Dale of Merchants lautapeli
Suomalainen yhdenmiehen pelitalo Snowdale Design ja Dale of Merchants lautapeli. Laakso täynnä eläimiä kilpailemassa pääsystä legendaariseen kauppiaiden kiltaan. Rehellisyys maan perii, joten jokaisella eläinlajilla on omat keinonsa huijata tiensä kiltaan muiden pyrkyreiden ohi. Dale of Merchants lautapeli on pakan rakentelua, joka kuitenkin eroaa selvästi lajityyppinsä vakiokastista, kuten Dominionista ja Star Realmsista.
Kickstarterin kautta harvoin julkaistaan suomalaistaustaisia pelejä lainsäädännöllisten seikkojen vuoksi. Tästä syystä pelin ilmestyminen Kickstarteriin oli jo itsessään pieni uutinen. Todellinen uutinen on kuitenkin se, että onnistuneen Kickstarter kampanjan lopputuloksena oli oikein laadukas suomalainen lautapeli.
Vielä tätäkin hienompaa on se, että Snowdale Design ja Dale of Merchants lautapeli jatkaa voittokulkuaan Dale of Merchants 2 muodossa. Kickstarter kampanja on pärähtänyt käyntiin hieman yli viikko sitten ja on jo nyt kerännyt hämmästyttävästi yli $51 000. Mukaan ehtii vielä parin viikon ajan. Se toimii itsenäisenä pelinä tai sen voi sekoittaa ykkösosan kanssa yhteen.
Peli on saatu arvostelukappaleena pelin suunnittelijalta.
Laadukasta sisältöä Dale of Merchants lautapelissä
Pelistä huokuu laatu, sillä jo pelilaatikko tuntuu jämäkältä ja miellyttävältä. Korttien materiaali on priimaa, joka takaa hyvän kestävyyden vaikka pelikertoja kertyisi alle enemmänkin. Dominioniin verrattuna kortit tuntuvat paljon paremmilta, 7 Wondersin kortit ovat jo aika lähellä. Dale of Merchantsin kortit harmittaa laittaa muoveihin, sillä niissä on todella hyvä tuntuma.
Usein epäilykset heräävät, kun pelin suunnittelija on itse hoitanut myös graafisen toteutuksen. Joskus se kuitenkin toimii ja tämä on peli, jossa se toimii. Pelissä on selkeästi omanlaisensa tyyli, maalausmainen graafinen ilme sopii peliin ja sen teemaan todella hyvin.
110 korttia, joiden seassa on sekä jätettä, että kuuden eri eläinlajin pakat. Lisäksi paketista löytyy noppa, joka on käytössä onnekkailla oseloteilla pelatessa. Hintaa pelillä on noin 20€, joka on laatuun nähden ihan kohtuullinen pyyntihinta, rahoilleen saa kyllä vastinetta.
Dale of Merchants lautapeli – rojua, eläimiä ja aarteita
Pelaajien tarkoituksena on rakentaa kahdeksan myyntikojua, joista ensimmäisen arvo on yksi ja viimeisen kahdeksan. Ensimmäisenä kahdeksannen kojun rakentanut pelaaja voittaa. Omalla vuorollaan pelaaja voi joko ostaa kortin torilta, pelata kädestään kortin tai rakentaa kojun.
Ostetut kortit tulevat suoraan käteen. Vuoron lopuksi kädessä jäljellä olevia kortteja ei heitetä poistopakkaan vaan ne jäävät käteen odottamaan seuraavaa vuoroa.
Alussa käsi on täynnä pääasiassa rojua. Alkupelistä roju on kohtuullisen hyödyllistä, sillä sitä voi käyttää korttien ostamiseen. Myöhemmin se on kuitenkin juuri sitä, rojua, josta toivoisi pääsevänsä eroon. Tähän löytyy joiltain eläimiltä keinonsa sillä esimerkiksi oravat ovat taitavia piilottamaan rojua kojuihinsa.
Joka peliin valitaan kuudesta eläinlajista muutama riippuen pelaajamäärästä. Peli on selkeästi erilainen eri eläinlajeilla pelatessa, joten peliä voi muokata hieman omien mieltymystensä mukaisesti. Pohjalaiset pesukarhut tykkäävät varastella, mutta kaikki eivät varkaita arvosta. Silloin peliin voi ottaa esimerkiksi rauhallisemmat Pandat, joiden erikoisalaa on torin manipulointi.
Jotain samaa, mutta onneksi pääasiassa omaa
Dale of Merchants lautapeli osuu lähelle sydäntä, toisin kuin aiemmin mainitut Star Realms ja Dominion. Miksi sydän tälle sykkii? Jo sääntöjä lukiessa tuli fiilis, että tämähän saattaa jopa olla kohtuullinen peli.
Ratkaisevin ero edellä mainittuihin on se, että vuoron jälkeen kädessä olevat kortit eivät mene poistopakkaan vaan jäävät odottamaan seuraavaa vuoroa. Lisäksi ostetut kortit tulevat suoraan käteen ja ovat täten pelattavissa heti seuraavalla vuorolla. Ero on merkittävä, sillä tämä mahdollistaa taktikoinnin aivan eri tavalla. Hyvän kortin voi säästä, ja ostaa sille marketista kaveriksi komboystävän.
Dale of Merchants lautapeli on parhaimmillaan kahdella pelaajalla, jolloin se on nopea, mutta yllättävän taktinen peli. Pöydältä löytyy alkuun vain viisi korttia, kuten kädestäkin, joten mahdottomia mietintätaukoja ei useinkaan muodostu. Omaa strategiaa ei voi päättää heti pelin alussa vaan se riippuu paljon siitä, mitä kortteja pöydältä löytyy. Toisaalta pelikertojen karttuessa osaa hieman jo varautua, mihin suuntaan kannattaa lähteä tiettyjen eläinten kanssa pelatessa.
Nelinpeli on hieman ristiriitainen tapaus. Pelin kesto venyi ikävästi jo ennestään peliä pelanneidenkin kanssa. Pelin kaaottisuus lisääntyi, mutta se oli yllättävällä tavalla jopa ihan mukavaa. Yllättäviä tilanteita tuli eteen kaksinpeliä enemmän, mutta niihinkin oli mahdollista reagoida eikä suurta ”en-voi-vaikuttaa-itse-mihinkään” fiilistä tullut. Peli on parhaimmillaan jännittävä loppuun asti, sillä viimeisen kojun rakennus voi olla monellakin pelaajilla hyvin lähellä. Jos pituudesta saisi hieman pois nelinpeli olisi varmasti oikein hauska tapaus. Dale of Merchants 2 lupaa tähän mahdollisen parannuksen tiimipelin muodossa.
Pakkojen valinta kaksinpeliin on täydellisyyttä tavoittelevalle pelinjärjestelijällä välillä hieman harmillista. Dominionista tuttu fiilis siitä, että haluaisi valita juuri tähän peliin sopivimmat, hauskimmat pakat aiheuttaa päänvaivaa. Entä jos olisikin löytynyt kivempi pakkakombo? Entä jos olisikin halunnut kaikki mukaan? Nelinpelissä valinta on jo huomattavasti helpompi, sillä pakoista jää sivuun vain yksi.
Pieni, nopea, mutta osaa vain lontoota
Kickstarterin luota minut ajoi pois alun perin korteissa oleva englannin kielisen tekstin määrä. Pelikavereista löytyy henkilöitä, joille englanti ei uppoa parhaalla tavalla. Kortit on kuvitettu pelin suunnittelijan kertoman mukaisesti pääosin siten, että jo kortin kuvasta muistaa mitä se tekee.
Ensimmäisillä pelikerroilla englanninkielisen tekstin määrä on kuitenkin jonkinasteinen ongelma ja kortteja joutuu jonkin verran selittelemään. Kovinkaan paljoa koukeroenglantia ei ole kuitenkaan käytössä ja perusenglannilla pärjää muutamaa sanaa lukuun ottamatta hyvin pitkälle.
Pelaajien välistä kanssakäymistä on jonkin verran hieman valituista pakoista riippuen. Missään kohtaa en kuitenkaan kokenut minkään kortin toimintoja turhauttaviksi vaan ilkeämielisetkin kortit oli hyvin suunniteltu, sillä korteilta on mahdollista pienellä suunnittelulla suojautua varsin hyvin.
Teemaa Dale of Merchantsista löytyy yllättävän paljon jo ohjekirjaa myöden. Jokainen eläinlaji on omanlaisensa ja korttien kuvat palvelevat toimintoja. Lisäksi korttien toiminnon alle lisätyt lyhyet tekstinpätkät kertovat hieman kortin tarinaa, joka on pieni, mutta hauska lisä.
Nopeaa laadukasta strategiaa pienessä paketissa. Dale of Merchants lautapeli menee aika lähelle pakko-ostoksen rajaa. Jokaisella tätä ei ole pakko olla, mutta joka peliporukasta tämä pitäisi löytyä. Bonuksena tietysti pelin kotimaisuus. Jos englanti on suuri ongelma, jättäisin tämän pelin välistä. Muussa tapauksessa voin suositella Dale of Merchantsia, joka ansaitsee vahvasti paikkansa välipalapelien eli fillereiden joukossa.
Jos tuntuu, että et saa tarpeeksi Dale of Merchantsista, kurkkaa Dale of Merchants Collection, joka imee sisäänsä pelin ykkös, kakkos ja kolmososan, jes!
-Nopeaksi peliksi teemaa löytyy yllättävän paljon
-Selkeät ja hauskat säännöt
-Laadukas paketti
-Neljällä peli voi venyä aika pitkäksi
Kesto: 30min
Dale of Merchants on loistava pakanrakentelupeli, joka ei kärsi Dominionin heikkouksista. Pelin kuvitus ja pelimaailma ansaitsee erityismaininnan.