Viticulture
Stonemaierin uusimman pelin Scythen rahoituskampanja on alkanut. Pienet maistiaset Scythestä löytyvät aiemmasta artikkelista. Nyt emme kuitenkaan keskity Scytheen vaan minulla on ilo ja kunnia arvostella Stonemaierin esikoisteos, Viticulture, joka on pitkään ollut yksi suosikkilautapeleistäni. Viticulture on oiva esimerkki lautapelistä, jossa teemaan ja yksityiskohtiin ollaan todella panostettu. Tässä Viticulture, olkaapa hyvä!
Paketin sisältö
Pelin hinta on varsin suolainen, 65€, mutta nätit komponentit paikkaavat kovaa hintaa. Paketista löytyy kaksi puoleinen pelilauta, 6 viinitilalautaa, 31 tylöläistä, 6 suurta työläistä, 6 kukkoa, 6 korkkia, 6 viinipulloa, 48 rakennusta (kahdeksaa erilaista), 72 kolikkoa, 154 korttia sekä aloittavan pelaajan merkki.
Viticulture on perinteinen työläisten asettelupeli
Pelaajat toimivat viininviljelijöinä. Viticulturessa on mahdollista tehdä punaviiniä, valkoviiniä, roseeta sekä kuohuviiniä. Tarkoituksena onkin nimenomaan saada omat viinipellot tuottamaan mahdollisimman tehokkaasti rypäleitä, jotta on mahdollista saada jouhevasti valmiit viinit kellareihin vanhentumaan. Viini kun tunnetusti paranee vanhetessaan ja viinitilaajat antavat enemmän voittopisteitä kypsistä viineistä, jotka ovat luonnollisesti arvokkaimpia.
Oma vuoro koostuu työläisten laittamisesta pelilaudalle, jotka mahdollistavat muun muassa viiniköynnösten ostamisen, viiniköynnösten istuttamisen, palstan harventamisen ja kypsien rypäleiden murskaamisen. Heti kun pelaaja on laittanut työläisensä kentälle hän saa suorittaa kyseisen toiminnon. Työläisiä yhteen ruutuun mahtuu rajattu määrä, joten kaikki pelaajat eivät jokaisella kierroksella pääse toteuttamaan intressejään.
Järjestyksellä onkin Viticulturessa suuri merkitys. Niin kuin kaikki kokeneet viininviljelijät tietävät vuodenajat määrittävät paljon. Sadonkorjuuta kun ei voi tehdä keskellä talvea. Tämä on myös huomioitu Viticulturessa. Kesä ja talvi kaudella on mahdollista tehdä erilaisia toimintoja oman viinitilansa edistämiseksi.
Kun kaikki pelaajat ovat käyttäneet työläisensä parhaallaan katsomallaan tavalla alkaa uusi vuosi ja pelaajat jatkavat viinin viljelystään siihen asti kunnes ensimmäinen pelaaja saa kaksikymmentä voittopistettä. Tämän jälkeen pelataan kierros vielä loppuun ja lasketaan voittopisteet.
Omien työläisten laittamisen lisäksi pelaajilla on halussaan käsikortteja. Käsikorteissa on viinitilauksia, jotka täyttämällä saa voittopisteitä. Kesä ja talvikaudella on niin sanottuja vierailijakortteja, joita nostetaan yksi kappale kerran vuorossa. Vierailijat tuovat peliin uutta vivahdetta ja lähes poikkeuksetta hyödyttävät kortin pelannutta pelaajaa tavalla tai toisella. Vierailijakortit tuovat lisää taktikoinnin mahdollisuutta ja toki lisäävät pelin tuuripitoisuutta. Vierailijaksi voi kutsua esimerkiksi työläisten kouluttajan, joka antaa jokaiselle pelaajalle mahdollisuuden kouluttaa työläisen. Vierailijan pelannut pelaaja saa rahaa jokaisesta, joka näin tekee.
Viticulturessa on panostettu teemaan ja yksityiskohtiin
Viticulturen teeman yksityiskohdissa on todella panostettu. Peli on kaunista katseltavaa jossa on huomioitu viininviljelyssä oleellisia tekijöitä. Viticulturen rypälelajit ovat myös oikeita rypälelajikkeita. Pelissä roseviinin valmistus tapahtuu sekoittamalla punaviiniä sekä valkoviiniä keskenään. Näin homma toimii myös elävässä elämässä, joskin vain jenkeissä. Nämä ovat hauskoja yksityiskohtia, jotka tukevat temaattisuutta. Henkilökohtaisesti arvostan tämän kaltaista paneutuneisuutta. Viticulturessa on muitakin hauskoja yksityiskohtia, joista olen varsin innoissani. Kickstartterin rahoituskampanjaan osallistuneilla oli mahdollisuus saada oma naamansa komeilemaan vierailijakortteihin. Nerokasta!
Viticulturessa on selkeät säännöt, jotka on kohtuullisen helppo oppia. Työläisten asettelupelissä nousee haasteeksi muistaa mitä missäkin kohtaa laudalla tapahtuu. Viticulturea en tämän takia aivan vasta-alkajille lähtisi suosittelemaan. Vierailijakortit tuovat mukanaan peliin paljon extraa, joka saattaa aluksi hämmentää.
Viticulturessa joutuu pohtimaan jatkuvasti hyötysuhdetta, kannattaako laittaa oma työläinen niin, että vastapelaaja ei saa hyödykkeitä vai ajatellako enemmän vain oman viinisatonsa tuotantoa.
Viticulture paranee pelin edetessä
Pelin ensimmäiset kierrokset tuntuvat olevan hiukan paikoillaan junnausta. Rahaa on saatava, jotta pysty ostamaan itselleen kaikki viljelyyn tarvittavat härpäkkeet. Viticulturessa on paljon mahdollisuuksia, mitä voisi tehdä, mutta valitettavasti työläiset eivät millään riitä toteuttamaan näitä kaikkia. Tämän lisäksi on vielä kanssapelaajat, jotka tulevat sotkemaan suunnitelmia Tästä huolimatta Viticulture ei käy tylsäksi. Peli on myös hyvin uudelleen pelattava runsaan valinnan mahdollisuuden ansiosta. Vierailijakorteilla on toki tässä paljon painoarvoa.
Vierailijakortit ovat myös hienosti teemoiteltu peliin sopivaksi. Kortit tuovat mukanaan haastetta sekä tuuria. Pelissä on suoraa kanssakäymistä muiden pelaajien kesken vierailijakorttien ansiosta. Niiden kohdalla voi joutua aluksi miettimään, että miten ne käytännössä toimivat. Kortit ovat englanniksi ja niissä on käytetty vahvasti lautapeli- ja viinisanastoa. Mikäli englanninkieli ei ole ihan hanskassa Vierailijat voivat aiheuttaa harmaita hiuksia.
Kesken pelin Viticulturessa on hyvin haastavaa arvioida kuka tulee pelin todellisuudessa voittamaan. Peli paranee kuin viini vanhetessaan, viimeiset kierrokset pelissä ovat varsinaista tykitystä voittopisteiden suhteen. Pelaaja, joka näyttää olevan häviöllä saattaakin viimemetreillä tehdä hirveän spurtin ja kiilata voittoon saatuaan tehtyä hyvät viinikaupat. Tämä lisää jännitystä viimeisiin minuutteihin asti. Uskon, että tämä saattaa ärsyttää joitain pelaajia mutta itselleni tämän kaltainen loppurysäys uppoaa hyvin.
Haluan vielä nostaa maljan Viticulturelle ja Stonemaierille. Jäämme Pöydällä innolla odottamaan uutta tulokasta Scytheä.
-Selkeät säännöt
-Toimiva teema, vaikka viinit eivät kiinnostaisikaan
-Tuuri välillä yllättävän suuressa roolissa, joskin harvoin
Kesto: 60-120min Pelaajamäärä: 2-6
- Lautapeli joululahjaksi? – Parhaat joululahjat 2023 - 21.11.2022
- Arnak – Kadonneet Rauniot (Lost Ruins of Arnak) - 08.09.2022
- Pöydällä joulukalenteri 2019 - 26.11.2019
Teema todellakin toimii. Yksi lemppari worker placement pelejäni mm. racing game fiiliksen takia. Peruspelissä vähän arveluttaa kortit, jotka ovat todella voimakkaita. Olen kerran voittanut pelin ylivoimaisesti suorittamatta tilauksen tilausta.