienoksi kokonaisuudeksi! Tästä riittää pelattavaa ja säädettävää todella pitkäksi aikaa. Nyt Dominionit myyntiin ja tästä koko setti hankintaan!
Hinta-laatusuhde8
Sääntöjen selkeys9
Temaattisuus6
Uudelleenpelattavuus10

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

3 kommenttia

 1. Minulle kävi aivan samoin: Dominion sai lähtöpassit heti Dale of Merchants Collectionin ja sarjan aiempien pelien yhdistämisen myötä. Kerrassaan loistava paketti.

  1. Monipuolinen peli! Minulle kun Dominion ei maistu lainkaan, mutta silti tämä täyttää sen jättämän tyhjiön jollain, mistä pidän.

   Onko vielä ajatuksia DoM 3 suhteen?

   1. Onhan tässä todella paljon jo nyt!

    DoM 3 mahtuu mukaan ilman muuta. Odotankin tulevaa Kickstarter-kampanjaa (sekä ainakin juonittelevia viherharakoita ja taikauskoisia lumikenkäjäniksiä) innolla.