|

Lautapelivuosi 2018 Kristianin näkövinkkelistä

38 Shares

Viime vuonna valiteltiin raskautta, tänä vuonna vauvavuotta! Yhteisiä isomman porukan lautapeli-iltoja ei edes yritetty järjestää. Pelasimme joko erikseen tai kahdestaan. Illalla lasten nukkuessa pelaaminenkaan ei ongelmatonta ollut, mutta lautapelipöydän ansiosta onnistumisiakin koettiin!

Yhteensä pelikertoja kertyi 111 pelatun pelin verran, joka on neljä pelikertaa enemmän kuin vuonna 2017, kyllä se tästä! Erityistä vuoden 2018 pelatuissa peleissä oli lasten lautapelien vahva nousu. Vuoden 2017 tekstissä kirjoitettu lasten lautapelikasvatus on siis aloitettu vahvoissa merkeissä.

Vuoden 2018 pelatuimmat lautapelit

  1. Charterstone – 9 pelikertaa
  2. The Mind – 9 pelikertaa
  3. Fast Forward: FEAR – 7 pelikertaa
  4. Dead Last – 4 pelikertaa

Charterstone on vuoden 2018 pelatuin pelimme. Oona kaipasi jotain lautapelimatkaa, jota toteuttamaan ostimme Charterstonen. Peli on tarjonnut kohtuullisen mukavia kokemuksia, mutta voiko sitä suositella? Matka täytyy saattaa päätökseen, sillä pelejä on jäljellä vielä kolme. Jotain täytyy kuitenkin tapahtua, että uskallamme Charterstonen päästää seulan läpi hyvin arvosanoin.

Viime vuoden ilmiö The Mind tuli koettua erilaisilla kokoonpanoilla ja olihan se kokeilun arvoinen. Fast Forward: FEAR jätti hyvin Friesemäisen ekspirimentaalisen tunteen, mutta kaipaista lisäkokeiluille ei jäänyt. Dead Last oli hyvinkin hauska ja erilainen neuvottelua, bluffausta sekä juonittelua vaativa peli, jota kuitenkin vaivasi pieni epätasapaino loppupelin valintojen välillä.

Muuten vuoden aikana tuli pelattua enemmänkin pelejä kerran tai kaksi usean kerran sijaan. Kun pelikertoja kertyy vähemmän, sopii meille mieluummin usean erilaisen pelin kokeilu kuin yhteen syvästi paneutuminen.

Lasten pelit:

  1. Here, Fishy, Fishy! – 7 pelikertaa
  2. Feeling & Touching – 5 pelikertaa
  3. Koboldbande – 5 pelikertaa
  4. Dragon Rapid Fire – 4 pelikertaa
  5. Funny Bunny – 4 pelikertaa

Pelikertoja tosiaan tuli, mutta hyvin nopeitahan nämä vielä kolmevuotiaan kanssa vielä ovat. Koboldbande eli Peikkopolku sisältää jo ihan pelillisiä elementtejä, mutta muuten lista on aika pelillisesti hieman tylsähköä tavaraa. Sosiaalisesti nämä kokemukset ovat luonnollisesti oikein mukavia, joten eipä vielä kovasti näiltä peleiltä odottanutkaan.

Vuoden 2018 parhaat pelikokemukset

Vaikka pelatuimpien pelien listalla olevat pelit eivät aiheuttaneet suuria ilon tunteita, löytyi niitä kuitenkin vuoden pelikokemuksista. Erityismaintoja keräävät Kickstarterin kautta saapuneet Dawn of Peacemakers, Root, Brass: Lancashire ja Brass: Birmingham.

Brassit ovat hyvin tasapainoisia ja hitaasti, mutta hyvin, eteenpäin soljuvia tapauksia. Ilo pelata, kunhan pöydälle saa! Toinen varmasti lähtee kiertoon, sillä molemmille ei meillä varmastikaan paikkaa tule olemaan.

Dawn of Peacemakersin pari ensimmäistä peliä ovat vakuuttaneet ja lisää haluaa! Kiinnostaa jo kovasti, miltä lopullinen peli tuntuu ja skirmish pelimuoto myös kutkuttelisi. Ei tästä vielä pahaa sanottavaa keksi. Helposti on eteenpäin päästy, mutta viimeisessä piti jo parissa kohtaa laittaa vähän jarrua.

Root on koettu vasta kaksin, mutta vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, josta kylläkin vaikea sanoa, kuinka hyvä se lopulta on. Ryhmittymien pelitavat, tavoitteet ja mekaniikat ovat täysin toisistaan poikkeavat, joten tämä on täyttä asymmetriaa parhaimmillaan. Mutta onko se tasapainossa ja kivaa kaikille? Tämä on vielä selvittämättä.

Yksi vuoden kohokohtiin lukeutuva tapahtuma on myös Pandemic Legacy: Season 1 -kampanjan loppuun saattaminen. Huh, aikamoinen urakka, eikä pelkästään positiivisessa mielessä. Tästä toivottavasti lisää juttua myöhemmin.

Blogin luetuimmat artikkelit 2018

  1. Pöydällä joulukalenteri 2018 [+ mahdollisuus voittaa 20 joulukalenteripistettä!]
  2. Lautapelisuositukset
  3. Azul
  4. Joulukalenteri 2017 vastaukset ja voittajat
  5. Lautapelipöydän hankinta – mistä ostaa ja mitä olisi hyvä pitää mielessä?
  6. Werewolf
  7. The Resistance: Avalon
  8. Scythe
  9. Saboteur
  10. Ropecon 2018 lautapelaajan silmin – Ensikertalaisen kosketus

Joulukalenteri jatkaa voittoista kulkuaan vuodesta toiseen luetuimpien artikkelien listalla. Muuten yllättää vanhempien partypelien suosio, Werewolf, The Resistance: Avalon ja Saboteur tiukasti kiinni kympin kärjessä. Azul oli viime vuoden kovimpia pelejä, joista Pöydälle saatiin arvostelu, joten sen korkea sija ei yllätä.

Kohti vuotta 2019

Vuosi 2019 näyttää mielenkiintoiselta pelaamisen kannalta. Vauva-väsymys alkaa hieman jo helpottaa, joten lautapeleille voi odottaa hieman valoisampaa tulevaisuutta. Tämä oletettavasti myös tarkoittaisi blogin aktiivisempaa päivittelyä.

Aktiivisemmasta päivittelystä päästään blogin kannalta vuoden 2018 merkittävimpään tapahtumaan: Arton ja Virpin liittyminen Pöydällä-kollektiiviin. Tämä lupaa hyvää tulevalle vuodelle.

Joonas rökitti minut surullisen ylivoimaisesti Clans of Caledoniassa.

Helsingin ensimmäinen lautapelikahvila Boardgame Café tuli koestettua Puutyöläisestä tutun Joonas Konstigin kanssa ja homma vaikutti lupaavalta. Hieman avarampaa pelitilaa olisi toivonut, mutta Helsinki ja vuokrataso on mitä on. Kahvilaan on tarkoitus palata vielä paremmalla ajalla ja hyödyntää paikan pelivalikoimaa sekä opetuspalvelua.

Kickstarter bäkkäilyjä ei lautapelipuolelta ole vuonna 2018 tainnut tulla yhtään, joten tähän lähdetään aggressiivisesti hakemaan muutosta. Kyllä aina nyt ainakin yhtä peliä pitäisi odotella. Näillä eväillä ja hyvillä mielin kohti tulevaa vuotta – olkoon se lautapelirikas!

Similar Posts

Leave a Reply

Your Sähköposti address will not be published. Required fields are marked *

 

2 Comments

  1. Rootiinhan on tullut pieniä tasapainokorjauksia ja näin yhden pelin perusteella ainakin Woodland Alliancen ja Markiisittaren korjaukset ovat osuvia. Kannattaa tutustua.