Dixit
Dixit on ollut meillä kovassa käytössä heti sen ostohetkestä alkaen. Dixittiä ovat pelanneet meillä yhtä innoissaan kokeneet lautapeliharrastajat kuin ystävätkin, jotka eivät järin lautapeleistä ole ennen perustaneet. Dixit on voittanut vuoden perhepelin tittelin sekä Spiel Des Jahresin vuonna 2010. Suomalaisille tuttu Kymppitonni muistuttaa sääntöjensä puolesta jonkin verran Dixittiä.
Paketin sisältö
84 kuvakorttia, jotka ovat kuin pieniä taideteoksia. Todella näyttävät ja upeat, kortit joissa riittää ihasteltavaa pitkäksi aikaa. Mukana tulee myös pelilauta, 6 puista jänistä, 36 äänestysmerkkiä sekä ohjekirja. Dixit maksaa 35 euroa.
Pelin kulku
Pelaajilla on kädessään kuusi korttia. Pelaajat keksivät vuorollaan yhdestä kortista kerrallaan jonkin vihjeen. Vihje voi olla lause, hyräily, örähtely, jotain henkilökohtaista tai jotain yleistä maailman menosta, mitä vain maan ja taivaan väliltä. Vihjeen kuultuaan muut pelaajat valitsevat omista käsikorteistaan hämäyskortin. Tämän jälkeen kortit sekoitetaan ja laitetaan pöydälle. Kaikki pelaajat paitsi vihjeen keksijä koittavat arvata mikä on oikea kortti. Arvaus tapahtuu äänestyslapuilla, jotka on numeroitu yhdestä kuuteen.
Pelaajat, jotka arvasivat oikean kortin saavat tästä suorituksesta kolme pistettä, samoin pisteitä saa vihjeen keksijä. Kymppitonnin mukaisesti ihannetilanne olisi siis se, että vain yksi pelaajista arvaisi oikean kortin. Huonoin mahdollinen tilanne vihjeen antajalle on se, että kaikki pelaajat arvaavat oikein tai jokainen arvaa väärin. Hämäyskortin antajat saavat yhden voittopisteen jokaisesta oman kuvansa saamasta äänestä. Bluffaukseen kannattaa siis panostaa.
Dixit – Seurapelien aatelia
Dixit on leppoinen seurapeli, jossa ollaan jatkuvassa vuorovaikutuksessa toisten pelaajien kanssa. On hauskaa pelin tiimellyksessä ihmetellä miten erilailla ihmiset näkevätkään kuvakortit puhumattakaan hervottoman hauskoista ja toisinaan omituisista vihjeistä, jotka tekevät pelaamisesta vain hauskempaa.
Dixit toimii hyvin tutussa kaveriporukassa kuin vieraidenkin seurassa. Peli sopiikin hyvin illanistujaisiin ”jään murtajaksi”. Helpot sekä todella nopeat säännöt madaltavat kynnystä aloittaa peli uusienkin ihmisten kanssa. Dixitin kortit ovat monipuolisesti sekä hienosti tehtyjä. Korteista löytyy hauskoja sekä erikoisia yksityiskohtia vielä monien pelikertojenkin jälkeen.
Kun peliä on pelannut TODELLA paljon saattaa olla vaikeuksia keksiä uusia tarinoita ja vihjeitä korteista. Mieleen tulevat helposti samat vihjeet, joita on aikaisemminkin käyttänyt. Tämä ei toimi ainakaan tutussa peliporukassa kovin kauaa. Onneksi Dixittiin on olemassa viisi lisäosaa, joista jokaisessa tulee mukana 84 uutta korttia joiden ihmettelemiseen menee taas oma aikansa. Mielestäni Dixit on ehdoton partypeli, johon kannattaa tutustua.
Arvostelussa on käytössä Dixit Odyssey peli sekä kortteja Dixitistä ja sen lisäosista. Erot Dixitin ja Odysseyn välillä ovat pieniä ja on makuasia, kumman haluaa hankkia. Perus Dixitissä puput hyppivät lammella, Dixit Odysseyssä taas kummallisella steampunkahtavalla laudalla. Perus Dixitissä äänestetään oikeaa korttia loistavalla lappusysteemillä, Dixit Odysseyssä taas vähän huonommalla tappi lautaan mekaniikalla. Dixit Odyssey tukee 12 pelaajaa, mutta jo seitsemällä henkilöllä pisteiden lasku menee ikäväksi säädöksi pelin yksinkertaisuuteen nähden.
-Komponentit ja kortit ovat laadukkaita sekä todella upean näköisiä.