Taustalla kuva lautapelistä, edessä teksti lautapelit netissä
| |

Lautapelit netissä – missä on paras pelata? Boardgamearena, Tabletopia vai Tabletop Simulator?

21 Jakoa

Korona ajaa ihmiset uusien haasteiden äärelle ja tämä koskee myös lautapelaamista. Miten pelata lautapelejä, kun ei voi enää omalla peliporukalla kokoontua? Lautapelaaminen onnistuu myös netissä. Lautapelit netissä onnistuvat monellakin eri sivustolla, mutta mikä niistä on paras tapa? Onko lautapelaaminen netissä oikeasti kivaa?

Näihin kysymyksiin selvitin vastaukset yleisön avustuksella. Livestriimin siivittämänä tutustuin eri alustoihin ja lautapelaamiseen netissä. Tarkoituksena oli selvittää juurikin se, että onko pelaaminen oikeasti kivaa ja missä se onnistuu mukavimmin. Lue ja löydä itsellesi paras tapa pelata!

Minkälaisia ovat lautapelit netissä?

Nettilautapelit voidaan karkeasti sanoen jakaa kahteen ryhmään: vapaaseen lautapelaamiseen sekä säännöillä rajattuun lautapelaamiseen. Säännöillä rajattu lautapelaaminen on sitä, mitä useat luultavasti nettilautapeleistä odottavat. Järjestelmä hoitaa säännöt, pelaajat vain valitsevat, minkä toiminnon tekevät tai mihin nappulansa siirtelevät. Väärin ei voi tehdä. Lopuksi peli laskee pisteet ja voittaja voidaan julistaa.

Vapaa lautapelaaminen on taas hieman erilaista. Periaatteessa järjestelmä antaa vain komponentit pöydälle. Tämän jälkeen niillä voi tehdä mitä vain. Komponentteja voi heitellä ympäriinsä, rakennella niistä torneja tai…pelata. Osassa peleistä järjestelmä tekee alkuvalmistelut, mutta osassa nekin täytyy tehdä itse.

Etäsessiot fyysisen lautapelin äärellä ovat myös mahdollisia, mutta näihin ei tässä artikkelissa perehdytä. Jos tämä kiinnostaa, kannattaa lukea Pelaajanin juttu täältä ja Koko perhe pelaa -blogin Mirvan teksti täältä.

Kamalaa vai ei? Voivatko lautapelit netissä toimia hyvin? Tabletopia ja Tabletop Simulator edustavat edellä kuvattua vapaata lautapelaamista kun taas BoardGameArena on rajatumpaa lautapelaamista. Kumpi näistä tavoista on parempi? Onko Tabletop Simulator parempi kuin Tabletopia? Mikä maksaa minkäkin verran? Missä on parhaat pelit?

Boardgamearena.com

Klikkaa kuvaa – tallenne 9.4. Boardgamearena livestreamista.

Boardgamearenan pelivalikoima

Vakavasti otettavia lautapelejä Boardgamearenassa on yhteensä noin 150 kappaletta. Boardgamearenan pelivalikoima on kohtuullinen, mutta uutuuksia sieltä ei löydy. Klassikoita, kuten 7 Wonders, Carcassonne, Puerto Rico ja Terra Mystica sivustolta kyllä löytyy, mutta viimeiseltä viideltä vuodelta montaakaan peliä ei valikoimassa ole.

Jotain pelattavaa Boardgamearenasta varmasti löytyy jokaiselle. Paljon pelaavalle, vaihtelunhaluiselle pelaajalle Boardgamearena käy kuitenkin varsin nopeasti hieman ahtaaksi. Uusia pelejä alustalle ei kovinkaan usein tule, sillä pelit täytyy erikseen rakentaa sääntöjä myöten sivustolle.

Sivuston ehdoton vahvuus on pelien laillisuus. Jokainen peli on lisensoitu tai julkaisijan virallisesti hyväksymä. Millään harmaalla alueella ei tarvitse pelätä tämän sivuston kanssa liikkuvansa, joten tässä mielessä Boardgamearena eroaa selvästi muista testattavista alustoistamme.

Boardgamearenan toimivuus

Boardgamearena toimii suoraan selaimessa, joten koneelle ei tarvitse erikseen ladata mitään. Boardgamearena toimii hyvin, mutta onhan se hieman karu. Mitään visuaalista silmäkarkkia sivusto ei tarjoa, mutta pelin saa lähes poikkeuksetta virheettä pelattua loppuun saakka.

Oppimiskynnystä sivustolla ei juurikaan ole. Erityisesti, jos peliä osaa jo etukäteen pelata, sujuu pelaaminen helposti. Yllä olevassa livetallenteessa nähtävillä miten onnistuu Colt Expressin pelaaminen, kun viime peli kerrasta on useita vuosia sekä Can’t Stop, jonka säännöt paremmin hallussa. Molemmat toimivat, mutta vain toinen oli kivaa.

Näinä aikoina iltaisin ja viikonloppuisin Boardgamearenalla on paljon käyttäjiä. Käyttäjiä on ajoittain niin paljon, että uudet ei-Premium jäsenet eivät pääse pelaamaan. Lisäksi jos sisällä on ja käyttäjiä on todella paljon, saattaa pelaaminen olla hieman normaalia takkuisempaa. Lautapelit netissä sujuvat pääsääntöisesti Boardgameareanassa oikein hyvin.

Lisäetuna sivustolla on hauska ranking järjestelmä, jossa voittamalla paljon, kerää pisteytystä ja voi pelata omantasoistaan seuraa vastaan.

Boardgamearenan hinta

Boardgamearena on ilmainen, mutta sivustolle voi hankkia Premium jäsenyyden. Jäsenyydellä pääsee luomaan pöytiä Premium peleihin, joiksi suurin osa tunnetuista peleistä on luokiteltu. Kuka vain voi liittyä muiden luomiin pöytiin, mutta jos kavereiden kanssa Premium peliä haluaisi pelata, kannattanee vähintään yhdelle Premium hankkia.

Lisäksi Premium jäsenyys mahdollistaa usean pelaajan pelaamisen yhdellä koneella, näyttää syvempää tilastodataa sekä mahdollistaa lempivärin varaamisen. Premium jäsenyyden hinta on 24€/vuosi.

Hinta on mielestäni hyvin kohtuullinen ja ilmaiseksi pääsee pelaamaan hyvinkin vapaasti. Ilmaisia Premium kuukausia voi hankkia kutsumalla uusia jäseniä sivustolle, kääntämällä pelejä tai voittamalla uusissa peleissä.

Boardgamearena
7 / 10 Arvosana
Plussat
-
Miinukset
-
Lyhyesti
-
Pelivalikoima3.5
Toimivuus9
Ulkoasu4
Hintataso10

Tabletopia

Tabletopian pelivalikoima

Tabletopiassa on varsin kattava pelivalikoima. Tätä kirjoittaessa pelejä löytyy 888. Samoja klassikoita kuin Boardgamearenasta ei Tabletopiasta löydy, mutta uutuusvalikoima on huomattavasti laajempi. Tabletopian pelivalikoima koostuu pääasiassa viimeisen viiden vuoden aikana julkaistuista peleistä. Lisäksi alustalta löytyy useita Kickstarter pelejä, jotka julkaistiin sivustolle alunperin kampanjan ollessa käynnissä.

Uusia pelejä Tabletopiaan tulee parhaimmillaan useita kuukaudessa. Tahti on varsin kiitettävä, mutta toisaalta sille on syynsä, sillä pelin sääntöjä ei tarvitse sivustolle mitenkään koodata pelivalmisteluita lukuunottamatta. Komponentit ja taide ja homma on valmis!

Pelilistalta löytyy pelejä kuten Wingspan, Architects of the West Kingdom, Roll Player, Village, Viticulture, Scythe ja Santorini. Useita Boardgamearenan klassikkolistan peleistä, kuten Puerto Ricoa ja Carcassonnea, ei taas Tabletopiasta löydy. Tabletopia tuntuu pelivalikoimaltaan sopivan hieman uudemmista lautapeleistä kiinnostuneille.

Tabletopian toimivuus

No niin. Striimin jälkeen olo oli hieman kiukkuinen. Yhteen Wingspaniin kolmella pelaajalla kului 2h, josta ikävän suuri osa kului asioihin, joita ei livenä lautapelatessa tulisi vastaan. Esimerkiksi toisen kortin asettaminen toisen alle oli suuren taistelun takana. Tabletopia toimii sekä selaimessa, että Steamin kautta.

Tämä johtuu siitä, että Tabletopia on fysiikkaan pohjautuva hiekkalaatikko. Ennen pelin alkua pelin tehnyt henkilö voi päättää, missä mikäkin komponentti on pelin aluksi, mutta ei muuta. Mitään varsinaisia toimintoja Tabletopiassa ei ole. Tabletopia ei tiedä, mihin kohtaan pelissä komponentit pitäisi asettaa tai milloin pelaajan vuoro loppuu.

Tabletopia on pienoinen pettymys. Se tuo pöytään livepelaamisen mahdolliset hankaluudet, kuten pisteiden laskemisen ja säännöistä huolehtimisen, tuomatta oikein mitään digitaalisuuden hyötyjä tilalle. Tabletopia tuntui lopulta hieman ajanhukalta, mieluummin olisi pelannut jotain oikeaa, digitaaliseksi suunniteltua peliä.

Tabletopian hinta

Tabletopia voi käyttää ilmaiseksi. Suurinta osaa peleistä pääsee käyttämään ilmaiseksi, mutta uusimmat alustalle julkaistut pelit ovat ensin sivustolla Premium statuksella. Kultaisen Premium pelaajan peleihin voi liittyä kuka vain, mutta pelin voi luoda vain Premium jäsen.

Ilmaisjäsenen samanaikaisten pelien määrä on rajoitettu kahteen, kun Silver voi pelata kuutta ja kultaihminen kymmentä peliä. Tabletopian hopeinen Premium jäsenyys maksaa 5€/kk ja kultainen Premium jäsenyys 10€/kk.

Tabletopia
6 / 10 Arvosana
Pelivalikoima7.5
Toimivuus4
Ulkoasu8
Hintataso7

Tabletop Simulator

Kiitos Tabletop Simulatorin lainasta Todellisuuspako-Kaitsulle! Ilman lainaa tämä osio ei olisi toteutunut, sillä Tabletopia kokemus oli niin suuri pettymys, että meinasin hylätä koko vapaan nettilautapelaamisen kokonaan.

Tabletop Simulatorin pelivalikoima

Tabletop Simulatoriin on saatavilla julkaisijoiden kanssa yhdessä toteutettuja, todella laadukkaita DLC pelejä sekä käyttäjien eri tasoisia Workshop luomuksia. DLC:nä pelejä löytyy 42 ja Workshop luomuksina yli 15 000. Tästä määrästä ei paljoa pysty sanomaan, sillä se sisältää kaikenkielisiä luomuksia, useita eri versioita samoista peleistä sekä käyttäjien omia peliväkerröksiä.

Suosituimpana pelinä Tabletop Simulatorissa on todella laadukkaasti toteutettu Gloomhaven. Lisäksi ohjelman kautta pystyy pelaamaan esimerkiksi Heroquestia netissä. Kokoelma on oikein mukava, mutta osan kanssa mennään harmaalla alueella. Julkaisijalta ei ole erikseen pyydetty suurimmassa osassa Workshop luomuksia lupaa pelin käyttöön Tabletop Simulatorissa. Toisaalta taas jos julkaisija pyytää, poistuvat luvattomat pelit Tabletop Simulatorin kokoelmasta.

Tabletop Simulatorin suosituimpien pelien listan peli The…öh…Lames Game Ever sijalta 15 548

Tabletop Simulatorin toimivuus

Tabletop Simulator yllätti positiivisesti. Tabletop Simulator sijoittuu jonnekin Tabletopian ja Boardgamearenan väliin, sillä useita pelejä on alustalle skriptattu. Osa säännöistä on skriptattu, mikä tarkoittaa sitä, että Tabletop Simulator tietää jotain skriptatun pelin säännöistä ja osaa niitä noudattaa.

Kokeilin alustalla Carcassonnea, joka toimi todella hyvin. Kun nostin pinosta laatan, minulle näytettiin, mihin laatan voi laittaa. Kun asetin laatan paikalleen, minulta kysyttiin, haluanko asettaa seuraajan, jonka mahdolliset paikat minulle näytettiin vai oliko vuoroni siinä. Kun olin jomman kumman näistä tehnyt, peli ilmoitti automaattisesti seuraavalle, että on hänen vuoronsa. Tabletopian jälkeen tämä oli vau!

Tabletop Simulator on hieman karumman näköinen kuin Tabletopia. Tabletopia näyttää kohtuullisen sulavalinjaiselta 2000-luvun tuotokselta, kun taas Tabletop Simulator muistuttaa ulkoasultaan enemmän 1990-luvun tuotosta. Ihan mahdottoman häiritsevää tämä ei ole, mutta ei se nyt aivan huomaamatontakaan ole…

Gloomhaven Tabletop Simulator

Tabletop Simulatorin kontrollit toimivat mukavasti. Asiat saa helposti sinne minne haluaa, kunhan tietää näppäinkomennot. Pakkojen sekoittaminen, korttien ja komponenttien siirtely ja kaikki tarvittava onnistuu ilman suurempaa päänvaivaa. Ja kyllä, myös Tabletopiassa hankalaksi osoittanut kortin siirto toisen alle on helppoa.

Tabletop Simulatorin hinta

Tabletop Simulator maksaa 20€, mutta on usein tarjouksessa 10€ hintaan. Tarjolla on myös Tabletop Simulator 4-pack, jonka normaalihinta on 55€ ja tarjoushinta 27€. 4-packiin sisältyy neljä erillistä Steam koodia.

Itse ohjelman lisäksi osa peleistä on erikseen ostettavia DLC lisäosia. Pelit maksavat n. 5-10€. Osa peleistä taas on käyttäjien tekemiä versioita, joista suurin osa on oikein laadukkaita ja alkuperäisversioita kunnioittavia. Parhaimmat ovat skriptattuja sääntöjä ja pisteenlaskua myöten alkuperäisellä pelin ulkoasulla höystettynä, joten oikein toimivia pelejä saa ilmaiseksikin.

Tabletop Simulator
8 / 10 Arvosana
Pelivalikoima9
Toimivuus8
Ulkoasu5
Hintataso6

Vertailu pelialustoista

Mistä löytää lautapelit netissä? Tässä näet vertailuna yleisimmät lautapelaamisen verkkoalustat:

HintaTyyppiAlustaKieliValikoima
BoardGameArenaIlmainen, mutta 4€/kk tai 24€/vuosi saa lisää pelejä ja ominaisuuksiaValmiit pelitSelainSuomi, englanti, viro ja useita muitaTästä
YucataIlmainenValmiit pelitSelainEnglanti ja saksaTästä
BoiteajeuxIlmainenValmiit pelitSelainEnglanti, saksa ja ranskaTästä
BrettSpielWeltIlmainenValmiit pelitSelainEnglanti ja saksa, osa informaatiosta vain saksaksiTästä
Tabletop Simulator19,90€ + pieni osa peleistä lisämaksustaSimulaattoriSteam (windows, mac, linux)EnglantiMaksulliset tästä + tuhansia ilmaisia modeja Steamin Workshopissa
TabletopiaIlmainen, mutta 5-10$/kk saa lisää pelejä ja ominaisuuksiaSimulaattoriSelain, Steam (windows, EnglantiTästä
BackyardIlmainenVideopuheluSelainEnglantiTästä

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

2 kommenttia